Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016: Ica & Nazca (dag 4-5)

We ontwaken in Hotel Curasi, een van de (luxe)hotels neergepoot bij de oase van Huacachina. Na het uitstekend ontbijt (waar ik voor het eerst coca-thee proef en meteen verkocht ben), nemen we een duik in het erg grote zwembad. Daarna gaan we in de omringende duinen een uurtje ‘rollercoaster’-gewijs rondsjeezen met een sandbuggy en glijden we de duinen af op een plank (‘sandboarden’): zand scheppen verzekerd! Tip: best geen gevoelige electronica meenemen want het zand kruipt overal tussen.

Sanddune Buggy in Huacachina, Peru
Peru Chili Bolivië 2016 : Sanddune Buggy in Huacachina, Peru

‘s Middags nemen we opnieuw de Cruz del Sur bus. Zorg dat je voor alle transport – taxi’s, tuk-tuks, bussen – voldoende gepast geld bij hebt want teruggeven kunnen ze nooit! Bij aankomst in Nazca worden we aangeklampt door enkele fanatieke verkopers van Nazca-vluchten. Eentje volgt ons zelfs tot in ons hotel, hotel Paredones, en zegt dat hij ‘a special prize’ voor ons zal maken. Dan weten wij al hoe laat het is: afzetterij! Hij vraagt 20 $ meer dan de excursiebalie van het hotel. Na het boeken van twee excursies morgen (vlucht over de Nazca lijnen en de tempels van Cahuachi) – bij het hotel! – verkennen we Nazca centrum.

Museo Didáctico Antonini is een museum dat de regionale geschiedenis verhaalt a.h.v. teksten, foto’s en vondsten van vele opgravingen, incl. mummies van Cahuachi en een miniatuur reconstructie van het gebied met de Nazcalijnen.

Mummies - Museo Didáctico Antonini - Nasca
Peru Chili Bolivië 2016 : Mummies – Museo Didáctico Antonini – Nasca

In ‘Planetarium Maria Reiche’ kan je in een klein planetarium en door een telescoop naar de sterren en planeten kijken, ware het niet voor de vele wolken die vandaag uitzonderlijk spelbreker zijn! De gids vertelt enthousiast en in goed Engels over het leven en werk van Maria Reiche. Ze was een archeologe, wiskundige en dé experte wereldwijd van de Nazcalijnen. Ze wijdde haar ganse leven aan de archeologische ontsluiting van het gebied en dit in erg moeilijke omstandigheden.

Na de theorie op dag vier, is het tijd voor actie op dag vijf. Vandaag zullen we met een klein Cessna vliegtuigje van Aeroparacas een vlucht van 35 minuten over de Nazca-site maken in de vroege ochtend. Na de verplichte vliegtuigprocedures, stijgen we op bij helder weer en vliegen over een beperkt deel (100m²) van de site tussen de Ingino en de Nazca rivieren. We ontwaren figuren (geoglyfen) als de walvis, de astronaut, de aap met opgerolde staart, de hond, de Kolibri met lange snavel, de tarantulla, de condor, de alcatraz/flamingo, de pelikaan, de papegaai, de boom en twee handen met vijf en vier vingers (beide nabij mirador), de hagedis (die doorkruist wordt door de Panamericana die gebouwd werd vóór de ontdekking van de Nazca-lijnen), en vele trapezoïden, tripoden, rechthoeken en lijnen. De lichte lijnen steken niet zo scherp af tegen het donkere landschap, zoals op sommige foto’s op internet (fotoshop!), maar toch kan ik alles duidelijk ontwaren.

Kolibri - Nascalijnen - Nasca
Peru Chili Bolivië 2016 : Kolibri – Nascalijnen – Nasca

Het vliegen in een klein sportvliegtuigje is op zich al een beleving. Ondanks de verontrustende signalen – zo hebben we gelezen dat verschillende vliegtuigjes neergestort zijn in 2008 en 2010 en onze vlucht vindt plaats vóór het ontbijt om misselijkheid bij veel turbulentie te voorkomen – is onze vlucht zonder enig probleem of turbulentie verlopen.

De Nazcalijnen werden gebouwd door het Nazca volk tussen 500 BC en 500 AD. Ze groeven de grond enkele (tientallen) centimeters af (waardoor de lichtere onderlaag zichtbaar werd) en verwijderde de grote, zware, donkere stenen. Waarom werden ze gebouwd? Alle theorieën denken dat het (o.a.) met de verering van water, vruchtbaarheid en het leven te maken heeft (Nazca ligt in de droogste woestijn ter wereld, de geoglyf ‘aap’ staat symbool voor water) en met astronomie (vb. Lijnen die wijzen naar de zonsondergang van de zonnewende). Roy, de gids van Cahuachi, gelooft dat de Nazcalijnen gebruikt werden als landbouw jaarkalender (zaaien en oogsten, start van de lente) en als landkaart/wegwijzer om vreemde volkeren en pelgrims die kwamen vanuit de bergen, de weg te tonen naar Cahuachi.

Nog steeds in de voormiddag bezoeken we Cahuachi met gids Roy. Cahuachi was een enorm tempelcomplex en bedevaartsoord, zoals Mekka of Rome vandaag is, maar dat in de vergetelheid is geraakt en bedolven onder een dikke laag woestijnzand. Hier zou wel eens verandering in kunnen komen nu Italiaanse (!) archeologen het gebied onderzoeken en al enkele tempels hebben blootgelegd. Dit zou wel eens de nieuwe toeristische attractie kunnen worden van Nazca.

Cahuachi - Nasca
Peru Chili Bolivië 2016 : Cahuachi – Nasca

Om halfeen zijn we reeds terug in het centrum van Nazca. We doden de tijd tot aan het vertrek met de nachtbus van Cruz del Sur naar Arequipa, met een lunch in ‘La Taberna’ (gewoontjes) en diner in El Porton restaurante turistico (ceviche, Pisco Sour en een lokaal muziekbandje zijn de zaken die we ons zullen blijven herinneren.). Tussenin verkennen we nog de Avenida Maria Reiche en proeven we van de sfeer op de Plaza de Armas onder een aangenaam warm zonnetje.

Keiko for president - Nasca
Peru Chili Bolivië 2016 : Keiko for president – Nasca

Op 10 april – dan zullen wij net aangekomen zijn in San Pedro de Atacama (Chili) – wordt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden in Peru. Overal zie je reclame voor de kandidaten Keiko Fujimori (idd. Japanse roots), Pedro Pablo Kuczynski, Verónika Mendoza, en voor lokale kandidaten voor het congres dat ook verkozen wordt. Later op de avond verzamelt een groepje protestanten op het Wapenplein die leuzen scanderen en spandoeken dragen als ‘nunca mas Keiko’ ofwel ‘Geen Keiko meer’. Want haar vader, Alberto Fujimori, was ooit president van Peru geweest maar is moeten aftreden wegens corruptieschandalen. Uiteindelijk zal de overwinning in de tweede ronde nipt naar Pedro Pablo Kuczynski gaan ten nadele van Keiko Fujimori en dit dankzij de steun van de andere kandidaten voor Kuczynski. Dit was twee weken terug, op 5 juni. Toen waren wij allang terug in België en aan het werk!

Tot volgende week…

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: