Skip to main content

Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag een.

Dublin, hoofdstad van Ierland, is jong & vibrerend, boeiend en nooit vervelend, grijs en regenachtig, feeststad en studentenstad (die twee dingen gaan altijd samen), haven- en kuststad en de thuisbasis van U2 en Ryanair en voor de komende 4x 24 uur ook die van ons. Lees verder voor onze reistips op de eerste dag van onze ‘Stadsverkenning van Dublin’.  Voor het volledige reisverhaal en mijn oordeel, klik door naar het overzichtsartikel: ‘Stadsverkenning van Dublin: mijn evaluatie van vijfdaags verblijf.’

Op het programma staan enkele musea (The National Gallery, The National Museum of Ireland – Archaeology), enkele standbeelden (Oscar Wilde, Molly Malone) en enkele sensaties voor alle zintuigen (L’Ecrivain restaurant, Temple Bar, The Auld Dubliner).

09:00 National Gallery.

Net als alle andere staatsmusea in Ierland, is ook dit museum gratis. Ze vragen een vrijwillige donatie. De focus ligt op schilderkunst (en een beetje beeldhouwkunst) van Ierland en Europa van de Middeleeuwen tot 1965. Het museum is een beetje een doolhof, met vier vleugels (Beit, Dargan, Milltown en Millennium wing) en vele trapjes/hoogteverschillen.

National Gallery - David Teniers II - Een dorpskermis nabij Antwerpen (midden 1640).
National Gallery – David Teniers II – Een dorpskermis nabij Antwerpen (midden 1640).

Op de derde verdieping (Europese schilderkunst van 1350 tot 1850) vind je belangrijke Vlaamse namen terug. Zo heb je PP Rubens, Antoon van Dyck, Teniers II, Pieter Bruegel de Jonge, Jan Bruegel de jonge, en onbekende Vlaamse meesters. Andere meesters zijn Vermeer, Rembrandt, Steen, Perugino, Tintoretto, Titiaan, Veronese, El Greco, Diego Velázquez, Zurbaran,…

Een ander hoogtepunt is ‘the Grand Gallery’ in de Dargan vleugel.

National Gallery - Iers Glas-in-Lood raam
National Gallery – Iers Glas-in-Lood raam

De eerste verdieping omvat Ierse kunst en schilderkunst van 1660 tot 1965 met een zaal volledig gewijd aan Jack B. Yeats (van de kunstzinnige Yeats Familie) en een zaal met Ierse glas-in-lood ramen, en tenslotte in de Millennium vleugel kan je de Europese Schilderkunst 1850-1950 bekijken. Dit is erg de moeite met internationale artiesten als Mark Rothko, Vincent van Gogh, Paul Signac, Claude Manet, enz. In het ganse museum mag je foto’s nemen van de werken behalve hier.

National Gallery - Paul Signac - Het Terras, Saint-Tropez (1898).
National Gallery – Paul Signac – Het Terras, Saint-Tropez (1898).

11:00 Boeken en Oscar Wilde.

We hebben nog eventjes tijd voor we voor de lunch worden verwacht, en wandelen tot aan Merrion Square: Oscar Wilde Monument, felgroene grasperken en kleurrijke bloemenvelden. Het is koud (12°C) en het miezert wat.

Merrion Square - Oscar Wilde Monument.
Merrion Square – Oscar Wilde Monument.

The National Library heeft een mooie leeszaal maar is wel minder indrukwekkend dan die van pakweg Manchester.

12:15-14:30 L’Ecrivain.

L’Ecrivain Restaurant is een Frans geïnspireerd restaurant met één Michelinster. De lunch is nog betaalbaar (80€ pp met drank) maar wat je krijgt is dan ook écht goed, een beleving en een ware sensatie voor zicht, geur en smaak. Het beste wat ik ooit gegeten heb? Het komt aardig in de buurt. Lees hier verder voor een bespreking van het bezoek aan L’Ecrivain restaurant. (deze link werkt nog niet)

Dublin - L'Ecrivain.
Dublin – L’Ecrivain.

14:45-16:30 National Museum of Ireland – Archaeology.

The Dead Zoo in de volksmond. Een museum over de vroege geschiedenis van Ierland (prehistorie), over de bronstijd, de invallen van de vikingen, de slag van Clontarf in 1014, over de Middeleeuwen, over thema’s als het gebruik van goud en goudsmeedkunst, over ‘De schatkamer’ (die gesloten is), over Koningschap en opofferingen, over ‘riten en gebruiken’.

National Museum of Ireland - Archaeology - De expositiehal.
National Museum of Ireland – Archaeology – De expositiehal.

Het museum is erg laagdrempelig: gratis, veel objecten om het visueel aantrekkelijk te maken, populaire thema’s als ‘de slag om Clontarf in 1014’, focus op de Ierse geschiedenis. Maar… buiten ‘De slag van Clontarf’, vond ik het niet zo boeiend.

National Museum of Ireland - Archaeology - Gouden armbanden, kettingen en ringen. Replica's van schat.
National Museum of Ireland – Archaeology – Gouden armbanden, kettingen en ringen. Replica’s van schat.

De slag van Clontarf in 1014 was een veldslag om Dublin tussen de Ieren van Brian Boru, de eerste koning van Ierland, en de vikingen o.l.v. Sitric Silkbeard. Brian Boru en de Ieren kwamen als overwinnaars uit de strijd (hoewel Brian Boru omkwam) en de slag ging de geschiedenis in als de grote overwinning van de Ieren tegen de vikingen die daarmee definitief werden teruggedreven. Hoewel… De Ieren en vikingen trouwden onderling en vermengden zich genetisch. Sitric, de legendarische vikingkoning, had trouwens een Ierse moeder en was zelf getrouwd met de dochter van Brian Boru.

National Museum of Ireland - Archaeology - The Lurgan Logboat.
National Museum of Ireland – Archaeology – The Lurgan Logboat.

17:30 Temple Bar.

Terug buiten gekomen, schijnt de zon weer. Via het Molly Malone standbeeld, wandelen we terug naar Temple Bar, dé uitgaansbuurt van Dublin, met vele pubs met live muziek. Na de financiële aderlating bij L’Ecrivain opteren we voor het avondmaal voor een goedkopere eetzaak: ‘the Subway’ broodjesketen. Het is vrijdagavond dus het is druk in de wijk ‘Temple Bar’. Om de dag af te sluiten drinken we nog een biertje in ‘The Auld Dubliner’ (dagelijks open tot in de late uurtjes) en luisteren naar de gratis live muziek. Elke dag opnieuw, gans de dag en nacht wordt daar live muziek geprogrammeerd van Ierse en Internationale (Folkmuziek) performers.

Dublin - Ierse elf @ Temple Bar.
Dublin – Ierse elf @ Temple Bar.
Dublin - Temple Bar.
Dublin – Temple Bar.

23:00 Wij gaan slapen maar jullie kunnen hier terecht voor deel twee. (deze link werkt nog niet)

One thought to “Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag een.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: