Skip to main content

Valencia 2.0 (anno 2018), dat is… een reisverslag. Dag 4: Túria, Torres de Serranos, terugreis & conclusie.

Valencia 2018: Suspensiebrug Calatrava (detail).
Valencia 2018: Suspensiebrug Calatrava (detail).

Intro

Valencia Reisverslag dag 4 – Valencia heeft in 2005 mijn hart gestolen. En anno 2018 wilde ik teruggaan om te ontdekken waarom Valencia 2005 nog steeds in m’n ‘top vijf gemaakte citytrips’ staat (tussen grote kleppers als New York City, Rome en Beijing). Valencia 2.0, dat is… vier dagen oud & nieuw ontdekken, Spanje beleven en cultuurhoppen. Valencia 2.0, dat is… een reisverslag. Tijdens dag vier (maandag 26 februari) maken we een lange wandeling door het park Túria en eindigen we de reis bij Torres de Serranos. Dan volgt nog de terugreis & een conclusie. Druk op de rode ‘LEES MEER’ knop voor de rest van het Valencia reisverslag dag 4.  Klik hier voor de teaser en de andere dagen van het reisverslag Valencia 2.0.

Túria

Het is de laatste reisdag en we slapen wat uit. Om 11 uur staan we in de Stad van Kunsten en Wetenschappen bij het Agora en de 1-pijler suspensiebrug van Calatrava, hét handelsmerk van deze Valenciaanse architect die ondertussen in Zwitserland woont.

Valencia 2018: Agora & Suspensiebrug Calatrava.
Valencia 2018: Agora & Suspensiebrug Calatrava.
Valencia 2018: Museo de las Ciencias Principe Felipe @ Túria.
Valencia 2018: Museo de las Ciencias Principe Felipe @ Túria.

We wandelen het Park Túria in en zetten ons op een bank en genieten van het mooie weer en het uitzicht. Het is warm (19°C in de zon) en in België vriest het dat het kraakt, ‘s nachts en overdag. We wandelen van de ene naar de andere bank en nemen wat foto’s onderweg. Nabij het Skateboardpark doen we een terrasje. We passeren Palau de la Musica met een mooie fontein.

Valencia 2018: Ciudad de Las Artes y las Ciencias.
Valencia 2018: Ciudad de Las Artes y las Ciencias.
Valencia 2018: Palau de les Arts Reina Sofia.
Valencia 2018: Palau de les Arts Reina Sofia.
Valencia 2018: Palau de la Musica.
Valencia 2018: Palau de la Musica.

Ciutat Vella & Torres de Serranos

Niet veel later verlaten we het park Túria (het is ondertussen half twee geworden), voor een stapje door de oude stad. We passeren eerst Mercado Colon, een combinatie van oud Mercado dakgespante en ondergronds modern shoppinggebied, daarna Plaça dels Pinazo. Hier is de Fanshop van Levante UD. Levante is de tweede ploeg van Valéncia die in eerste klasse speelt. Momenteel staan ze zeventiende op één punt van een degradatieplek. Wim koopt een sjaal. Da’s traditie. Aan Plaça d’Alfons El Magnanim groeien tropische reuzebomen met brede kronkelende wortels. We wandelen voorbij het Convento Santo Domingo / Convent de Sant Doménec. Een kort stukje Túria later, arriveren we bij Torres de Serranos.

Valencia 2018: Mercado Colon.
Valencia 2018: Mercado Colon.
Valencia 2018: Torres de Serranos.
Valencia 2018: Torres de Serranos.

Torres de Serranos / Porta de Serrans bezoeken we. Deze toren is naast Torres Quart, de tweede toren die nog overblijft van de Middeleeuwse omwalling. Mooi uitzicht over de stad. Op deze plek starten elk jaar de festiviteiten van Las Fallas met een spetterend vuurwerk. Opmerking: Enkele maanden later (terug thuis) ontdek ik dat dit waarschijnlijk de plek is waar een dag eerder (zondag 25 februari) een groot vuurwerk werd afgeschoten als start van de Fallas festiviteiten in maart.

Coda

Terugreis – De vierdaagse reis is ten einde. We nemen de bus 95 terug naar het hotel (Holiday Inn Express vlakbij Ciudad de Les Artes y las Ciencias), pikken onze bagage op en nemen dan bus 14 tot stop Xàtiva (aan het treinstation). We kopen een ticketje voor de metro die je in twintig minuten tot bij de luchthaven brengt (lijn 3 of 5). De taxi is sneller, gemakkelijker maar wel duurder (25€ taxi en 4€ ongeveer voor bus/metro).

We vliegen met Vueling, de low cost vliegtuigmaatschappij van Spanje. Echt tevreden ben ik er niet van: tijdens beide vluchten vertragingen van één tot anderhalf en er is zeer weinig beenruimte. Om 21u30 landen we in Zaventem en een half uur later staan we in het treinstation een ticketje te kopen. De spoorwegen staken (leve de Belgische Spoorwegen!) maar onze trein rijdt nog (hallelujah) en om middernacht ben ik terug in Antwerpen op mijn appartement.

Valencia 2018: De Spaanse vlag wuift ons uit.
Valencia 2018: De Spaanse vlag wuift ons uit.

Wat vond ik van Valéncia 2.0? Valencia blijft de moeite en heeft enkele absoluut geweldige karakteristieken (Túria, de Stad van Calatrava, en het lekkere eten natuurlijk). Na vijftien jaar intensief reizen ben je toch minder snel onder de indruk en daarom was Valencia 1.0 toch meer bijzonder. Dankzij die nostalgische bril hé die alles roze kleurt en dankzij die vervagende herinneringen waarbij je enkel de positieve zaken blijft onthouden. Hebben jullie dat ook? Valencia blijft een stad waar ik me wel m’n oude dag zie slijten: een stad waar alles dicht bij de deur is en waar altijd iets te beleven valt, met mooie natuur een korte busrit ver, met een geweldig operagebouw, een stad die kleinschalig is en niet overspoeld door toeristen. Een stad waar het aangenaam is om te leven. Valencia 3.0? Zeker! Wanneer zijn we weg? 😊

One thought to “Valencia 2.0 (anno 2018), dat is… een reisverslag. Dag 4: Túria, Torres de Serranos, terugreis & conclusie.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: