Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016: Transfer Puno – Cusco (dag 23)

Vandaag staat de transfer Puno – Cusco op het programma, maar eerst genieten we van een lekker ontbijt en trekken we te voet naar het treinstation van Puno waar we onze vouchers voor de treinrit naar Machu Picchu met Peru Rail, willen omruilen voor echte treintickets. Dit loopt echter niet van een leien dakje. Hier volgt het verhaal. Aangekomen bij het treinstation van Puno, lijkt het er doods. Er zijn geen reizigers en er is niemand aan de balie. We lopen wat rond, treffen enkele spoorarbeiders bij de sporen aan en eentje doet voor ons een telefoontje. We installeren ons dan in de vertrekhal en die man van het telefoontje sluit de deur vakkundig, zeg maar ‘blokkeert de deur’, waarlangs we op de sporen zijn geraakt. Hoe een volgende toerist op die manier moet geholpen worden, met geen personeel aan de balie en geen manieren meer om iemand te contacteren, is mij een raadsel. Niet veel later daagt de ticketverkoper op.

Het is een heel gedoe om de vouchers om te wisselen voor echte treintickets. Ten eerste is er de procedure: je moet je paspoort tonen, de kredietkaart waarmee de vouchers zijn aangekocht, en de vouchernummers. Ten tweede is er een probleem met de kredietkaart: de kaartnummer komt niet overeen met wat in het systeem van Peru Rail zit. De man van Peru rail laat ons toe in zijn bureau zodat we mee kunnen kijken over zijn schouder op het computerscherm. Blijkbaar heeft Wim met MasterCard betaalt i.p.v. met Visa. Ten derde werkt het computersysteem erg traag. Tenslotte print de man nog tickets af van een vreemde reiziger, geldig voor augustus 2015. Finaal komen dan toch onze tickets uit de printer gerold. Oef!

Een laatste blik op het Titicacameer, busrit Puno-Cusco.
Peru Chili Bolivia 2016: Een laatste blik op het Titicacameer, busrit Puno-Cusco.

Om 9u30 zijn we terug bij het hotel, we checken uit en betalen de (grote) rekening. We zijn nog maar net buiten het hotel of een taxi toetert al:”Of we niet meewillen?” Yeeep. De taxirit kost slechts 5 Sol. Die tuk-tuk van eergisteren heeft goed aan ons verdiend! Vandaag is een voorbeeld van hoe je veel (kostbare) tijd verliest op reis als je niet goed bent voorbereid. We arriveren nl. om tien uur aan het Terminal Terrestre busstation. Hier blijkt dat alle busmaatschappijen (Cruz del Sur, Tour Peru) slechts twee keer per dag het traject Puno – Cusco afleggen, om 8 uur ‘s morgens en 22 uur ‘s avonds. De enige busmaatschappij die overdag vertrekt, is ‘Libertad’. Van dit busbedrijf heb ik nooit gehoord en het staat nergens vermeld in reisgidsen. Als dat maar goed komt. Vertrek is op het middaguur, dus moeten we twee uur wachten…. Pfff…dat wordt weer een lange vermoeiende dag. Om tien na twaalf kunnen we eindelijk vertrekken. De bus is mooi, groot en tamelijk nieuw. De busrit verloopt aanvankelijk rustig, maar naarmate de avond nadert en de nacht valt begint de chauffeur steeds wilder en vervaarlijker te rijden. Op een bepaald moment haalt hij drie vrachtwagens in één keer in! Onderweg houden we halt in Juliaca, Ayaviri en Sicuani. We stoppen ook verschillende keren om mensen op te pikken (waaronder vijf vrouwelijke politieagentes), straatventers hun waren te laten verkopen en eenmaal voor een politiecontrole. Om 20u15 arriveren we in Cusco busterminal.

Een tip voor toekomstige Peru reizigers: neem de toeristenbus van Puno naar Cusco i.p.v. zoals ons de reguliere bus. Met de toeristenbus betaal je ietsjes meer, maar je hebt wel een luxueuzere bus, je krijgt een gids die over de streek vertelt, en je bezoekt enkele interessante plaatsen (zoals de Inca-ruïnes van Raqchi en de kerk van Andahuaylillas die lokaal bekend staat als de Sixtijnse kapel van Zuid-Amerika). Beide ritten duren een ganse dag want ook met de reguliere bus stop je regelmatig, maar dan wel in busstations (waar niets te zien is!).

In Cusco logeren we in Hotel El Andariego. Hier logeren we twee keer twee dagen (onderbroken door een nachtje in Machu Picchu Pueblo). De kamer van de eerste twee nachten is mooi, de wifi is slecht (je moet naar de lobby, wij zaten in een uithoek van het hotel), het ontbijt is uitgebreid, de locatie is top. De volgende vier dagen bezoeken we Cusco centrum, de Heilige Vallei en natuurlijk het hoogtepunt van en verplicht op het programma van elke Peru reis: Machu Picchu!

Tot lees!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: