Skip to main content

Valencia’s Toppers: oud, nieuw en heel nieuw.

Intro

Barcelona, Madrid, Sevilla, Mallorca en de Canarische eilanden zijn de grote trekpleisters voor het toerisme. Valencia, de derde grootste stad van Spanje, is bij het grote publiek misschien een nobele onbekende maar is absoluut een bezoekje waard. Er is veel te zien en te beleven. En het is vlot bereikbaar vanuit België (minder dan twee uur vliegen, verschillende vliegoperatoren). Hier is een lijstje met Valencia’s toppers: oud, nieuw en heel nieuw.  Ook geïnteresseerd in onze reisavonturen in Valencia anno 2005 en 2018?  Kijk dan hier.

Valencia 2018: Plaza de la Virgen (met La Seu de València en Torre El Miguelete).
Valencia 2018: Plaza de la Virgen (met La Seu de València en Torre El Miguelete).

Valencia’s historische binnenstad

De (oudste) toppers van Valencia vind je in het grote historische centrum. La Seu de València en Torre El Miguelete, de kathedraal annex toren uit 13-15de eeuw, werd vnl. opgetrokken in de gotische stijl en is een must see (en gratis). De kathedraal wordt omringd door twee pleinen, aan de ene kant het drukke Plaza de la Reina en aan de andere kant het zeer mooie Plaza de la Virgen / Plein van de Maagd. Hier staat een mooie fontein en heb je een prachtig zicht op de Kathedraal. Andere interessante kerken zijn ‘Iglesia y Torre de Santa Catarina’ en ‘Iglesia de San Juan del Hospital’. Deze laatste is de oudste kerk van Valencia, het eerste bouwwerk na de Reconquista (de herovering van Spanje door de Spaanse katholieken op de Moren), uit 1238, in vroeg-gotische stijl.

Valencia 2018: La Lonja de la Seda.
Valencia 2018: La Lonja de la Seda.

Mercado central is een dagelijkse, overdekte versmarkt. Deze ligt niet ver van ‘Lonja de la Seda’ of de voormalige Zijdebeurs (bouwperiode 1482-1533, bouwstijl elegante gotiek). Aan het Plaza Ayuntamiento (gemeentehuisplein) liggen het Ayuntamiento (gemeentehuis) en het Palacio de Correos y Telégrafos (hoofdpostgebouw) (dat een mooie glazen koepel heeft). Het Cultureel Centrum La Nau is een onderdeel van Universiteit. Hier worden theater, muziek, expo’s, lezingen en congressen gehouden.

Valencia 2018: Graffiti in de binnenstad.
Valencia 2018: Graffiti in de binnenstad.

Net buiten/binnen/op ‘de muren’ zijn de botanische tuin, de twee overgebleven stadspoorten Torres de Quart en Torres de Serranos (een klim naar de top levert je een mooi uitzicht over de stad op), Plaza de Toros met het centrale treinstation ‘Estació del Nord’ en de stierenarena annex museum, en verschillende musea zoals MuVIM (collecties Middeleeuwse, Renaissance, Verlichting en Moderne Kunst) en IVAM (Museum voor Moderne Kunst) een bezoekje waard.

Jardines de Turia

Een andere must see is ‘Jardines de Turia’. Na de grote overstroming van 1957 toen de Rivier Turia die midden door de stad liep buiten zijn oevers trad, werd beslist de rivier om te leiden rond de stad en de voormalige rivierbedding werd omgetoverd tot een 9 km lang uitgestrekt park waar rustzoekers, wandelaars, gezinnen met jonge kinderen en sportfanaten thuis zijn.

Valencia 2018: Bioparc.
Valencia 2018: Bioparc.

In het park zijn vele waterpartijen, sportvelden en een skateboard park te vinden, maar ook enkele toeristische attracties zoals het ‘Bioparc’ (helemaal ‘stroomopwaarts’, een dierenpark), het Museo de Bellas Artes de Valencia (Museum voor Schone Kunsten), het Natuurhistorisch Museum, het Palau de la Mùsica de la València (een concertgebouw), het Museo Faller de València (gewijd aan het beroemde/beruchte ‘Fallas’: Het Festival van brandende reuzenpoppen van papier-mâché en luid-knallende voetzoekers) en tenslotte (dicht bij de ‘riviermonding’) ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

De ‘Stad van de Kunsten en Wetenschappen’ werd ontworpen door Santiago Calatrava, een in 1951 in Valencia geboren toparchitect en ingenieur die vele grote bouwprojecten heeft gerealiseerd de afgelopen vijfendertig jaar over de ganse wereld waaronder veel treinstations zoals dat van Lièges-Guillemins in België, musea, verschillende wolkenkrabbers (waaronder Turning Torso uit 2005 in Malmö in Zweden, en Dubai Creek Tower in Dubai die momenteel gebouwd wordt en met z’n geplande +1000m meedingt naar de titel van hoogste constructie ter wereld) en vooral die vele typische suspensiebruggen die opgehangen zijn met kabels aan een enkele pijler, een echte Calatrava stijlkenmerk.

Valencia 2018: Ciudad de Las Artes y las Ciencias.
Valencia 2018: Ciudad de Las Artes y las Ciencias.

De totale bouwtijd van deze kunst- en wetenschapsstad was 14 jaar, van 1996 tot 2009, en bestaat uit zeven onderdelen: Oceanografic (een waterdierenpark), L’Hemisferic (IMAX filmprojecties), L’Umbracle (een tuinpromenade), Museo de las Ciencias (het wetenschapsmuseum), Palau de les Arts Reina Sofia (het Operagebouw) en het Agora (een multi-functionele evenementengebouw met 6000 zitplaatsen). En een mooie suspensiebrug van Calatrava mocht uiteraard ook niet ontbreken. De verschillende waterpartijen en de Turia tuin maken het geheel compleet.

De verre, culinaire en nieuwste toppers van Valencia

Andere toppers maar buiten het centrum zijn het klooster van San Miguel de Los Reyes, de Middellandse Zee (inderdaad, Valencia is een kuststad) en het strand van La Malva-Rosa, Spaans topvoetbal met Valencia CF in de wijk Mestalla (laatste keer kampioen in 2004) en ten zuiden van de stad ligt Natuurpark Albufera, een groot zoetwatermeer.

Valencia 2018: Valencia Club de Fútbol.
Valencia 2018: Valencia Club de Fútbol.

Culinaire toppers zijn de typische Spaanse hapjes ‘tapas’ en natuurlijk ‘paella Valenciana’. Paella werd uitgevonden in Valencia en de enige echte paella kan je dus alleen maar in Valencia proeven.

Valencia 2018: Pintxos.
Valencia 2018: Pintxos.

De nieuwste toppers van Valencia zijn het kunstencentrum Bombas Gens (reconversie van fabriek voor hydraulische pompen resulteerde in een Michelinsterrenrestaurant en een centrum voor hedendaagse kunst in 2017), de Ateneo Mirador (50m hoog uitzichtspunt op dak van Ateneo gebouw, aan het Plaza del Ayuntamiento) en de marina / jachthaven met het iconische ‘drijvende’ gebouw ‘Veles e Vents’ (uit 2007) dat drie resto’s, een hotelschool en een exporuimte huisvest.

Valencia 2018: Veles e Vents.
Valencia 2018: Veles e Vents.

Outro

Als Madrid Brussel is (de grootstad/hoofdstad) en Barcelona Antwerpen is (een zeer dynamische stad, toeristisch, waar altijd wat te beleven valt), dan is Valencia het Mechelen van Spanje: zeer de moeite met enkele pareltjes maar over het hoofd gezien door de meeste toeristen. Valencia is een aanrader. Ik ben er nu twee keer geweest: de eerste keer in 2005 en de tweede keer dit jaar in februari 2018. Lees hier de teaser.  Valencia? Ook eens doen, zou ik zeggen!

One thought to “Valencia’s Toppers: oud, nieuw en heel nieuw.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: