Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016: Lima & La Islas Ballestas (dag 1-3)

1 April ‘s ochtends. Start van onze Peru-Chili-Bolivia reis. Zes weken geleden wisten we nog niet waar we naartoe zouden gaan. In die hectische weken hebben we alles geregeld: vluchten heen- en terugreis, twee binnenvluchten, twee nachtbussen, alle hotelovernachtingen, en treinticketten naar en toegangsticketten tot Machu Picchu. Voor de Inca trail waren we veel te laat. Dat moet je minstens zes maanden van tevoren regelen wegens zeer populair en een beperkt aantal plaatsen. Met een directe vlucht Schiphol – Lima, komen we dezelfde dag nog aan in Lima (mits rekening te houden met het uurverschil: In Peru is het zeven uur vroeger dan in België).

De volgende dag verkennen we de residentiële wijk Miraflores: de dramatische kustlijn (kliffen) en enkele parken (Parque de Salazar, Parque del Amor en Parque Kennedy). In de namiddag nemen we de luxebus van Cruz del Sur naar Paracas.

 

Peru Chili Bolivia 2016 : Reserva Nacional de Paracas
Peru Chili Bolivia 2016 : Reserva Nacional de Paracas – Pelikaan

De derde dag, een zondag, bezoeken we per speedboot het eerste hoogtepunt van deze reis, samen met heel wat dagjestoeristen uit Lima en de rest van Peru: La Islas Ballestas.

Peru Chili Bolivia 2016 : La Islas Ballestas
Peru Chili Bolivia 2016 : La Islas Ballestas

La Islas Ballestas of de Ballestaseilanden liggen voor de kust van Paracas en staan bekend als de Peruaanse Galápagos vanwege de grote kolonies zeevogels (zoals pelikanen, guano’s, meeuwen, Humboldt pinguïns,…) en zeezoogdieren (als zeerobben, zeeleeuwen,…). La Islas Ballestas is een must-do: het snelle watertransport over de Stille Oceaan, de Candelabra (Nazca kandelaar tekening in het zand), de massa’s (guano)vogels die zich hoog van de rotsen storten en in lange slierten laag over het water scheren en de speedboten bijvleugelen en zelfs voorbijsnellen, de huppelende Humboldt pinguïns op zoek naar een goed plekje om zich in zee te storten en naar een lekkere vismaaltijd, en de grote kolonies zeeleeuwen met de grote, dikke, vette, strijdende en hun harem beschermende mannetjes en de vele (pasgeboren) kleintjes.

Peru Chili Bolivia 2016 : La Islas Ballestas
Peru Chili Bolivia 2016 : La Islas Ballestas

 

Peru Chili Bolivia 2016 : La Islas Ballestas
Peru Chili Bolivia 2016 : La Islas Ballestas – Zeeleeuwen

Na de middag staat het Reserva Naturale Paracas op de agenda: dit is een enorm groot, beschermd natuurgebied (waarbij de Ballestas eilanden de Noordelijke grens vormen), dat zowel terrestrische als mariene zones omvat. Het speciale is dat het land een woestijn is: het is de uitloper van de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld, compleet kaal, een maanlandschap. Terwijl het zeeleven floreert in Peru dankzij de koude, nutriënt- en zuurstofrijke Humboldt zeestroming afkomstig van de Zuidpool. Tijdens El Niño keert dit om: de Humboldt stroming valt stil, het zeeleven komt onder druk te staan, en het land krijgt meer regen. Met een busje bezoeken we een klein deeltje van dit reservaat. Eerste halte is het informatiecentrum waar je in het museumpje te weten komt dat de Peruaanse wateren 10% van de visbestanden behelzen terwijl ze slechts 0.1% van de zeeoppervlakte uitmaken. Daarna rijden we verder met het busje door het mulle zand en schokken sterk heen en weer. Landschap en het hobbelige ritje roepen herinneringen op aan ons avontuur in de Gobi woestijn (zie het reisverslag ‘Reis met de Transmongolië express’, in september 2013). We stoppen aan enkele stranden en gaan dan Ceviche eten in een plaatselijk restaurantje. Ceviche is het nationale gerecht van Peru. Het is rauwe, versgevangen vis en/of andere mariene zeedieren die gegaard worden met veel citroen. Het smaakt sterk zuur en zout. We krijgen er twee rare patatten bij geserveerd. Peru is de bakermat van de aardappel en hier heb je dan ook vele soorten, smaken en vormen.

In de late middag verlaten we Paracas en nemen de Cruz del Sur bus naar Ica.

Volgende week volgt meer…

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: