Skip to main content

Venetië 2016 : “Het avontuur begint” (dag 1)

Buongiorno a tutti!

I seguenti nove giorni vado in viaggio in Italia! En zoals je kan lezen, zal ik er niet met mijn mond vol tanden staan. Best ook dat ik enkele woorden Italiaans spreek want ik ga alleen op reis, voor de eerste keer in m’n leven zo lang, dus … spannend!

Deze tekst is in de tegenwoordige tijd geschreven, dus het lijkt dat ik de volgende negen dagen in Italië vertoef, maar dat klopt niet. Eigenlijk is de reis al voorbij. Van 1 tot 9 september 2016 zat ik in Italië, in Venetië (4 nachten), Ferrara (2 nachten) en Bologna (2 nachten). Waarom dan schrijven in de tegenwoordige tijd? Omdat het makkelijk schrijft en vlot leest! Wil je weten wat ik allemaal gedaan heb? Dan lees je dat hier in een kort overzicht.  De volgende weken kan je op reisboei het dagboekverslag lezen van mijn avonturen. Hier volgt het eerste deel.

Donderdag 1 september start de reis met een treinrit Antwerpen – Zaventem Luchthaven en een Ryanair vlucht naar Treviso Venetië. Om tien voor zeven uur ‘s avonds is de take off. Het is een zonnige mooie late zomerdag en ik zit aan de goede kant van het vliegtuig: ik zie Vilvoorde (viaduct), het Atomium met haar glimmende bollen, Brussel centrum en de Europese wijk. Naast mij in het vliegtuig zit een schone Italiaanse brunette die alleen reist. Het begin van iets moois…?

Neen, want we geraken aan de praat en ik kom al snel te weten dat ze met haar vriend in Padua woont. Ze heet Lucia. We hebben het over de etymologische betekenis van het woord ‘Ciao’ (afkomstig van sciavo wat slaaf betekent, of vrij vertaald wil ciao dus ‘ik ben je slaaf’ of ‘ik sta tot je dienst zeggen) en over de Italiaanse taal, over m’n reisroute, over Venetië en dat het jammer is dat we niet op de luchthaven Marco Polo vliegen want dan bestaat de kans dat we Venetië zien vanuit de lucht. Ja jammer, maar het gesprek was leuk!

Zicht op Campanile San Marco plein en Canal Grande vanaf Punta delle Dogana, Venezia.
Venezia 2016: Zicht op Campanile San Marco plein en Canal Grande vanaf Punta delle Dogana.

Op Italiaanse bodem

Om 20u05 sta ik op Italiaanse bodem en begint het avontuur pas echt. Met de Aerobus rij ik tot de eindhalte aan Piazzale Roma op Venetië eiland. Hier is een busstop, een treinstation en behoorlijk wat autoparking. In de rest van Venetië zijn geen auto’s toegelaten. ‘t Zou ook moeilijk gaan, met al die kanaaltjes en bruggetjes. Ik merk een verkooppunt van allerhande tickets (voor de bus, vaporetto’s, museums, kerken, evenementen, enz.). Ik koop een museumpas, geldig in tien stedelijke musea waaronder Palazzo Ducale, Museo Correr, Ca’ Rezzonico, Ca’ Pesaro en Glasmuseum van Murano eiland. Daarnaast koop ik een driedaagse pas voor de vaporetto’s. Het is tien voor tien en donker en alle winkels sluiten. Ik koop nog snel-snel een broodje en drankje om zo dadelijk in het hostel op te eten. Maar eerst dat hostel vinden.

Hostel Veniceluxury

Het hostel heet Hostel Veniceluxury, ligt in een achtersteegje van Strada Nova op nr. 2286 aan het Canal Grande en vlakbij Ca’ d’Oro. Waarom dit hostel? Eerst en vooral een hostel en geen hotel omdat een (single) hotelkamer niet te betalen is (dit hostel kost mij 164 euro voor vier nachten), ten tweede dit hostel omdat het centraal gelegen is in Venetië (in Cannaregio), goede wifi heeft en geen grote slaapzalen heeft (maar kamers met vier bedden).

Ik bel, word binnen gelaten, check me in bij de receptie en betaal meteen het totaalbedrag in cash. Op de kamer maak ik al meteen kennis met ‘chutney’, een Indisch meisje dat 6 nachten in Venetië verblijft. Morgen maakt ze een trip naar de Dolomieten. Straf! Is ‘chutney’ niet Engels voor een goed afgekruide, zoetzure vruchtenpuree uit India? Een pittig fruitig meisje dus! Straf!

Morgen begint de reis pas echt! Lees je mee? Tot later!

2 thoughts to “Venetië 2016 : “Het avontuur begint” (dag 1)”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: