Skip to main content

Venetië 2016: “3 wijken, 3 musea en een kerk of twee” (dag 3)

Buongiorno a tutti!

 

Venetië eiland bestaat uit zes wijken of ‘sestieri’ die doorkruist worden door het Canal Grande: Cannaregio, San Marco en Castello aan de ene zijde en Santa Croce, San Polo en Dorsoduro aan de andere kanaalkant. Vandaag bezoek ik de wijken Dorsoduro, San Polo en eindig ik in San Marco.  

Deze tweede ochtend in Venetië begint echter met het versturen van gepersonaliseerde ansichtkaarten via de B-post app. Duurder dan gewone postkaarten, maar wel makkelijker (geen postzegels en postbus zoeken) en veel toffer. Vlakbij Hostel Veniceluxury is een grote supermarkt gevestigd, supermarkt ‘Coop’, zowat de enige op het ganse eiland. Als je goedkoop eten wil inslaan, om in je hostel te bereiden, dan moet je hier zijn! Ik ben present als de winkel opent om 8 uur en ik sla wat drank in.

De dag sightseeing begint met een twee uur durend bezoek aan het Galleria dell’Accademia.  Hiervoor neem ik de vaporetto aan halte Ca’ d’Oro en vaar het Canal Grande af tot halte Accademia.  Wist je trouwens dat door het Canal Grande twee vaporetto lijnen in beide richtingen varen? Dit zijn de mythische lijn 1 en de snellere lijn 2 (doet minder stops en vaart in 30 minuten van Piazzale Roma tot San Marco).

Zicht vanaf Ponte dell'Accademia op Canal Grande en Santa Maria della Salute, Venetië
Venetië 2016: Zicht vanaf Ponte dell’Accademia op Canal Grande en Santa Maria della Salute.

Galleria dell’Accademia

In m’n reisgids stond dat dit museum erg populair is en je best ofwel reserveert ofwel een vroeg bezoek brengt. Eenmaal ik er ben, blijken de zalen leeg te zijn en ik een van de weinige bezoekers. Galleria dell’Accademia is gevestigd in een voormalige klooster. Recent werd het verbouwd en uitgebreid (met beelden en schilderijen van 18e-19e eeuw). Galleria dell’Accademia wordt aangeprezen als het mooiste museum voor schilderkunst van Venetië met meesterwerken van de Venetiaanse kunst van 14e tot 18e eeuw.

Er hangen grote meesters als Paolo Veneziano, Ercole del Fiore (14e eeuw), Cima de Conegliano, Giovanni Bellini (Madonna met Kind), Gentile Bellini (15e eeuw), Carpaccio (15e – 16e eeuw), Giambattista Da Conegliano (Pieta), Giorgione, Tintoretto, Veronese, Bassano (16e eeuw), Tiepoli, Il Canaletto, Guardi (18e eeuw) en beeldhouwer Canova (18e-19e eeuw).

Zaal 11, Galleria dell'Accademia, Venetië.
Venetië 2016: Zaal 11, Galleria dell’Accademia.

De beste werken hangen in het begin (zaal 1 met 14e eeuwse werken), halverwege (zaal 10: ‘Het Feestmaal in het huis van Levi’ van Veronese uit 1573, zaal 11: ‘Kruisoprichting’ en het erg beschadigde ‘Mirakel van de Bronzen Slang’ van Tiepoli), en op het einde (zaal 20 met gezichten op Venetië van 500 jaar terug door Gentile Bellini (San Marco plein) en Vittore Carpaccio (de Rialtobrug toen ze nog van hout was voordat ze afbrandde in 1514); zaal 21 met Vittore Carpaccio’s ‘Cyclus van de Heilige Ursula’ (einde 15e eeuws); zaal 23 met een tijdelijke, rondreizende expositie van Jheronimus Bosch (ca.1450-1516) n.a.v. zijn 500ste verjaardag van zijn overlijden (o.a. ‘De Heremietentriptiek’ die ook in ‘s Hertogenbosch hing toen ik daar was), met triptieken van de Bellini familie (Jacopo, Gentile en Giovanni) en Vivarini-clan (Antonio, Alvise en Bartolomeo); en zaal 24 ‘Sala Dell’Albergo’ met Tinteretto’s en werken van de ‘Scuola Grande Di Santa Maria della Carità’ (15e-16e eeuw)).

De Wijk Dorsoduro

Terug buiten wandel ik eventjes op de Ponte dell’Accademia om van het uitzicht over het Canal Grande te genieten. Daarna wandel ik door de wijk Dorsoduro: squero di San Trovaso (één van de laatst overgebleven werven in Venetië waar nog gondels worden hersteld), ‘Osteria Alsquero’ (lunch), Campo Santa Barbara, Chiesa San Sebastiano, Palazzo Zenobio, Scuola Grande dei Carmini, Campo San Margherita. Afsluiten doe ik met Ca’ Rezzonico e Museo del Settecento Veneziano.

Squero di San Trovaso, Venetië.
Venetië 2016: Squero di San Trovaso.

‘Brunchen’ doe ik in een klein gezellig café ‘Osteria Alsquero’ (tegenover squero di San Trovaso). Ik bestel Spritz arrancia & ‘Cinque Crostini’, de Italiaanse versie van tapas: twee klassiekers van vissla (Kabeljauw) en gebakken ajuin & ansjovis, dan champignon & parmezan, tonijn & zon gedroogde tomaten en blauwe kaas & balsamico. Het is allemaal zeer lekker (behalve de Spritz want die is niet te zuipen!) en voor de verandering niet superduur (8,50 euro).

Oggi Sposi, Chiesa dei Carmini, Venetië.
Venetië 2016: Oggi Sposi, Chiesa dei Carmini.

Uit Chiesa dei Carmini komt een net getrouwd koppel (oggi sposi!) naar buiten, onder luid applaus, gejuich en rijst gegooi. De mensen scanderen “Pedro, Pedro, Pedro!!!” waarna de bruidegom de bruid passioneel zoent! 😉

Balzaal, Ca' Rezzonico, Venetië.
Venetië 2016: Balzaal, Ca’ Rezzonico.

In het Venetiaanse paleis Ca’ Rezzonico e Museo del Settecento Veneziano spendeer ik een uur en krijg zo een goed beeld van wat de pracht en praal in het 18e eeuws Venetië geweest kan zijn. De 18e eeuw is de laatste eeuw van de Venetiaanse Republiek, haar macht was tanende maar dat merkte je niet aan de weelderige paleizen. En de tijdsgeest was navenant met z’n decadente, overdadige feesten en carnaval dat een half jaar duurde. Toen ging het gezegde dat ‘Venetianen niet proefden van hun genoegens maar ze ineens doorslikten’.

Wat betreft Ca’ Rezzonico, de eerste verdieping heeft een schitterende balzaal (fresco’s in trompe-l’oeil’, ebbenhouten en buxus beelden van geketende Moren van Andrea Brustolon), een portego (gang) vol Chinees porselein en marmeren borstbeelden, een Brustolon zaal (met meer werk van Brustolon en een onbetaalbare kroonluchter van Muranoglas. De tweede verdieping herbergt nog meer mooie historische zalen met schilderijen van Il Canaletto, Guardi en Longhi met als thema Venetië anno 18de eeuw, met fresco’s van Villa Zianigo, gemaakt door de zoon van Tiepoli die bovendien erg modern ogen. Op de hoogste, derde verdieping is een pinacotheek gehuisvest in een hedendaagse setting (witte, vlakke muren, geen ramen) met (kwalitatief mindere) werken van vnl. de 17e-18e eeuw (Madonna met kind, Bijbelse of mythologische taferelen) maar ook vroeg 20ste eeuws werk (mooie zichten op Venetië in de stijl van de impressionisten). Een uur rondlopen hier volstaat voor mij en ik installeer mij op het terras van het museumcafé in de lommer aan het Canal Grande met een drankje.

San Polo Wijk, Venetië.
Venetië 2016: San Polo Wijk.

De Wijk San Polo

In de San Polo Wijk bezoek ik kort Chiesa San Rocca (enkele Tinteretto’s). Scuola Grande Di San Rocco doe ik niet. Hier hebben ze een grote schilderijencollectie van Tinteretto, die lid was van deze ‘school’, een combinatie van gilde, liefdadigheidsinstelling en religieuze broederschap. Ik zet mij op de trappen van de Scuola en luister naar een straatmuzikant die doorleeft zingt en virtuoos akoestische gitaar speelt.

Chiesa Santa Maria Gloriosa dei Frari bezoek ik wel. Dit is absoluut een bezoekje waard (3 euro inkom) met de grafmonumenten van Titiaan, Canova, Monteverdi en Doge Giovanni Pesaro, het schitterende houtsnijwerk van het koor (van Marco en Francesco Cozzi), en ‘De Hemelvaart van Maria’ door Titiaan dat centraal in het koor hangt. Ik wandel verder langs Campo San Stin, Calle della Chiesa, Calle Bernardo, Campo San Polo (een groot plein), Calle dei Meloni, Chiesa San Aponal, Chiesa San Silvestro en Palazzo Barzizza. Hier is een opstapplaats voor de vaporetto die me snel naar de andere oever van het Canal Grande en de San Marco wijk brengt (van stop San Silvestro naar stop Sant’ Angelo).

Sigmar Polke expositie, Palazzo Grassi, Venetië.
Venetië 2016: Sigmar Polke expositie, Palazzo Grassi.

De Wijk San Marco

Palazzo Grassi is het derde museum dat ik bezoek vandaag. De eigenaar van dit paleis is de Fransman Pinault, een steenrijk zakenman en kunstverzamelaar met een collectie moderne en hedendaagse kunst die met 7000 items in omvang tot de top tien in de wereld behoort. Ze omvat schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, video’s en fotografie. Hij heeft werken van Picasso, Mondriaan, Sérusier, Rothko, De Kooning, Judd, Andy Warhol, Jeff Koons, Damien Hirst, en de foto’s van Cindy Sherman. Deze moderne en hedendaagse kunst stelt hij tentoon in wisselende exposities in het Palazzo Grassi (en ook in het recent gerenoveerde Punta delle Dogana: zie reisverslag dag 2). Beide gebouwen werden gerenoveerd door Tadao Ando en het is een mooi samengaan van oud (18e eeuwse fresco’s en plafond) en nieuw (de collectie). Toen ik er was, liep er een overzichtstentoonstelling van Duits artiest Sigmar Polke (1941-2010) dat zijn volledige carrière omspant die zeer divers blijkt te zijn met schilderijen, tekeningen, film en installatie. De moeite maar ik had toch graag ook een Picasso of Warhol gezien.

Ik wandel door de San Marco wijk: Calle Malipiero, Calle del Frutariol, Chiesa San Vidal, Campo Santo Stefano, Palazzo Morosini, Calle de Spezièr, Campo San Maurízio met Chiesa San Maurízio en het Museo della Musica (over Antonio Vivaldi en zijn tijd). Via enkele smalle straatjes en bruggetjes beland ik dan bij het Teatro La Fenice. Dit betekent ‘De Feniks’, wat toepasselijk is omdat de opera al enkele keren is afgebrand en uit zijn as is herrezen, net zoals de mythologische Feniks!

Dagslot

Het is half acht dus tijd om iets te eten. Ik zet mij op het terras van Ristorante-Bar-Pizzeria Al Theatro. Ik bestel spuitwater, een halve fles Chardonnay, een pizza cappriccioso (met tomaat, mozzarella, ham, champignons en artisjokken). Heel lekker! Ze hebben hier goeie wifi, dus chat ik met het thuisfront.

Om negen uur neem ik de vaporetto terug naar het hostel. Daar kom ik m’n kamergenoten tegen, Chutney, de Japanner en Luis de Snurker, waarmee ik iets ga drinken in een vlakbij gelegen bar. We doen een babbel en zo kom ik te weten dat Luis Mexicaan is en sinds een jaar in Parijs woont waar hij meewerkt aan het schrijven van filmscenario’s. Boeiend! Ik maak het niet te laat want ik ben moe en er komen nog twee vermoeiende dagen in Venetië aan. Aah ja, want je kan hier volop genieten van fotogenieke zichtjes, prachtige gebouwen, topkunst en pittoreske eilanden en die wil ik absoluut allemaal gezien hebben! 🙂

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: