Skip to main content

Stedentrip in eigen land: Antwerpen wereldstad.

Antwerpen – Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Intro

Meer dan tien jaar woon ik al in het stadscentrum van de knapste, beste, levendigste stad ter wereld: Antwerpen. ‘Het Stad’ is een combinatie van een havenstad, een mode- en shoppingstad, een studentenstad, een diamantstad, een kunststad,… Antwerpen is kortom een wereldstad.

Antwerpen is ideaal voor een stedentrip van enkele dagen tot een week. Alles hebben wij in huis om er een geweldige citytrip van te maken: geweldige hotels & B&B’s, ongelofelijk veel café’s, eethuisjes en restaurants, en memorabele bezienswaardigheden. In Antwerpen is er zoveel te beleven (o.a. Start wielerwedstrijd Ronde van Vlaanderen, loopwedstrijd Antwerp Ten Miles, de Sinksenfoor, de Zomer van Antwerpen, Linkerwoofer, de Kerstmarkt) dat je elk jaar wel een stedentrip naar Antwerpen zou kunnen maken.

Hoe zou mijn eerste kennismaking met Antwerpen eruit zien?  Ik zou 4-5 dagen blijven en toekomen met de trein in de mooiste spoorwegkathedraal ter wereld. Ik zou mijn dagen spenderen aan door de straten en wijken kuieren, veel foto’s nemen, bezoekjes afleggen en ’s avonds een (klassiek) concert bijwonen.

Wijken, musea, kerken & architectuur.

Alle wijken binnen de Leien zijn erg de moeite: het historisch centrum, Meir, Schipperskwartier, Sint-Andries, Theaterbuurt, Universiteitsbuurt en het Zuid. En daarbuiten de wijken rond het Centraal Station, het Eilandje, Linkeroever (mooiste zicht op ’t Stad) en Zurenborg. Ook de Scheldekaaien mogen niet ontbreken (ga bv. uitwaaien op het Zuiderterras).

Naast het Centraal Station ligt ‘De Zoo van Antwerpen’, één van de mooiste en oudste dierenparken van Europa met prachtige aangelegde tuinen en vele diersoorten.

Ik zou zeker enkele musea bezoeken zoals het Rubenshuis en het MAS (uiteraard), maar ook het Museum Fritz Mayer van den Bergh (‘De Dulle Griet’ van Pieter Bruegel de oude), het Fotomuseum Antwerpen, het Snijders&Rockoxhuis en het Eugeen Van Mieghemmuseum (stadszichtjes en taferelen van Antwerpen van rond de vorige eeuwwisseling). Bezoekjes aan de Sint-Pauluskerk, Sint-Carolus Borromeus Kerk en bovenal de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (met werkelijk de mooiste doeken van P.P. Rubens en tijdgenoten) mogen ook niet ontbreken.

Van (moderne) architectuur hou ik ook: Het Steen, de Grote Markt (met Renaissance stadhuis, Brabo fontein en Gildehuizen), de kathedraal, de Stadsfeestzaal, de Boerentoren & de Handelsbeurs in het centrum, het MAS (geniet gratis van het uitzicht op de top) en Havenhuis van Zaha Hadid op het Eilandje, het Gerechtsgebouw (Vlinderpaleis) van Richard Rogers en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (dat momenteel verbouwd wordt) op het Zuid, de Cogels-Osylei en naburige straten met chique woonhuizen in art nouveau stijl in de wijk Zurenborg.

Shoppen, lekker eten en concert bijwonen.

Shoppen behoort niet tot mijn favoriete reisbestedingen hoewel Antwerpen centrum er zich wel uitermate toe leent. Lekker eten kan je overal. Enkele van mijn favorieten zijn frituur CHIPS (Sint-Antoniusstraat 35), Elisa Pralines (Grote Markt 2) en Royal Tokyo Sushi Bar (Anneessensstraat 25), de beste sushi van ‘t stad.

En ’s avonds natuurlijk een concertje meepikken in het Antwerps Sportpaleis, De Roma of Arenbergschouwburg. Of klassiek in de Koningin Elisabethzaal, deSingel Kunstencentrum of de Opera van Antwerpen waar je echt geweldige concerten kan bijwonen.

Zie ik je binnenkort in ’t Stad?

Antwerpen Kattendijkdok Oostkaai – Zicht op MAS.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: