Skip to main content

Peru Chili Bolivia 2016 : Arequipa & Colca Canyon (Dag 6-8)

Na een lange, vermoeiende, slapeloze busrit, komen we ‘s morgens aan in Arequipa. We logeren in het hotel El Portal de San Lazáro. Het hotel, gevestigd in een van de oudste huizen van Arequipa, is zeer mooi gerenoveerd met oude en nieuwe elementen mooi in elkaar passend. Dit is een van de beste hotels van onze reis. Het voldoet aan al onze wensen: mooie en ruime kamer met houten vloer en goed bed, propere, moderne badkamer, uitstekende wifi, 24-uursreceptie, lekker ontbijt dat inbegrepen is bij de kamerprijs, uitstekende prijs-kwaliteit, centrale ligging, vriendelijk personeel. Dit is geen toeval, want tijdens de voorbereiding van de reis in België, hebben we veel tijd besteed aan het zoeken naar de beste hotels die aan deze criteria voldeden. We kunnen meteen op onze kamer (om 10 uur in de ochtend!). Ook dit is geen toeval.

In de namiddag verkennen we het centrum van Arequipa: we bezoeken Plaza de Armas, Iglesia de La Compañia en annex klooster waar we lunchen, Monasterio de Santa Catalina en La Catedral. Het Museo Santuarios Andinos laten we links liggen: nochtans ligt hier ‘Juanita’, de beroemde inka-bruid die geofferd werd aan de goden en werd teruggevonden in de eeuwige sneeuw van een van de vulkanen rond Arequipa. Iglesia de La Compañia is een Jezuïetenkerk met schitterende gevel. Monasterio de Santa Catalina is dé topsight in Arequipa, een must-do. De inkom is wel duur: 40 Sol. Maar het is een groot complex en zeker de moeite. Bij ons was het bewolkt. Als de zon schijnt komen de kleuren mooier uit. Tenslotte bezoeken we de kathedraal. De kathedraal is vooral de moeite aan de buitenkant. Hier kan je een beroemde foto nemen met de kathedraal en het Wapenplein en de indrukwekkende vulkaan El Misti op de achtergrond. Jammer genoeg is het vandaag bewolkt en zal dat schitterend kiekje voor een andere keer zijn. Maar ach, er is nog altijd google!

Monasterio de Santa Catalina
Peru Chili Bolivia 2016: Monasterio de Santa Catalina, Arequipa

We lunchen in La Benita de los Claustros waar ik vier typische streekgerechtjes uitprobeer: doorbakken gefrituurd varkenspek volgens traditionele wijze, gevulde hete pepers, lokaal salade van kaas, ajuin, favabonen, maïs, tomaten, olijven en gekookte aardappel, en een aardappel badend in melk, ei en gesmolten kaas. Wim neemt ‘Estofado de Res a la Chicha’ oftwel rundstoofpotje in maisbier. Ik vind het allemaal zeer lekker.

Op 7 april in de vroege ochtend worden we opgepikt door David van Colca Trek voor een tweedaagse groepstour met stops aan de Misti vulkaan, het Vicuńa Nationaal Reservaat, Chivay, Colca Canyon en het Cruz del Condor uitzichtspunt.

Om half elf komen we aan bij het Nationaal reservaat Vicuńas (Salinas e Aguada Blanca) (4000 m hoog). We zien vicuńa’s. Er zijn vier lamasoorten: vicuńa’s (dunste en duurste wol ter wereld), lama’s (gebruikt voor wol, vlees en transport), Alpaca’s (gebruikt voor wol en vlees) en guanaco’s (die hoog in de bergen zitten). Hier leven ook poema’s en vossen maar die laten zich niet makkelijk zien. Later die dag spotten we ook Alpaca’s, Andes eenden en flamingo’s. En we zien ook chinchilla’s en viscache’s. Die hebben veel witte pluimen, een lange zwarte staart en behoren tot de orde van de knaagdieren.

Vicuńa, Nationaal reservaat Vicuńas
Peru Chili Bolivia 2016: Vicuńa, Nationaal reservaat Vicuńas
Chinchilla, Nationaal reservaat Vicuńas
Peru Chili Bolivia 2016: Chinchilla, Nationaal reservaat Vicuńas

In het park maken we een trektocht van een uur waarbij David veel uitleg geeft. Zo vertelt hij over twee dranken waar je licht psychedelisch van wordt: Ayowasca & San Pedro caftus. Deze drankjes (infuus) worden gebruikt door de sjamaans om resp. te connecteren met de sterren en met Pachamama (Moeder Aarde), maar slechts twee keer per jaar, want anders kan je krankzinnig worden. Een groot percentage van de bevolking is katholiek, maar iedereen gelooft in Pachamama, Moeder Aarde. Zij wordt geëerd met het offeren van bloemen en cocabladeren (21e eeuw) maar in vroegere tijden ook met mensen, vb. de inka-bruid ‘Juanita’. David zegt dat in afgelegen gebieden ook nu nog menselijke offers worden gebracht.

We stoppen vervolgens bij het hoogste punt, een col op 4900 m hoogte. Het is hier bewolkt, koud en nat en van de omliggende vulkanen zien we niets. Deze vulkanen zorgen voor trillingen van 3-4 magnitude op de schaal van Richter. Dit is dagelijkse kost, dus maak je geen zorgen als je ‘s nachts wakker wordt van de trillingen, zegt David.

Om twee uur komen we aan in Chivay, een plaatsje met 5000 inwoners, en maken we tijd voor de lunch. Daarna bezoeken we de markt van Chivay. Tijdens de tweedaagse serveert David ons meermaals lokale fruitsoorten: mini bananen, toembo (een fruitsoort van Peru die voor de komst van limoen/citroen gebruikt werd als zuurmaker van ceviche), een granadillo (vrucht, harde oranje schaal, en bessen binnenin, weinig smaak), enz.

Na de lunch rijden we verder en leert David ons nog veel over de streek. Zo zijn Collaguas & Cabanas twee etnische groepen van Peru uit Colca canyon regio die de gewoonte hadden de hoofden van hun baby’s te mismeesteren tot een cilinder en hen lamamelk met coca geven als pijnstiller. Nu doen ze dat niet meer. Zo zoekt David op de Toena plant (een soort cactus) naar de Cochina parasiet, een zeer klein bolletje dat karmijnrood kleurt als je het plet en dat gebruikt werd in rode lippenstift.

Om vijf uur arriveren we bij de lodge: Colca Trek Lodge in Pinchollo. Dit is echt een knappe lodge, luxueus, nieuw, af. Absoluut een aanrader. Zeer mooi zijn de van plafond tot de vloer uitgevoerde ramen in alle hotelkamers die een magnifiek zicht hebben op de natuur en de canyon (4160 m diep en 10 km breed, volgens David de diepste kloof ter wereld).

Colca Canyon, Peru
Peru Chili Bolivia 2016: Colca Canyon

Op dag 8 vertrekken we voor dag en dauw naar het Cruz del Condor uitzichtspunt: vandaag hopen we condors te zullen zien! Geen geluk! We beslissen dan een fietstocht te maken: 13 km dalen en 1 km klimmen van het Cruz del Condor punt tot het centrum van Cabanaconde. Zeer pittoresk met prachtige vergezichten. Terug aan Cruz del Condor om negen uur, zien we dan toch twee machtige en sierlijke condors zweven op de warme thermiek. Fotootje trek! Maar de vraag is hoelang we nog zullen kunnen genieten van dit wildleven? De populatie staat sterk onder druk. Door stroperij en jacht en ook wel wat migratie naar Argentinië, zijn de aantallen geslonken van 1500 individuen (10-15 jaar geleden), naar slechts 41 (nu). Een trage voortplanting (1 ei om 1,5 tot 2 jaar) en ‘getrouwd voor het leven’-gedrag (als een van beide partners sterft, dan blijft de andere single tot de dood), helpen ook niet de populatie er terug bovenop te krijgen.

Condor, Colca Canyon
Peru Chili Bolivia 2016: Condor, Colca Canyon

Op de weg terug naar Arequipa stoppen we nog bij een mirador met zicht op de besneeuwde bergtop Mismi waar de Amazone rivier ontspringt en op de Andenes, pre-Inca landbouwterassen (dit zien we meermaals), dan bij het dorp Maca waar je tegen betaling een foto van jezelf kan laten nemen met lama of tamme arend, dan bij een warmwaterbad (zeer basic, lijkt zeer onhygiënisch allemaal), vervolgens bij een buffetrestaurant in de buurt van Chivay en tenslotte opnieuw bij het hoogste punt (4900 m) maar het is opnieuw bewolkt. Om vijf uur zijn we terug in Arequipa.

 

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: