Skip to main content

Valencia 2.0 (anno 2018), dat is… een reisverslag. Dag 1: Bioparc, Bombas Gens, L’Hemisphèric & Flamenco avond.

Intro

Valencia heeft in 2005 mijn hart gestolen. En anno 2018 wilde ik teruggaan om te ontdekken waarom Valencia 2005 nog steeds in m’n ‘top vijf gemaakte citytrips’ staat (tussen grote kleppers als New York City, Rome en Beijing). Valencia 2.0, dat is… vier dagen oud & nieuw ontdekken, Spanje beleven en cultuurhoppen. Valencia 2.0, dat is… een reisverslag. Tijdens dag één (vrijdag 23 februari 2018) bezochten we het Bioparc (een nieuw dierenpark), aten we tapas bij ‘Tapas y Cañas Gael’, keken we naar fotokunst in kunst- en culinair centrum ‘Bombas Gens Centre d’Art’, bekeken we een IMAX film in ‘L’Hemispheric’, beleefden we een geweldige avond Flamenco in ‘Palau de las Arts Reina Sofia’ en sloten we de nacht af met wat pintxos bij ‘Lizarran Pintxos’ Resto. Lees verder voor het ganse verslag.   Valencia reisverslag dag 1.

Valencia 2018: Bioparc.
Valencia 2018: Bioparc.

Klik hier voor de teaser (met het overzicht) en hier voor dag 2 van het reisverslag Valencia 2.0.

Dag één (vrijdag 23 februari 2018) start met een goede nachtrust. We logeren in Holiday Inn nabij ‘de Stad van Calatrava’ en gaan pas ontbijten om 8u40 (want de avond voordien zijn we pas na middernacht toegekomen in het hotel). De Spaanse klassiekers, chorizo en tortilla, zijn uitstekend. Continentaal ontbijt met alles erop en eraan. We nemen bus 99 (stopt voor het hotel en rijdt om de 10 minuten) die ons in een half uur van hotel tot Bioparc brengt: het nieuwe dierenpark van Valencia (dat opengegaan is in 2008). Hier spenderen we 3u15min.

Bioparc

10:45-14:00 Bioparc. Gelegen aan het einde van park Túria. Verschillende (Afrikaanse) biotopen. Zo heb je de Afrikaanse Savanne die een groot deel van het park in beslag neemt: olifanten, vele giraffen, zebra’s, leeuwen, aardvarken, stekelvarken, wrattenzwijn. Dan volgt het Baobab bos. Zijn die Baobab’s echt? Ik weet niet… Fascinerend!! Een giraf eet boven onze hoofden groen. Nu merk je pas hoe groot die langnekken zijn! De Kitum grot, uit Kenia, waar olifanten enzomeer naartoe trekken om zout te eten, werd in Bioparc nagebouwd: krokodillen en hippo’s en veel vissen (allen) onder water. Speciaal! Het Equatoriaal bos huisvest gorilla’s, buffels, chimpansees, luipaarden en verschillende hoefdieren. Eindigen doen we met enkele kleine perken: Madagascar. Fossa, lemuren en de flamingo’s.

Valencia 2018: Bioparc.
Valencia 2018: Bioparc.

Tapas late lunch

15:00 ‘Tapas y Cañas Gael’. Dit is een goedkope, lokale tapasbar aan hetzelfde plein als Bombas Gens. Hoe geraak je daar? Volg vanaf Bioparc de Túria tuin tot aan brug t.h.v. IVAM en sla dan linksaf. We bestellen Huevos Rotos (con jamón Ibérico), Calamares a la Romana, Gambas al Ajillo, Tortilla de patate. De Huevos Rotos is vettig, de gamba’s hebben weinig looksmaak, de Calamares zijn uitstekend en ook de tortilla is goed.

Bombas Gens

16:00 Bombas Gens Centre d’Art. Ooit een fabriek nu een gratis museum met hedendaagse kunst + restaurant Ricard Camarena (1 Michelin Ster). Het museum toont fotoreportages en schilderijen. Goed? Bwaa. Cava.

Valencia 2018: Bombas Gens.
Valencia 2018: Bombas Gens.
Valencia 2018: Bombas Gens. Hedendaagse Kunst.
Valencia 2018: Bombas Gens. Hedendaagse Kunst.

17:00 Met Bus 95 rijden we in 20 minuten tot aan halte ‘Umbracle’ en passeren langs Holiday Inn: rust, opfrissen en iets chiquere kleren aantrekken. We gaan nl. deze avond een concert bijwonen in Palau de las Artes Reina Sofia.

L’Hemispheric’

18:00-18:50 IMAX Film in ‘L’Hemispheric’ (‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’): “De reis door de ruimte: op weg naar Mars”. (In Spaans: “Viaje al Espacio. Próxima Parada Marte”) Een film over het doel van NASA om ergens in de jaren ’30 van de 21ste eeuw een bemande ruimtemissie naar Mars te sturen. Over de Space Shuttle missies, het ongeluk met de Challenger, MIR en ISS. Over de nieuwe mars capsule ‘Orion’ met opblaasbare leefruimte en vele zonnepanelen om de motor aan te drijven. Het einde van de film toont een simulatie van de reis naar en landing op Mars.

Valencia 2018: Ciudad de las Artes y las Ciencias - L'Hemispheric.
Valencia 2018: Ciudad de las Artes y las Ciencias – L’Hemispheric.

Oordeel: De film valt wat tegen. Ik krijg het geluidsapparaat niet op Engels en de beelden van de raketten zijn vervormd (gebogen lijnen) door de IMAX projectie. In 2005 hebben we aan het meisje van de ticketbalie gevraagd ‘Wat is de beste film?’ en haar filmkeuze genomen. Ik vond het toen geweldig. Misschien hadden we die vraag nu beter ook gesteld. Want als dit de beste film is die ze projecteren, dan is het triestig.

‘Carmen’, flamencodans en -muziek door Saura & Gades

19:30-22:05 Palau de les Arts Reina Sofia. De nacht is gevallen. De stad van Calatrava wordt nu verlicht. Mooi! Binnen in het operapaleis nemen we de lift naar de vierde (hoogste) verdieping. Hier kost een ticket 20€. Het personeel is in’t zwart en draagt een cape. Het publiek zijn vooral vrouwen. Reden: ‘Carmen’ in een regie van Antonio Gades en Carlos Saura met muziek van Gades, Solera, Freire, Bizet,… Het oorspronkelijke verhaal werd geschreven door Prosper Mérimée in 1845, waarna verschillende adaptaties volgden waaronder de beroemde opera van Georges Bizet en een Spaanstalige film uit 1983 in flamenco stijl van Carlos Saura (°1932) en Antonio Gades (1936-2004). Deze flamencodansvoorstelling in Sala Principal, Palau des Arts, is ook van hun hand.

Valencia 2018: Ciudad de las Artes y las Ciencias - La Palau de les Arts Reina Sofia.
Valencia 2018: Ciudad de las Artes y las Ciencias – La Palau de les Arts Reina Sofia.

De verhaalkern is in het origineel en de verschillende adaptaties hetzelfde: een tragisch liefdesverhaal gesitueerd in Spanje met dodelijke afloop. Carmen, een Romani zigeunster en sigarenrolster in Sevilla, is getrouwd (Marido) maar is ontrouw en heeft twee mannelijke aanbidders, een stierenvechter (Torero) en een soldaat (Don José) die van haar houdt. Het liefdesverhaal eindigt op een passionele moord: Carmen wordt doodgestoken door Don José. En wat vond ik van het operapaleis, de flamenco en de uitvoering, en wat vond het publiek ervan? Dat lees je allemaal achter deze link!

Tapas laat

22:15-23:00 Lizarran Pintxos Resto. Na het concert gaan we nog een snelle gezonde typisch Spaanse hap eten: pintxos oftewel grote tapas uit Baskenland. Ik kies er vijf uit (voor 13€): salada Russa, zalm-kaas, garnaalkroket, tortilla-spek-groene peper, vissla-rode paprika. De Pintxos zijn superlekker maar in hometown San Sebastian zijn ze nóg beter.

23:15 Holiday Inn Express, kamer 318. Rust. Slaapwel! 😴

2 thoughts to “Valencia 2.0 (anno 2018), dat is… een reisverslag. Dag 1: Bioparc, Bombas Gens, L’Hemisphèric & Flamenco avond.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: