Skip to main content

Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag vier.

Dublin, hoofdstad van Ierland, is jong & vibrerend, boeiend en nooit vervelend, grijs en regenachtig, feeststad en studentenstad (die twee dingen gaan altijd samen), haven- en kuststad en de thuisbasis van U2 en Ryanair en voor de komende 4x 24 uur ook die van ons. Lees verder voor onze reistips op dag vier van onze ‘Stadsverkenning van Dublin’. Voor het volledige reisverhaal en mijn oordeel, klik door naar het overzichtsartikel: ‘Stadsverkenning van Dublin: mijn evaluatie van vijfdaags verblijf.’

Op het programma staan een gevangenis (Kilmainham Gaol) en het brouwerij belevingscentrum van een zeer bekend biermerk (Guinness Storehouse, waar we uitstekend lunchen) aan de ene kant van Dublin en een wandeling door een voormalige havenwijk (the Docklands) aan de andere kant van Dublin.

Dublin - Guinness Storehouse : Hop.
Dublin – Guinness Storehouse : Hop.

09:00-09:15 Busrit 79.

Vandaag willen we een eindje buiten het centrum een gevangenis, een park, een museum voor Hedendaagse Kunst en een wereldberoemde bierbrouwerij bezoeken. Daarvoor moeten we de bus nemen want het is een klein eindje. Er is een druk busstation voor de deur van het hostel, da’s makkelijk! Maar op de bus vragen ze wel gepast (OK!) en contant (OK!) te betalen in muntgeld (oei!). We moeten gaan wisselen… na ettelijke pogingen bij omstaanders en bij klanten in de lokale supermarkt, hebben we iemand gevonden die ons uit de nood wil helpen. Op naar Kilmainham Gaol! Hopelijk arriveren we op tijd want door al dat gedoe zijn we wat in tijdsnood geraakt. Het toegangsticket voor Kilmainham Gaol en de gegidste rondleiding is met een tijdslot.

09:15-11:00 Kilmainham gevangenis.

We worden voor de deur van de gevangenis afgezet en zijn net op tijd om de aankondiging van het tijdslot van 9u15 nog mee te maken. Een kwartier te vroeg dus! We wachten in een soort rechtbankzaaltje.

Dublin - Kilmainham gevangenis.
Dublin – Kilmainham gevangenis.

09:30 De tour begint. De rondleiding doet wat trappen op en neer, dus geschikt is deze tour niet voor minder mobiele mensen. De gids spreekt (roept eerder) in duidelijk Engels met een Iers accent.

De gevangenis was in gebruik tijdens de periode 1796-1910 als gewone gevangenis. Tijdens de hongerperiode 1840-1850 zaten de cellen overvol, omdat je in de gevangenis nl. drie keer per dag eten kreeg. In de jaren 1916, 1919-1921, 1922-1924 was de gevangenis ook in gebruik voor het opsluiten van politieke tegenstanders tijdens resp. De Paasopstand, de Oorlog voor onafhankelijkheid, en De Ierse Burgeroorlog.

Dublin - Kilmainham gevangenis - Celdeur met slot.
Dublin – Kilmainham gevangenis – Celdeur met slot.

Easter Rising / De Paasopstand van 23 april 1916 (op Goede Vrijdag) was een rebellie tegen het regime uit Londen. De opstand werd de kop ingedrukt en de 14 rebellenleiders werden opgepakt en een voor een geëxecuteerd voor het vuurpeloton in deze gevangenis. Dit is erg belangrijk geweest voor de bewustwording van de Ieren van hun eigen identiteit en het was de aanzet tot de onafhankelijkheidsoorlog. De gids haalt deze opstand vaak aan tijdens de rondleiding.

 Dublin - Kilmainham gevangenis.
Dublin – Kilmainham gevangenis.

In 1919 startte de ‘Oorlog voor onafhankelijkheid’: een guerillastrijd van het IRA (Iers Republikeins Leger) tegen de Britten. In december 1921 was de oorlog ten einde en werd het Ierse vredesverdrag getekend: de Ierse Vrijstaat werd quasi onafhankelijk maar Noord-Ierland bleef bij Groot-Brittannië behoren. Waarom? Het was het rijkste deel van het Ierse eiland (met de belangrijkste havens) en er woonden vele protestante inwijkelingen uit Schotland.

Dublin - Kilmainham gevangenis - Eamon de Valera herdenkingsplaatje.
Dublin – Kilmainham gevangenis – Eamon de Valera herdenkingsplaatje.

Een deel van het IRA (o.l.v. Eamon de Valera) was het hiermee niet eens en ging opnieuw de strijd aan: de Ierse Burgeroorlog was een feit. In 1924 staakte men de strijd en De Valera werd opgesloten in de gevangenis van Kilmainham. Hij was de laatste gevangene ooit in Kilmainham en kwam vrij in 1924.

De gevangenis werd dan gesloten en kwam in verval. De tijd tikte voort en De Valera werd minister in 1932 en eerste minister in 1937 en riep toen de onafhankelijkheid uit. De tweede Wereldoorlog brak uit en Ierland bleef neutraal. In 1949 werd de onafhankelijkheid van Ierland uitgeroepen en de Ierse Republiek. In 1951 werd de Valera minister-president en in 1959 president van de Ierse republiek. In 1960-66 werd de gevangenis van Kilmainham gerenoveerd en in 1966 opengesteld voor het brede publiek als museum en ingehuldigd door president de Valera, de man die als IRA rebel 42 jaar eerder als laatste gevangene in Kilmainham had gezeten.

Dublin - Kilmainham gevangenis - President de Valera huldigt in 1966 de gevangenis in als museum.
Dublin – Kilmainham gevangenis – President de Valera huldigt in 1966 de gevangenis in als museum.

10:35 Einde tour. Er volgt nog een museumpje waarin veel van de rondleiding wordt herhaald.

11:00 Te voet terug naar het centrum.

Rond Kilmainham Gaol liggen verschillende parken. Veruit het grootste park is ‘Phoenix Park’ met ‘Papal Cross’, sportvelden (cricketclub) en de Dublin Zoo. Een ander park is het Irish National War Memorial Park, een herdenkingspark voor de slachtoffers van de onafhankelijkheidsstrijd van Ierland. Een derde park met de tuinen van The Royal Hospital leidt recht naar het IMMA (Irish Museum of Modern Art). Dit hedendaagse kunstmuseum is de moeite, lees ik, maar doen we niet. Wat we wél doen, is een bezoek brengen aan de originele gebouwen van een van de bekendste en grootste biermerken in de Wereld: Guinness.

Dublin - IMMA (Irish Museum of Modern Art) - De tuinen.
Dublin – IMMA (Irish Museum of Modern Art) – De tuinen.

11:30-14:30 Guinness Storehouse.

11:45 Brewing (floor 1). Dit is best interessant. Maar het doet wat Disney-achtig aan: plat commercieel en voor de grote massa.

Dublin - Guinness Storehouse : The Brewing Process.
Dublin – Guinness Storehouse : The Brewing Process.

12:25 Tasting Rooms (floor 2) skippen we.  Te druk.

12:35 Advertising (floor 3). Over de marketing voor Guinness bier.

Dublin - Guinness Storehouse : Het Logo.
Dublin – Guinness Storehouse : Het Logo.

12:45 Guinness Academy – Connoisseur experience (Floor 4) Hier kan je zelf je ‘perfect pine of Guinness beer’ leren uitschenken.

Dublin - Guinness Storehouse : 1837 Bar & Brasserie.
Dublin – Guinness Storehouse : 1837 Bar & Brasserie.

13:00 ‘1837 Bar & Brasserie’ (Floor 5). Op verdieping vijf zijn enkele restaurants gevestigd: Guinness & Food, Bar & Restaurants. Hier gaan we iets eten bij de ‘1837 Bar & Brasserie’. We ruilen onze bon om voor een gratis Guinness biertje. Ik kies voor ‘Rye Pale Ale’ en Wim gaat voor ‘Hop House 13’. De ‘Rye Pale Ale’ doet me hard denken aan een oer-Antwerps biertje: Seefbier. Het is ook troebel blond. Lekker!! ‘Hop House 13’ smaakt goed maar is toch te waterig, vindt Wim. Als lunch neem ik ‘Herb Crusted Fillet of Cod, Mushroom, Leeks and Artichoke Puree’ en Wim ‘beef burger with cheese and bacon, and french fries’. Het eten is heel lekker en alles is supervers. Na L’Ecrivain is dit de beste maaltijd van de reis.

Dublin - Guinness Storehouse - Infobord van Guinness bier 'Rye Pale Ale'
Dublin – Guinness Storehouse – Infobord van Guinness bier ‘Rye Pale Ale’

14:00 Gravity Bar (Floor 7). Tegenvaller. Druk. Slachtoffer van zijn eigen succes. Mooie uitzichten hier maar het is drummen en over de koppen lopen.

Dublin - Guinness Storehouse : Gravity Bar (7th Floor).
Dublin – Guinness Storehouse : Gravity Bar (7th Floor).

14:30-17:00 Te voet door ‘the Docklands’.

We wandelen te voet terug naar het centrum (half uur). We springen eventjes binnen bij Penny’s kledingwinkel @ The Spire, O’Connell Street. Deze goedkope kledingwinkelketen is Iers maar is in de rest van de wereld gekend onder de naam ‘Primark’.

Dublin - Penneys O'Connell St.
Dublin – Penneys O’Connell St.

De wijk ‘The Docklands’ loopt langs The Liffey tot aan de Ierse Zee. Terwijl we langs The Liffey wandelen passeren we Custom House, Famine monument, Jeanie Johnston (een driemaster en nu een museum in renovatie), EPIC (The Irish Emigration Museum), Sean O’Casey bridge (een wandelbrug) en de Samuel Beckett Bridge: dit is een beroemde en recente brug van Dublin en ze werd ontworpen door Santiago Calatrava. Bord Gáiz Energy Theater is een concertzaal van Daniel Liebeskind waar klassieke orkesten en balletgezelschappen maar ook de hedendaagse (super)sterren optredens geven. In het Wake dock wordt aan wakeboarding gedaan. The Marker Hotel: een super-de-luxe hotel met publiek toegankelijke Roof Top Bar. Hier kan je lekkere cocktails drinken. Maar wij kunnen het niet meer erg laat maken: ons vliegtuig wacht en morgen moeten we terug gaan werken.

Dublin - Bord Gáiz Energy Theater.
Dublin – Bord Gáiz Energy Theater.
Dublin - Along the Liffey : Samuel Beckett Bridge & Jeanie Johnston.
Dublin – Along the Liffey : Samuel Beckett Bridge & Jeanie Johnston.

Coda.

De terugreis verloopt vlot, met een snelle busverbinding naar de luchthaven (Airport shuttleBus ‘AirCoach’, prijs 7€ enkel, duur 30 min, frequentie 15 min, busticket op de bus met geldbriefjes maar niet met de kaart). We rijden van halte ‘The Spire’ tot eindhalte ‘Luchthaven – Terminal 1’. Er zijn geen lange wachtrijen op de luchthaven en het vliegtuig vertrekt op tijd en doet er slechts 1u15m over om tot Zaventem te vliegen.

Budget – Dublin stond al jarenlang op de planning om eens te bezoeken met een vlucht van Ryanair. Zo’n vijftien jaar geleden kon je nog met Ryanair naar Dublin, waar Ryanair haar thuisbasis en hoofdzetel staat, vliegen voor 1 eurocent. Dat is ondertussen wel wat veranderd: wij betaalden 90 euro. Het totale reisbudget (per persoon) bedroeg 600€. Da’s veel voor een citytrip van vijf dagen, vinden wij.

Conclusie – Dublin moet je zeker eens gedaan hebben maar voor ons volstaat deze ene keer. Want… er is nog zoveel moois in de wereld dat we willen zien, dat één leven veel te kort gaat zijn!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: