Skip to main content

Steden- en Roadtrip Kroatië 2017: Een teaser

Kroatië 2017: Dubrovnik
Kroatië 2017: Dubrovnik

Als kind ben ik met m’n ouders en broers laaaaang geleden -in de kerstperiode van 1989, de Berlijnse muur was net gevallen- op reis geweest naar Joegoslavië, in wat nu Slovenië heet. M’n eerste reis naar een communistisch land maar toen had ik daar nog maar weinig benul van. De grens oversteken was niet zomaar een formaliteit: van het Shengen akkoord was toen nog geen sprake. Het hotel was in Koper aan de kust. We maakten enkele daguitstappen. Zo verdwaalden we in de nauwe steegjes van de kustplaatsen Piran en Portorož. Zo bezochten we de druipsteengrotten van Postojna: gigantische druipstenen in akelige, donkere en koude grotten diep onder de grond. Zo deden we Venetië aan: de eerste keer in Italië! Ik herinner mij een boottocht op een woelige zee, vele zwarte gondels, kunstig versierde kleurrijke glittermaskers, een demonstratie glasblazen en vooral veel duiven op het San Marco plein. Venetië heeft toen het meeste indruk gemaakt op mij tijdens die reis en het zou niet bij die ene keer Italië blijven. Misschien is toen mijn liefde voor Italië wel begonnen.

Maar er was ook nog… Poreč in Istrië, Kroatië. Dit was m’n eerste kennismaking met Kroatië toen het nog niet Kroatië was. Over Poreč zijn mijn gedachten mistig. Ik herinner mij niet dat we de Euphrasius basiliek bezocht hebben. Waarschijnlijk niet en hebben we gewoon wat door de straten gekuierd. Sinds 1997 staat deze 6de Eeuwse basiliek echter, gewijd aan de Byzantijnse bisschop Euphrasius, op de UNESCO werelderfgoed lijst. Dat deze kathedraal absoluut de moeite waard is om te bezichtigen, wist ik toen niet maar kwam ik te weten in mei 2017, tijdens de voorbereiding van een nieuwe, grondigere en langere reis naar Kroatië, een combinatie van stedentrip en roadtrip, van zondag 4 juni tot dinsdag 13 juni. Dat werd wel tijd na bijna dertig jaar! De Euphrasius basiliek zullen we deze keer weer niet bezoeken -want Istrië laten we links liggen- maar wel vele andere mooie dingen.

We zijn nu juli, een maand na de reis. De tiendaagse road-trip zit erop. De koffers zijn uitgepakt, de vuile kleren gewassen, een selectie werd gemaakt van de vele foto’s en het wordt tijd om die notities, gemaakt tijdens alle vrije momenten in Kroatië, te gieten in een dagboek reisverslag. De komende weken zal ik dus blogs posten over onze avonturen in Kroatië. Diegenen die ons op instagram volgen, zullen gemerkt hebben dat we tijdens de reis al foto’s hebben gepost. Voor wie dit nieuw is: ga een kijkje nemen!

Wat stond er op het reisprogramma? Istrië deden we dus niet aan. Wel jammer want naast Poreč had ik ook graag eens Pula bezocht. Deze stad was al belangrijk onder de Romeinen en heeft een groot amphitheater. Dat bewaren we voor een volgende keer. Wel startten we in Zagreb, de gemoedelijke hoofdstad van Kroatië, deden dan het natuurpark Plitvicemeren aan -een natuurwonder, zo mooi- en zakten dan de Dalmatische kust af, van Zadar, via Split (paleis van Diocletianus), Nin, Hvar Eiland, Sibenik (Sint Jacobs kathedraal), Mostar (Bosnië-Herzegovina: weer een land dat ik van de lijst kan schrappen!) tot in Dubrovnik, mooiste Kroatische parel aan de Adriatische kust. Het werd een reis met schitterend weer (zonnig en tegen/over de dertig graden Celsius), heerlijk eten (vooral de lokale keuken en Italiaans maar ook Indisch), supertof gezelschap en memorabele bezienswaardigheden. Lees de komende weken mee met mij op reisboei.be en droom weg!

%d bloggers liken dit: