Skip to main content

Reisboei Jaaroverzicht 2018 (Deel Een)

Het jaar 2018 is historie. Veel en hard gewerkt heb ik, en dan heb je al eens nood aan rustperiodes. Op reis gaan is dan de beste remedie voor mij. Er eventjes tussenuit zijn. Andere streken en winden opzoeken. Andere werelden verkennen doet mij de dagdagelijkse realiteit en het werk vergeten. Maar dan is het geld op en moet je terugkeren om centjes te verdienen om dan weer te kunnen vertrekken. Moge het nog vele jaren zo doorgaan! Het reisjaar 2018 was een geweldig, boeiend, ontspannend, verrijkend, lekker, bezienswaardig, kostelijk reisjaar. Waar heb ik het afgelopen jaar zoal uitgehangen? Hier volgt het Reisboei jaaroverzicht 2018: Deel Een, over (culturele) uitstappen in eigen land en vier citytrips in Spanje, Ierland, Tsjechië en Duitsland.  Voor deel twee, moet je op deze link klikken.

2018-12-27 Abu Dhabi: Emirates Palace - Beste Wensen.
2018-12-27 Abu Dhabi: Emirates Palace – Beste Wensen.

Doorheen het jaar: (Culturele) uitstapjes in eigen land.

Ik ben een cultuurfan: de kans is groot dat je me tegenkomt in een museum, een kerk, op een expositie, de boekenbeurs, op een (klassiek) concert of op de Cultuurmarkt in Antwerpen eind augustus (om het volgend cultureel seizoen te ontdekken). Dit jaar heb ik in eigen land dan ook heel wat expo’s en musea bezocht. Zo heb ik in Antwerpen de gratis ‘Ecce Homo’ expo bezocht en de (dure) fototentoonstelling ‘1-2-3-4 Anton Corbijn’ met naast werken van de meesterfotograaf ook werk van Michael Wolf en de Prix Carmignac: erg mooi en boeiend. De setting, ‘Het Antwerpse Loodswezen’, zorgde voor een mooie strik. Het privé-museum ‘De Rede’ (aan de kaaien, vlakbij de Suikerrui, in Antwerpen) met lithografieën van Edvard Munch en Francisco Goya, is weinig bekend bij het grote publiek maar wel een aanrader. Hoogtepunt van het Antwerpse culturele jaar, was -vond ik- alle festiviteiten, expo’s en culturele uitingen n.a.v. Antwerpen Barokjaar 2018. De expo in M HKA met curator Luc Tuymans en gids Wim, vond ik het geweldigst. Daarover lees je hier meer.

2018-02-17 Antwerpen: Ecce Homo Expo.
2018-02-17 Antwerpen: Ecce Homo Expo – Panamarenko.
2018-06-01 Antwerpen MAS: Museum aan de Stroom - 'Michaelina. De Leading Lady van de Barok'.
2018-06-01 Antwerpen MAS: Museum aan de Stroom – ‘Michaelina. De Leading Lady van de Barok’.
2018-12-02 Antwerpen: Museum De Rede - Lithografie Edvard Munch - De Schreeuw.
2018-12-02 Antwerpen: Museum De Rede – Lithografie Edvard Munch – De Schreeuw.

Zoals vele andere Vlamingen, ben ik (een beetje) wielergek. Toch zeker wanneer de Vlaamse kasseiklassiekers er aan komen. Dit jaar heb ik de Ronde van Vlaanderen (bijna) vanop de eerste rij mogen meemaken van start tot finish. Lees hier onze wieleravonturen.

2018-04-01 Flanders Classic: Ronde van Vlaanderen 2018.
2018-04-01 Flanders Classic: Ronde van Vlaanderen 2018.
2018-04-01 Flanders Classic: Ronde van Vlaanderen 2018 - Winnaar Niki Terpstra.
2018-04-01 Flanders Classic: Ronde van Vlaanderen 2018 – Winnaar Niki Terpstra.

Ook in 2018 ben ik vier keer naar de Vlaamse en Zeeuws-Vlaamse kust afgezakt: om uit te waaien, om te wandelen met de honden en om… weer wat cultuur op te snuiven. Aan de Belgische Kust vond tijdens de zomermaanden de gratis openlucht beeldententoonstelling ‘Beaufort 2018’ plaats (die weeral aan haar zesde editie toe was). In twee dagen reisden we met de kusttram de ganse Belgische kust af van De Panne tot Oostende (21 juli) en van Oostende tot Knokke-Heist (16 sept). Leuk, erg leuk. Al die kustgemeenten afreizen met hun eigen karakter en beleving, heeft wel iets. En de vele beelden krijg je er gratis bij!

2018-07-21 De Kust: Beaufort 2018.
2018-07-21 De Kust: Beaufort 2018.

Andere daguitstappen brachten me naar Leuven (Klein Begijnhof, Kruidtuin, Klokkentoren en expo Universiteitsbibliotheek, rondleiding Stadhuis) op 13 juli en naar Brussel op 6 oktober. In onze hoofdstad bezocht ik de expo ‘rood / magma, wit / cloud, zwart / ashes’ van de Belfius Art Collection en vulde ik een hiaat in m’n kerkenlijst op met de Basiliek van Koekelberg.

2018-10-06 Brussel: Belfius Art Collection - James Ensor - De Baden in Oostende (1899).
2018-10-06 Brussel: Belfius Art Collection – James Ensor – De Baden in Oostende (1899).
2018-10-06 Brussel: Belfius Art Collection - Piet Stockmans - 'Liquid Clay' (2018).
2018-10-06 Brussel: Belfius Art Collection – Piet Stockmans – ‘Liquid Clay’ (2018).

Het mag ook wel eens wat luchtiger. In oktober dronk ik een glas ‘Triple d’Anvers’ in het beer experience centrum van Brouwerij De Koninck (gratis bezoek dankzij de bon in het ATV wandelrally boekje) en keek ik geamuseerd naar de filmpjes over het De Koninck bier met bierkenners Jean Blaute en Ray Cokes. En ik feestte tijdens de zomermaanden wat in het Stadspark (Feest in het Park), op de Vlaamse Feestdag (Vlaanderen Feest), over het water (Linkerwoofer), in Wilrijk (Willrock) en in Mechelen (Maanrock). Drie keer zag ik Clement Peerens Explosition aan het werk en brulde ik mee met ‘den Dikke Lu’.

2018-10-20 Antwerpen: Bezoek Brouwerij De Koninck.
2018-10-20 Antwerpen: Bezoek Brouwerij De Koninck.
2018-08-03 Linkerwoofer - CPeX.
2018-08-03 Linkerwoofer – CPeX.

Februari: citytrip nostalgisch Valencia.

Deze Spaanse Costa stad was een van de eerste citytrips die ik in m’n leven gemaakt heb en de reis werd een geweldige ervaring. Dit jaar wou ik terug om te kijken of al die herinneringen bevestigd zouden worden. De stad van Calatrava, een groene stad dankzij de rivier-wordt-park ‘Turia’, de bakermat van de paella, een kuststad, een voetbalstad, enz. Misschien wel een stad om m’n oude dag te slijten? Lees hier alles over onze avonturen in Valencia.

2018-02-25 Valenca: Ciudad de Las Artes y las Ciencias.
2018-02-25 Valenca: Ciudad de Las Artes y las Ciencias.

April: citytrip toeristisch Praag.

M’n ouders wilden kijken of veertig jaar na hun eerste bezoek in 1978 Praag nog steeds die grijze troosteloze communistische stad was? Neen dus! Praag staat tegenwoordig synoniem voor een wereldkathedraal (Sint Vitus) en de machtige Praagse Burcht, statige opgeknapte paleizen en herenhuizen, pittoreske zichtjes vanop een van de omliggende heuvels over de stad met haar kerken, bruggen (Karel Brug!) en Vltava rivier, goede musea, zeer lekker en goedkoop eten, en horden toeristen. Zeer leuke citytrip maar toch een minpuntje: te veel toeristen? Wat kan je zoal doen in 72 uur Praag? Lees het hier.

2018-04-28 Praag: Praagse Burcht - Sint Vitus Kathedraal.
2018-04-28 Praag: Praagse Burcht – Sint Vitus Kathedraal.

Mei: citytrip Dublin.

Een stad die al erg lang op m’n verlanglijstje stond en in 2018 kan ik het eindelijk afvinken. Gevlogen met Ryanair. Hoe kan het ook anders?! Ierland is het thuisland van deze luchtvaartmaatschappij maar misschien moet ik twee keer nadenken voor ik een volgende keer met deze low-cost flyer vlieg, denkend aan de personeelsperikelen van afgelopen zomer en een duurder ticket kopen bij een maatschappij die haar personeel beter betaalt en arbeidsvoorwaarden biedt.

2018-05-11 Dublin: L'Écrivain restaurant.
2018-05-11 Dublin: L’Écrivain restaurant.

Dublin zelf was duur, lekker, boeiend, mooi, hip, jeugdig en levendig. Hoogtepunten waren ‘The Spire’, ‘National Gallery’, L’Ecrivain Restaurant, ‘National Museum of Ireland – Archaeology’ & ‘Temple Bar’ op dag 1, ‘Christ Church Cathedral’, ‘Dublin Castle’ (guided tour), ‘Trinity College’ (The Authenticity guided tour. Met ‘The Book of Kells’ en ‘The Long Room’ in ‘The Old Library’) & ‘St. Patrick’s Cathedral’ op dag 2, wandeling door de wijken ‘The Docklands’ met ‘Samuel Beckett Bridge’ en ‘North of the Liffey’ met ‘The Dublin City Gallery – The Huge Lane’ en ‘Garden of Remembrance’, en terug in ‘t centrum een bezoek aan ‘Chester Beatty Library’, St. Stephens garden, Grafton street & een echte Ierse pub in Temple bar op dag 3, en Kilmainham gevangenis (gegidste tour) & Guinness Storehouse op dag 4.

2018-05-12 Dublin: Temple Bar.
2018-05-12 Dublin: Temple Bar.

Augustus: citytrip waterrijk Hamburg.

2018 is het jaar van de (buitenlandse) citytrips: Hamburg is de vierde en laatste in de rij. Ook met het vliegtuig: foei! Want slechts op een uur vliegen van Brussel. Hamburg is een Noord-Duitse stadstaat, een havenstad (de derde grootste van Europa), een rivierstad (de Elbe), een bruggenstad (het Venetië van het Noorden). Een boottocht mag dus niet ontbreken tijdens een citytrip naar Hamburg.

2018-08-16 Hamburg: Elbphilharmonie.
2018-08-16 Hamburg: Elbphilharmonie.

Absoluut hoogtepunt van Hamburg en iconisch gelegen langs de Elbe in Speicherstadt is ‘De Elbphilharmonie’. Dit móet je gezien hebben. Wij waren in Hamburg tijdens de zomer en dan zijn er geen concerten maar we konden wel een rondleiding boeken (inclusief een bezoek aan de concertzaal). Concerten zijn mega-populair en maanden van tevoren uitverkocht.

Hamburg heeft prachtige architectuur met naast de Elbphilharmonie ook het Rathaus (rondleiding), Sint Michaëliskirche, het tijdens de oorlog kapot geschoten Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai, Chilehaus en Unileverhaus. De Elbe rivier heeft attracties als de ‘Alte Elbtunnel’, de oudste riviertunnel van het Europese continent (1911) en toegankelijk voor voetgangers, fietsers en auto’s, de ‘Fischermarkt’, ‘U-434’ (een Russische onderzeeboot / museum) en het ‘Dockland’ gebouw (zonsondergang!).

2018-08-18 Hamburg - Pils
2018-08-18 Hamburg – Pils

Hamburg Feeststad – Hamburg is een aanrader als je graag feest viert en uit eten gaat. Pilsbier en spezi’s schenken ze met sloten tegelijk. De St. Pauli wijk is beroemd/berucht dankzij de Rheeperbahn (hier moet je zijn voor zotte, zatte en wilde feestjes) en The Beatles (die er in hun beginjaren optraden). Nog een plek om goed uit te gaan is de wijk Schulterblatt.

Hamburg en kunst. Graffiti kunst vind je veelvuldig in de straten van Hamburg maar ook in Art Galerie Mensing en krakerswijk Gängeviertel. Hamburg telt ook enkele musea die de moeite waard zijn. Hamburg Kunsthalle is het beste museum (focus op Duitse en in Internationale Schilderkunst van de Middeleeuwen tot nu) en heeft een laatavondopening op donderdag (met een verminderd inkomtarief van 8€). Andere musea die ik bezocht heb zijn ‘Internationales Maritimes Museum’ (10000den scheepsmodellen) & Deichtorhallen (actuele kunst en fotografie).

2018-08-18 Hamburg: Planten und Blomen Park.
2018-08-18 Hamburg: Planten und Blomen Park.

In de zomermaanden valt er bovendien heel wat te beleven in Hamburg, een bruisende levendige stad. In het weekend van vijftien augustus (OLV Hemelvaart) werd/wordt een beachvolleybal tornooi georganiseerd (Beach Volleybal Five World Tour FINALS Hamburg ’18), maar ook een wielerklassieker, ‘Cyclassics Hamburg’, die in 2018 Elia Viviane, Italiaans kampioen, als winnaar had. ’s Avonds kan je ook de licht-, muziek- en fonteinshow bijwonen in Planten und Blomen Park (ganse zomer).

Wat vond ik van citytrip Hamburg? Afwisselend, betaalbaar, rauw, waterrijk, levendig. De beste citytrip van 2018? Yep.  Welke citytrips heb jij in 2018 gemaakt of ga je in 2019 maken?

De tweede jaarhelft van 2018 deden we twee grotere reizen: Italië en Oman/VAE. Meer weten en enkele foto’s bekijken? Klik hier.

One thought to “Reisboei Jaaroverzicht 2018 (Deel Een)”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: