Skip to main content

Venetië: stad van vele feesten en evenementen.

Intro

Op vlak van evenementen en feestdagen, telt Italië vele (Katholieke) feestdagen (zoals La Befana, Pasen, Ferragosta, allerheiligen, Kerstmis). Venetië voegt daar nog een aantal speciale evenementen aan toe: carnaval, regatta’s, Biënnale. In dit artikel geef ik een woordje uitleg hierover, in volgorde van plaatsvinden tijdens het kalenderjaar.

Venetië 2016: Historische regatta - Gondelrace.
Venetië 2016: Historische regatta – Gondelrace.

Opmerking: In september 2016 ben ik solo (m’n eerste reis alleen) op reis gegaan naar NO-Italië: de cultuursteden Venetië, Ferrara en Bologna. Op Reisboei.be verscheen eerder een teaser over deze reis met links naar dagboek reisverslagen en een downloadlink voor het uitgebreide Reisboei reisverslag in pdf formaat. ). Die link vind je ook rechts in de banner van deze website. Als je meer wil weten over Venetië, over praktische reisweetjes, culturele hoogtepunten, mijn favorieten en beoordelingen van resto’s en hotels/hostels enzomeer, kijk dan zeker op deze plekken en download het reisverslag. Het is de moeite!

Een bijzondere feestdag in Italië is La Befana (6 januari) of de Italiaanse versie van Sinterklaas. Dit is de dag waarop een heks, Befana, in zwart gekleed en op een bezemsteel snoepgoed en andere cadeautjes naar de lieve kinderen brengt (de stoute kindjes krijgen zwart snoepgoed, en vroeger was dit steenkool).

Het Carnaval

Venetië staat bekend als een feeststad. Wereldberoemd is het carnaval van Venetië (enkele weken in februari of maart) waarbij iedereen zijn identiteit verstopt achter een mooi historisch kostuum of kleed en een prachtig Venetiaans masker. De traditie van Carnaval gaat in Venetië zeer ver terug en had haar decadente hoogtepunt in de nadagen van de Venetiaanse Republiek (18de eeuw) tot Napoleon het welletjes vond. In Venetië wordt er dan een regatta georganiseerd.

Regatta’s

Ook op andere momenten tijdens het jaar zijn er regatta’s in Venetië waarmee Venetië haar roemrijke en machtige maritieme verleden huldigt: tijdens de feestdag van Sint Marcus op 25 april (de patroonheilige van Venetië), ‘Vogalonga‘ (Pinksteren, 50 dagen na Pasen) en de Regatta Historica / Historische Regatta (de eerste zondag van september).

Zelf was ik in Venetië begin september 2016. Dan ben je op het juiste moment daar voor de ‘Historische Regatta’ en het Filmfestival van Venetië.

Tijdens de Historische Regatta vaart/roeit een parade van historische schepen en gondels met gekostumeerde bemanning van de Venetiaanse roei-associaties het Canal Grande af. Dit wordt gevolgd door een reeks gondelraces voor verschillende leeftijdscategorieën. Tijdens dit feestweekend (editie 2016) zijn er een expo in het Arsenaal, een klassiek concert in chiesa San Salvador, een rondleiding in het Ca’ Foscari (universiteit) en op de dag zelf eetkraampjes en live muziek (‘Coro Serenissima’ op Campo della Salute, ‘Banda Musicale di Tessera’ op Campo San Stae).

Biënnale en Filmfestival van Venetië

Wereldberoemd is de Biënnale van Venetië, een internationale kunstmanifestatie dat sinds 1895 tweejaarlijks (in de oneven jaren) georganiseerd wordt in het Arsenaal en de Giardini della Biennale (in de wijk Castello) en in de rest van de stad in de maanden juni tot november. Het Biënnale instituut organiseert jaarlijks ook andere expo’s in de disciplines architectuur, dans, theater, film (dit is het Filmfestival van Venetië) en muziek op verschillende momenten in het jaar.

Om sterren te spotten op de rode loper moet je op het Filmfestival van Venetië zijn waar jaarlijks de Gouden Leeuw wordt uitgereikt. Deze vindt elk jaar begin september plaats (van woensdag 31 augustus tot zaterdag 10 september) in het Palazzo del Cinema en enkele tijdelijke filmzalen op het Lido Eiland. De editie van 2016 wordt uiteindelijk gewonnen door het Filipijnse budget filmdrama ‘The Woman Who Left’ van Lav Diaz. Ook ‘Home’ van Fien Troch valt in de prijzen (beste regie).

Tot slot

Er valt dus veel te beleven in Venetië, feeststad maar ook cultuurstad, voormalige maritieme grootmacht, dogenstad, water- en bruggenstad, en toeristische hotspot. En over al die dingen kan je lezen in het reisboei reisverslag over Venetië.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: