Skip to main content

Venetië favoriet: mijn top vijf hoogtepunten.

Venetië is romantiek, kunst, water, gondels, historiek, pure schoonheid, gastronomisch zeer lekker maar ook duur en een toeristenval: Italië op z’n bestst en slechtst. De historische binnenstad van Venetië, gelegen op een eiland in de lagune en bestaande uit zes stadsdelen of sestieri en het Canal Grande dat er door kronkelt, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Begin september 2016 heb ik vijf dagen in Venetië verbleven, en ik was meteen verkocht. Naar deze stad kom ik zeker nog eens terug. Ik heb er een groot verslag over geschreven: lees hier de teaser en download het pdf-verslag.  In dit artikel geef ik Mijn Top Vijf Hoogtepunten van Venetië in willekeurige volgorde: Venetië Favoriet!

Venetië 2016: Canal Grande.
Venetië 2016: Canal Grande.

Indrukwekkendste watervervoer

Start (als eerste verkenning van de stad) met een vaporetto tocht die het ganse Canal Grande afvaart (van Piazza Roma tot het San Marco plein). Ongelofelijk indrukwekkend, van een ongelofelijke schoonheid en bijzonderheid. Uniek in de wereld. Neem bij voorkeur de mythische vaporetto nr. 1 (deze doet meer stops dan lijn 2) maar niet tijdens de ochtend- of avondspits.

Venetië 2016: Canal Grande, Vaporetto nr. 2 en Rialtobrug in de verte.
Venetië 2016: Canal Grande, Vaporetto nr. 2 en Rialtobrug in de verte.

Het Canal Grande is de hoofdslagader van Venetië, 4 km lang, en de drukste verkeersas van Venetië (waar alle transport over water gebeurt). Je passeert vele knappe huizen, kerken, paleizen en bruggen. Zo heb je zicht op Ca’ d’Oro, Palazzo Foscai, Dogenpaleis, Ca’ Dario (marmer en purpersteen), Palazzo Vendramin-Calergi, Ca’Rezzonico, Palazzo dei Camerlenghi en Basiliek Santa Maria della Salute. Vier bruggen zijn over het Canal Grande gebouwd: o.a. de Rialtobrug (de bekendste) en Ponte dell’Academia (dichtbij San Marco plein). Het Canal Grande splits Venetië in twee met aan de ene zijde de sestieri Santa Croce, San Polo en Dorsoduro, en aan de andere oever de wijken Cannaregio, San Marco en Castello.

De beeldigste kerk

San Marco Basiliek is de beroemdste kerk van Venetië. Het oudste deel dateert uit 1063. Het is een smeltkroes van bouwstijlen (Byzantijns, Islamitisch, Gotisch en Renaissance) en overdadig versierd met goud en mozaïeken. De kerk werd gewijd aan de evangelist Marcus (patroonheilige van de stad) wiens gemummificeerde lichaam in de 9de eeuw werd gestolen uit Alexandrië, Egypte en in deze basiliek werd begraven.

Venetië 2016: San Marco Basiliek (detail Mozaïek).
Venetië 2016: San Marco Basiliek (detail Mozaïek).

Je komt vele ogen te kort om alles in je op te nemen: de voorgevel met mozaïeken en het bronzen vierspan, de mozaïeken binnenin op de vloer en in de koepels (met veel goud), de vele kapellen, de vele bouwstijlen, de sarcofaag van Sint Marcus de evangelist, het gouden altaarstuk Pala d’Oro, de Tesoro, enz. Veel van de kerkschatten (inclusief mozaïeken) zijn oorlogsbuit van de vierde Kruistocht.

Venetië 2016: Uitzicht vanop Campanile San Giorgio.
Venetië 2016: Uitzicht vanop Campanile San Giorgio.

De vier kerken die de top vijf aanvullen zijn de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari (Franciscaner kerk, klokkentoren, graven van Monteverdi, Canova en Titiaan), Basilica di Santi Giovanni e Paolo (alias de Zanipolo) (Dominicanerkerk, grootste gotische kerk van Europa), Santa Maria della Salute (barokkerk op prachtige plek aan het water in de wijk Dorsoduro, met uitzicht op Canal Grande en San Marco plein) en tot slot San Zaccaria (Venetiaanse Renaissancestijl, Zaccharias is de vader van Johannes de Doper).

Het Eiland met het mooiste uitzicht

Isola Di San Giorgio Maggiore kies ik als m’n favoriete eiland omwille van het schitterende uitzicht van bovenop de campanile op het San Marcoplein, Venetië, de lagune en de andere eilanden, en omdat het (nog) niet ontdekt werd door de toeristen (terwijl het slechts één vaporetto stopplaats verwijderd is van het San Marco plein (Vaporetto nr. 2).

Venetië 2016: Isola di San Giorgio Maggiore.
Venetië 2016: Isola di San Giorgio Maggiore.

Andere eilanden die de moeite zijn, zijn de Noordelijke eilanden Murano (Murano glas, museum en glasblazers), Burano (kantwerk, vissershuisjes in felle kleuren) en Torchello (nu een verlaten eiland maar ooit het historische en religieuze hart van de lagune. Getuigen hiervan zijn de indrukwekkende Venetiaans-Byzantijnse kathedraal Santa Maria Assunta uit de 7de eeuw en een 11e eeuwse kerk Santa Fosca), het dodeneiland San Michele (grote begraafplaats), Giudecca (Dorsoduro wijk, onbetaalbaar uitzicht op Venetië), en het Lido (sluit de lagune af waar Venetië middenin ligt, heeft vele stranden en het Filmfestival van Venetië wordt hier georganiseerd).

Het boeiendste museum

Galleria dell’Accademia. Als ik maar één museum mag kiezen voor deze top vijf (ik ben een museum fanaat en zou dus wel meer musea in m’n top vijf willen zetten), dan ga ik voor de Galleria dell’Accademia omdat de tentoongestelde kunst vnl. schilderijen zijn, uit de Venetiaans school en Venetiaanse hoogdagen (14e tot 18e eeuw), en omdat het museum vele topnamen heeft in zijn collectie.

Venetië 2016: Galleria dell'Accademia (zaal 20) - Vittore Carpaccio 'Zicht op de Rialtobrug'.
Venetië 2016: Galleria dell’Accademia (zaal 20) – Vittore Carpaccio ‘Zicht op de Rialtobrug’.

Er hangen grote meesters als Paolo Veneziano, Ercole del Fiore (14e eeuw), Cima de Conegliano, Giovanni Bellini, Gentile Bellini (15e eeuw), Carpaccio (15e – 16e eeuw), Giambattista Da Conegliano (Pieta), Titiaan, Giorgione, Tintoretto, Veronese, Bassano (16e eeuw), Tiepoli, Il Canaletto, Guardi (18e eeuw) en beeldhouwer Canova (18e-19e eeuw).

Andere topmusea en attracties zijn de gemeentelijke musea het Dogenpaleis / Palazzo Ducale, Museo Correr, Ca’ Rezzonico, Ca’ Pesaro en het Glasmuseum van Murano, en de privé-musea Collezione Peggy Guggenheim, Palazzo Grassi en Punta della Dogana. De gemeentelijke musea (inclusief Galleria dell’Accademia) kan je bezoeken met de Museumpas (of Pass Muve) die 24 euro voor een adult kost en 6 maanden geldig is.

Een ervaring die bijblijft

Drink een Italiaanse koffie met een view. Geniet van een heerlijke cappuccino of ristretto in bijv. ‘I figli delle stelle’ op het Giudecca eiland of bij ‘Toto Bar’ of ‘café Florian’ op het San Marco plein. Maar let op: de prijzen zijn hoog in Venetië en waanzinnig op het San Marco plein. Geniet van de sfeer en bedrijvigheid op het San Marco plein en van de mooie setting en kijk je ogen uit. Blijf zitten tot de zon onder gaat en de toeristen en duiven hun til hebben opgezocht. Dan heb je het San Marco plein (bijna) voor jou alleen. Een topervaring. Weet je, ik was in Venetië tijdens het beroemde Filmfestival en twijfelde om naar de cinema te gaan maar heb dan toch maar geen kaartje gekocht. Waarom? Venetië is meer dan boeiend genoeg en een film op zich. Saai wordt het nooit.

Napels 2017: Cappuccino.
Cappuccino.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: