Skip to main content

Stadsverkenning van Dublin: mijn evaluatie van vijfdaags verblijf.

Intro

Dublin, hoofdstad van Ierland, is jong & vibrerend, boeiend en nooit vervelend, grijs en regenachtig, feeststad en studentenstad (die twee dingen gaan altijd samen), haven- en kuststad en de thuisbasis van U2 en Ryanair. In mei 2018 hebben wij vijf dagen lang de Ierse hoofdstad bezocht. Wat vond ik nu van de reis en van Dublin? In dit artikel kom je het te weten.

Dublin - Famine monument.
Dublin – Famine monument.

Het weer

De Britse eilanden staan bekend als regenachtig en koud. Wij bezochten Dublin in de lente en het weer was een meevaller: slechts op één dag regen en guur weer, de andere dagen brak de zon door de wolken. Het was fris maar ik had een trui bij.

Dublin - Along the Liffey.
Dublin – Along the Liffey.

De bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden (musea, kerken, toeristische toppers) bezorgden me geen enorm wauw gevoel. Dublin is geen wereldstad met musea met topwerken. Het beste museum vond ik ‘Chester Beatty Library’ omwille van de kwaliteit van de tentoongestelde boeken en andere informatiedragers. ‘The National Gallery’ is een goede tweede (Ierse en internationale schilderkunst van 1350 tot 1965). De rondleidingen waren uitstekend (in Trinity college, Dublin Castle en Kilmainham gevangenis): qua inhoud en verstaanbaarheid. Dat laatste moeten we vaker doen.

National Gallery Dublin - John Butler Yeats - Portret zoon W.B. Yeats in 1900
National Gallery Dublin – John Butler Yeats – Portret zoon W.B. Yeats in 1900

Twee kathedralen hebben we bezocht en deze waren opgetrokken in lokale steen (typisch Iers/Brits), in gotische bouwstijl en dat maakt ze wel mooi. Alleen de inkom was hoog (7€): te duur voor hetgeen je terug krijgt.

Chester Beatty Library - Angaja en Anjita vd 16 Arhats (18de eeuw, naar Guanxiu uit 9de eeuw).
Chester Beatty Library – Angaja en Anjita vd 16 Arhats (18de eeuw, naar Guanxiu uit 9de eeuw).

Toeristische toppers zijn Trinity college met Old Library, Long Room en The Book of Kells (absoluut de moeite), Kilmainham gevangenis (recente Ierse geschiedenis), en Guinness Storehouse (alcoholisch amusement).

Stephens garden
Stephens garden

Dublin is niet zo groen vond ik maar de parken waren best mooi en erg groenfris met kort gemaaide gazons. Er liggen wel enkele grote parken aan de rand van Dublin centrum (bijv. Phoenix park) waar we niet geweest zijn.

Afstanden

In Dublin centrum ligt alles dicht bijeen, en omdat de afstanden kort zijn, kan je de ganse stad te voet verkennen, en da’s een pluspunt.

Kilmainham goal
Kilmainham goal

Enkel om bij Kilmainham gevangenis te geraken hebben we de bus genomen. Dat was een heel gedoe: ze aanvaarden enkel gepast muntgeld of een speciale ‘Leap’ kaart maar als je maar 1 ritje maakt, is dat niet de moeite om aan te schaffen.

Eten, drinken en uitgaan

Temple bar is de uitgaansbuurt van Dublin. We hebben wel wat zatten zien rondlopen/kruipen. Veel tattoos gezien. Zwaar geschminkte vrouwen ook. Marginaal volk. Landlopers en bedelaars. Vuile stad met veel hondendrollen.

Dublin - A pint of Guinness.
Dublin – A pint of Guinness.

Qua eten hebben we uitstekend en internationaal gegeten: Franse Haute cuisine bij ‘L’écrivain’, gefrituurde Kabeljauw in ‘Guinness Storehouse’, Ierse beefstew in Temple bar (dit is m’n top drie) en dan ook nog McDonald’s, Chinees, Japans en Indisch.

Overnachting

De hotels zijn erg duur in Dublin, op het niveau van wereldsteden. Wij sliepen om die reden in een hostel, die zijn nog betaalbaar. Hostel Abigail in Temple Bar had positieve en negatieve punten maar we naderen de veertig (toen en ik ben het ondertussen geworden!) en hostels zijn toch niet echt meer ons ding. Volgende keer misschien toch maar een privé kamer nemen en wat meer betalen.

Dublin - Along the Liffey - Graffity.
Dublin – Along the Liffey – Graffity.

Budget

De prijzen vallen tegen. Dublin is een dure stad, het eten, de sights (behalve musea die zijn gratis), en vooral de overnachtingen. Voor vijf dagen betaalde ik 600€.

Mijn vijf hoogtepunten zijn geworden:

1. L’Écrivain (topkeuken), 2. The Long Room in Trinity college (topbibliotheek), 3. ‘Chester Beatty Library’ (uitstekend museum), 4. De vlotte, duidelijk gesproken, boeiende rondleidingen in Trinity College, Kilmainham gevangenis en Dublin Castle, 5. Gratis inkom in musea!

Dublin - L'Ecrivain.
Dublin – L’Ecrivain.

Mijn advies:

Dublin moet je zeker eens gedaan hebben maar houd daarbij onze reisslogan in gedachte:”We bezoeken alles één keer en daarna nooit meer!” Want er is nog zoveel te zien in de wereld waar we nog niet geweest zijn, dat één leven veel te kort gaat zijn… Behalve dan … Italië, da’s de uitzondering die de regel bevestigt! Ciaooooooooooooo.

Coda

Wil je meer weten over Dublin, over onze reis, over overnachtingen, restaurantbezoeken en bezoekjes aan monumenten en musea die de moeite zijn, kijk dan bij onderstaande links:

Artikel 1: Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag een.

Artikel 2: Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag twee.

Artikel 3: Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag drie.

Artikel 4: Stadsverkenning van Dublin: onze reistips. Dag vier.

Artikel 5: Stadsverkenning van Dublin: onze culinaire reistips.

Artikel 6: Stadsverkenning van Dublin: ons verblijf in Abigail’s hostel.

(deze linken werken nog niet allemaal)

%d bloggers liken dit: