Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016 : Praktische tips over … tours & activiteiten.

Lees verder als je praktische tips wil hebben over de populaire tours en activiteiten tijdens een drie-landen-reis naar Peru, Chili en Bolivia. Ik bespreek hier de belangrijkste hoogtepunten van Zuid-Peru (Ballestas eilanden en Nationaal Reservaat van Paracas, oase Huacachina, een vlucht over de Nazca lijnen, de ‘Reality Tour’ in Arequipa, trekkings in Colca Canyon, excursies op het Titicaca meer), van Noord-Chili (tours in San Pedro de Atacama) en Bolivia (Salar de Uyuni Jeeptour, de ‘Cerro Rico’ (Rijke Berg) in Potosí, ‘Dead Road’ mountainbike afdaling en de archeologische site Tiwanaku in La Paz). Over trekkings naar en aandachtspunten bij een bezoek aan Machu Picchu zal ik het hebben in een volgende blogpost. Elders op deze website kan je een oud artikel lezen over verschillende ‘Boleto’s’ waarmee je de hoogtepunten van Cusco en de Heilige Vallei kunt bezoeken. Voor alle praktische tips moet je het volledige verslag lezen dat je hier kan downloaden:  Reisboei-Peru-Chili-Bolivia-2016-Reisverslag.pdf (27 downloads) .

Zeeleeuwen, La Islas Ballestas, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Zeeleeuwen, La Islas Ballestas.

Een boottour naar de Ballestas eilanden en een rondrit in het Nationaal Reservaat van Paracas (zie dag 3 van reisdagboek) kan je makkelijk ter plaatse boeken de avond voordien: beetje shoppen, prijzen vergelijken en afdingen kunnen helpen om de prijs te drukken. Wij betaalden 80 PEN voor twee personen bij de goedlachse Julio van ‘Paracas Sight & Tours’ en hadden geen klachten. Tours kan je ook boeken in Ica (één uur per bus het binnenland in), of in Pisco (aan de kust op 20 km van Paracas). Websites van solide touroperators zijn paracasexplorer.com, paracasoverland.com.pe, kunantours.com, alegriatoursperu.com,…

In Huacachina (dag 4) boekten we via de excursiebalie van het hotel (Hotel Curasi) een sandboard/buggy tour (87,20 PEN voor twee). Neem best geen gevoelige elektronica mee want het fijne zand kruipt overal tussen.

Ook in Nazca (dag 5) boekten we ter plaatse bij de excursiebalie van het hotel (Hotel Paredones Inn): Nazca Lines Flight met Paracas (120 US$ en 50 PEN taxen voor 2p) en Cahuachi excursie (52 US$ voor 2p). Ga niet in zee met fanatieke straatverkopers want dan kom je altijd duurder uit, zelfs als ze beweren ‘a special prize’ voor je te zullen maken. Vliegen met een sportvliegtuigje over de Nazca lijnen wordt afgeraden door Binnenlandse Zaken (zie diplomatie.be) wegens veiligheidsrisico’s. In 2008 en 2010 zijn er enkele vliegtuigjes neergestort met dodelijke afloop. Sindsdien zijn de veiligheidsvoorschriften echter verstrengd. Zo is het totale (lichaams)gewicht gelimiteerd en worden de passagiers evenwichtig verdeeld over de zitjes. Zo zijn er nu ook twee piloten tijdens elke vlucht. Om misselijkheid bij veel turbulentie te voorkomen, wordt er gevlogen voor het ontbijt. Onze vlucht is zonder enig probleem of turbulentie verlopen. Websites van betrouwbare Nazca vlucht aanbieders zijn alasperuanas.com, aeroparacas.com, aerodiana.com, kunantours.com en alegriatoursperu.com.

Als je meer tijd dan ons hebt in Arequipa (dag 6), dan raad ik volgende tour aan: de ‘reality tour’. Je leert hoe ‘sillar’ (vulkanisch gesteente) wordt gewonnen voor de traditionele huizenbouw. Daarnaast breng je een bezoek aan een sloppenwijk, een begraafplaats, een weeshuis, een lokale ‘comedor’, waar ouden van dagen en minder bedeelden een dagelijkse maaltijd kunnen eten en tenslotte aan de lokale markt. Boeken bij A.I. Travel Tours (Santa Catalina 203, Tel 22-2052, aitraveltours.com).
Arequipa is een goede uitvalsbasis om de streek te verkennen. Er zijn vele mogelijkheden: meerdaagse trekkings in Colca Canyon (2-5d) of Cotahuasi (4-10d), lama tochten, rotsklimmen, canyoning, mountainbiken, rafting, ecotoerisme, vogels spotten, paardrijden, enz. En er zijn vele tourorganisaties (met kantoren in Arequipa): naast A.I. Travel Tours, zijn de beste Zarate Adventures (Santa Catalina 204, Tel 20-2461, zarateadventures.com), Colca Trek Tours (Jerasalén 401-B, Tel 20-6217, colcatrek.com.pe), Naturaleza Activa (Santa Catalina 211, Tel 69-5793), Pablo Tour (Jerusalén 400 AB-1, Tel 20-3737, pablotour.com) en Ecotours (Jerusalén 409, Tel 20-2562).

Andenes, Colca Canyon, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Andenes, Colca Canyon.

Wij boekten een tweedaagse standaard groepstour naar de Colca Canyon (dag 7-8) met ‘Colca Trek Tours’. Deze reisorganisatie hadden we reeds in België gecontacteerd en onze keuze viel op hen omwille van het wat apart programma van de standaard groepstour (lange wandelingen, 14 km afdaling met fiets, overnachting in Colca Trek Lodge die niet in Chivay maar diep in de vallei gelegen is) en de duurzame-ecologische inslag van de organisatie. Alles wat ze ons beloofden maakten ze waar. Het reisprogramma omvatte stops bij Misti vulkaan, Vicuńa Nationaal Reservaat, bergpas 4850m, dorp Chivay (3635m), Colca Canyon, Cruz del Condor uitzichtspunt, Andenes of pre-inca landbouwterrassen, dorp Maca en omvatte activiteiten als natuurwandelingen, fietsen, condors spotten en baden in een heetwaterbron. Lunchen deden we tweemaal in buffetrestaurants in Chivay en dineren en overnachten en ontbijten in ‘Colca Trek Lodge’ in Pinchollo. Deze Lodge in Pinchollo is absoluut de moeite: hierover zal ik het later hebben in een nieuwe blogpost (‘Peru Chili Bolivia 2016: Favorieten… Top Vijf Hotels’) of als je niet kan wachten, download dan alvast het reisverslag en kijk naar ‘H3.5 Accommodaties’.

Puno (dag 22) is de startplek om de graftombes van Sillustani (Qulla’s) of ruïnes van Ichu (Inca’s) of om het Titicaca meer te bezoeken (Uros, Taquile of Amantaní eiland). Alternatieve uitvalsbasis voor de eilanden van het Titicaca meer is Copacabana (Bolvia) (Isla del Sol, Isla de la Luna, Amantaní). Op Amantaní en Isla del Sol kan je overnachten bij de lokale bevolking. Een cadeautje meebrengen voor de gastfamilie zoals zeep, kleurpotloden en papier, of tandenborstel met tandpasta wordt geapprecieerd. De volgende agentschappen bieden verantwoorde tours aan (qua veiligheid van de toerist en een eerlijke prijs voor lokale Peruvianen en eilandbewoners): All Ways travel (Deustua 576, 2nd floor; Tel 35-3979; titicacaperu.com), Edgar Adventures (Lima 328; Tel 35-3444; edgaradventures.com), Las balsas tours (Tacna 240; Tel 36-4362; balsastours.com) of Nayra Travel (Lima 419, Office 105; Tel 36-4774, Tel 975-1818; nayratravel.com).

In San Pedro de Atacama in Chili (dag 10-12) hebben vele touroperatoren hun kantoortje in de hoofdstraat ‘Caracoles’ en ze bieden dagtours aan in de omgeving van SPA en ook meerdaagse Salar de Uyuni Jeep trips. Voor alle mogelijkheden zie ‘H2.2 Reisschema dag per dag’ in het grote reisverslag: zie download. Wij boekten bij ‘Desert Adventures’ de excursies ‘Valle de La Luna e de la Muerte’ (dag 10), ‘Tatio Geysers’ (dag 11) en ‘Lagunas Altiplanicas’ (dag 12). Waren we tevreden? Ja en nee. Veel hangt af van de gids die je meekrijgt: eentje sprak erg slecht verstaanbaar Engels en deed geen moeite om je vragen te beantwoorden. Lagunas Altiplanicas wordt gepromoot als een goede vogelkijk excursie maar dat viel tegen. Voor detailinfo over deze tours zie het reisdagboek.

Ook ter plekke in SPA boekten we een driedaagse Salar de Uyuni Jeeptour bij ‘Estrella del Sur’ (dag 13-15). We waren erg tevreden over hen: de Jeeps hadden wel wat kms op de teller maar de trip verliep zonder pannes, de chauffeur-kok-gids reed veilig en maakte heerlijke maaltijden onderweg, de overnachtingen waren basic (de eerste nacht) of speciaal (de tweede nacht, een zouthotel). Boek ter plaatse, want dat is goedkoper (geen tussenpersonen) en er is voldoende aanbod. Andere maatschappijen waar ik goede commentaren over gelezen heb, zijn World White Travel, Colque tours, Cordillera Traveler en Lithium Aventura.

Flamingos, Laguna Hedionda, Salar de Uyuni trip, Bolivia.
Peru Chili Bolivia 2016: Flamingos, Laguna Hedionda, Salar de Uyuni trip.

In Potosí (dag 16) is de meest populaire bezienswaardigheid Cerro rico (de ‘rijke berg’). Aan deze zeer rijke zilvermijn kan een geleid bezoek gebracht worden en veel toeristen vinden het een zeer memorabele excursie. Maar het is wel bedenkelijk om van een mijn waar de arbeidsomstandigheden zeer slecht zijn en al zoveel doden zijn gevallen (meer dan 8 miljoen over de eeuwen heen!) een toeristische attractie te maken. Betrouwbare tourorganisatoren zijn Green-Go tours (Junín 15-17, Tel 02-6231362, greengotours@hotmail.com), Hidalgo tours (Bolivar and Junín, tel 02-6229512, www.salardeuyuni.net) en Koala tours (Ayacucho 5, Tel 02-6222092, koalabolivia@hotmail.com, beheerder van Hotel Eucalyptus). De prijs is 130 Boliviano’s. De meeste gidsen zijn voormalige mijnwerkers en spreken weinig Engels. Neem een geschenk mee voor de mijnwerkers (bv. een zakje coca-bladeren, sigaretten, een flesje 96% alcohol of dynamiet). Het voortdurend kauwen op coca-bladeren, helpt hen het zware werk langer vol te houden. Tenslotte wees gewaarschuwd: een bezoek aan deze actieve mijn is geen lachertje, erg gevaarlijk, ongezond en fysiek uitputtend want de mijn is vuil, modderig en claustrofobisch (smalle en lage tunnels), de lucht is vervuild met stof en gassen (bv. arseen) en erg ijl (Potosí ligt boven de 4000m), temperaturen kunnen oplopen tot 40°C en een bezoek duurt 2-3 uur (wandelen, kruipen en klauteren). Je bedenken en afzien van een bezoek is dus geen schande. Om al deze redenen hebben wij afgezien van een bezoek.

Cerro Ricco, Potosí, Bolivia.
Peru Chili Bolivia 2016: Cerro Ricco, Potosí.

Voor La Paz (dag 20) hadden wij, zo bleek, te weinig tijd uitgetrokken. Als je alles wil doen, heb je drie volle dagen nodig. Wij beperkten ons tot sightseeing van het stadscentrum. Alternatieven zijn Indianenmarkten, een Peña concert (traditionele Andes muziek), een excursie naar Tiwanaku (dé archeologische site van Bolivia!), een mountainbike afdaling van 5-6 uur langs de gevreesde ‘dead road’ naar Coroico in het Amazonewoud (Gravity Assisted Mountain Biking, www.gravitybolivia.com, de eerste en de beste op de markt) of een excursie naar Valle de la Luna (de Maanvallei). In de stad zijn vele toerisme bureaus die deze excursies aanbieden. Zo ook in het hotel waar wij logeerden: hotel ‘La Posada De La Abuela Obdulia’. Maar wij maakten er dus geen gebruik van. Vanuit La Paz zijn er directe vluchten naar Rurrenabaque, gelegen in het tropisch Amazonewoud en uitvalsbasis voor het Nationaal Park van Madidi (wildlife). Over Tiwanaku en ‘Dead Road’ Mountainbiking heb ik het uitgebreider in een aparte blogpost: ‘Peru Chili Bolivia 2016: Favorieten … Top 10 must do’s maar zelf niet gedaan’. Deze mag je binnenkort verwachten!

Binnenkort mag je dus nog enkele blogs verwachten over Machu Picchu (over trektochten en aandachtspunten bij een bezoek), over mijn favoriete hoogtepunten (Top Tien), favoriete Hotels (Top Vijf), favoriete Restaurants (Top Zeven) en favoriete ‘Must do’s maar zelf niet gedaan’ (Top Tien). Ook waren er (enkele) dieptepunten maar gelukkig waren die dun gezaaid. Later dus meer. Tot gauw!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: