Skip to main content

Tenerife Noord Hoogtepunten: Teide – Masca – Garachico – Icod de los Vinos. Een dagverslag van bustour.

Tenerife - Icod de los Vinos - Drakenbloedboom.

Tenerife – Icod de los Vinos – Drakenbloedboom.

Intro.

We hebben geen auto en doen alles met het openbaar vervoer. Om toch de Teide van dichtbij te kunnen bewonderen, boekten we een georganiseerde bustour met AJ Servitur via de excursiebalie van ons hotel, Hotel Marte. Op het programma staan verschillende stops langs de voet van de Teide vulkaan, een kort bezoek aan piratendorp Masca, een late lunch in Garachico en een bewonderende stop bij de drakenboom van Icod de los Vinos. Hier volgt een verslag van die daguitstap.

08u00 Op de Teide kan het koud en winderig zijn, maar niet vandaag: het wordt een stralende zonnige dag met weinig wind en 26°C. De gidse zal later zeggen dat in februari (winter) het in het Noorden van Tenerife typisch tussen 15 en 18°C warm is terwijl in het Zuiden het vier graden warmer is (waar de meeste hotels gevestigd zijn). We worden opgepikt bij een hotel in de straat van busterminal Guaguas in Puerto de la Cruz. We pikken nog wat Duitse gepensioneerde toeristen op en om half negen zijn we goed vertrokken. De gidse stelt zichzelf voor, Edu, en stelt de chauffeur voor, Erik, “de beste van Tenerife”. Later op de dag (tijdens de afdaling naar Masca) zal hij zijn titel alle eer aandoen. We krijgen uitleg in Spaans, Engels en een heel lange uitleg in het Duits (60% van de tijd).

Teide vulkaan.

09u05-09u20 Eerste stop van de dag: een uitzichtpunt met zicht op de Teide, op Orotava (de grootste gemeenschap van Tenerife, groot stuk van Teide Nationaal Park ligt op haar grondgebied), op de Atlantische Oceaan, en op Amerikaanse pijnbomen, Pinus Radiata, waarvan er een heel stuk geknakt zijn een dertien jaar terug tijdens een zware storm, de delta storm. Het hout van de stammen is niet zo stevig omdat de bomen te snel groeien en daardoor niet konden weerstaan aan de storm. We zitten nu op 1400m hoogte.

Tenerife heeft drie symbolen: de Teide vulkaan, de Drakenboom en de Canarische dennenboom. Die komen we vandaag allemaal tegen.

De endemische dennenboom, Pinus Canarensis, is goed bestand tegen brand. Na een brand komen de groene blaadjes snel te voorschijn en het duurt geen 20-30 jaar voordat het bos terug volgroeid is. Deze dennenbomen komen voor tussen 1000 en 2000m hoogte en het is dus de meest voorkomende boom op Tenerife.

Vorig jaar rond deze tijd was de top van de Teide twee weken niet toegankelijk: tot drie meter sneeuw. Dit jaar is het warm. Het zijn koude nachten maar het is warm overdag. Overdag klimt het kwik naar 26°C en de hemel is blauw.

10u00 Montaña Mostaza (2100m) is een monogenetische vulkaan, een vulkaan die slechts eenmalig is uitgebarsten. De Teide is een multi-eruptie vulkaan maar hij slaapt nu. De laatste eruptie was 1200 jaar terug. Het eiland Tenerife telt een 300-tal vulkanen. 2000m is zowat de boomgrens. Montaña Rajada (2300m) is een zone met veel puimsteen. We passeren dan afzettingen van Obsidiaan, zwart kristalglas dat schittert in de zon.

De Teide is een stratovulkaan en bestaat uit meerdere vulkanen of bergen op elkaar, tot een hoogte van 3550m. De Teide is 200.000 jaar oud. De kratermond is 90m doorsnee. 200.000 jaar geleden zijn de toenmalige vulkanen ingestort naar het Noorden toe en hebben een caldera gevormd. De oudste delen van het eiland, rond het zuidwesten, zijn 8 miljoen jaar oud. Cañada blanca (2100m) is een plek met gestolde lavastromen. In het begin zien ze zwart maar ze verkleuren later naar bruintinten door oxidatie aan het zonlicht. Dit type lava wordt ‘bloklava’ genoemd, omdat het zo traag stolt. De Teleférico vertrekt hier. De teleférico gaat om de tien minuten naar de top.

Teide vulkaan - Rocky Garcia.
Teide vulkaan – Rocky Garcia.

10u20-11u00 Rocky Garcia en Parador Nacional. Zeer mooie rotsformaties. Het zijn gestolde lavamonden / gangen waarrond het zachtere gesteente is geërodeerd. Foto-time.
11:10 Pico Viejo (3134m). Historische en laatste eruptie op einde 18de eeuw (in 1798). Hier vindt je ‘dubbel A’ lava. Dit is lava bestaande uit twee lagen, een zeer vloeibare onderlaag en een zeer stroperige bovenlaag die snel stolt. Het gevolg is dat bij uitharding de lava in duizend stukken breekt en je een ‘slechte grond’ krijgt, ‘bad land’, omschrijft Edu het.

11:25-11:35 Korte stop. Vulcano Chinyero (1410m), de laatste vulkaanuitbarsting (jaar 1909) op het eiland Tenerife, met een krater en zwarte lavastromen. De gids vertelt dat de meest brutale uitbarsting in de geschiedenis van Tenerife, die van het jaar 1706 was, toen ‘Volcán de Arénas negras o de Garachico’ gevormd werd Garachico en haar haven (de belangrijkste haven van Tenerife op dat moment) werden bedolven onder de lava. De haven ging voorgoed verloren.

Masca.

We rijden op weg naar Masca door een droge streek. De vegetatie omvat Tabaibas (cactus met rode vruchten), Canarian Cardon (een zeer hoge cactus die uitwaaiert), Olmen Trees (witte bloemen in jan-feb). We rijden langs de kust en als het weer zou meezitten (nu is er teveel mist door de stevige wind ‘Kalima’), zou je ‘La Gomera’ kunnen zien liggen. In Santiago del Teide staan zeer veel ‘olmen trees’ die in jan-feb in bloei staan. Foto Safari’s worden hier gehouden. Sinaasappelbomen, Aloë Vera, Tabaibas, Eucalyptus bomen, enz.

12u00 Onze buschauffeur start de moeilijke, 5 km lange afdaling naar Masca. Het is een zeer moeilijke smalle weg, niet voor hartlijders, en voor de chauffeur is het alle hens aan dek. 12u30-13u00 Masca. Een voormalig piratendorp. Edu zegt dat het van ver wat weg heeft van Macchu Pichu. Van heel ver weg dan… Dit dorpje is niet zo bijzonder. Mensen komen hier naartoe om door de 6 km lang kloof naar zee te wandelen (duur 3-4 uur, moeilijk parcours).

Tenerife - Masca & Kloof
Tenerife – Masca & Kloof

Nog een interessant weetje van Edu die duidelijk verstaanbaar Engels praat (en Duits en Spaans): de watervoorziening op het eiland gebeurt via aquaducten/waterleidingen onder de grond, die regenwater verzamelen, 2 op 2m doorsnede, netwerk van +1000 km lang. Op La Palma is ook zo’n systeem. Naast de aquaducten zijn er ook zo’n 800-900 waterbassins, waaronder de Taco vulkaan, een kraterbassin dat nu gevuld is met regenwater.

De Guanchas waren de natieve bevolking van de Canarische eilanden. In 1494-96 werd Tenerife als laatste eiland van de Canarische eilanden veroverd door de Spanjaarden. Er waren toen 9 koninkrijken op het eiland. Men vermoedt dat de Guanchas Noord-Afrikanen van Libië waren en dat ze in verschillende keren werden meegenomen door de Feniciërs (Noord-Israël en Libanon) die bij de Canarische eilanden kwamen vissen. De Guanchas zelf hadden geen schepen of maritieme skills.

Garachico.

13u45-15u30 Garachico dorp. Hier nemen we een late lunch bij ‘La Almena de San Miguel’ op aangeven van Edu. De menukaart is geprint in verschillende talen: Spaans, Frans, Duits, Engels, Pools en Russisch. We gaan voor het driegangen menu: eerste gang is soep (Canarische soep of Vissoep), bij de tweede gang is er keuze uit kippenbout, zeebrasem, varkens kotelet, enz. met Canarische aardappelen of frieten (krokant, dik en smaakvol), het dessert is een ijsje of koffie. Inbegrepen is een karaf witte of rode wijn, water en brood. Het hoofdgerecht is de uitschieter, de soep is goed en het dessert is zeer matig. Al bij al is de kwaliteit van het eten matig. De bediening en de keuken zijn snel. Voor dit alles betaal je 12.60€ en hiermee kan je niet gefopt zijn!

Garachico - ‘La Almena de San Miguel’ - Varkenskotelet met frieten en slaatje.
Garachico – ‘La Almena de San Miguel’ – Varkenskotelet met frieten en slaatje.

Drakenbloedboom.

15u45-15u55 Drakenbloedboom @ Icod de los Vinos. Dit is de oudste (ongeveer 600 jaar) en grootste (18 meter) drakenbloedboom van de Canarische eilanden. Drakenbloedbomen zijn in feite geen bomen (met houtproductie) maar een grote plant. Het heeft dus geen ringen waaruit je zou kunnen opmaken hoe oud hij exact is. Dit wekt m’n interesse. Terug op hotel Google ik eventjes. De familie Dracaena is een monocotyl, of een eenzaadlobbige (o.a. ook nog de grassen waaronder alle graansoorten, palmen, sierbloemen zoals lelies of narcissen), die samen met de tweezaadlobbigen / dicotylen (o.a. de loofbomen, vele struiken, kruiden), de zaadplanten of bloemplanten vormen.

Icod de los Vinos - Drakenbloedboom.
Icod de los Vinos – Drakenbloedboom.

Outro.

16u00 Terug op de bus op weg naar het hotel, geeft Edu nog wat uitleg. Over de landbouw: wijn, suiker, bloemen, bananen, aardappelen. Suiker verbouwen ze niet meer (tot 1950-60) in Icod de los Vinos maar wel rode, witte en rosé wijn waar meer met te verdienen valt. Aardappelen worden in Zuid-Amerika (Inca’s) en in de Canarische eilanden (waar de aardappelen voor het eerst geïntroduceerd werden door de Spaanse kolonisten aan deze kant van de Atlantische Oceaan) ‘papa’ genoemd. ‘Papa’ is in Europa echter beter gekend als ‘Paus’. Dus ‘papa’ voor aardappel dat kon niet. Daarom spreken de Engelsen van ‘Potato’ en de Spanjaarden verbasterden het tot patata.

16u15 De trip zit er zo goed als op. Edu dankt ons voor onze aandacht en vraagt een applausje voor Erik die geweldig gereden heeft. Niet elke chauffeur in Tenerife rijdt naar Masca. We worden vlakbij het hotel afgezet. We worden hartelijk tot ziens gewenst. Ik geef vijf euro fooi. Meer hadden ze ook verdiend. De tour was echt wel goed: goed gereden en heel veel uitleg duidelijk verstaanbaar in drie talen. Knap gedaan, Edu en Erik!

One thought to “Tenerife Noord Hoogtepunten: Teide – Masca – Garachico – Icod de los Vinos. Een dagverslag van bustour.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: