Skip to main content

Ronde van Vlaanderen 2018 : Een verslag vanuit de VIP bus

Ronde van Vlaanderen 2018: Winnaar Niki Terpstra bolt over de meet.
Ronde van Vlaanderen 2018: Winnaar Niki Terpstra bolt over de meet.

Het is zondag 1 april en vandaag is het niet alleen een kerkelijke hoogdag (Pasen) maar ook een wielerhoogdag. De Ronde van Vlaanderen wordt vandaag gereden. Dé wielerkoers van het jaar. Een internationale topklassieker die gevolgd wordt door de ganse wereld, op televisie en ter plaatse op het parcours. De hamvraag: wie wordt de opvolger van flandrien Philippe Gilbert? Gilbert zelf, of een ploegmaat -Quick-Step blinkt uit tijdens dit wielervoorjaar- als Niki Terpstra (E3 Harelbeke 2018) of Yves Lampaert (Dwars door Vlaanderen 2018), de ijzersterke drievoudige Wereldkampioen Peter Sagan van Bora (die twee jaar geleden RvV won en dit jaar Gent-Wevelgem) of Vicenzo Nibali (Bahrain-Merida, Winnaar van Milaan-San Remo 2018) of een andere Belg zoals ervaren rotten Greg van Avermaet (BMC) of Sep Vanmarcke (EF) of jonge leeuwen als Tiesj Benoot (Lotto, Strada Bianche 2018), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Wout van Aert (Veranda’s Willems-Crelan, derde in Strada Bianchi) of Oliver Naesen (AG2R). Wie wordt het? We weten het rond 17 uur vanavond. En wat hebben wij gedaan vandaag? De koers gevolgd uiteraard, maar dit jaar niet voor TV maar midden in de actie, mee met de bus als VIP’s bij Flanders Classics.  Hier volgt een verslag van die geweldige dag.

Ronde van Vlaanderen 2018: Grote Markt
Ronde van Vlaanderen 2018: Grote Markt

Superhandig is dat ik in Antwerpen woon en de RvV in Antwerpen start: we moeten er dus niet heel vroeg uit. De dag start om 7u40 met een wandeling langs de kaaien (VIP Team zone en VIP bus parking t.h.v. het Zuiderterras) tot de suikerrui. Hier is het Steen gelegen: de Middeleeuwse burcht van Antwerpen. Via de Grote Markt en de Kathedraal wandelen we tot aan de Groenplaats. Hier staat het Ronde van Vlaanderen Fandorp. Nog maar weinig beweging hier op dit vroege uur. In het Hilton Hotel aan de Groenplaats krijgen we een uitgebreid ontbijt aangeboden. Het is een drukte van jewelste hier. Chaos! VIP betekent niet hetzelfde als exclusief! Gelukkig zijn we bij de eersten (vlak na ons smijten ze enkele busladingen binnen) en kunnen we snel gaan ontbijten, in een grote zaal op de derde verdieping. We krijgen een coupke champagne in de handen geduwd: dat zal niet de laatste keer zijn! Het ontbijt is uitstekend: een uitgebreid continentaal ontbijt, zoals in de betere sterrenhotels.

Ronde van Vlaanderen 2018: Champagne
Ronde van Vlaanderen 2018: Champagne

Om 9u20 staan we in de VIP zone van de Grote Markt waar alle rennersploegen (geen acht maar zeven man sterk vanaf dit jaar!) worden voorgesteld door Studio Brussel-presentatoren Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel aan het Antwerpse publiek. Het publiek is enthousiast. De renners worden warm onthaald in de Koekenstad. Laatste ploeg aan de beurt is Quick-Step Floors: Philippe Gilbert, winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2017, wordt nog eens gehuldigd op de tonen van ‘Les Lacs du Connemara’ van Michel Sardou terwijl het publiek enthusiast zwaait met witte wielerpetjes (i.p.v. de witte zakdoeken). Aan de kaaien t.h.v. het Steen, geeft om 10u30 Miss België Angeline Flor Pua het startschot voor de 102e editie van de Ronde, onder de goedkeurende blikken van Antwerps burgemeester Bart de Wever en schepen van Sport Ludo Van Campenhout.

Ronde van Vlaanderen 2018: Quick-Step.
Ronde van Vlaanderen 2018: Quick-Step.

Een busrit – Ik ben wat te lang blijven hangen bij de startzone en Wim is al weg. Ik haast mij naar de VIP bus (die geparkeerd staat op de busparking aan het Zuiderterras). Er werd tijdens het info-moment in het Hilton Hotel (waar we onze badges kregen) op gehamerd dat de bussen niet wachten want er moet een strak rijschema gevolgd worden: want ook de renners wachten namelijk niet op laatkomers langs het parkoers. Ik begin wat te lopen en ben toch nog op tijd. Ik word welkom geheten door hostessen Elise en haar jongere zus Sarah. Vijf minuten later vertrekt de bus. De bussen van de wielerteams staan hier ook geparkeerd. Hier kon je voor het vertrek close-ups maken van de renners. De oud-wielrenner die ons begeleidt is Willy Teirlinck. We rijden Antwerpen uit richting de Vlaamse Ardennen en drinken ondertussen een coupke champagne.

Ronde van Vlaanderen 2018: Paddenstraat.
Ronde van Vlaanderen 2018: Paddenstraat.

De eerste stop van de dag is Lindebeekstraat, vlakbij de kasseien van de Paddenstraat in Zwalm/Zottegem. We krijgen een XXL lunch. Ondanks het slechte weer (miezeren, grijs en koud), is het eerste wedstrijduur snel verlopen (46 km/u) en de renners rijden voor op schema. We onderbreken daarom de lunch en gaan kijken naar de renners. We moeten eerst nog 400 m wandelen, een drukke straat oversteken en langs een modderige kasseiweg tot aan de Paddenstraat. Om 12u35 passeert de kopgroep van 11 renners (zonder grote namen) en niet veel later (4 min) ook het peloton dat op een lint is getrokken. Het is slecht weer. Velen zijn al verkleumd. Het belooft een zware koers te worden.

Ronde van Vlaanderen 2018: Parikeberg.
Ronde van Vlaanderen 2018: Parikeberg.

Om 12u50 zijn we terug aan de bus voor de verderzetting van de XXL Lunch, terwijl we de koers op een TV scherm volgen dat onderbroken wordt door het VRT Nieuws met Goedele Wachters die twee hoofdpunten brengt: het Hoogfeest van het Vlaamse Wielrennen en het Hoogfeest van de Katholieke kerk, Pasen. Terwijl we naar Parikeberg rijden, interviewt de hostess Elise Willy Teirlinck, oud-wielrenner van 1970 tot 1986 en tot vorig jaar ploegleider. Beste plaats in de Ronde: 6e in 1976. In 1977 was hij tweede in Parijs-Roubaix. In 1975 werd hij Belgisch kampioen. Hij won ook vijf etappes in de Ronde van Frankrijk (10 deelnames) en twee in de ronde van Spanje (1 deelname). Teirlinck was een man van het warme weer en de uithouding (rondewerk): daarom won hij in de Tour maar niet in de Ronde.

Ronde van Vlaanderen 2018: het peloton.
Ronde van Vlaanderen 2018: het peloton.

Bij Parikeberg aangekomen, drinken we nog een coupke. Hier blijven we anderhalf uur. Eerst zien we de renners passeren aan Parikeberg (een geasfalteerde, goed bereidbare, tweebaansvak met een stevig stijgingspercentage) en een half uur later opnieuw aan het rondpunt van Klaaie, Priemstraat en Molenstraat. Tussen de twee passages wordt de kopgroep langzaam ingehaald en geraakt ze verspreid door de passage op de Muur van Geraardsbergen. Wim vangt aan het rondpunt een drinkbus van een Quick-Step renner. We zien al verschillende vermoeide gezichten. Alle favorieten zitten gegroepeerd in het uitgedunde peloton. De rennersstoet wordt voorafgegaan door een stoet van wagens: pers, VIP’s, teamwagens, wedstrijdwagens, motards, politie.

Ronde van Vlaanderen 2018: Niki Terpstra.
Ronde van Vlaanderen 2018: Niki Terpstra.

Het is 15u15. We zitten terug in de bus op weg naar de laatste stop, de aankomstzone in Oudenaarde. We drinken nog een coupke. Om 15u35 komen we aan. De organisatie zit solide ineen: de bus wordt geparkeerd op een afgesloten afrit van de nationale weg N60 dat op 200 m van de aankomst gelegen is, op de N453, aan recreatie domein De Donk. We worden ernaartoe gebracht. Michel Wuyts en co-commentator José de Cauwer praten de rit aan elkaar vanuit een van de commentatorcabines aan de streep. Daartegenover ligt het VIP dorp dat twee verdiepingen telt en waar wij naartoe trekken. In de VIP zone doen we ons tegoed aan het warm en koud buffet: overdadig, kwalitatief, duur, lekker, uitstekend. De Prosecco schuimwijn is uitstekend en past er goed bij. We drinken enkele coupkes…

Ronde van Vlaanderen 2018: het VIP dorp.
Ronde van Vlaanderen 2018: het VIP dorp.

In de VIP zone staan vele TV-schermen en er is live commentaar dus alles is goed te volgen. Het slot van de wedstrijd gaat als volgt. Om 16u15 op de Taaienberg op 39 km van de aankomst, trekt Greg van Avermaet eens door. Grimassen, krakende spieren, iedereen zit à bloc. Ondanks het slechte weer en het beukwerk van Van Avermaet telt het peloton nog een twintigtal koppen. Er rijden drie renners voorop (halve minuut voorsprong) waaronder Pedersen. Na de kruisberg sluipt Nibali (winnaar van Milaan-San Remo) weg en Terpstra volgt gretig, haalt hem in en trekt stevig door. Nibali moet algauw afhaken op 26 km van de streep. Om alle emoties door te spoelen, nemen we nog een coupke. Op de Oude Kwaremont trekt Terpstra vol door, en haalt de kopgroep van drie in en laat hen achter, enkel Pedersen kan een tijdje op korte afstand blijven. De anderen zullen Terpstra niet meer terug zien tot na de meet.

Ronde van Vlaanderen 2018: Live uitzending en commentaar met StuBru presentatoren.
Ronde van Vlaanderen 2018: Live uitzending en commentaar met StuBru presentatoren.

We gaan naar buiten op het terras met zicht op Tv-schermen en live commentaar en zicht op de aankomstmeet. Na de Patersberg goed verteerd te hebben, de laatste en 18e klim van de dag, waarbij de achtervolgers Peter Sagan solo en een groepje met Philippe Gilbert, Greg van Avermaet en Tiesj Benoot niet dichterbij komen, rijdt Niki Terpstra (Quick-Step) solo naar de meet in Oudenaarde. De jonge 23-jarige Deen Mads Pedersen wordt solo tweede. Philippe Gilbert (Quick-Step) springt weg uit de kopgroep en wordt nog derde. Michael Valgren Andersen (ook een Deen en winnaar van de Omloop het Nieuwsblad) wordt vierde. Greg van Avermaet wint de spurt van de groep der favorieten en wordt vijfde, Peter Sagan wordt zesde. Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Wout van Aert en Zdenek Stybar (Quick-Step) vervolledigen de top tien.

Ronde van Vlaanderen 2018: De verslagen favorieten.
Ronde van Vlaanderen 2018: De verslagen favorieten.

Outro – Het is 17u15 en we slaan nog twee witte wijntjes achterover: Palomar Creek Sauvignon Blanc 2016 Marlborough uit Nieuw-Zeeland. Echt lekkere, fruitige, jonge witte wijn. Top. Die Wouter Vandenhaute weet welke wijntjes lekker zijn en toch betaalbaar. Om 17u45 zijn we terug bij de bus en rijden we naar Gent en de parking van Carrefour waar we aankomen om 18u30. We nemen afscheid van de lieve hostessen/zussen Elise en Sarah. We stappen over op andere bus van de organisatie die naar Antwerpen rijdt. We zetten ons achteraan in de bus naast de grote koelbox met frisdrank en twee flessen champagne. Een coupke aub! Deze keer is het zelfbediening. Om 19u40 zijn we terug in onze thuisstad waar het deze ochtend allemaal begon. Het is een lange dag geweest. Hectisch maar mooi en spannend van begin tot einde en drank a volonté. En de drank … die was lekker. Champagne for everyone!!! Leve Niki Terpstra. Zalig Pasen.

One thought to “Ronde van Vlaanderen 2018 : Een verslag vanuit de VIP bus”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: