Skip to main content

Oman 2018 : Ras Al Jinz turtle viewing. Eco-tourism.

Ras Al Jinz - Green turtle legt eieren.
Ras Al Jinz – Green turtle legt eieren.

Intro.

Eén van de meest populaire ecotoerismeactiviteiten is zeeschildpadden spotten en eieren zien leggen op de stranden van Oman (Turtle viewing). De Omaanse territoriale wateren zijn de thuis van zeven soorten zeeschildpadden waarvan er vier eieren leggen op de stranden van Oman: de bedreigde Green Turtle, the Olive Ridley Turtle & the Loggerhead Turtle, en de kritisch bedreigde Hawksbill Turtle. Deze zeeschildpadden (waaronder 20.000 groene zeeschildpadden) leggen het ganse jaar door hun eieren langs de kust van Oman maar vooral toch in de hete zomermaanden. De meest kans maak je om de ‘Green turtle’ eieren te zien leggen t.h.v. hot-spots als Ras Al Jinz en Ras al Hadd. Er zijn verschillende opties om dit mee te maken.

Opties.

Optie 1 – De goedkoopste maar minst eco-vriendelijke optie is zelf tijdens de schemertijd of tijdens de nacht naar de stranden van Oman trekken (bv. Ras al Hadd) en hopen op een geluksdag. Schildpadden kunnen best niet teveel gestoord worden ’s nachts bij het eieren leggen. Officieel is dit zelfs verboden (binnen natuurreservaten zoals bv. Ras Al Jinz) en er staan zware boetes op. Eieren stelen of net uitgekomen jonge schildpadjes collecteren is helemaal uit den boze.

Optie 2 – De tweede optie is een bezoek brengen aan ‘Ras Al Jinz Turtle Reserve’ (www.rasaljinz-turtlereserve.com, Tel.:+(968) 9655 0606 of +(968) 9655 0707, email: reservations @rasaljinz-turtlereserve.com, sales@rasaljinz-turtlereserve.com). Dit schildpad reservaat omvat hotelfaciliteiten, een interactief museum en een laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek. Onder professionele begeleiding kan je tegen betaling een avond- of ochtendwandeling meemaken met een grote kans op het zien van schildpadden en hen eieren te zien leggen. De kostprijs is 7 OMR voor een volwassene, 1 OMR voor kinderen tot 12 jaar en gratis voor kinderen jonger dan 5 jaar. Niet-hotelgasten moeten ten laatste om 20u30 of 4u45 aan het bezoekerscentrum zijn voor resp. de avondwandeling van 21u00 en ochtendwandeling van 5u00. De tijden hangen af van het seizoen.

Ras Al Jinz - Figuur schildpad bij ingang 'Ras Al Jinz Scientific & Visitor’s Center'.
Ras Al Jinz – Figuur schildpad bij ingang ‘Ras Al Jinz Scientific & Visitor’s Center’.

Optie 3 – De derde en duurste optie is een hotelnacht boeken in het ‘Ras Al Jinz Turtle Reserve’. Inbegrepen in de prijs van een hotelkamer, heb je ontbijt, taks, museuminkom en twee wandelingen ‘turtle viewing’ (zonsondergang en zonsopgang).

Onze ervaring.

Intro – Wij logeerden in ‘Ras Al Hadd Guest House’ (26€ pppn). Wij kozen voor de eco-vriendelijke en legale manier en bezochten het ‘Ras Al Jinz Scientific & Visitor’s Center’ (www.rasaljinz-turtlereserve.com) (optie 2). Zo steun je meteen het lokale natuurbehoud. Ras al Jinz is één van de weinige plekken op de wereld waar je tijdens een avond-nacht-ochtend zeeschildpadden op het strand kunt zien kruipen en eieren zien leggen en ingraven.

Ras Al Jinz - Turtle viewing - Een baby-schildpad is de weg naar zee kwijt.
Ras Al Jinz – Turtle viewing – Een baby-schildpad is de weg naar zee kwijt.

Tijdschema – Van ons verblijf in Ras al Hadd rijden we in een half uur 20km over uitstekende wegen naar Ras al Jinz Turtle Nature Reserve waar we iets voor 19 uur aankomen. We reserveren tickets voor avondwandeling (19u), bezoeken het museum (19u05), wachten (20u), verzamelen aan de receptie en krijgen uitleg (20u30), vertrekken en luisteren naar een lange uiteenzetting door eco-gids over voortplanting, levensloop en bedreigingen voor zeeschildpadden (21u), zijn onder de indruk wanneer we een groene zeeschildpad eieren zien leggen (Turtle viewing) (22u), vatten de terugtocht aan (22u30), en eindigen de nacht terug aan Turtle Reserve Centre (22u45).

Museum @ 'Ras Al Jinz Scientific & Visitor’s Center'.
Museum @ ‘Ras Al Jinz Scientific & Visitor’s Center’.

Museum – Er zijn zeven soorten zeeschildpadden, 5 zwemmen in de Omani wateren, 4 leggen eieren op de stranden van Oman (Loggerhead Turtle, Hawksbill Turtle, Green Turtle, Olive Ridley Turtle), 1 legt elke dag van het jaar eieren op het strand van Ras al Jinz (Green Turtle). Het museum heeft een uitstekende Engelstalige audiogids. Het museum doet wat oubollig aan. Heel veel info, over de verschillende zeeschildpadden, over de bedreigingen voor de schildpadden, over de mens en de schildpadden, over culturele uitingen en mythologische verhalen waarin zeeschildpadden een hoofdrol spelen. Er hangt een groot skelet van de Loggerhead schildpad (die kan tot 1.5m groot worden) tegen het plafond.

Verzamelen aan receptie plus uitleg – Lange uitleg over procedure en richtlijnen: dicht bij elkaar blijven, stil zijn, geen flitslicht gebruiken, zéker geen flitslicht (hier hameren ze hard op), wit looplichtje vlak voor je voeten richten. Er is een baby bij maar dit is echt geen tour voor een baby.

Ras Al Jinz - Green turtle legt eieren.
Ras Al Jinz – Green turtle legt eieren.

Vertrek en uitleg over voortplanting, levensloop en bedreigingen voor zeeschildpadden – De parkwachters gaan vooruit, op zoek naar nestende groene schildpadden. De gids geeft ondertussen een lange uitleg terwijl we in het donker staan te wachten. Zo weet hij te vertellen dat de moeder zeeschildpad eieren komt leggen op het strand waar ze zelf geboren is, dat vele baby zeeschildpadden het zelfs niet halen tot de zee omdat ze gegeten worden door vossen, krabben, of zeevogels zoals meeuwen, dat eens volwassen ze enkel iets te vrezen hebben van de mens en z’n invloed op zee (pollutie met zware metalen, plastics, netten, vangst), dat ze soms meerdere pogingen nodig hebben om een nest te maken (ze kunnen tot vier nachten hun eieren ophouden), dat de eieren bedekt zijn met beschermende mucus en dat ze soepel zijn als plastic zodat ze niet breken wanneer er druk op wordt gezet (je kan dus op het strand over de nesten lopen zonder dat de eieren er last van ondervinden), dat de baby schildpadden tot mannetjes uitgroeien bij T<28°C (dicht bij de branding) en tot vrouwtjes bij T>29°C (ver op het strand) en tussenin is het nest gemengd, dat alles ‘s nachts gebeurd (nest maken, baby’s die uitkomen), dat baby’s de weg naar de zee vinden dankzij lichtsignalen (de glinstering van de maan op het water, de lichtgevende plankton), maar ook dankzij de trillingen van de branding, gravitatie en het lawaai van de branding, dat op weg naar zee en eenmaal in zee de baby’s-schildpadden gegeten worden door vossen, zeevogels en andere predatoren tot ze volgroeid zijn, dat schildpadden pas geslachtsrijp zijn na 25 jaar, dat de ‘mating’ gebeurd in de wateren voor de kust, dat mannetjes nooit aan land komen en vrouwtjes enkel om eieren te leggen, dat vrouwtjes geen broedzorg gedrag vertonen noch voor de eieren noch voor de jonge schildpadjes, dat schildpadden migreren tussen de Golf van Oman, de Rode Zee, de Perzische Golf, en de Indische oceaan (Seychellen).

RRas Al Jinz - Green turtle gooit zand op nest met eieren.
Ras Al Jinz – Green turtle gooit zand op nest met eieren.

Hoogtepunt: Turtle viewing – Die lange uiteenzetting was nodig om de schildpad die gespot werd de tijd te geven een nest te graven in het zand en te starten met eieren te leggen. Als een schildpad opgeschrikt wordt door lawaai of licht (bijv. van toeristen die praten en hun flitscamera gebruiken), vlucht hij terug de zee in, behalve eenmaal het proces van eieren leggen gestart is. Dat is nu, dus wij gaan kijken.

In groepjes van vijf worden we toegelaten tot de schildpad om de net gelegde eieren en de schildpad te zien. Deze is erg groot (misschien wel een meter lang) en heeft een grote put gegraven. De ranger schijnt met wit licht op het achterwerk van de schildpad. Ik kan de witte eieren goed zien liggen en neem verschillende foto’s. Wat later mogen we er allemaal in een halve cirkel gaan rond staan terwijl de gids met rood licht de schildpad verlicht.

Ras Al Jinz - Green turtle bedekt eieren met zand.
Ras Al Jinz – Green turtle bedekt eieren met zand.

Terugtocht – Een half uur later is de show voor ons voorbij en moeten we vertrekken. De schildpad is nog eventjes bezig maar wij zijn weg omdat er geen bezoekers zijn toegelaten na 22u30. Op de weg terug zien we een doodgetrapt baby schildpadje. De nadelen van ecotoerisme!!

Outro.

Op reisboei.be zijn meer artikels verschenen over onze Oman reis (Muscat,…).  Aan het volledig reisverslag van Oman, wordt hard gewerkt.

One thought to “Oman 2018 : Ras Al Jinz turtle viewing. Eco-tourism.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: