Skip to main content

Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag twee.

Dublin, hoofdstad van Ierland, is jong & vibrerend, boeiend en nooit vervelend, grijs en regenachtig, feeststad en studentenstad (die twee dingen gaan altijd samen), haven- en kuststad en de thuisbasis van U2 en Ryanair en voor de komende 4x 24 uur ook die van ons. Lees verder voor onze reistips op dag twee van onze ‘Stadsverkenning van Dublin’.  Voor het volledige reisverhaal en mijn oordeel, klik door naar het overzichtsartikel: ‘Stadsverkenning van Dublin: mijn evaluatie van vijfdaags verblijf.’

Op het programma staan twee kathedralen (Christ Church Cathedral, St. Patrick’s Cathedral), een kasteel (Dublin Castle), een universiteit annex beroemde bibliotheek (Trinity College met Old Library, Long Room en The Book Of Kells) en internationale cuisine (Banyi Japanese Restaurant en ‘Kathmandu Kitchen’ Nepalese en Indische Keuken) in Temple Bar.

Dublin Castle - Royal Chapel.
Dublin Castle – Royal Chapel.

09:00 The Liffey.

Dublin is klein en vlot te voet te bezichtigen. The Liffey rivier snijdt dwars door het stadscentrum. Abigail’s Hostel ligt in Temple Bar aan de Liffey. In twintig minuten tijd wandelen we van het hostel, langs de rivier stroomopwaarts en voorbij enkele enkele bruggen (Ha’Penny Bridge, The Millennium Bridge, Grattan Bridge) en dan linksaf tot bij Christ Church Cathedral. We zijn te vroeg: de deuren gaan pas open om 9u30.

09:30-10:30 Christ Church Cathedral.

Christ Church Cathedral, de grootste protestantse kerk van Dublin en de oudste kathedraal, werd gebouwd door de Angelsaksische Noren (en gesticht door de legendarische viking Sitric Silkbeard, Noorse koning van Dublin), herbouwd door de Anglo-Normandiërs in 1186 in Romaanse stijl en uitgebreid gerestaureerd in de jaren 1870 zodat het vandaag de dag een mix is van 12e en 13e eeuwse bouwkenmerken en Victoriaans Gotische kenmerken.

Dublin - Christ Church Cathedral
Dublin – Christ Church Cathedral

Belangrijk in het hoofdschip zijn de preekstoel, het koor (met de fijne donkere eiken Victoriaanse Nissen), het schrijn met het hart van Laurence O’Toole (Bisschop van Dublin van 1168 tot 1180), de hoek der musici (Christ Church heeft een hoog aangeschreven zangkoor) en het graf van Strongbow (+1176) die als leider van de Anglo-Normandiërs in 1170 Dublin veroverde.

Christ Church Cathedral - hoofdschip.
Christ Church Cathedral – hoofdschip.

Vergeet niet de grafkelder te bezoeken met de standbeelden van Charles I en II en de Treasery tentoonstelling, de gemummificeerde lichamen van een kat en een rat die vast kwamen te zitten in een orgelpijp tijdens een onbezonnen achtervolging, en een 12 minuten durende audiovisuele presentatie. Bij deze laatste leer je o.a. dat in 1742 Georg Friedrich Händel’s Messiah oratorium haar wereldpremière had in een gebouw naast Christ Church. De koren van St. Patrick’s en Christ Church Cathedral waren de koren van dienst.

10:40-12:20 Dublin Castle.

We doen de toer van 11 uur maar sluipen mee met die van 10u45. Blijkbaar niet zo slim want niet veel later, komt de aap uit de mouw: onze geboekte tour van 11 uur duurt dubbel zolang (tot 12 uur), met meer zalen en langere uitleg, en kostte ook meer. We kunnen gelukkig nog aanpikken zonder iets te missen.

Tijdens het eerste deel in de ‘Kruidtoren’ vertelt de gidse over de Middeleeuwen, bezoeken we de kelders, de 10de eeuwse viking kasteelmuren en stadsmuur, de ‘moat’ of de kasteel gracht’ en krijgen we de verklaring voor de naam Dublin. Deze zou komen van het Gaelic ‘Duvb Lin’ of ‘zwarte poel’ die hier toen lag.

Dublin Castle - The Drawing State Room - Kroonluchters.
Dublin Castle – The Drawing State Room – Kroonluchters.

De tweede ruimte is de Royal Chapel die gebouwd werd van 1807 tot 1814 door architect Francis Johnston (1760-1829) en hoewel het lijkt op marmer is het allemaal van hout omdat de drassige ondergrond geen zwaar gewicht zou aankunnen.

In de traphal naar de koninklijke vertrekken en de troonzaal, hangen twee grote schilderijen van King George III (‘mat’ / ‘gekke’ King George) en van zijn vrouw Queen Charlotte. King George III was de Engelse koning die de Amerikaanse gebieden verloor tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen einde 18de eeuw, was de grootvader van Queen Victoria, en gedroeg zich gek, vooral tijdens de laatste periode van zijn leven.

Dublin Castle - The Drawing State Room - Queen Victoria.
Dublin Castle – The Drawing State Room – Queen Victoria.

Aan de muren van ‘The Drawing State Room’, onderdeel van de staatsappartementen, hangt een schilderij van de jonge Queen Victoria en eentje van de hand van Antoon van Dyck uit 1740. Hij stierf in 1741. In de ‘Dining Room’ of ‘Portrait Gallery’ werden banketten gegeven waarbij de koning en staatslieden dineerden en staatszaken bespraken.

Dublin Castle - The Dining Room.
Dublin Castle – The Dining Room.

De laatste zaal, de meest gewichtige, is ‘St Patrick’s Hall’. Hier wordt om de zeven jaar de president van Ierland geïnaugureerd. Er hangt een plafondfresco met voorstellingen van Ierland en Brittannië als personen (Ierland in het blauw gekleed, Brittannië in het groen gekleed) waarbij de heersende kroon (Engeland) met dit fresco duidelijk maakt dat Engeland het voor het zeggen heeft en dat Ierland en Brittannië zonder problemen kunnen samenleven en besturen terwijl Londen het laatste woord heeft.

12:30 Banyi Japanese Restaurant @ Temple Bar.

Banyi Japanese Restaurant is gelegen in Temple Bar, in een zijstraat van Abigail’s Hostel. De bediening is vlot, de sushi is prijzig (dus beperken we ons tot wat zalmnigiri’s) maar lekker en smaakt naar meer. Ze verkopen hier ook bentoboxen en noedelsgerechten die beter binnen ons budget passen.

14:15-16:30 Op de gronden van Trinity College.

The Authenticity tour is een 35 minuten durende toer doorheen Trinity College gebracht door collegestudenten. Kostprijs is 14€ inclusief de ‘Old Library’ met ‘the Book of Kells’. De studente die ons rondleidt, is in traditionele klederdracht. De verplichting van deze te dragen werd afgeschaft in 1971, behalve voor speciale gelegenheden zoals de proclamatie, vertelt ze ons in mooi, goed verstaanbaar Engels. Ze vertelt nog veel meer over de geschiedenis van de universiteit, de gebouwen en standbeelden.

Zo werd Trinity College gesticht op gronden van een klooster dat werd opgedoekt door Hendrik VIII. Het werd gesticht in1592 door Queen Elisabeth, dochter van Hendrik VIII. De laatste was de Engelse koning die de katholieke kerk buiten gooide en de Anglicaanse kerk stichtte, nadat hij van de paus niet mocht scheiden van zijn eerste vrouw. Hij veranderde uiteindelijk 8 keer van echtgenote door van hen te scheiden of terecht te stellen omdat ze hem geen mannelijke nakomelingen konden geven. Toen hij stierf had hij enkel dochters, o ironie.

Dublin - Trinity College - Gronden.
Dublin – Trinity College – Gronden.

De Bibliotheek van Trinity College is het hoogtepunt tijdens een bezoek aan Trinity College, dankzij ‘The Book of Kells’, naast andere Bijbelboeken, en ‘The Long Room’ in ‘The Old Library’. Hier staat dan ook een ‘queue’. De bibliotheek van Trinity college is gesticht in 1592 gelijktijdig met de universiteit. Sinds 1801 is het een copyright bibliotheek en heeft het recht op een gratis exemplaar van alle publicaties in Groot-Brittannië en Ierland. Ondertussen heeft het >3 miljoen boeken verdeeld over acht gebouwen.

Het topwerk is ‘the Book of Kells’. Uiteraard! Jammer genoeg ligt dat boek opengeslagen op 1 blad en onder glas. Dus je kan er niet door bladeren. Wat had je gedacht!? Maar er is wel een kleine tentoonstelling met reproducties van de belangrijkste bladzijden en vergrote illustraties: de expo ‘Licht in de Duisternis’. Na de korte, interessante expo, betreed je de schatkamer met het beroemde ‘Book of Kells’, naast andere boeken: het Book of Armagh, en het Book of Durrow. Je mag hier geen foto’s nemen.

De expo leert ons dat ‘The Book of Kells’ een handgeschreven en rijkelijk geïllustreerde (miniaturen) kopij van de vier evangelies in het Latijn op perkamente papier (gemaakt van kalveren huid) is. Perkament bewaard goed en daarom ziet ‘The Book of Kells’ er nog zo goed uit en is hij wereldberoemd en is het een gequeue, gedrum en geduw om er een glimps van op te vangen! Waarschijnlijk werd het Boek van Kells gemaakt begin 9de eeuw door vier monniken van een klooster (gesticht door St. Colum Cille (521-597)) op het Schotse eiland Iona of later voortgezet in Kells (nadat de monniken gevlucht waren voor de binnenvallende Noormannen). In 1653 werd het boek in veiligheid naar Dublin gebracht wegens de Cromwell oorlogen.

Trinity College - Old Library - The Long Room.
Trinity College – Old Library – The Long Room.

Volgende kamer van de toer in ‘the Old library’ is ‘The Long Room’ die bijna 65m lang is, twee verdiepingen hoog is (1e en 2e verdieping), en volgestouwd is met de oudste boeken van de universiteit (zo’n 200.000). Deze zijn niet geordend volgens auteur, of titel, of jaartal of plaats van uitgifte of enige andere logische ordening maar volgens gewicht en afmetingen. Zo konden een maximaal aantal boeken gestapeld worden. Deze ‘ordening’ werd tot op de dag van vandaag behouden. Ervaren bibliothecarissen halen voor jouw het juiste boek uit het rek. Zelf is er niet aan te beginnen!

‘The Long Room’ wordt aan weerszijden versierd met bustes van beroemde oude Grieken, Engelsen en Ieren die veel betekend hebben in de universitaire wereld, of in de filosofie, kunsten of wetenschappen. Ik neem een fotootje van Socrates, Newton, Shakespeare, Swift, enz. De verzameling startte met 14 bustes van de hand van Peter Scheemakers. De buste van schrijver Jonathan Swift (door LF Roubiliac) is een van de mooiste.

Trinity College - Old Library - Buste Socrates.
Trinity College – Old Library – Buste Socrates.

De harp (achter glas in het midden van de ‘Long Room’) dateert uit de vijftiende eeuw en is de oudste overgeleverde in Ierland. Hij is gemaakt uit eiken-en-wilgenhout en heeft koperen snaren. Deze beroemde harp is afgebeeld op de Ierse euromunten. Volgens de legende is deze harp van Brian Boru, de eerste koning van verenigd Ierland, maar dat kan niet want hij is gestorven in 1014.

Ook de moeite is een exemplaar van de Proclamatie van de Ierse Republiek uit 1916. De Paasopstand (‘Easter Rising’) begon op 24 april 1916. Toen las P. Pearse deze tekst voor aan het postgebouw in O’Connell street.

16:50-18:00 St. Patrick’s Cathedral.

St. Patrick’s Cathedral is onderdeel van de Anglicaanse kerk. Deze bouw dateert van 1220 maar er was al eerder ‘religieuze’ activiteit op deze plek. Het heeft oorlogen, revoluties en een hervorming doorstaan. De kerk is nog steeds erg actief (net als Christ Church) met elke dag gebedsdiensten die vaak opgeluisterd worden door kerkelijk gezang.

Dublin - St. Patrick's Cathedral.
Dublin – St. Patrick’s Cathedral.

Artistieke hoogtepunten van deze kathedraal zijn ten eerste de wenteltrap die omhoog draait naar het kathedraal orgel, ten tweede de Mariakapel, achteraan in de kerk, die zeer mooie, gebeeldhouwde ornamenten en glas-in-lood ramen heeft en ten derde de rijkversierde stenen preekstoel links voor het koor, met ervoor een koperen lezenaar met adelaar op een wereldbol dat symbool staat voor verspreiding van het woord gods in de wereld.

St. Patrick's Cathedral - Boyle Grafmonument (1632).
St. Patrick’s Cathedral – Boyle Grafmonument (1632).

Het belangrijkste monument echter is het grote ‘Boyle’ grafmonument uit 1632, van Richard Boyle, eerste graaf van Cork, voor z’n tweede vrouw, Lady Catherine. Dit monument staat achteraan in het schip rechts (als je naar het hoofdaltaar kijkt). Het is in hout en ik vind het niet verfijnd en dus niet mooi. Ook nazaten kregen een plaatsje, waaronder Robert Boyle, scheikundige die zijn naam gaf aan ‘De Wet van Boyle’ die stelt dat bij ideale gassen de druk omgekeerd evenredig is met het glasvolume, bij constante temperatuur en massa. Dit is onderdeel van ‘de ideale gaswet’.

St. Patrick's Cathedral - Glasraam.
St. Patrick’s Cathedral – Glasraam.

Recent (in 2014) werd een nieuw monument in de kerk geplaatst: ‘the tree of Remembrance’ oftewel de ‘herinneringsboom’. Deze wil alle pijn, verdriet, miserie, ellende, doden, onrecht die gepaard gaan met oorlog, herdenken. Het is opgericht n.a.v. de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Belangrijk deken was Jonathan Swift (1713-1745), een beroemd Iers schrijver (o.a. ‘Gullivers reizen’). Hij is erg oud geworden (78 jaar), misschien wel omdat hij zich zo goed verzorgde: hij sportte elke dag en lette op de (persoonlijke) hygiëne. Hij is ook begraven in de kerk (in het hoofdschip dicht bij de uitgang) naast z’n beste vriendin Esther Johnson of ‘Stella’. Bekijk het dodenmasker van Swift.

Zoek niet naar een crypte of kelderdeel want de kerk heeft er geen (wegens de te drassige ondergrond).

St. Patrick's Cathedral - Kerkkoor houdt repetitie.
St. Patrick’s Cathedral – Kerkkoor houdt repetitie.

18:15 ‘Kathmandu Kitchen’.

Dit Indisch restaurant ligt aan de rand van Temple Bar, vlakbij het Stadhuis. Het ‘Saterday Sunday Feast’ is een goedkoop weekend-eetformule voor 19.99€ met een tiental keuzemogelijkheden en twee gerechten, starter en hoofdgerecht. Ik neem ‘Butterfly Prawn’ als starter. Dit zijn gefrituurde gemarineerde grote garnalen in een deegjasje. Als hoofdgerecht kies ik voor ‘Chicken Tikka Massala’, een ‘all-time favourite’: gegrilde kippenborst gekookt in room-tomaten-cashew noten saus. Pikantere dingen zijn er uiteraard ook.

Dublin - 'Kathmandu Kitchen'
Dublin – ‘Kathmandu Kitchen’

De bediening was vlot, de keuken was snel, de rekening was laag maar het eten vond ik wat flauw. Indisch is niet mijn ding: teveel gebruik van specerijen en kruiden!

20:00 Abigail’s Hostel.

Je kan vandaag niet ontsnappen aan de finale van het Eurovisie Songfestival. Ook hier niet, in de lobby van Abigail’s Hostel. België lag er dinsdag al uit in de eerste halve finale. 43 landen moeten punten geven. Dus dat duurt wel eventjes. De winnaar is uiteindelijk Israël, voor Cyprus en Oostenrijk. Het was de grote favoriet bij de bookmakers. Israël wint exact 40 en 20 jaar na hun vorige overwinningen. Is het al twintig jaar geleden dat Dana international, de transsexuele, won? Wat vliegt de tijd!!! Een buitenbeentje wint opnieuw, Netta met ‘Toy’. Ze is een mollige verschijning die zingt dat je jezelf moet zijn en niet op je kop moet laten zitten door je baas en tegenslagen moet overwinnen. Het is een eigenzinnige song met een ‘vogeltjes dans’ onderdeel. Mij doet het niet veel. Tijd om te gaan slapen. Tot de volgende voor het vervolg van ‘Dublin: onze reistips’!

One thought to “Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag twee.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: