Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016: La Paz + transfer nr Puno (dag 20-21)

Stadsverkenning La Paz

Vandaag staat een stadsbezoek aan het centrum van La Paz op het programma. Wat zullen we bezoeken? We doen de beroemde Heksenmarkt of Mercado de Hechicería aan, daarna Iglesia e Museo de San Francisco, dan Calle Jaén, Plaza Murillo, Museo Nacional de Arte, La Catedral om tenslotte te eindigen bij het Coca Museum. Onze stadswandeling begint dus bij Mercado de Hechicería. Deze markt is verspreid over verschillende straten waaronder Calle Linares, de straat van het hotel. De kramen beginnen net open te gaan. We spotten alpaca wollen handtassen, truien, mutsen, enz., allerlei kruiden en gedroogde lama foetussen. ‘s Avonds als we terug zijn, kopen we hier beide een 100% baby-alpaca wollentrui.

lama foetus, Mercado de Hechichería, La Paz.
Peru Chili Bolivia 2016: lama foetus, Mercado de Hechichería, La Paz.

Om tien uur staan we voor Iglesia de San Francisco. Het is een zwaar gebouwde, donkere kerk met vele beelden – veeleer aangeklede poppen – van Maria en vele maagden (‘Virgen dolores’, ‘Virgen Carmen’,…), Heiligen en geestelijken, opgesteld in schrijnen van bladgoud en achter glas. Het Museo de San Francisco heeft twee kloostertuinen, zalen over wijnmakerij, schilderijen van de Maagd Maria (‘Virgen Cerro’) en schilderijen van Jezus Christus over het passieverhaal en de kruistocht. Via een poortje krijg je toegang tot het hoogkoor van de aanpalende Franciscus kerk en via een stenen wenteltrap geraak je tot op het dak en bij de klokkentoren. Ergens halverwege ons bezoek, spreekt een gids ons aan:”Camerabeelden zouden aantonen dat we foto’s hebben genomen waar het niet mocht!?”. De gids valt niet af te wimpelen en we moeten al onze foto’s, die binnen gemaakt werden, verwijderen van onze geheugenkaart.

Via Mercado Lanza (bloemen en voedsel) belanden we rond het middaguur in Calle Jaén, een pittoresk straatje met 5 kleine musea op een hoopje, een Peña (traditionele Andes muziek), en de bar ‘Etno’ waar wij binnenstappen om een kleinigheid te eten. Dit is een uitgaansbuurt en ‘s avonds is er veel meer animo. Plaza Murillo is het centrale plein van La Paz, waar de Kathedraal, het Parlement en het Presidentieel paleis gevestigd zijn en op een hoek het ‘Museo Nacional de Arte’. Het museum zelf is dicht (wegens renovatiewerken) maar er is een kleine, gratis, tijdelijke hedendaagse expositie: Reminiscencias – Edgar Ávila Echazú. Er hangt een zelfportret van Echazú waarvan ik een foto neem. Voor de rest zijn het vooral vrouwelijk naakt en abstract werk. Van het infobord leren we dat hij in Tarija geboren is, als adult in Spanje, Frankrijk en Italië gewoond heeft, senator voor Tarija is geweest en ook poëzie en novellen heeft geschreven.

We lopen daarna de kathedraal binnen die vijf beuken, een grote koepel, (een beperkt aantal) mooie glasramen (dus donker in de kerk), een hoog baldakijn, dikke pilaren met Korinthische zuilversiering en een mooie preekstoel heeft. Er werd veel witte, Italiaans marmer gebruikt. De kathedraal is in stappen afgewerkt tussen 1835 en 1988 (toen Paus Johannes-Paulus II La Paz met een bezoek vereerde en de kathedraal inhuldigde). Na nog een uurtje wandelen (via het gemeentehuis en Camacho markt), belanden we terug in Calle Linares.

La Catedral, Plaza Murillo, La Paz.
Per Chili Bolivia 2016: La Catedral, Plaza Murillo, La Paz.

In Calle Linares bezoeken we het Coca Museum. We krijgen een Engelstalige paper van vijftig bladzijden en twintig hoofdstukken in onze handen geduwd! Deze komen overeen met de twintig infoborden in het museum. Ik lees enkel wat me echt interesseert: over de geschiedkundige tijdslijn van coca, over de coca-plant, over de geneeskrachtige eigenschappen, over het kauwen van coca-bladeren als gunstig effect tegen hoogteziekte, over de ontdekking van cocaïne, over cocaïne-oorlogen, over coca-wijn en coca-cola.

We besluiten de dag met een bezoek aan Restaurant Angelo Colonial, gelegen tegenover hotel La Posada, en weggestopt op de eerste verdieping. Het is er donker op het flikkerende licht van wat kaarsen na. De aankleding van het restaurant is top dat volgestouwd is met antieke voorwerpen zoals oude mappen, grammofoons, portretten, typemachines, enz. Maar het eten is matig en de bediening is traag.

Transfer La Paz – Puno

Donderdag 21 april (dag 21) is een transferdag van La Paz naar Puno. We nemen een taxi naar El Alto busterminal, dan een collectivo-bus naar de Boliviaans-Peruviaanse grens in Desaguadero, dat langs het Titicaca-meer gelegen is, en waar we de grens te voet oversteken en waar we aan Peruaanse kant van de grens lunchen, daarna nemen we een andere collectivo-bus tot in Puno en in Puno een tuk-tuk tot aan het hotel.

Aan de grens lunchen we in een groezelige keet, genaamd ‘Roky’. De sanitaire manager is al maanden ziek, vermoeden wij, want het mannentoilet is niet om aan te zien. Wij gaan wijselijk bij de vrouwen. Ik hoop dat de keuken wat hygiënischer is! Hun enige gerecht op de kaart bestaat uit kippensoep en als hoofdgerecht 1 kippenvleugel of -borst plus frieten en een klein salaatje. In de kippensoep liggen bij mij twee hele kippenpoten en een kippenhart op de bodem: de soep is goed van smaak, wel erg zout, en ik eet ze met plezier op. Het hoofdgerecht is wat anders. De salade van rauwe groenten geeft meer kans op buikloop, dus ik pas hiervoor. De kip is erg zout en droog! En de frieten zijn de slechtste ooit gegeten. De prijs: 5 euro voor twee personen. De kwaliteit is navenant.

Een avond in Puno

Het is in Puno zwaar bewolkt maar droog, en 15°C. De taxi naar het hotel blijkt een tuk-tuk te zijn. Rip off! Wij op weg. Airco genoeg in elk geval! Voor deze vermoeiende dag worden we beloond met een chique hotelkamer in ‘Casona Plaza Hotel Centro’ en een heerlijk zacht queen-size bed.

We bezoeken voor het donker wordt nog snel het centrale plein, Plaza de Armas, en de kathedraal van Puno. Dit ligt op één blok van het hotel. In de Kathedraal van Puno is er een mis aan de gang en speelt orgelmuziek. We wonen het einde van de mis bij en danken God, Jezus, de maagd Maria, de Heilige Geest en alle heiligen voor de goed verlopen reis tot nu toe en branden een kaarsje voor hen voor de rest van de reis en bidden voor een behouden thuiskomst. A-men.

Een kaars branden in La Catedral van Puno.
Peru Chili Bolivia 2016: Een kaars branden in La Catedral van Puno.

Om 19u30 dineren we in het restaurant van het Casona Plaza Hotel. Wat me zal bijblijven, is dat de porties groot zijn, de Creoolse soep een echte maaltijdsoep blijkt te zijn (met stukken vlees, spaghetti en een heel ei) en heel lekker is, dat wij zowat de enige klanten van het restaurant waren die avond en dat de rekening het dubbele was van wat we betaald hebben bij La Taverne in Sucre. Maar toch nog goedkoop naar Westerse normen. Tot de volgende!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: