Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016 : Mijn favoriete Restaurants.

Reizen is ook lekker eten. En het uittesten van de lokale keuken hoort daar zeker bij. Die keuken heeft Indiaanse en Spaans/Europese roots. De lokale keuken komt dus niet zo vreemd over bij Europeanen. Lokale topgerechten zijn sopa a la criolla (Creoolse soep), ceviche (nationaal gerecht met rauwe, dagverse vis in citroen gegaard), forel uit het titicacameer, lomo saltado (roerbakgerecht met rundvlees), aji de gallina (kip in pikante en kruidige roomsaus), pollo a la plancha, gevulde pepers, lama of alpaca steak en cuy (Guinees biggetje). Al deze gerechten hebben we uitgeprobeerd, behalve dat Guinees Biggetje, want dat kregen we niet over ons hart en … veel eten was er ook niet aan! Daarnaast is Peru en Latijns-Amerika de bakermat van de aardappel (hier tref je vele soorten, vormen, kleuren en smaken aan), quinoa en mais. Typische lokale dranken zijn coca-thee (goed tegen hoogteziekte volgens de locals), chicha morada (maisbier) of Pisco sour (een cocktail op basis van de nationale sterkedrank Pisco). Restaurants die buitenlandse keuken serveren, vind je uiteraard ook. Zo zijn we eens heel lekker Italiaans gaan eten in Cusco. Hier volgt een Top 7 van restaurants die ons echt goed bevallen zijn. Misschien kan je daar eens binnen springen als je in de buurt bent en laat ons dan weten of jullie het ook zo’n geweldige ervaring vonden als ons. Smakelijk!

La Taverne Restaurant, Sucre, Bolivia.
Peru Chili Bolivia 2016: Ensalada de Quinoa, La Taverne Restaurant, Sucre, Bolivia.
La Taverne Restaurant, Sucre, Bolivia.
Wortel-pompoensoep
La Taverne Restaurant, Sucre, Bolivia.
Patio – La Taverne Restaurant

1. ‘Café-restaurante La Taverne’ in Sucre, Bolivia (lunch dag 18 en 19):

Dit restaurant, gelegen in een zijstraat van Plaza 25 de Mayo (Calle Aniceto Arce), serveert Franse-Boliviaanse fusion keuken. Het dagmenu kost slechts 50 Boliviano’s (6,5 euro) tijdens de lunch, bestaat uit vier gangen (met enkele keuzemogelijkheden) en is echt lekker en mooi gepresenteerd. De bediening is snel. Dit is het beste qua prijs-kwaliteit dat we zullen eten tijdens deze reis. La Taverne is dus een absolute aanrader. Daarom dat we er twee keer zijn gaan eten. Beide keren waren top. Als starter hadden wij de keuze uit ‘ensalade de quinoa’ en ‘Worst met zuurkool’. ‘Sopa del dia’ was wortel-pompoensoep. Als hoofdgerecht kon je opteren voor ‘fettucini albondigas’ (met gehaktballetjes in kaassaus) of biefstuk-friet en whiskey-tomatensausje. Dessert was ofwel chocolade-ijs ofwel een pannenkoek met banaan en honing. De huisgemaakte limonade was ook een aanrader.

2. ‘La Bodega 138’ in Cusco, Peru (lunch dag 27):

Dit Italiaans restaurant in Calle Palacio Herrajes (halverwege tussen Plaza Mayor en Plaza San Blas) serveert Belgische bieren en volgens Belgische stijl gebrouwen bieren van Cusco. Da’s de reden waarom we hier binnenstapten. Ik koos voor Kapún, een Belgische tripel van 8,5% artisanaal gebrouwen in Cusco. Ook lekker waren de vers geperst vruchtensappen (bv. ‘Maracuya’). Wij aten hier vegetarisch hoewel je ook anders kon kiezen: vegetarische tagliatelle (Tagliatelle La Nardita) (met champignons, peterselie, en room) en de vegetarische lasagna (met kaas en tomatensaus, champignons artisjokken en courgettes schijven). Het is allemaal zeer lekker. De bediening is snel en de zaak oogt mooi, met houten stoeltjes en een (Inca?) stenen muur. Een aanrader! 21,5 euro pp.

La Estaka, San Pedro de Atacama, Chili.
Peru Chili Bolivia 2016: La Estaka, San Pedro de Atacama, Chili.

3. ‘Adobe’ & ‘La Estaka’ in San Pedro de Atacama, Chili (dag 10-12):

Deze twee restaurants, Adobe en La Estaka, zijn gelegen in de hoofdstraat Caracoles van SPA. De inkleding is mooi, de sfeer gezellig (Live muziek en haardvuur in Adobe), de bediening is juist, snel en vriendelijk en de geserveerde gerechten ogen mooi en zijn superlekker! Aanraders zijn de milkshake aardbeien (Adobe, 4 euro) – dik, koud, romig, volle smaak van aardbei en zoet – en Pisco sour (gratis, niet aan te raden als je last van hoogteziekte hebt!), en ‘ensalada La Estaka’ en ‘risotto con marisco’ (scampi) in La Estaka. Voor geen 40 euro heb je gegeten met twee.

La Benita de los Claustros, Arequipa, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: La Benita de los Claustros, Arequipa, Peru.
La Benita de los Claustros, Arequipa, Peru.
Salade van kaas, ajuin, favabonen, maïs, tomaten, olijven, en een in maisbier gekookte aardappel – La Benita de los Claustros.

4. ‘La Benita de los Claustros’ in Arequipa, Peru (lunch, dag 6):

In het klooster van Iglesia de La Compañia vind je restaurant ‘La Benita’ terug. De setting is dus al top maar ook het eten is uitstekend. Ik probeerde vier kleine typische streekgerechtjes uit: 1. doorbakken gefrituurd varkenspek volgens traditionele wijze, 2. gevulde hete pepers, 3. lokale salade van kaas, ajuin, favabonen, maïs, tomaten, olijven, en een in maisbier gekookte aardappel, en 4. een aardappel badend in melk, ei en gesmolten kaas. M’n broer ging voor een rundsstoofpotje in maïsbier. En Pisco sour mocht niet ontbreken: een heerlijke cocktail. Daarbovenop was de bediening top en de prijs viel ook reuze mee: 31 euro voor twee.

5. Restaurant ‘Los Todos’ in Cusco, Peru (diner, dag 26-27):

In Calle San Andres, de straat van het hotel, ligt één blok verder dit restaurant. We gingen hier twee dagen achtereen dineren. De eerste avond was het al koolhydraten en vlees wat de klok sloeg want we begonnen met Creoolse soep (een Peruviaanse specialiteit) en dan de specialiteit van het huis: ‘pollo a la brassa’ of ‘kip aan het spit’. Deze grote kwart sappige kip werd geserveerd met dikke frieten maar geen groenten. Vegetarisch kan ook in dit restaurant want de tweede dag koos ik champignoncrèmesoep en ‘ravioli a la campagnola’ (ravioli gevuld met kaas met saus van tomaat, kaas, courgette en eierplant). Zeer lekker allemaal! Die tweede avond was er ook een gratis saladbar. Je kan hier erg goedkoop eten: 20-25 euro voor twee, drankjes inbegrepen!

Hotelrestaurant van 'Nazca Line Hotel', Nasca, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: crèmesoep van groene asperges met geraspte kaas en croutons, ‘Nazca Line Hotel’, Nasca, Peru.

6. Hotelrestaurant van ‘Nazca Line Hotel’ in Nazca, Peru (diner, dag 4):

Na een bezoek aan Planetarium Maria Reiche – een planetarium annex museum gewijd aan de Duitse archeologe Maria Reiche, die haar leven wijdde aan de ontsluiting en bekend maken van de Nazca-lijnen, en onderdeel van dit hotel – kan je in het Nazca Line Hotel ook ineens aanschuiven voor een lekker diner in een grote chique zaal. Wij opteerden voor het dagmenu van het restaurant: crèmesoep van groene asperges met geraspte kaas en croutons, biefstuk met frieten en rijstpudding. Goedkoop (33 euro voor twee), voldoende, kwaliteitsvol en zeer lekker!

'Toto's House Restaurante', Aguas Calientes, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: ‘Toto’s House Restaurante’, Aguas Calientes, Peru.

Foto: 2016-04-26 PeChBo – Aguas Calientes – ‘Toto’s House Restaurante’

7. ‘Toto’s House Restaurante’ in Aguas Calientes, Peru (lunch, dag 26):

Hier moet je naartoe gaan voor het uitzicht (het restaurant is gebouwd over de rivier Urubamba) en voor de ovenverse pizza’s. Wij hielden het low-budget (24 euro) en bestelden 1 large pizza Toto’s voor ons beide en een lokaal biertje, Cusqueña, dat waterig smaakte. Tsja, voor goeie bieren moet je in Belgenland zijn.

Speciale vermelding: driedaagse Salar de Uyuni Jeep Tour met Estrella del Sur (dag 13-15)

Tenslotte verdient het eten tijdens de Salar de Uyuni trip in Bolivia nog een vermelding. Dit is geen restaurant maar de chauffeur-gids-kok, kortom duiveltje-doet-al, Daniel van Estrella del Sur, toverde elke dag simpele maar smaakvolle gerechten op tafel. Dit verdient een pluim want Salar de Uyuni is ruig, desolaat en onwerkelijk en associeer je niet meteen met lekker eten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: