Skip to main content

Wenen 2016: Must see & must do’s in Wenen

Mensen houden van lijstjes. Zo ook ik. Wat zijn de tien dingen die je moet gezien of gedaan hebben als je Wenen bezoekt?

1. Ontdek muzikaal wenen! Woon een klassiek concert bij in het Musikverein (Wiener Philharmoniker) of het Konzerthaus (Wiener Symphoniker), een (gratis) concert in een kerk (Peterskirche, Augustinerkirche,…) of in Schloss Schönbrunn (Zomernachtconcert), of woon een opera of operette bij in de Staatoper of Volksoper, of een mis in de Hofburgkapelle (opgeluisterd door de Wiener Sängerknaben), of geniet van de volksdansen (walsen, polka’s) en marsen tijdens een Strauss concert in de orangerie van Schloss Schönbrunn.

Sfeerbeeld op het Zomernacht Concert, Schloss Schönbrunn, Wenen.
Wenen 2016: Sfeerbeeld op het Zomernacht Concert, Schloss Schönbrunn.

Als (luisteren naar) klassieke muziek niet aan jou besteed is, bestaan er alternatieven zoals je opsmukken en aankleden voor en deelnemen aan een klassiek Weens bal en dansen in paar op de snelle driekwartsmaat muziek van Johann Strauss jr. Of je kan de combinatie maken: dineren plus concert (Schloss Schönbrunn). Of je kan een rondleiding in de Staatsopera volgen, of binnenkijken in het leven van beroemde componisten (Musea over Mozart, Beethoven, Schubert of Johann Strauss in voormalige woningen). Of je kan je vergapen aan (soms zeer aparte) muziekinstrumenten (Neue Burg Museums) of je kan in een zie en doe museum zelf een muziekstuk maken of een orkest dirigeren (Haus der Musik). Of je kan naar het stadspark gaan en daar in stenen lijve op de foto gaan met componisten als Brückner, Schubert en Johann Strauss Junior.  Keuze te over dus!

2. Ontdek het Wenen van de Habsburgers!  Bezoek het Hofburg,  de (winter)residentie van de Habsburgers, met de Spaanse rijschool en Lippizaner paarden, de Kaiser Schatzkamer (keizerlijke (kroon)juwelen) en de Kaiser appartementen (met de Sisi appartementen), kerken als de Augustinerkirche en Kapuzinerkirche (Kaisergruft) (met resp. de harten en lichamen van quasi alle Habsburgse keizers en familieleden), het zomerverblijf Schloss Schönbrunn (waar 40 van de 1441 paleiskamers toegankelijk zijn voor het publiek en de twee indrukwekkendste ‘De Grote Gallerij’ in rococo-stijl en ‘De miljoenenkamer’ in exclusief rozenhout zijn.) en vergaap je aan de door de Habsburgers verzamelde kunst en andere waardevolle objecten over de eeuwen heen in het Kunsthistorische Museum, Natuurhistorisch museum en de Neue Burg Museums.

3. Ontdek architecturale pareltjes vanuit de tijd van de Habsburgers (zoals het Hofburg, Schloss Schönbrunn en Schloss Belvedere), vanuit een kerkelijke invalshoek (zoals de Romaanse Ruprechtskirche, de gotische Stephansdom, een topkathedraal, de Barokke Karlskirche, Peterskirche en Jesuïetenkirche, de keizerlijke Augustinerkirche en Kapuzinerkirche (Kaisergruft), en de neo-gotische Votivkirche), of vanuit het comfort van een tram: de Ringstrasse tram tour. Langs deze statige, met bomen afgezoomde boulevard, tref je 19de eeuwse, meesterlijke bouwwerken aan als het beursgebouw, het stadhuis, het Parlement, de Staatsopera of het Musikverein.

Iconische architectuur van recentere makelij vind je onder meer in het Prater park: draai een rondje op het megapopulaire Ferris rad, een echt Weens icoon. Of bewonder Secession architectuur in Fleischmarkt of nabij Karlsplatz, waar de kunststroming ‘Secession’ de gelijknamige kunsttempel bouwde (met binnenin het beroemde ‘Beethoven Fries’ van Gustav Klimt). Ook de strakke Bauhaus en eigenwijze Hundertwasser architectuur waar resp. totaal geen en alleen maar kromme lijnen terug te vinden zijn, en tevens het 21er Haus (gebouwd voor Expo ’58 in Brussel) nabij het Hauptbahnhof (recente nieuwbouw) zijn een ommetje waard. Of bezoek recente realisaties als Donaucity op de andere oever van de Donau (met Danubeturm, UNO City, Andromeda toren en DC Toren 1), de Millennium toren, het MuseumsQuartier (met MUMOK en Leopold Museum) of de verbouwde Gasometers in Simmering.

4. Breng een bezoek aan één van de vele topmusea die Wenen rijk is! Over Wenen en haar musea heb ik het uitgebreid gehad in eerdere artikels op deze website: ‘Wenen & Musea: deel één en deel twee’.  Maar deze lijst is niet volledig.

Zo is er het Dom- & Diözesanmuseum, aan de noordkant van de Stephansplatz, dat een religieuze kunst en relikwieënverzameling heeft. Bewonder de 9de eeuwse verluchte codex, het oudste boek in de collectie. In de wijk Alsergrund, ligt het Palais Liechtenstein, een barok tuinpaleis (architect Domenico Martinelli) dat een bezoek waard is omwille van de fresco’s van Johann Rottmayer en Andrea Pozzo maar in het bijzonder om de enorme kunstcollectie van de familie Liechenstein (idd. die van het onafhankelijke, prinselijke ministaatje tussen Oostenrijk en Zwitserland). Het Liechtenstein Museum heeft werk van Rubens, Van Dyck, Cranach de oudere, Rembrandt en Rafaël. Het KunstHausWien, in Weissgerber, is een museum gewijd aan het leven en werk van Friedensreich Hundertwasser, schilder, criticus en eigenzinnig architect. Ten noorden van het Stadtpark ligt het Museum für Angewandte Kunst (MAK).  Dit is het belangrijkste designmuseum van Wenen, met een zeer gevarieerde collectie: meubels, houtsnijwerk, glas, textiel en tapijten, keramiek, metaal, hedendaagse kunst, ontwerpen op papier en een aziatische collectie.

Het MUMOK of voluit ‘MUseum MOderner Kunst stiftung ludwig wien’ is het museum voor moderne kunst van Wenen. Het heeft een collectie die boeit, misprijst, shockeert, de draak steekt, uitnodigt en verleidt. Ze omvat alle belangrijke 20ste en 21ste eeuwse kunststromingen. Hierbij ligt de focus ten eerste op klassiek modernisme: expressionisme, kubisme en futurisme, constructivisme en Bauhaus, dadaïsme en surrealisme. Ten tweede zijn er de Hahn & Ludwig Collecties. De Ludwig collectie omvat avant-garde kunst van 1960-1980: pop art, nouveau réalisme, Fluxus, conceptuele kunst, minimal art of minimalisme, arte povera en post-minimalisme. De Hahn collectie focust op de jaren ’60 met nouveau réalisme, Fluxus en performance art. Ten derde heeft MUMOK de grootste collectie Weens Actionisme ter wereld. Dit is een radicale en omstreden kunststroming die begon in de jaren ’60 en die gekenmerkt wordt door choquerende en taboedoorbrekende performances die steeds verder gingen, zoals het eigen lichaam beschilderen en besmeuren met verf, rituelen met bloed en organen van dode dieren, en zelfs zelfverminking. De belangrijkste protagonisten zijn Günter Brus, Hermann Nitsch, Otto Muehl en Rudolf Schwarzkogler. De performances waren vaak zonder publiek en werden vastgelegd op foto of film. Een vierde en laatste focus ligt op hedendaagse kunst met nadruk op fotografie, video en film en op schilderkunst, beeldhouwkunst en installaties.

In het museumcomplex ‘MuseumsQuartier’ zijn net als MUMOK en Leopold Museum, tevens Kunsthalle Wien en Architekturzentrum Wien gevestigd. Kunsthalle Wien zet wisselende, langlopende exposities op van hedendaagse Oostenrijkse en buitenlandse kunstenaars en focust op fotografie, video, film, installaties en nieuwe media. Architekturzentrum Wien focust op nieuwe ontwikkelingen in de architectuur. En dan heb ik het nog niet gehad over Quartier 21 (verzameling van ateliers, galerietjes, winkels, culturele centra, museumpjes door en voor jonge beginnende kunstenaars, schrijvers, modeontwerpers, enz.), noch over Hall E+G (concertruimte), Tanzquartier Wien (moderne dans), noch over Zoom (een hands-on kindermuseum dat de creativiteit van kinderen tracht te stimuleren).

Fiaker paardendubbelspan, Graben, Innere Stadt, Wien.
Wenen 2016: Fiaker paardendubbelspan, Graben, Innere Stadt.

5. Beweeg je voort met alle opties! Rij, wandel, fiets, segway, vaar, tram of spoor door het historisch centrum (Unesco werelderfgoed) en de 22 andere districten van stadstaat Wenen. Laat je rondrijden in een Fiaker huurkoets getrokken door een dubbelspan paarden in Hofburg en omgeving. Neem de Ringstrasse tram tour en bewonder de majestueuze gebouwen uit de 19de eeuw langs de Ringstrasse: ofwel goedkoop met het publieke transport in twee etapes, ofwel in één ruk met de duurdere, commerciële variant met digitale gids. Ga wandelen, fietsen of watersporten in de groene en waterrijke districten Floridsdorf en Donaustadt waar de Donauinsel, een 21 km lange, groene long, de Donau splitst in het Donaukanaal en de Neue Donau en waar je aan waterrecreatie kan doen op de Alte Donau.

6. Geniet van een weids uitzicht! Neem daarvoor de wenteltrap naar het 75m hoge uitkijkplatform in de 137m hoge zuidelijke toren van de gotische Stephansdom, of neem de snelle lift van de Danubeturm naar een hoogte van 165m of stap in één van de 15 gondels van het iconische, 65m hoge Weense Reuzenrad (Wiener Riesenrad) uit 1897 en laat je ronddraaien en kijk ondertussen je ogen uit.

7. Geniet van al het groen in Wenen! Boulevards met bomen, stadsparken als het Prater, paleistuinen, wijngaarden in de buitendistricten, de groene Donauinsel long en de Alte Donau, de vele bossen zoals het Wienerwald,… Wenen is niet voor niets de meest beboste en meest leefbare hoofdstad in de wereld.

Opvaart Donau van Spitz naar Melk, Wachau, Oostenrijk.
Wenen 2016: Opvaart Donau van Spitz naar Melk, Wachau, Oostenrijk.

8. Doe excursies buiten de stad! Wenen ligt in de deelstaat Neder-Oostenrijk en het hinterland van Wenen is toeristisch erg interessant en enkele dagtrippen waard. Het bestaat uit glooiende hellingen met uitgestrekte bossen en natuurgebieden (zoals de Wachau vallei, het Wienerwald en NP Donau-Auen), wijngaarden en helende waterbaden (bijv. De Wachau wijnstreek, het beroemde ‘Baden bei Wien’ en Kurpark Oberlaa), kastelen en kloosters (zoals Schlosshof, de ruïnes van Schloss Dürnstein, het klooster Herzogenburg en de Abdij van Melk), Romeinse resten (Carnuntum) en vele middeleeuwse of barokke stadjes (zoals Melk, Spitz, Krems an der Donau, Heiligenkreuz, of Rohrau (° Haydn)).

Zo zou je de pittoreske Wachau wijnstreek kunnen bezoeken, op eigen tempo of met een georganiseerde tour. Opties zijn een autorondrit, een wijnproeverij, fietsen in het groen langs de Donau of een boottocht maken op de Donau (bijv. van Krems an der Donau, via Spitz, tot in melk). Bezienswaardigheden in Wachau zijn de centra van Krems an der Donau en Spitz (met het fort Hinterhaus), het kasteel Dürnstein (met als beroemdste gevangene Richard Leeuwenhart, Koning van Engeland, in 1192), Willendorf (Hier werd een beroemd Venus beeldje gevonden waarvan je een replica kan bewonderen. Voor het origineel moet je in het Natuurhistorische museum in Wenen zijn.) en tenslotte Melk met Schloss Schallaburg (Een Renaissance paleis met verzorgde tuinen en must-see tijdelijke culturele exposities. In 2016 was het thema ‘de Jaren ’70’, in 2017 wordt het ‘Islam’.) en de beroemde Benedictijnerabdij of in het Duits ‘Stift Melk‘. De Abdij van Melk is een schitterend voorbeeld van Hoog-Barok, heeft een helder opgezette permanente tentoonstelling en een grote bibliotheek met 15e en 16e eeuwe boekdrukken. De meeste indruk maakt de abdijkerk met stucco marmer nabootsing en overvloedig bladgoud. Tot rust kom je in de abdijtuin.

Zo zou je ook nog wat verder kunnen reizen, meer bepaald naar Salzburg, beroemd om een historische stadscentrum met barokke schoonheid, een fort op een heuveltop, ‘The Sound of Music’ en natuurlijk omdat het de geboorteplaats is van Wolfgang Amadeus Mozart. In Salzburg kan je het geboortehuis van Mozart bezoeken en ‘s avonds een concert bijwonen.

Zo zou je ook een (dag)tocht kunnen maken naar een van de nabije buurlanden zoals Tsjechië (bijv. naar Znojmo, een pittoresk, vervaarlijk hoog gelegen dorp dat de poort is naar het Nationaal Park Podyjí), Hongarije (bv. naar de hoofdstad Budapest, op 240 km of 2,5 uur treinen van Wenen, en een aparte, meerdaagse citytrip waard) of Slowakije (bv. Bratislava). Bratislava is de hoofdstad van Slovakije, en ligt tegen de grens met Oostenrijk. De stad heeft een Slavische spirit en een kleine historische kern met een kasteel, een bekroond museum in het stadhuis, een kathedraal en een Blauwe kerk in Secession stijl. De hoogtepunten van Bratislava kan je op één dag bezoeken. Bratislava ligt op slechts 60km van Wenen of op 1 uur autorijafstand. Er zijn uitstekende trein- (1,5 uur) en busverbindingen. Vanuit België verzorgt Ryanair goedkope vluchten naar Bratislava.

9. Geniet van de Weense keuken! En maak ‘s avonds de stad onveilig!
Over de Weense en Oostenrijkse keuken, heb ik het in een ander artikel uitvoerig gehad. Even opfrissen misschien? Ga Wiener Schnitzel, Rindsgulash of Tafelspitz eten en drink lokale witte wijn in een typisch Weens bistro-café, Beisl, of in een wijnbar, Heuriger. Maar de topkeuken in Wenen, dat vinden de Weners ook zelf, zijn niet de hoofdgerechten maar koffie en dessert! In Wenen heerst een echte koffiecultuur en er zijn vele koffiehuizen. De klassiekers zijn ‘Wiener Melange’ & ‘Sacher torte’, naast andere koffies als Schwarzer, Brauner, Einspänner of Eiskaffee en dessert toppers als Apfelstrudel of Kaiserschmarren. Voor een topbeleving, trek naar historische cafés als Café Sperl, Café Central, Café Leopold Hawelka, Café Landtmann (live piano muziek) of naar konditoreien als Café Sacher (Hier serveren ze de enige echte Sacher Torte!) of Demel (de voormalig keizerlijk hofleverancier).

Wil je nog een stapje in de wereld zetten, kies dan voor Porgy & Bess (jazz), Jazzland (Jazz), Arena (live concerts), Hall E+G, MuseumsQuartier (live concerts), WUK (theater, dans en live concerts), B72 (club), Flex (club), Volksgarten ClubDiskothek (club), Pratersauna (club), Le Loft (daktop bar), Sky Bar (daktop bar), Loos American Bar (cocktail bar), Palmenhaus (schanigärten), Café Leopold (schanigärten), Strandbar Herrmann (strandbar), Tanzcafé Jenseits (retro bar), Weinstube Josefstadt (Stadtheurigen),…

10. Ben je blut maar heb je nog energie over? Doe dan deze gratis dingen!
Bezoek gratis de Stephansdom (enkel de Noordelijke zijbeuk is gratis) of een van de vele andere kerken in Wenen. Breng een bezoek aan kerkhof Hietzinger Friedhof (met de graven van secessionisten Klimt, Moser en Wagner en atonaal componist Alban Berg). Vele (top)musea zijn gratis voor kinderen en tieners. Het Museum für Angewandte Kunst is dat ook voor volwassenen op dinsdagavond. Bawag Contemporary / Bawag Foundation is een gratis kunstgalerij met hedendaagse kunst. Dorotheum is een van de grootste veilinghuizen van Europa. Geniet van het groen en de zuivere lucht in de tuinen van Schloss Belvedere en Schloss Schönbrunn, in parken als Prater, Donauinsel of Augarten, of trek naar het Wienerwald bos. Ga voor gratis muziek naar clubs (in de week en voor middernacht), of in de zomermaanden naar de Rathausplatz voor gratis concerten en gratis filmvoorstellingen geprojecteerd op groot scherm, of eind juni naar Europa’s grootste openluchtfestival Donauinselfest.

One thought to “Wenen 2016: Must see & must do’s in Wenen”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: