Skip to main content

Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag drie.

Dublin, hoofdstad van Ierland, is jong & vibrerend, boeiend en nooit vervelend, grijs en regenachtig, feeststad en studentenstad (die twee dingen gaan altijd samen), haven- en kuststad en de thuisbasis van U2 en Ryanair en voor de komende 4x 24 uur ook die van ons. Lees verder voor onze reistips op dag drie van onze ‘Stadsverkenning van Dublin’.  Voor het volledige reisverhaal en mijn oordeel, klik door naar het overzichtsartikel: ‘Stadsverkenning van Dublin: mijn evaluatie van vijfdaags verblijf.’

Dublin - Stephens garden.
Dublin – Stephens garden.

Op het programma staan de verkenning van een wijk (‘North of the Liffey’), twee musea (‘The Dublin City Gallery – The Huge Lane’ & ‘Chester Beatty Library’), drie parken (Mountjoy Square Park, Garden of Remembrance, St. Stephen’s Garden), twee belangrijke straten (O’Connell Street, Grafton Street), een passage langs een ‘puntig voorwerp’ (‘the Spire’) en lekker eten met volgens LP de beste Chinees van de stad (M&L Chinees restaurant in Cathedral Street) en de lokale Ierse Keuken (Quays Irish Restaurant in Temple Bar).

09:00 ‘North of the Liffey’.

De Liffey die dwars door Dublin stroomt en uitmondt in de Ierse Zee, heeft verschillende overhangende, houten wandelboulevards waar je heerlijk kan verpozen als het wat warmer is. We steken de ‘Liffey’ over t.h.v. EPIC, the Irish Emigration Museum. We passeren enkele lege dokken.

10:00 Mountjoy Square park. Ooit de mooiste wijk van Dublin in de periode toen de Georgiaanse bouwstijl hip was. We zitten hier eventjes op een bankje en zien een dertiger een viertal keer passeren met een stoofbuis / teckel. De eerste twee keer volgt die goed (soms wat al snuffelend dralend), de derde keer doet de teckel zot en is hij rebels (het baasje roept en roept en fluit maar de hond wil niet komen), en de vierde keer heeft hij een speelkameraadje gevonden die een stuk groter is dan hem en een stuk sneller kan rennen (hij is wat geïntimideerd).

Dublin - St Georges Church.
Dublin – St Georges Church.

11:30 Kerken. We passeren kort na elkaar twee kerken: St Georges Church en Abbey Presbyterian Church. In die laatste is een dienst bezig (het is zondag). We wachten niet maar gaan naar…

11:40-13:00 The Dublin City Gallery – The Huge Lane.

Omdat Wim wat opgehouden werd door een zekere Elisaveta Blumina die een pianorecital speelde in de Grote Hal met Impressionisten, heb ik het museum op gezapig tempo kunnen bekijken. Ideaal. Ik kom Wim halverwege tegen bij een filmprojectie van Willie Doherty ‘The Visitor’ uit 2008.

'The Dublin City Gallery – The Huge Lane' - Robert Ballagh - 'The Third of May - Afther Goya - 1970' (1972).
‘The Dublin City Gallery – The Huge Lane’ – Robert Ballagh – ‘The Third of May – Afther Goya – 1970’ (1972).
'The Dublin City Gallery – The Huge Lane' - Francis Bacon (1909-1992) - The Studio.
‘The Dublin City Gallery – The Huge Lane’ – Francis Bacon (1909-1992) – The Studio.

Hoogtepunten waren de Franse Impressionisten (Manet, Monet, Degas, Renoir en Morisot), het video interview, de studio uit 7 Reece Mews in Londen, de onafgewerkte schilderijen en de quotes van Francis Bacon (1909-1992), enkele hedendaagse schilderwerken van Jack B Yeats ‘The Ball Alley C.’ (1927), Robert Ballagh ‘The Third of May – After Goya’ (1970), Michael Farrell ‘Madonna Irlanda or The Very First Real Irish Political Picture’ (1977), Philip Huston ‘Outskirts’ (1969) en een installatie van Gavin Murphy ‘Eulogy tot the Blank Page’ (2010), en het glas-in-lood ramen van Harry Clark van de twintigste eeuw.

13:00 langs O’Connell street.

De belangrijkste verkeersader in de wijk ‘North of The Liffey’ is O’Connell street die dwars op de rivier staat.

‘Garden of Remembrance’: dit is een parkje vlakbij ‘The Dublin City Gallery’ en is aangelegd ter herinnering aan de Paasopstand van 1916 met een vijver in de vorm van een groot Latijns kruis.

Dublin - The Spire.
Dublin – The Spire.

Wat verderop op heb je ‘the spire’. What a massive spire!!! Bijnamen van ‘the spire’ zijn ‘the stiletto of The ghetto’, ‘the stiffy on the Liffey’ en ‘the erection of the intersection’.

We glippen eventjes het postgebouw binnen.

13:15-14:40 M&L chinees restaurant @ Cathedral Street.

Cathedral Street is een zijstraat van O’Connell street. Dit zou volgens de Lonely Planet het beste chinees restaurant van Dublin zijn. We zijn benieuwd. We gaan voor de goedkope lunch menu: verschillende opties bij voor- en hoofdgerecht. Ik kies eerst voor een menu van <10€ maar ik zie net op tijd dat dit zonder noedels is. Dan maar een menu van 11.80€ mét noedels! Ik kies een groenten lentesoep en kip met broccoli en noedels. Wim neemt lenteloempia’s in zoet-zure saus en kip met champignons en noedels.

Het eten laat lang op zich wachten maar is wel lekker. De smaken zitten goed, de groenten zijn knapperig, de kip is mals. Voor geen 12€ een starter en hoofdgerecht: da’s absoluut waar voor je geld. De bediening is traag want ook de rekening laat lang op zich wachten.

15:45-17:00 Chester Beatty Library.

We zijn dan toch buitengeraakt bij die Chinezen en hebben daarna de stad doorkruist naar de andere oever tot de achterkant van Dublin Castle, waar je de Chester Beatty Bibliotheek kan bezoeken. We hebben niet zo veel tijd meer want om 17 uur sluit het museum. Inkom is gratis.

Sir Alfred Chester Beatty (1875-1968) werd geboren in New York City, ging er naar Columbia University en verdiende zijn boterham goed als mijningenieur en mijnmagnaat. Hij begon zijn verzameling met postzegels als kind, later volgde tabakssnuifdozen maar hij had vooral een bijzondere interesse voor de Wereldbibliotheek: hij kocht vele oude zeldzame geprinte boeken, manuscripten, miniatuur schilderijen, tekeningen en prints van over gans de wereld, Europa, Midden-Oosten, Afrika, Azië, het Verre Oosten. Later werd hij gekend in het wereldje van verzamelaars en boden mensen spontaan hun kostbare boeken aan hem te koop aan.

Chester Beatty Library - Lotus Sutra. Inkt, goud en zilver op papier. (Begin 17de eeuw, Japan).
Chester Beatty Library – Lotus Sutra. Inkt, goud en zilver op papier. (Begin 17de eeuw, Japan).

Deze collectie is verdeeld over twee verdiepingen volgens twee thema’s: ‘The Art of The Books’ (1e verdieping) en ‘Sacred Traditions’ (2e verdieping).

‘Sacred Traditions’ (15:50-16:20) behandelt de grote wereldgodsdiensten (O.a. Jodendom, Christendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme, Shintoïsme, Confucianisme, enz.). Naast boeken ook andere vormen van teksthouders. De belangrijkste werken echter vind je op de eerste verdieping.

‘The Art of The Books’ collectie (16:20-16:40) omvat de wereldberoemde Chester Beatty Love Poems (ca. 1160 BC), Egyptische papyrus teksten (over de dood), mooi geïllustreerde kopijen van de Koran (Qur’an) (van 9e tot 19d eeuw) en de Bijbel, de evangeliën en het Nieuwe Testament (tot 200 AD), Europese Middeleeuwse en Renaissance manuscripten en eerste geprinte boeken, Turkse en Perzische miniaturen, illustraties en illuminaties en kalligrafie, uit het Midden-Oosten en India, Boeddhistische schilderijen, Chinese Jade boeken, Japanse tekeningen van fabels en legenden op perkamenten rollen en Japanse prints op hout. De collectie omvat de neergeschreven uiting van alle wereldgodsdiensten van 2700 BC tot nu.

Chester Beatty Library - Kaart van Europa (uit 'Nieuwe Atlas' van Willem en Joan Blaeu) (1647-48).
Chester Beatty Library – Kaart van Europa (uit ‘Nieuwe Atlas’ van Willem en Joan Blaeu) (1647-48).

16:40 Tijdelijke expo getiteld ‘Miniature Masterpiece – The Coëtivy Hours’ van 9 maart tot 2 september 2018: over een beroemd ‘Book of Hours’, dit is het meest verspreide christelijk boek uit de Middeleeuwen (10.000den exemplaren van gewoon tot zeer luxueus), dit is een gebedsboek met religieuze teksten, psalmen en gebeden voor doorheen een gans religieus christelijk kalenderjaar. Sommige gebedsboeken (in opdracht van rijke adel) waren prachtig geïllustreerd met illustraties en miniaturen.

16:50 De ‘bibliotheek’ heeft ook een daktuin. Op het gelijkvloers schijnt een zeer goed museum café te zijn, Silk Road Café, maar dat hebben wij niet uitgetest. Ook op het gelijkvloers loopt een presentatie over het leven en de verzamelwoede van Chester Beatty die in zijn kindertijd begon met postzegels en wat later tabakssnuifdozen.

17:00-20:00 Een wandeling langs parktuin en winkelstraat. Plus een Iers avondje.

Via een parktuin (St. Stephens Garden) en een belangrijke winkel-wandelstraat (Grafton Street) belanden we terug in Temple Bar waar we een lokaal hapje gaan eten.

Dublin - Stephens garden - Monument voor James Joyce.
Dublin – Stephens garden – Monument voor James Joyce.

17:15 St. Stephens garden. We zetten ons eerst een twintigtal minuten op een bankje. Maar die zijn geen aanrader, zeker niet voor rugpatiënten: amai mijne rug wanneer ik terug rechtsta. Het is een mooi park met veel kort gemaaid gras (‘Don’t step on the grass, please’), bloemen perken, oude knoestige bomen, enkele grote vijvers en een prieel.

18:00-18:30 Grafton street: een chique winkel-wandelstraat. Verschillende muziekgroepjes spelen in deze straat. Erg druk. Zondag. Alle winkels zijn open. We komen uit bij Trinity College.

Dublin - Temple bar - Quays Irish Restaurant.
Dublin – Temple bar – Quays Irish Restaurant.

18:45-19:45 Quays Irish Restaurant @ Temple Bar. We bestellen blonde Guinness en we zijn nog net op tijd voor het Early Bird menu (11am-7pm) en kiezen beide voor paddenstoelen gefrituurd in deeg laagje (voorgerecht) en voor een rundsstoofpotje met twee sneden bruin brood erbij geserveerd. Allemaal lekker (hoewel ik liever frieten had) maar ondanks de afprijzing (Early Bird) toch nog duur (20€). Ook het bier (Guinness Ale halve liter) kost veel (6.80€).

20:00 Abigail’s Hostel.  Einde van de dag en einde van deze tekst.  Slaapwel.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: