Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016 : Mijn favoriete ‘Must do’s maar zelf niet gedaan’!

Op reis heb je nooit genoeg tijd om alles te zien en te doen wat je zou willen (wij hebben dat probleem in elk geval, jullie ook?). Vooral tijdens deze reis hadden we er last van, vond ik, en zeker in La Paz. We bereisden dan ook drie landen in dertig dagen. Daarom volgt hier een lijst van tien dingen die je moet gedaan hebben in Peru, Chili of Bolivia maar waar we zelf niet aan toegekomen zijn. We hebben het zelf dus ook maar van horen zeggen en lezen! Maar wat we erover lazen, was veelbelovend. In onze reisfotocollectie konden we maar één eigen foto terugvinden (want we hebben er zelf dus niets van gedaan!): de Cerro Ricco in Potosí. De lijst is gerangschikt volgens ons reisschema.

Cerro Ricco, Potosí, Bolivia.
Peru Chili Bolivia 2016: Cerro Ricco, Potosí.

Bodega’s @ Ica, Peru (dag 4):

Ica is gekend als producent van de nationale sterkedrank Pisco dat gedestilleerd wordt uit druiven. In en om Ica zijn verschillende bodega’s / wijnhuizen gevestigd waar je een rondleiding kan meepikken, wijn degusteren en kopen. Bekende bodega’s zijn Tacama (tacama.com), Ocucaje en Vista Alegre. Deze laatste is slechts 2,5 km van Ica en dus het vlotst bereikbaar van alle bodega’s.

‘Reality Tour’ @ Arequipa, Peru (dag 6):

Kijk op de Reisboei pagina ‘Peru Chili Bolivia 2016 : Praktische tips over … tours & activiteiten’.https://reisboei.be/peru-chili-bolivia-2016-praktische-tips-over-tours-activiteiten/

Stadsbezoek @ Arica, Chili (dag 9):

Arica is een Europees aandoende moderne kuststad in het Noorden van Chili, tegen de grens met Peru. Wij zijn Arica gepasseerd op weg van Arequipa naar San Pedro de Atacama, en hebben deze stad dus niet bezocht hoewel hier wel wat te zien is. Zo zijn er enkele gebouwen van Gustav Eiffel. In het archeologische museum van San Miquel de Azapa, kan men zich vergapen aan de oudste mummies ter wereld. Ook kan je een boottochtje maken door de haven die vol zeeleeuwen en pelikanen zit of kan je wandelen naar het uitzichtspunt van El Morro over de stad en de omliggende zandduinen. Of bezoek het Nationaal Park van Lauca. Bovendien kan je hier het hele jaar door zwemmen. En ‘s avonds zou je ceviche kunnen gaan eten in een van de vele visrestaurantjes.

Cerro Rico @ Potosí, Bolivia (dag 16-17):

Kijk op de Reisboei pagina ‘Peru Chili Bolivia 2016 : Praktische tips over … tours & activiteiten’.

Tiwanaku @ La Paz, Bolivia (dag 19-21):

Tiwanaku is een must-see, dé archeologische top site van Bolivia. Tiwanaku was de hoofdstad van een machtig, enorm pre-Inca rijk dat gesticht werd in 1500 BC. De site ligt dicht bij het Titicaca meer en enkele heilige bergen en volgens de overleving zou hier het universum gecreëerd zijn, en zou dit de plek zijn waar de eerste mensen de rest van de wereld koloniseerden. Een groot religieus complex werd gedeeltelijk opgegraven en is nu een toeristische topattractie geworden.

‘Dead road’ Mountain biking @ La Paz, Bolivia (dag 19-21):

Deze mountainbike tocht voert je in 5-6 uur, via een spectaculaire afdaling die 64 km lang is en 3600m (grotendeels) bergafwaarts gaat, langs ongelofelijk indrukwekkende en gevarieerde landschappen (van besneeuwde bergtoppen en hoogvlaktes tot het broeierige groene Amazonewoud), van La Cumbre del Cristo (4700m, 23 km ten NO van La Paz, hoog in de Andes) tot Coroico (een stadje in het Amazonewoud, 1200m). Halverweg de tocht kom je op de wereldberoemde en gevreesde ‘North Yungas Road’, beter gekend als de ‘The Death Road’, ‘Camino de la Muerte’, ‘WMDR’ of ‘The World’s Most Dangerous Road’.

Deze smalle weg (meestal één auto breed), stoffig of modderig, werd in 1995 door de Inter-American Development Bank uitgeroepen tot de meest dodelijke weg ter wereld (met een schatting van 200 tot 300 verkeersdoden per jaar) en daalt 2000m naar Coroico over een afstand van 35 km door het dichte regenwoud, langs kliffen tot 1000m diep aan de linkerzijde en overhangende rotsen en watervallen aan de rechterzijde van de weg, en heeft zeer weinig vangrails (maar wel vele kruisen die herinneren aan de slachtoffers van de dodelijke verkeersongelukken) en vaak is er een beperkt zicht door de mist, laaghangende wolken of stofwolken.

Sinds 2007 is het gemotoriseerd wegvervoer drastisch verminderd (er werd een nieuwe en betere weg aangelegd) zodat de avonturiers op twee wielen ruim baan hebben. De tocht is geschikt voor beginners tot experts, met een gemiddelde fitness of meer. Er zijn vele touroperatoren die deze tocht aanbieden maar de eerste die het deed, de beroemdste en nog steeds de beste is ‘Gravity Assisted Mountain Biking’. Voor meer info check hun website: www.gravitybolivia.com. Vanuit Coroico kan je terug naar La Paz of verder met de bus naar Rurrenabaque en Madidi Nationaal Park in de Amazone jungle.

Isla Amantaní, Titicaca @ Puno, Peru (dag 22):

Kijk op de Reisboei pagina ‘Peru Chili Bolivia 2016 : Praktische tips over … tours & activiteiten’.

‘Route of the Sun’, toeristenbus Puno-Cusco @ Peru (dag 23):

Hoewel je zou kunnen opteren voor de gewone bussen van Libertad (20 PEN), Tour Peru of Cruz del Sur (19 US$ – 25 US$) om het traject Puno naar Cusco (of omgekeerd) af te leggen (reisduur 6u30), is een betere optie de toeristenbus. Hoewel deze duurder is (bv. 50 US$ Inka Express Bus), krijg je voor deze prijs wel een meer luxueuze bus, een buffetlunch in Sicuani (inbegrepen behalve drank), een gids die over de streek vertelt en bezoek je enkele interessante plaatsen (inkomgelden zijn niet inbegrepen).

Na vertrek uit Puno (7u30), doe je eerst het archeologisch museum van Pukará (30 min stop) aan, dan de 4300m hoge pas La Raya (10 min stop), buffet lunch in restaurant ‘La Pascana’ (45 min stop), Tempel Wiracocha in Raqchi (Inca ruïne) (40 min stop), Checacupe site (stenen brug over rivier) en tenslotte stop je bij Iglesia de San Pedro in Andahuaylillas (40 min stop), waarna je om 17u00 arriveert in het busstation in Cusco. Pikillacta (Wari ruïne) en Tipon (Inca ruïne), hoewel ook op de weg naar Cusco, worden niet bezocht maar zijn wel zeer de moeite. Je passeert onderweg ook maïs en quinoavelden en bergen met eeuwige sneeuw.

Pukará was de eerste stadskern aan de noordzijde van het Titicaca meer die zich ontwikkelde in de periode 500BC-200AD. Het INC Pukará Museum vertelt haar geschiedenis en dat van de Pukará cultuur a.h.v. artefacten als aardewerk en beeldjes. Tempel Wiracocha van Raqchi, de ‘God van de Schepping’, is een Inca ruïne uit 15de eeuw, 25m breed en 92m lang en oorspronkelijk 15m hoog en een van de meest gedurfde bouwwerken van de Inca’s. De trots van het dorpje Andahuaylillas, gelegen op 36 km van Cusco, is een barokke Jezuïetenkerk (Iglesia de San Pedro) aan het centraal plein, uit 1580, met een barok interieur om u tegen te zeggen: vergulde altaren, muurschilderingen, schilderijen (school van Cusco) en veelkleurig plafond. De kerk wordt ook wel de Sixtijnse kapel van Zuid-Amerika genoemd. Pikillacta is een dorpje uit de Wari-cultuur (800-1100AD) dat een grotendeels intacte omwalling heeft en lange rechte straten met rechthoekige huizenblokken. Tipon is een archeologisch complex op 20 km ten zuiden van Cusco. Het bestaat uit twaalf terrassen met prachtig gepolijste stenen muren en systeem van kanaaltjes en watervallen wat in combinatie met de lokale flora een bijzonder mooi plaatje vormt.

Voor meer informatie verwijs ik door naar volgende websites: www.cuscobustickets.com, busfromcuscotopuno.com, www.cruzdelsur.com.pe, www.turismomer.com/touristic-bus-puno-cusco-suns-route, www.inkaexpress.com, www.wonderperuexpedition.com.

Meerdaagse trektocht naar Machu Picchu @ Heilige Vallei, Peru (dag 24-27):

Kijk op de Reisboei pagina ‘Peru Chili Bolivia 2016 : Praktische tips over … trektochten in de Heilige Vallei’.

Topmusea in Lima, Peru (dag 28-29):

In Lima zijn de belangrijkste en interessantste musea van Peru gevestigd. Museo Larco (www.museolarco.org) heeft een uitstekend ontsloten en grote collectie keramiek van Cupisnique, Chimú, Chancay, Nazca en Inca-culturen. Vele bezoekers komen echter voor het aardewerk met erotische tekeningen van pre-Columbiaanse culturen. Museo Nacional de Antropología, Arqueología e Historia del Perú (Antropologisch Museum) (www.museonacional.perucultural.org.pe) is een schitterend museum over de geschiedenis van Peru, van de prekeramiek periode tot de vroege republiek. Publiekstrekkers zijn de Raimondi Stela, een stuk rots met schilderingen uit het Chavín rijk (>2000 jaar oud) en het 18de eeuws schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ waarop we Jezus en zijn leerlingen cuy (Guinees biggetje) zien eten. Museo de Arte de Lima of MALI (www.mali.pe) is Lima’s beste Museum voor de Schone Kunsten, gehuisvest in een statig gebouw en met een permanente collectie die de moeite loont.

Zo, nu weet je wat we níet gedaan hebben. Kijk elders op deze site en lees daar wat we wel gedaan hebben in Peru, Chili en Bolivia!  Of download ons reisverslag:  Reisboei-Peru-Chili-Bolivia-2016-Reisverslag.pdf (27 downloads) .

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: