Skip to main content

Pocket wifi: overal internet in Japan

Iedereen kent Japan als het land van de high tech, robots, gadgets en automaten voor vanalles en nog wat.
Je zou dus verwachten dat je er op elke hoek van de straat gratis wifi vindt. Niets is minder waar. Gratis hotspots zijn er nauwelijks te vinden.
In hotels moet je vaak betalen. In restaurants is het dikwijls gewoon niet aanwezig. Wij hadden geen klachten over de hotels waar wij verbleven (Toyoko Inn, ANA Crowne Plaza). En ook de AirBnB’s hadden we zorgvuldig uitgekozen. Restaurants lieten inderdaad dikwijls te wensen over. Op straat of onderweg is het ook niet altijd eenvoudig. Sommige 7-Eleven convenience stores bieden wel gratis internet aan hun klanten aan. En voor FON gebruikers zou het ook iets gemakkelijker moeten zijn, maar dat kan ik niet bevestigen.
Wij huurden in Japan eenvoudigweg een pocket wifi.

Pocket Wifi

Een pocket wifi is een klein bakje dat werkt als een persoonlijke hotspot. Het apparaatje bevat een simkaart, geregistreerd op naam van het verhuurbedrijf, dat het mobiele 3G/LTE/4G-signaal omzet naar een wifi-signaal. Het past gemakkelijk in je broekzak en weegt amper 140 gram. Het huren van zo’n “broekzak-wifi” geeft onbeperkt toegang tot high speed internet waar je ook bent in Japan.

pocket wifi

Bereikbaarheid

De hoofdreden om een pocket wifi te huren was om overal bereikbaar te zijn (via e-mail, Whatsapp, Skype, Facebook), maar ook om ten allentijde toegang te hebben tot allerlei informatie. Het is bijvoorbeeld ook superhandig om snel nog even op de trein de kortste wandelroute naar het hotel te zoeken of om met je AirBnb host te communiceren.
Alhoewel een eigen pocket wifi dus een enorm voordeel is, moet je er wel rekening mee houden dat je niet overal verbinding zal hebben.
Tijdens onze reis, hadden we bijvoorbeeld op volgende plekken geen verbinding:

  • Op verschillende plekken tijdens de Alpine trek van Omachi naar Tateyama;
  • Op het laatste stuk van de treinrit naar Koyasan, maar in Koyasan lukte het weer wel;
  • Naoshima: in Miyounoura wel maar niet op alle delen van het eiland (Chichu Art Museum, Benesse Art House). In Benesse hadden ze dan weer wel gratis wifi;
  • Soms op de shinkansen, vanwege de tunnels maar misschien ook vanwege de hoge snelheid?
  • Op de trein van Kumamoto via Aso naar Beppu;
  • Op de bus van Beppu naar Fukuoka;
  • Op verschillende plekken in Okinawa, onderweg naar de verschillende bezienswaardigheden;

Ontvangst & Teruggave

Reservatie van zo’n pocket wifi kan eenvoudig via internet. Je laat het afleveren op een plek naar keuze: je hotel of bijvoorbeeld het postkantoor op de luchthaven zoals wij deden. Zo konden we bij aankomst in Japan er al meteen gebruik van maken.
Vóór je Japan verlaat, moet je de Pocket Wifi terugsturen. Dit kan via elke brievenbus in Japan met de meegeleverde retourenveloppe. Deze enveloppe is voorgefrankeerd en het juiste adres is vooraf ingevuld. Gemakkelijker kan dus haast niet.

Prijs

Wij huurden de pocket wifi bij Global Advanced Communications, en betaalden 100,22 EUR voor 33 dagen of zo’n 3,04 EUR per dag.

2 thoughts to “Pocket wifi: overal internet in Japan”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: