Skip to main content

Reisboei Jaaroverzicht reizen 2017

Het jaar 2017 behoort bijna tot de geschiedenisboeken. Één januari 2017 was dat niet gisteren? Zo lijkt het toch. Zó vlug is het jaar voorbijgevlogen. Omdat het steeds druk-druk-druk is op het werk, door de hobby’s en kwali-tijd te spenderen met familie en vrienden. En vooral omdat elk groot verlof gebruikt wordt om erop uit te trekken. Om te ontstressen is de beste remedie voor mij de wijde wereld intrekken, nieuwe streken, steden en landen ontdekken in België, Europa en de rest van de wereld. 2017 was een heerlijk reisjaar. Waar heb ik het afgelopen jaar zoal uitgehangen? Hier volgt het Reisboei jaaroverzicht reizen 2017.

2017-12-08 Antwerpen - Zoo China Light
2017-12-08 Antwerpen – Zoo China Light

Mei 2017 : Napels zien…

…en sterven. Zo gaat het gezegde. Maar gelukkig leef ik nog zodat ik dit jaaroverzicht 2017 kan schrijven! Italië is mijn favoriete vakantiebestemming en waarom hoeft geen betoog: taal, cultuur, mensen, eten, klimaat,… Gennaro van B&B Terrazza Partenopea was een geweldige gastheer. In 9 dagen bezochten we het centrum grondig (Galleria Umberto, Archeologisch Museum, Castello Nuovo, Decumani, Cappella Sansevero, Palazzo Reale,…), aten we pizza Margherita in Pizzeria ‘Brandi’ waar die werd uitgevonden, gingen we naar het ballet in Teatro San Carlo, namen de Aliscafi en deden twee eilanden aan (Capri en Ischia), werden we 2000 jaar terug in de tijd geflitst in de opgegraven Romeinse steden Pompeï en Herculaneum, vergaapten we ons aan de grandeur van Reggia di Caserta, het Versailles van Napels, ging de Vesuvius veelvuldig op de foto, en knepen we onze neuzen dicht toen we in Campi Flegrei door de zwaveldampen van Volcano Solfatara wandelden.  Een uitgebreid reisverslag kan je hier downloaden.

2017-05-12 Napels - Romeinse Heirweg in Pompeï
2017-05-12 Napels – Romeinse Heirweg in Pompeï
2017-05-14 Napels - Ischia - Giardino di Mortella
2017-05-14 Napels – Ischia – Giardino di Mortella
2017-05-13 Napels - Reggia di Caserta
2017-05-13 Napels – Reggia di Caserta

Juni 2017: roadtrip door Kroatië

Over de andere steden- of landentrips in dit jaaroverzicht, heb ik nog niets geschreven op Reisboei, maar wél over onze roadtrip door Kroatië in juni van dit jaar. In verschillende artikels op reisboei neem ik je mee op een tiendaagse verhalentocht langs een bruisende hoofdstad (Zagreb) en wondermooie natuurpracht (Plitvicemeren, Vransko meer), een roadtrip via historische monumenten en boeiende ontmoetingen in steden langs de Adriatische kust (Zadar, Šibenik, Split, Nin, Hvar), tot de dakenrode, massatoeristische en mooiste parel aan de Kroatische kust: Dubrovnik, ster in Game of Thrones. Kortom, het werd een geweldige reis met memorabele bezienswaardigheden maar ook met schitterend weer (zonnig en tegen/over de dertig graden Celsius), heerlijk eten (vooral de lokale keuken en Italiaans maar ook Indisch), superleuk gezelschap en toffe ontmoetingen.

2017-06-12 Kroatië - Dubrovnik, zicht vanaf Fort Lovrijenac
2017-06-12 Kroatië – Dubrovnik, zicht vanaf Fort Lovrijenac

Juli 2017 : daguitstappen naar Den Haag en Brugge.

Op 21 juli bezochten we met de trein de politieke hoofdstad van Nederland, Den Haag. Een dagje sightseeing bracht ons langs het Stadhuis, het Mauritshuis & Binnenhof, Gevangenpoort & de Plaats, Paleis Noordeinde, het Vredespaleis, het Gemeentemuseum (waar we de expositie over Piet Mondriaan bezoeken), ‘Passage’ en Buitenhof.

2017-07-28 Brugge - 'Bizar' - Leonardo da Vinci
2017-07-28 Brugge – ‘Bizar’ – Leonardo da Vinci

Een week later volgde de volgende citytrip al, in eigen land deze keer: Brugge. Een wandeling voerde ons langs het Minnewaterpark, de Gentpoort, de Magdalena Kerk, Koeleweimolen en Sint-Janshuismolen, het Engels Klooster, de Jeruzalemkerk, Godshuizen Paruitte en Elisabeth Zorgh der Schippers en de Barokke Sint-Annakerk. In het gelijknamige restaurant aan het Jan van Eyckplein, smulden we van vers gevangen, gebakken roodbaars. Daarna volgde nog een wandeling door het toeristisch centrum: Huis Ter Beurze, Markt, De Garre, Burg, Stadhuis, Huidenvettersplein, Groeningemuseum, Bonifatiusbruggetje en Onze Lieve Vrouw Brugge. Net als het begon te regenen gingen we de Site Oud Sint-Jan binnen. Hier liep de tentoonstelling ‘Xpo Da Vinci’ die focust op alle uitvindingen die dit genie van de Renaissance heeft gedaan. De moeite!

Augustus-September 2017: drie weken combi-stedentrip in Noord-Italië en Andalusië.

De laatste week van augustus reisde ik terug naar m’n geliefde Italië. Ondertussen had ik er al een jaar Italiaanse les opzitten en dat beetje woordenschat kwam handig van pas die eerste week in Italië. In Verona herinner ik mij een tiramisu om van te smullen. Basilica di San Zeno Maggiore was de mooiste kerk! En een opera (Nabucco van Verdi) in openlucht in de Arena di Verona (Romeins amfitheater) kan ik eindelijk van m’n bucketlist schrappen.

2017-08-27 Verona - Panorama di Verona (1915) Baldassarre Longoni
2017-08-27 Verona – Panorama di Verona (1915) Baldassarre Longoni

Tweede stop was het populaire Garda Meer en populair da’s voor een reden want het schiereiland Sirmione in de setting van het Garda meer is prachtig. Die lasagna al forno zal ik nooit meer vergeten.

2017-08-29 Sirmione - Lasagna al Forno
2017-08-29 Sirmione – Lasagna al Forno

Laatste stop op Italiaanse bodem is Bergamo, voor vele reizigers de stad waar ze landen als ze op doorreis zijn naar Milaan. Nochtans is het zonde deze stad niet te bezoeken want ze heeft heel wat te bieden. Città Alta is gelegen op een heuvel en vanaf Il Campanone (Grote Bel) heb je een schit-te-rend uitzicht over Bergamo 360° in het rond!!! En de oude meesters in het Carrara museum moet je gezien hebben.

2017-08-30 Bergamo - Il Campanone 360°
2017-08-30 Bergamo – Il Campanone 360°

De twee weken daarop volgend zaten we in Andalusië (Spanje) en daar verstaan ze dus geen Italiaans! Gelukkig kwamen we met Engels ook een heel eind. ‘Ciao tutti’ en ‘Hola como estas?’ We deden vijf cultuursteden aan: Sevilla, Córdoba, Ronda, Granada en tenslotte Málaga aan de kust. Andalusië wou ik al heel lang erg graag bezoeken. Het was geweldig en bovendien zat het weer erg mee. Ook hier kom je fans van de serie ‘Game of Thrones’ tegen.

2017-09-01 Sevilla - Alcázar
2017-09-01 Sevilla – Alcázar

In Sevilla, hoofdstad van Andalusië, waren de topattracties (én terecht) het Alcázar (paleizen en tuinen) en La Catedral de Sevilla met Giraldatoren. In één woord: jemondvaltervanopen. Deze moet je absoluut gedaan hebben.

2017-09-06 Córdoba - Mezquita
2017-09-06 Córdoba – Mezquita

In Córdoba hadden we maar één volle dag dus die zat pakkensvol want er is heel wat te zien: de Mezquita (onofficieel wereldwonder), Madinat Al-Zahra (ooit een fabelachtige mooie plek), Alcázar de los Reyes Cristianos & Palacio de Viana.

2017-09-07 Ronda - Vergezicht
2017-09-07 Ronda – Vergezicht

Ronda is de koningin van de witte steden in Andalusië, gelegen op een heuvel die doorklieft wordt door de El Tajo kloof die op het hoogste punt overspannen wordt door de beroemde brug, Puente Nuevo. Wij hebben genoten van de rust. De zonsondergangen en de vergezichten zijn spectaculair.

2017-09-11 Granada - Alhambra
2017-09-11 Granada – Alhambra

Granada is beroemd omwille van het Alhambra. Dit behoeft geen betoog. Dit kent iedereen. Dit is wereldtop. Punt. Wij hadden tickets gereserveerd dus wij konden binnen! Geen ticket? Ga dan een verfrissing drinken bij een van de miradors in de Albaicín wijk die uitkijken op Granada en het Alhambra. Onverwacht maakte de ‘Cappilla Real’ en het restaurant ‘Bodegas Castañeda’ mij extra gelukkig want de ene gaf mij (Vlaamse) topschilders uit de Renaissance cadeau en de andere bleek een topeetadres te zijn. En de flamenco show met Sergio Gómez El Colorao (zanger) en band was ook mooi.

2017-09-14 Málaga - Centre Pompidou - Zelfportret (1971) Francis Bacon
2017-09-14 Málaga – Centre Pompidou – Zelfportret (1971) Francis Bacon

Finale stop is de kuststad Málaga dat zich profileert als kunststad. We hebben drie musea bezocht. Het Centre Pompidou is mijn favoriet. Deze 20ste en 21ste eeuwse kunst uit het museumdepot van het Centre Pompidou in Parijs, is sterk, slaat je in je gezicht en is direct en soms controversieel.

2017-09-13 El Chorro Kloof - El Caminito del Rey
2017-09-13 El Chorro Kloof – El Caminito del Rey

De 8 km lange wandeling door de El Chorro kloof kan makkelijk met de trein vanuit Málaga tijdens een daguitstap. Het aangelegde pad, ‘El Caminito del Rey’, loopt langs de verticale wanden van de kloof (die tot 400m hoog zijn): adembenemend en spectaculair. Moet je eens doen!

Oktober 2017: 2,5 weken Marokko

Afrika. Zo divers, zo rijk, zo weids, zo mooi, zo sfeervol, zo aangrijpend, …de mensen, de steden, de natuur en landschappen. Heb ik van horen zeggen! Had ik.. Want eind oktober stond ik eindelijk op Afrikaanse bodem: en ja het is allemaal waar! Afrika was mijn laatste continent (buiten Antarctica) dat ik nog niet bezocht had! Wel, nee,… er is onlangs een geologisch onderzoek gepubliceerd dat beweert dat er een zevende continent zou zijn, Zeelandia (Nieuw-Zeeland en verschillende eilanden in de Stille Oceaan). Nog twee te gaan dus!

2017-10-24 Fez - Leerlooierij Chouwara
2017-10-24 Fez – Leerlooierij Chouwara

Zoveel indrukken en verhalen. Dat vraagt om een reisverslag op reisboei.be. Dat is voor binnenkort. Om kort te gaan, deden we (met de trein) Casablanca en de vier koningssteden aan, Rabat, Meknès, Fez en Marrakesh, en huurden we een 2WD voor een zesdaagse roadtrip van Fez naar Marrakesh door het Midden- en Hoog Atlasgebergte en de woestijn. We logeerden in verschillende, authentieke riads in de koningssteden, in kasbah’s van adobe tijdens de roadtrip en in een tentenkamp in de woestijn. Overal ontbeten we lekker vegetarisch. We hebben álle gerechten uitgeprobeerd die in een traditioneel Marokkaans restaurant op de menukaart staan en ervan genoten en gesmuld. Het avondeten in Riad Lahbdoul was traditioneel, zeer smaakvol, copieus en kortweg af. Minder leuk is dat ik ziek ben geworden: griep en turista. Tegen dat we naar huis gingen, was ik terug genezen.

2017-10-29 Kasbah Aït Ben Haddou
2017-10-29 Kasbah Aït Ben Haddou
2017-11-01 Marrakesh - Paleisruïne El Badi - Ooievaars
2017-11-01 Marrakesh – Paleisruïne El Badi – Ooievaars

De absolute hoogtepunten van ons reisprogramma waren de Hassan Moskee (Rabat), Romeinse stad Volubilis, sfeer Lahdim plein (Meknès), Leerlooierij Chouwara (Fez), de sterrenhemel met Melkweg (Erg Chebbi Woestijn), Todra en Dadès kloof, Kasbah Aït Ben Haddou (bekend van Game of Thrones), de Hoge Atlas via Télouet, Marrakesh (sfeer Djemaa el-Fna plein, Jardin Majorelle, Medersa Ben Youssef, Saädische graven, Paleisruïne El Badi, Paleis El Bahia, Musée Dar Si Said) & Hassan II Moskee (Casablancal).

December 2017: weekend weg naar Duitsland

Het einde van het jaar werd gezellig afgesloten met een kerstmarkt in Trier en in Düsseldorf.

Trier had ik nog nooit bezocht. En da’s straf want ik ben geïnteresseerd in de Oudheid en de Romeinse geschiedenis en Trier was een belangrijke Romeinse stad en verschillende monumenten van die tijd zijn vandaag nog zichtbaar: de beroemde Porta Nigra, de Constatina Basilica, de Kaisertermen en het amfitheater. Over het (Romeinse) verleden van de stad Trier kom je meer te weten in Rheinisches Landesmuseum Trier. Ik vond het museum top qua hoeveelheid en kwaliteit tentoongestelde stukken met de bijzonderste stukken uit de Romeinse periode en de enorme waardevolle muntencollectie.

2017-12-16 Trier - Rheinisches Landesmuseum Trier - Muntencollectie
2017-12-16 Trier – Rheinisches Landesmuseum Trier – Muntencollectie

Düsseldorf kende ik al maar het is altijd leuk terugkeren. Het was erg mistig dus van de Rheinturm kon je niet veel zien en naar boven zijn we al helemaal niet geweest. We bezochten Düsseldorf MediaHaven & Frank Gehry gebouwen en wandelden dan langs de Rijn het hele eind naar de kerstmarkt en het Reuzenrad op Rheinuferpromenade. Een broodje met een braadworst en ketchup ging vlotjes binnen. We eindigden dat weekend in Hausbrauerei Zum Schlüssel in Bolderstrasse bij een huisbiertje of een warme ‘Kakao’.

Ik wens jullie allen een warm, succesvol en gezond 2018 toe! Tschüss!!!

One thought to “Reisboei Jaaroverzicht reizen 2017”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: