Skip to main content

Valencia 2.0 (anno 2018), dat is… een reisverslag. Dag 2: Het oude centrum met Ateneo Mirador, La Lonja de la Seda, IVAM & La Seu.

Valencia 2018: Mercado Centrale.
Valencia 2018: Mercado Centrale.

Intro

Valencia heeft in 2005 mijn hart gestolen. En anno 2018 wilde ik teruggaan om te ontdekken waarom Valencia 2005 nog steeds in m’n ‘top vijf gemaakte citytrips’ staat (tussen grote kleppers als New York City, Rome en Beijing). Valencia 2.0, dat is… vier dagen oud & nieuw ontdekken, Spanje beleven en cultuurhoppen. Valencia 2.0, dat is… een reisverslag. Tijdens dag twee (zaterdag 24 februari) genoten we van een mooi uitzicht over de stad (Ateneo mirador), bekeken we enkele openbare gebouwen van buiten en van binnen (het treinstation, het gemeentehuis, het hoofdpostgebouw en de centrale overdekte markt), deden aan cultuur (Lonja de la Seda, museum IVAM of Institut Valencià d’Art Modern), Plaza de la Virgen en La Seu de Valéncia, en eindigden we met Pintxos in het Baskisch restaurant ‘Sagardi’. Lees verder voor de rest van het Valencia reisverslag dag 2.   Klik hier voor de teaser (met een overzicht) en hier voor dag drie van het reisverslag Valencia 2.0.

Ciutat Vella

Dag twee (zaterdag 24 februari) start met een laat ontbijt (9u-10u). Bus 14 brengt ons in 20 minuten tot bij het centraal station (‘Estació del Nord‘). Spring hier zeker eventjes binnen: een mooi Valenciaans Art Nouveau gebouw. Het Plaza de Toros (11u00) is een mooi groot plein met naast het station ook de stierengevechtarena. Het plein ligt aan de zuidelijke rand van de oude binnenstad (‘Ciutat Vella’), niet ver van het gemeenteplein met het ‘ayuntamiento’ of stadhuis, en het postgebouw ‘Palacio de correos y telégrafos’ (11u25-11u40) dat een schitterende centrale grote koepel heeft, met vele wapenschilden verwerkt in de glas-in-lood ramen.

Valencia 2018: Arena.
Valencia 2018: Arena.
Valencia 2018: Palacio de correos y telégrafos.
Valencia 2018: Palacio de correos y telégrafos.

Uitkijken (naar) sinaasappelsap

11:50-12:15 Ateneo Mirador. Naast Ateneo is een toeristisch restaurant gelegen dat ik herken van Valencia 1.0 in 2005 toen we daar geluncht hebben. De mirador valt wat tegen: niet erg hoog, vlakbij geen mooie gebouwen (daken, bric-a-brac). In de verte zie je ‘de stad van kunsten en Wetenschap’ aan de ene zijde en de kathedraal aan Plaza de la Virgen aan de andere zijde.

Valencia 2018: Ateneo mirador.
Valencia 2018: Ateneo mirador.

12:25-13:15 Mercado Centrale. Dit is de centrale grote overdekte Markthal waar vele verkopers hun vis, vlees, groenten, enz. proberen te slijten aan Valencianen en toeristen. We kopen tortilla (met paprika) en vers geperst sinaasappelsap. Naranja de Valencia. De enige échte!

Oude gebouwen

‘Iglesia de San Juan del Hospital’ is de oudste kerk van Valencia en het eerste bouwwerk na de Reconquista (de herovering van Spanje door de Spaanse katholieken op de Moren), uit 1238, in vroeg-gotische stijl. We nemen een kijkje bij Hospederia del Pilar waar we 13 jaar geleden gelogeerd hebben. We zijn er op vooruit gegaan sinds 2005: deze keer wél met ontbijt, een uitstekend bed en mooie privé-badkamer.

Valencia 2018: La Lonja de la Seda.
Valencia 2018: La Lonja de la Seda.

‘La Lonja de la Seda’ (14:25-15:00) is de zijdebeurs in een elegante gotische bouwstijl uit 1483. Een hoogtepunt van Valencia en Unesco Werelderfgoed.

Torres de Quart: de poort staat er nog, de stadsomwalling werd gesloopt.

Valencia 2018: IVAM.
Valencia 2018: IVAM.

IVAM of Institut Valencià d’Art Modern

Er lopen verschillende exposities:

– 15:30 “Please come back. The World as a prison?” De titel van deze expo is gebaseerd op de installatie in neon tekst “Please come back” van Franse Claire Fontaine Art Collective. Installatie, beelden, schilderijen, foto’s, video. Er speelt een film met bevreemdend filmgeluid (noise, achtergrondlawaai) en telkens inzoomende luchtbeelden op wisselende, moeilijk te duiden landschappen in zwart-witte beelden.

– 16:00 “Federico Guzmán. At the Edge of the World.” Niet de moeite.

– 16:05 “De geboorte van de abstractie: lijn en kleur in de IVAM collectie.” Werken uit de vaste collectie. Er hangt een Karel Appel en er is een zaal met werken van Antoni Tàpies. De laatste zaal is volledig verduisterd en zorgt voor desoriëntatie. In deze galerij hangen de beste werken van het ganse museum.

– 16:40 “Ignasi Aballí: Case Study.” Posters achter glas. Niet de moeite.

– 16:50-17:20 “Joan Miró: order and disorder.” Galerij 1 met vier zalen met werken van Miró met z’n typische signatuur. Ook enkele vroege werken waar hij zoekende was naar zijn eigen stijl. Schilderijen, posters, beelden. Film met Miró in beeld. Thema: de rebellie en controverse in z’n werken, de creatie van conflict, afwijken van de normaliteit en wat gangbaar is, zijn unieke beeldtaal, zijn bevrijdingsproces (vanaf de jaren ’20 in Parijs), het steeds in vraag stellen van de artistieke en culturele orde.

Valencia 2018: Expo Joan Miró @ IVAM.
Valencia 2018: Expo Joan Miró @ IVAM.

Graffiti-kunst, 2 kerken en Pintxos

IVAM ligt aan de rand van de oude binnenstad tegen de Túria aan. We slaan Calle Alta en Calle Baja in. Mooie straatkunst hier. En ook twee oude bomen gezien, overgroeid met lianen/epifyten. Plaça de la Verge (Valenciaans) of Plaza de la Virgen (Spaans) is het ‘Plein van de Maagd’. Hier vind je ‘Basilica de la Mare de Déu dels Desemparats’: kleine kerk, rijkelijk versierd. ‘La Seu de Valéncia’ is de belangrijkste kerk van Valencia. De mis van zes uur is aan de gang: devote stilte aub!

Valencia 2018: Graffiti-kunst.
Valencia 2018: Graffiti-kunst.
Valencia 2018: Plaza de la Virgen.
Valencia 2018: Plaza de la Virgen.

Tijd om een hapje te eten: een hapje inderdaad! Pintxos bij ‘Sagardi’ (San Vicente Mártir 6): specialist in de Baskische keuken. Het restaurant staat in m’n reisgids die hierover zeer enthousiast is: 80 soorten Pintxos in de aanbieding, rijkelijke Pintxos. Ik kies er negen uit: 2x zalm (verschillend), ansjovis, gevulde tortilla, met vissla gevulde rode paprika, felgroen drankje met spekjes in hoog glas, smos van inktvis,… Zeer lekker allemaal. Morgen zou ik toch graag eens warm eten, en iets anders dan tortilla!

Valencia 2018: Pintxos @ ‘Sagardi’.
Valencia 2018: Pintxos @ ‘Sagardi’.

Volgende keer: dag 3.

Museo Faller de Valéncia, L’Hemisphèric (2de maal), Marina & Veles e Vents & de Middellandse Zee, en primera division voetbal met Valencia CF.

2 thoughts to “Valencia 2.0 (anno 2018), dat is… een reisverslag. Dag 2: Het oude centrum met Ateneo Mirador, La Lonja de la Seda, IVAM & La Seu.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: