Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016: Cusco (Dag 27-28)

Vandaag staat een verkenning van het historisch centrum van Cusco op het programma. We bezoeken of passeren achtereenvolgens: de Santo Domingo kerk, Qoricancha (Dit staat in elke toeristische gids als hoogtepunt maar bezoeken wij niet. Waarom niet? Lees het bericht ‘Boleto Turistico del Cusco’!), het plein en de kerk van San Blas, het Museo Arzobispal (met in de buitenmuur de Incasteen met de twaalf hoeken), het Plaza de Armas met La Cathedral, Iglesia de La Sagrada Familia, Iglesia del Triunfo en Iglesia de La Compañia de Jesús, plaza Regocijo met het stadhuis, Plaza San Francisco met San Francisco kerk. Museo Inka bezoeken we morgenvroeg, op dag 28, de dag van ons vertrek terug naar Lima. En Sacsaywaman, een heiligdom van de Inca’s aan de rand van Cusco centrum, hebben we bezocht de dag dat we ook Pisac aandeden (dag 24).

De straten van Cusco: calle Marquez
Peru Chili Bolivia 2016: de straten van Cusco.

De dag begint bij de Santo Domingo Kerk en het vlakbij gelegen Qorikancha, het enige intacte Inkapaleis dat overgebleven is in Cusco. We willen dit bezoeken maar dan zijn we verplicht opnieuw een ‘Boleto Partial’ van 70 sol te kopen. Dat is ons te duur. Voor het volledige verhaal hierachter en voor meer informatie over ‘Boleto Turistico’ en andere toeristenbiljetten, lees volgend artikel: ‘Boleto Turistico del Cusco‘.

Kleurrijke koopwaar, Cusco, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: kleurrijke koopwaar in Cusco.

Onderweg tijdens de wandeling door Cusco centrum, worden we voortdurend aangesproken op straat door locals om iets te kopen. Zo bieden ze armbandjes te koop aan, of schilderijen, alpaca wollen truien, oorhangers, drank of kan je met een local en z’n lama op de foto gaan. We gaan er nooit op in behalve die ene keer wanneer we een foto nemen van onszelf met twee Peruviaanse vrouwen en hun twee lama’s. Ze vragen een gelddonatie en het bedrag is vrij te kiezen, zeggen ze, maar als we twee Sol geven, zijn ze niet tevreden.

De eerste echte stop van de dag is Iglesia de San Blas, waar we een ‘Boleto Religioso’ voor 30 sol aanschaffen waarmee we deze kerk, de kathedraal en het museo Arzobispal (museum met religieuze kunst) bezoeken. Je krijgt een boeiende audiogids mee maar je moet wel (een kopie van) je paspoort afgeven. Tweede stop is het Museo Arzobispal. Het voormalige Aartsbisschoppelijk paleis, herbergt nu een Museum voor Religieuze Kunst. Ook hier krijg je een audiogids mee waarmee je te weten komt dat het museum veel werk van Diego Quispe Tito, een beroemde inheemse schilder van de Cusco school, tentoonstelt. Er is een mooie binnenplaats met fontein. En het paleis is gebouwd op de best bewaarde Inca fundamenten van Cusco. In deze Inca muur zit ergens een beroemde twaalfhoekige steen. Zoals alle Inca gebouwen passen ook hier de stenen perfect in elkaar.

Museo Arzobispal, Cusco, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: Museo Arzobispal, Cusco.

Op het middaguur gaan we eten bij ‘La Bodega 138’ in (Calle) Palacio Herrajes. Dit is een Italiaans restaurant waar ze Belgische bieren en volgens Belgische stijl gebrouwen bieren van Cusco verkopen. Zo ga ik voor Kapún, een Belgische tripel van 8,5% artisinaal gebrouwen in Cusco. Lekker! Dit restaurant is een aanrader voor bierliefhebbers. En ook de vegetariërs komen aan hun trekken met gerechten als Tagliatella La Nardita (talgiatelle met champignonnen, peterselie, en room) of vegetarische lasagna (met kaas en tomatensaus, champignonnen, artisjokken en courgettes schijven) op de menukaart. Het is allemaal zeer lekker, de bediening is snel en de zaak is mooi, met houten stoeltjes en een Inca stenen muur. Een aanrader!

Dan wandelen we naar het Plaza de Armas waar we anderhalf uur doorbrengen in drie kerken die naast elkaar gebouwd zijn: eerst Iglesia de Jesús Maria of Iglesia de La Sagrada Familia (1733), dan La Catedral, en daarna Iglesia del Triunfo (1536). Hier volgt een bespreking van deze drie kerken, gebaseerd op eigen indrukken en op de uitstekende audiogids die je dankzij de ‘boleto religioso’ gratis meekrijgt: De drie kerkelijke buren van Plaza de Armas in Cusco.

Na anderhalf uur in de kathedraal en zijn twee buren, slaan we Iglesia de La Compañia de Jesús (ook op Plaza de Armas) over. De inkom is 10 Sol en deze kerk zit in geen enkele ‘boleto’.  We passen, hoewel volgens de reisgids deze kerk zeer de moeite waard is.  We zetten ons voor een uurtje op een bankje op Plaza de Armas, waar we de mensen gade slaan en voortdurend worden aangesproken door locals die een tour, armbandjes of drank willen verkopen, of je vragen om met hen en hun lama op de foto te gaan. Daarna wandelen we verder langs Plaza Regocijo met het stadhuis en langs Plaza San Francisco met de San Francisco Kerk. Dit laatste plein is, na Plaza de Armas, het grootste plein van Cusco. En dan zit de dag sightseeing er weeral op. We gaan terug naar het hotel.

‘s Avonds gaan we voor de tweede maal terug naar ‘Los Todos’ restaurant. Wim neemt hetzelfde als gisteren: champignonsoep en alpaca steak saté met frieten. Ik kies (net als in ‘La Bodega 138’) opnieuw voor een veggie maaltijd (ze serveren hier idd. nog iets anders dan gegrild vlees en frieten!): champignonsoep en ‘ravioli a la campagnola’ (ravioli gevuld met kaas met saus van tomaat, kaas, courgette en eierplant). Lekker! Vanavond is er ook een gratis saladbar.

Het Inca Museum

Donderdag 28 april: het is vandaag 21°C en zonnig in Cusco. Voor we vandaag het vliegtuig terug naar Lima nemen, bezoeken we eerst nog het Inca Museum in centrum Cusco. Het Inca Museum vertelt de geschiedenis van de pre-inca volkeren (zoals de Nasca, Tiwanuka en Wari cultuur) en de Inca’s zelf a.h.v. vele bewerkte stenen, (pot)scherven, keramieken potten, gebruiksvoorwerpen, sieraden, religieuze voorwerpen en textiel, die van hout, steen, keramiek, metaal, zilver, goud of geweven stoffen zijn. Je kan ook maquettes van Moray, Qorikancha, Machu Picchu,… bestuderen. De museumopstelling is overzichtelijk met opschriften in Spaans en Engels. Zo kom je te weten dat Pachacutec de Inca-koning/veroveraar was die heerste in de 15e eeuw. Zijn ganse Rijk omvatte de kust en Andes strook van Ecuador tot diep in Chili/Argentinië: Tawantinsuyo. Het kwam overeen met het verspreidingsgebied van de lama (dit is geen toeval!), een multifunctioneel dier dat gebruikt werd als lastdier, voor transport, voor wol/kleding, voedsel (vlees) en brandstof. In het museum is een tijdelijke expositie lopende van Máximo Laura (Peru, °1959), Award winnende tapijtwever, waar we snel doorlopen want… we moeten ons vliegtuig halen!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: