Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016: Mijn favoriete Hoogtepunten

Mensen houden van lijstjes. Ik heb het niet over boodschappenlijstjes of verkiezingslijsten, maar over lijstjes met favoriete reisbestemmingen of niet te missen hoogtepunten en topattracties van populaire landen en steden, of uitzonderlijke hotels of restaurants waar je absoluut eens gegeten of overnacht moet hebben. Waarom zijn lijstjes zo populair? Omdat ze kort en bondig zijn, overzichtelijk, leuk, boeiend, informatief, duidelijk, amusant, persoonlijk, enz. Top vijf/tien/…/27 lijstjes vind je overal op internet, in reisgidsen en op reisblogs. En nu ook op reisboei.be! Hier volgt een top tien lijstje met wat wij de hoogtepunten vonden van onze reis naar Peru, Chili en Bolivia in april 2016.  Kunnen jullie zich vinden in deze lijst of hebben jullie andere favorieten?

Uros Rieteiland, Titicaca Meer (bij valavond), Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Uros Rieteiland, Titicaca Meer (bij valavond).

10. Titicaca meer (dag 22):

Vanuit Puno (3830m) maakten we een bootexcursie op het Titicaca meer, het hoogste bevaarbare meer ter wereld en deden we de eilanden Uros (rieteilanden) en Taquile (waar de mannen breien) aan en aten we heerlijke forel, dagvers gevangen uit het meer.

Colca Canyon, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Colca Canyon, Peru.

9. Colca Canyon (dag 7-8):

Op deze tweedaagse met Colca Trek Tours beleefden we hoogtepunten als een uitzicht op de Misti en andere vulkanen, een wandeling in het Vicuńa Nationaal Reservaat, een duizelingwekkende blik in het diepste ravijn ter wereld, de Colca Canyon, het spotten van de statig op thermiek rijzende condors, de grootste vogels ter wereld maar wel bedreigd, aan het Cruz del Condor uitzichtspunt, en maakten we een 14km lange afdaling met de fiets tot in Cabanaconde en hadden we een heerlijke overnachting in Colca Trek Lodge in Pinchollo.

Marktje, Machu Picchu Pueblo, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Marktje, Machu Picchu Pueblo, Peru.

8. De lokale keuken:

De huidige lokale keuken kent een lange traditie en werd beïnvloed door de Indiaanse (o.a. Inka’s) en Spaanse/Europese keuken. Peru en Latijns-Amerika is de bakermat van de aardappel (hier tref je vele soorten, vormen, kleuren en smaken aan), quinoa en mais. Lokale topgerechten zijn sopa a la criolla (Creoolse soep), ceviche (nationaal gerecht met rauwe, dagverse vis in citroen gegaard), forel uit het titicacameer, lomo saltado (roerbakgerecht met rundvlees), aji de gallina (kip in pikante en kruidige roomsaus), pollo a la plancha, gevulde pepers, lama of alpaca steak en cuy (Guinees biggetje). Daar drink je coca-thee bij (als de hoogte je parten speelt), chicha morada (maisbier) of Pisco sour (een cocktail op basis van de nationale sterkedrank Pisco). Smakelijk!

Plaza de Armas, Arequipa, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Plaza de Armas, Arequipa, Peru.

7. Arequipa, Sucre en Cusco (dag 6, 18-19, 27-28):

Deze historische steden hebben een zeer goed bewaard oud koloniaal centrum en de witte kleur als hoofdtoon en kennen hoogtepunten als het Monasterio de Santa Catalina in Arequipa, Convento-Museo La Recoleta en Casa de la Libertad in Sucre en Plaza de Armas, La Catedral en Sacsaywaman in Cusco. Ook een vermelding waard is Potosí met Cerro Ricco en La Casa Real de la Moneda. In deze Witte Steden waren de restaurants en hotelovernachtingen top, maar mijn favoriet is toch Sucre waar we 2 maal heerlijk geluncht hebben in La Taverne en vederzacht overnacht in Hostal Patrimonio.

Vicuña's, Tatio Geysers, San Pedro de Atacama, Chili.
Peru Chili Bolivia 2016: Vicuña’s, Tatio Geysers, San Pedro de Atacama, Chili.

6. San Pedro de Atacama (dag 10-12):

Tijdens de driedaagse in SPA hebben we kunnen acclimatiseren op grote hoogte (2400m), hebben we mooie dingen gezien zoals Valle de la Luna e de la Muerte (landschappen en zonsondergang), Tatio Geysers (geysers, heetwaterbronnen en lokale fauna), Lagunas Altiplanicas (flamingo’s) en hebben we heerlijk gegeten in fijne restaurants als ‘Adobe’ en ‘La Estaka’.

Paracas vliegtuig, Nazca lijnen, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Paracas vliegtuig, Nazca lijnen, Peru.

5. Nazca lijnen (dag 5):

Dit moet je gedaan hebben! Met een klein Cessna vliegtuigje (de vlucht op zich is al een beleving) vlieg je 35 minuten over de Nazca-site waar je naast vele trapezoïden,rechthoeken en lijnen, ook een 10-15tal beroemde figuren (geoglyfen) ontwaart zoals de aap met opgerolde staart, de kolibri met lange snavel, de tarantulla en de flamingo.

Zeeleeuwen, La Islas Ballestas, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Zeerobben, La Islas Ballestas, Peru.

4. La Islas Ballestas (dag 3):

Per speedboot snel je naar enkele rotseilanden voor de kust van Paracas, waar het tsjokvol zeeleven zit: grote kolonies zeevogels (pelikanen, Humboldt pinguïns, guano’s, aalscholvers,…) en zeezoogdieren (zeerobben, zeeleeuwen). Ballestas is de goedkope Peruviaanse versie van de Galápagos archipel in Ecuador.

Inca ruïnes en Andenes, Pisac, Heilige Vallei, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Inca ruïnes en Andenes, Pisac, Heilige Vallei, Peru.

3. De Heilige Vallei (dag 24-25):

De vallei met haar adembenemende landschappen en topsights als Sacsaywaman in Cusco, Incaruïnes in Pisac, Kerk & Inca terrassen in Chincero, de zoutpannen van Salinas, de Inca terrassen van Moray en het Incafort van Ollantaytambo, zijn een uitstekend voorproefje voor wat je te wachten staat in Machu Picchu.

Inca Wasi, Salar de Uyuni, Bolivia.
Peru Chili Bolivia 2016: Inca Wasi, Salar de Uyuni, Bolivia.

2. Salar de Uyuni (dag 13-15):

De driedaagse jeeptrip door de grootste zoutvlakte ter wereld, was een onvergetelijke en onwerkelijke ervaring met als hoogtepunten de verschillende kleurrijke zoutmeren waaronder Laguna Colarada, de overnachting in een zouthotel en Salar de Uyuni zelf met Isla Incahuasi (met de reuzencactussen).

Machu Picchu, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Machu Picchu, Peru.

1. Machu Picchu (dag 26):

Op de eerste plaats geëindigd met lengtes voorsprong, is het wereldwonder Machu Picchu. Wat maakt Machu Picchu nu zo speciaal (of niet)? Op zich is het een archeologische site zoals er vele zijn in de wereld, alleen is deze nog zeer intact en kan je zelf ervaren hoe een Inca stad er echt uitzag (net zoals bij de Romeinse stad Pompeï in Italië). Maar wat het vooral speciaal maakt is de locatie: op een kegelberg omgeven door andere kegelvormige, hoge bergen, die bedekt zijn met groen bergnevelwoud en terwijl de Urubamba rivier zich een weg snijdt door het dal.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: