Skip to main content

Reisvoorbereiding : een stappenplan

Na jaren reizen heb ik leren ondervinden wat belangrijk is en wat niet bij de voorbereiding van een reis. Hier volgt een stappenplan.

Ten eerste moet je de bestemming en reisperiode kiezen. Welke landen of streken of steden zou je nog eens graag willen bezoeken? Wat is de ideale reisperiode voor die landen? Wat is er te zien in welke periode van het jaar? Zijn er speciale evenementen of festivals gepland? Wanneer kan je zelf verlof nemen? Wanneer kunnen je gezellen verlof nemen?

Ten tweede moet je informatie inwinnen over het land of de stad waar je naartoe gaat. De website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken is uitstekend en consulteer ik telkens ik een reis plan naar een (nieuwe) bestemming. Heel veel informatie vind je hier. Er zijn hoofdstukken over Reisdocumenten, Gezondheid en hygiëne, Reisverzekeringen, Veiligheidsproblemen, Belgen in nood, Bijkomende reisinformatie. En per bestemming kan je een reisadvies raadplegen met informatie over Algemene veiligheid, Vervoer, Klimaat & Rampen, Gezondheid & Hygiëne, Lokale wetgeving en Praktische info. Het kan gebeuren dat je na het lezen van deze informatie, besluit af te zien van de reis.

Ten derde moet je beginnen lezen over je nieuwe reisbestemming: reisgidsen, reisverslagen, reisblogs, google,… De dingen die je interesse wekken en graag zelf wil doen, zien of ervaren, moet je aanvinken. En op basis hiervan een reisschema samenstellen. Op welke stad wil je vliegen heen en terug? Wat wordt je route? Welke hoogtepunten van het land/stad wil je zeker gedaan hebben? Hoeveel dagen spendeer je op elke plek die je aandoet? Heb aandacht voor feestdagen of vakanties (speciale evenementen die dan plaatsvinden, of er zijn net dingen gesloten), sluitingsdagen van musea en andere hoogtepunten, of dagen dat bezienswaardigheden gratis te bezichtigen zijn.

Ten vierde moet je beginnen boeken. Start met de vluchten, dan de overnachtingen, het lokaal vervoer, georganiseerde tours, concerten en festivals, enz.

Ten vijfde moet je enkele praktische beslommeringen in orde brengen (zie ook diplomatie.be). Is je ID-kaart/paspoort nog geldig (vervaldatum)? Heb je een visum of andere reisdocumenten nodig om in het land binnen te mogen of te verblijven? Breng een bezoek aan huisarts en tandarts. Stel een goede reisapotheek samen: let op bijzonderheden voor het land van bestemming maar ook op je eigen medicatie. Neem een voldoende dekkende reisverzekering. Zorg dat je voldoende en up to date ingeënt bent. Ga bij een wisselkantoor of je bank geld omwisselen voor de lokale valuta. Activeer maestro. Neem een kredietkaart mee (of twee).

Ten zesde kan je nog het een en ander doen zodat je niet verloren loopt in het buitenland en jezelf kunt beredderen zonder hulp van buitenaf.

Zo zou je informatie kunnen opzoeken en (digitaal) bijhouden over transport/transfers en/of locatie van vluchten, openbaar vervoer (treinen, bussen, taxi’s, boten), (geboekte) overnachtingen, hoogtepunten. Maak een excel reisvoorbereiding aan.

Zo zou je in België plannetjes kunnen downloaden op je smartphone (bv. TomTom, google maps offline gebieden) of een google map aanmaken met alle belangrijke locaties. Als je goedkoop/gratis internet ter plekke beschikbaar hebt (dongel, lokale telefoonkaart aanschaffen), kan je dit alles ook ter plaatse opzoeken. In combinatie met het GPS signaal vind je overal makkelijk de weg.

Sinds juni 2017 zijn de roamingtarieven in de landen van de Europese Unie gelijkgeschakeld met wat je in België zou betalen wanneer je internetconnectie aanstaat. Dit is superhandig!

Zo zou je allerlei travel apps kunnen downloaden die het reizen simpeler maken. Kijk bijv. op volgende website.

Ten zevende. Bewaar geld, bankkaarten en identiteitspapieren (kopies) op drie verschillende plaatsen. Steek deze en andere waardevolle dingen niet in de ruimbagage tijdens een vlucht. Bewaar de belangrijkste documenten (kopies van reisdocumenten, vluchten, hotels, autohuur, geboekte tours, plannetjes, excel/pdf reisvoorbereiding) op de smartphone of in the cloud.

Ten achtste, maak een checklist op, stel je reiskoffer samen en let daarbij op bijzonderheden (zoals muskietennet, anti-insectenmiddelen voor tropische bestemmingen, bescherming tegen hitte én koude én regenweer zowel voor Zuiderse landen als voor Noordelijke reisbestemmingen, enz.). Check of het gewicht en afmetingen van je bagage zijn toegelaten op de vluchten, treinritten,… die je zal nemen tijdens je reis.

Tenslotte geef je excel reisvoorbereiding (met reisroute, adres overnachtingen,…) door aan het thuisfront. Check de dag voor vertrek nogmaals de vluchttijden en check het nieuws voor speciale gebeurtenissen (bv. rampen, stakingen,…) op je reisbestemming.

Als je dit allemaal gedaan hebt, kan je met een gerust hart vertrekken!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: