Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016: Bustransfer (dag 9) & San Pedro de Atacama en omgeving (dag 10-12)

Volledige dag 9 (24 uur) is een transferdag. We zullen vele kilometers afleggen in een taxi, bus, collectivo-taxi en nachtbus van Arequipa in Peru tot San Pedro de Atacama in Chili. Ook een transferdag kan avontuurlijk zijn. Zo heeft de eerste bus van Arequipa naar Tacna ij zo na een aanrijding met een tegenligger-vrachtwagen en heeft de bus af te rekenen met technische problemen waardoor de bus van 9 uur ons inhaalt. Zo geraakt de collectivo-taxi – een oude, aftandse, witte Ford – t.h.v. de Peruviaanse-Chileense grens niet meer gestart en moeten wij samen met een Chileen-gezel de auto terug op gang duwen. Zo blijkt in het busstation aan het Turbus loket onze online, thuis gemaakte en (ik dacht) betaalde reservering niet geregistreerd te zijn. Pech dus! En geluk want er is nog plek vrij bij de cama’s (ligzetels) dus kopen we nieuwe tickets. Achteraf zal blijken, dat er slechts eenmalig geld van m’n rekening is gegaan. Dus eind goed, al goed!

Om 9 uur op dag 10 komen we aan in San Pedro de Atacama. We logeren in Hostel Mirador. SPA is duur om te verblijven. We zitten nog steeds in de Atacama woestijn en op een hoogte van 2407 m. Dat betekent dus dat het landschap een zandwoestijnvlakte is zonder begroeiing en met aan de einder hoge bergen en vulkanen, zoals de Sairecabur vulkaan (de top ligt op bijna 6000 m hoogte). Qua weer is het in San Pedro de Atacama op het middaguur aangenaam warm (23-24°C) en voor zonsopgang koelt het af tot 6°C. En dit zo voor de komende drie dagen van ons verblijf hier. In de hoofdstraat ‘Caracoles’ van San Pedro de Atacama eten we quinoa risotto in restaurant ‘Adobe’, boeken we ernaast bij ‘Desert Adventures’ voor deze avond de ‘Valle de La Luna’ tour en voor de komende twee dagen ‘Tatio geysers’ (dag 11) en ‘Lagunas Altiplanicas’ (dag 12).

De Maan- en Mars vallei, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili
Peru Chili Bolivia 2016: De Maan- en Mars vallei, San Pedro de Atacama, Chili

De ‘Valle de La Luna’ tour omvat een groepsrit in een bus met 4×4 aandrijving naar de Maanvallei en Dodenvallei (of Marsvallei). De Maanvallei doet echt aan als een maanlandschap met grillig gevormde stenen (zoals de Drie Maria’s) en overal zand. De Mars vallei (door een vertaalfout beter gekend als de ‘Dodenvallei’) dankt haar naam aan de overheersende rode kleur. Om 19 uur maken we een schitterende zonsondergang mee.

Terug in SPA boeken we de driedaagse ‘Tour Salar de Uyuni’ bij ‘Estrella del Sur’ en gaan we dineren in het Restaurant ‘La Estaka’: Estaka ensalade (ik) en noedels in kokosnoot (Wim). Zeer mooi gepresenteerd (sterrenniveau) en de smaak is goed. We krijgen gratis een Pisco sour die direct op m’n maag slaat. Ze zeggen dat je op grote hoogte best geen alcohol nuttigt als je hoogteziekte wil vermijden.

Tatio Geysers, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili
Peru Chili Bolivia 2016: Tatio Geysers, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili

Dag 11 is aangebroken, maandag 11 april. Om vijf uur in de ochtend onder een mooie sterrenhemel (de Melkweg) worden we opgepikt door een busje om de Tatio Geysers te bezoeken. Twee uur later komen we aan. Het wordt net licht. De Tatio Geysers spuiten kokend water bij 85,6°C en produceren zwaveldampen. De geysers zijn gelegen op grote hoogte (4200 m) in de Atacama woestijn: ‘s nachts koelt het hard af (-10°C) met ‘s ochtends bevroren stukken grond en water tot gevolg. Je moet je dus warm kleden of je bevriest en oppassen waar je stapt of je schuift uit. Er zijn ook heet waterbronnen waar je in kan baden. Na tweeënhalf uur vatten we de terugtocht aan maar we stoppen onderweg verschillende keren om wildleven te spotten. Zo zien we verschillende vogels als een grote koet, de ‘Puna Plover’, de Poema eend, de Andes gans, en enkele zangvogels. We merken ook viscacha’s op maar op de gevoelige plaat vastleggen lukt niet want die kleine, zwart-witte knaagdieren met lange staart zijn verdomd snel. Tenslotte stoppen we nog voor flamingo’s die voedsel filteren in een vijver en voor een groepje vicuña’s en grote, wollige lama’s.

Andes Flamingo, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili
Peru Chili Bolivia 2016: Andes Flamingo, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili

Om kwart voor twaalf zijn we terug. ‘s Avonds gaan we opnieuw eten in restaurant ‘Adobe’. We bestellen elk een milkshake met aardbeien. Deze is superlekker, zoals hij moet zijn: dik, koud, romig, zoet en een volle smaak van aardbei. We nemen nog aardappelsoep. Het haardvuur wordt aangestoken en er begint een vierkoppig bandje te spelen: zang, fluit, gitaren en ritmebord. Zeer goed. Jammer genoeg willen wij gaan slapen. ‘t Is 21 uur. De sterrenhemel geeft weer een prachtige show.

Laguna Miñiques, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili
Peru Chili Bolivia 2016: Laguna Miñiques, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili

Dag 12 en vandaag staan de ‘Lagunas Altplanicas’ op het programma. Eerste halte van de dag zijn de lagunen Miñiques en Miscanti die vroeger één meer vormden voordat een vulkaanstroom ze scheidden. Er zitten slechts enkele vogels: Andes eenden en een enkele flamingo. In deze mooie setting, ontbijten we. Volgende halte is het plaatsje Socaire waar we een klein kerkje bezoeken. Op het middaguur komen we aan bij Laguna Chaxa, 67 km ten zuiden van SPA, gelegen in ‘Salar de Atacama’ en een goede plek om flamingo’s te spotten, naast andere soorten. Er zijn maar zeer weinig vogels te zien. We herkennen de Andes Flamingo (Zwarte slagpennen) en Chileense flamingo (geen zwarte rand aan de vleugels). Enkele vliegen over. Dat is wel mooi. De derde flamingo soort die voorkomt in de Atacama woestijn is de James’ Flamingo. Deze zien we niet. Flamingo’s zijn filtervoeders die hun roze kleur krijgen van de micro kreeftjes die ze vangen door water te persen door de lamellen in hun bek waarna het microvoedsel achterblijft. Om één uur stoppen we nog eventjes in Toconao dorp. Hier zijn de hoogtepunten een cactus trap in een kerk uit het midden van de 18e eeuw en cactus deuren in de klokkentoren op het centrale plein. Hoewel we enkele flamingo’s zien, valt de ‘Lagunas altplanicas’ tour toch een beetje tegen. De tour wordt gepromoot als een must-do voor vogelliefhebbers: gegarandeerd veel vogels (flamingo’s) op deze trip. Dat valt dik tegen: tijdens de tour gisteren naar de Tatio Geysers zagen we meer flamingo’s en ander wildleven dan vandaag.

Laguna Chaxa, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili
Peru Chili Bolivia 2016: Laguna Chaxa, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili

Flamingo in de vlucht, Laguna Chaxa, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili

Peru Chili Bolivia 2016:
Flamingo in de vlucht, Laguna Chaxa, Omgeving San Pedro de Atacama, Chili

Na de middag, we zijn terug in San Pedro, verkennen we het centrum met het centrale plein, het Adobe kerkje en Museo Gustave Le Paige (dat gesloten is wegens renovatiewerken) en een artisanaal marktje. Le Paige was een Luikse priester die het kerkje in adobe (in de zon gedroogde, witte, lokale vulkaanklei) heeft gebouwd. We gaan voor de laatste keer terug naar onze favoriete restaurants. In het restaurant ‘Adobe’ nemen we opnieuw een aardbeien milkshake en in Restaurant ‘La Estaka’ bestel ik risotto con marisco (scampi). Superlekker allemaal! De driedaagse in San Pedro zit erop. De komende dagen bezoeken we Salar de Uyuni, wat een van de hoogtepunten van deze reis zal worden. Maar daar meer over in een volgende post…

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: