Skip to main content

Oman 2018 : Citytrip Muscat. Hoogtepunten.

Intro.

Muscat, is de hoofdstad van sultanaat Oman, een land dat niet meteen op de bucketlist staat van de gemiddelde reiziger, zelfs niet van de fanatieke reizigers. Nochtans is er in Oman en in de hoofdstad Muscat heel wat te zien dat de moeite waard is. Daarom dit artikel: Citytrip Muscat, de hoogtepunten. Ik was er in december 2018.

Muscat – Bait Al Zubair Museum.

Oman is een petroleumrijk woestijnland in het Midden-Oosten en buurland van VAE. De courante vliegverbinding Brussel-Muscat is daarom via een tussenstop in Dubai of Abu Dhabi (VAE). Muscat is een uitgesmeerde stad over de kustlijn langs de Oostkust van Oman aan de Golf van Oman. Je hebt een auto nodig om de verschillende wijken/dorpen van Muscat en haar bezienswaardigheden te bezichtigen. In twee volle dagen kan je heel wat van de stad zien en er een goed beeld van krijgen. Wat zijn nu de hoogtepunten van Muscat en haar districten? Hier volgt een overzicht.

De wijk Muscat.

Al Alam Paleis – De koninklijke wijk van Muscat is ‘Muscat’ (die haar naam dus gaf aan de stad). Hier vindt je het Koninklijk paleis, Al Alam Paleis, waar officiële staatsbezoeken halt houden. Het werd gebouwd door de vorige sultan van Oman, Al Qaboos, in 1970 en het heeft een bevreemdende architectuur. Het paleis wordt gebruikt voor officiële staatsbezoeken. Foto’s nemen is toegestaan maar het gebouw is niet toegankelijk voor de gewone sterveling. Het paleis ligt aan de zee en wordt links en rechts geflankeerd door twee forten op hoge rotsen, de Portugese forten Al Mirani Fort & Al Jajali Fort. Die kan je gratis bezoeken mits een afspraak te maken maar wij nemen enkel foto’s vanuit de verte.

Muscat – Al Alam Paleis.

Musea – Er zijn hier ook enkele belangrijke musea waaronder Bait Al Zubair Museum, het Nationaal Museum van Oman (een recent museum uit 2016 over de geschiedenis en cultuur van Oman) en Muscat Gate Museum (Historisch museum over forten, havens en irrigatie).

Museum Bait Al Zubair is het beste museum van Muscat dat wij hebben bezocht, vind ik. De collectie is eclectisch met focus op de Omaanse cultuur. Het is ook een erg drukbezocht museum: het zit in het dagprogramma van de cruiseschepen en dat betekent dus grote groepen weinig geïnteresseerde toeristenmeutes die een strak schema volgen. Omdat ze er vlug doorlopen, valt het wel mee qua drukte. De toeristenmassa focust op het gelijkvloers van Bait al Bagh (waar de mooiste dingen te bewonderen vallen) maar ook in Bait al Dalaleel, Bait al Nahdhah en Bait al Oud zijn mooie dingen te zien (ik liep hier telkens alleen rond). De tuin is vrij toegankelijk. Ik spendeerde hier 1u20min (maar reken tot 2u als je alles grondig op een matig tempo wil bekijken).

Opvallende kunst(ige) voorwerpen zijn khanjar (Omaans krom mes), zwaarden en vuurwapens, antieke juwelen, muziekinstrumenten, traditionele kleding en huwelijkskleding, Omaanse postzegels, muntstukken en manuscripten (bv. 16de-eeuwse handgeschreven Koran) @ Bait al Bagh, hedendaagse schilderijen van Omaanse kunstenaars @ Bait Al Nahdhah, Tijdelijke exposities, Europese oude plannen van het Arabisch schiereiland en historische foto’s van Muscat @ Bait al Oud.

Het Nationaal Museum van Oman is het culturele vlaggenschip van Oman en is gehuisvest in een nieuw gebouw uit 2016 in een chique moderne-Arabische architecturale stijl. Op basis van de ‘teasers’ voor het museum in de inkomhal (die teleurstellend zijn), de hoge inkomprijs (5 OMR of 12€) en het uur (het is al bijna 4u in namiddag) beslissen we om het museum niet te bezoeken. In plaats daarvan wandelen we naar het Al Alam paleis.

De wijk Mutrah.

De wijk Mutrah – In Mutrah, waar wij tijdens de eerste twee doortochten in Muscat logeerden en dat een goeie uitvalsbasis om Muscat te verkennen vormt, zijn de volgende zaken wel de moeite: het Museum ‘Bait Al Baranda’, de wandelboulevard / Corniche, de vismarkt / soek Al Samakh, en de Mutrah soek (goudsoek, enz.). Altijd leuk om een marktje te bezoeken op reis. De vismarkt oogt zeer hygiënisch en nieuw. In Mutrah haven meren de vissersboten aan (die de Vismarkt elke dag van verse vis voorzien) maar ook de cruiseschepen. De Corniche is de zeeboulevard met een mooi aangelegde wandelpad (in marmer, met fontein) met zicht op het haventje van Mutrah en een uitstekende plek om de zonsondergang mee te maken.

Mutrah – Vismarkt.

Museum Bait Al Baranda is gevestigd in een voormalig koopmanshuis. Het interactief museum vertelt het verhaal van de 5000 jarige geschiedenis van Oman. Het is open za-do tussen 9u-13u en 16u-18u. We spenderen hier 1u10min.

Het museum is opgebouwd rond thema’s als ‘de geologie’ (Tetys zee werd opgelift i.p.v. subductie te ondergaan en nu kan zeebodem aan oppervlakte bestudeerd worden. Uitzonderlijk fenomeen), ‘landkaarten’ (belangrijke stopplaats langs de handelsroutes tussen Europa en het Oosten), ‘traditionele klederdracht, ‘muziekinstrumenten’, en ‘de vier sultan heerschappijen’.

Mijn oordeel: Ik vond het museum de moeite om een uurtje tijd in te spenderen. Het is een goede eerste kennismaking met het land, als je iets wil bijleren over haar geschiedenis en cultuur. Het gebouw op zich is ook al interessant.

De wijk Al Bustan.

De wijk Al Bustan – Voor Omaanse grandeur en logeren in stijl moet je in het Al Bustan Paleis in de wijk Al Bustan zijn. Al Bustan Palace van The Carlton-Ritz luxehotelketen is één van de duurste hotels van het Midden-Oosten. Het telt negen verdiepingen waarvan de bovenste etage volledig permanent gereserveerd is voor de Sultan van Oman. Als niet hotelgast kan je een theetje (7€) komen drinken in de hotellobby. Maar wat een hotellobby!!! Een enorme ruimte van vele verdiepingen hoog, gepolijste witte en oranje marmer overal, enorme kristallen lusters.

Al Bustan Paleis

Andere tophotels die een bezoekje waard zijn, zijn ‘The Wave’ in Seeb en The Chedi Resort in Al Gubrah. Nog in Al Bustan vind je de Marina / Jachthaven van waaruit je Dhow tochten en Dolfijn boottrips kunt maken en kan gaan diepzeevissen.

De wijk Qurum.

De wijk Qurum – In Qurum en omgeving zijn het Royal Opera House, Opera Galleria, Oman Oil and Gas Exhibition, Qurum Natural Park (570.000 m²) met groot meer en bloementuinen (bv. rozentuin) en Qurum strand zeer de moeite.

Royal Opera House Muscat. – Het operagebouw (website, open ma-zo 8u30-17u30, gratis parking in ‘Opera Galleria’ garage) is een poepchique spel en werd gebouwd (tussen 2007 en 2011) in opdracht van Majesteit Sultan Qaboos bin Said in een Arabische-Italiaanse, eigentijds maar ook traditionele, zeer luxueuze stijl volgens zijn persoonlijke smaak. Het gebouw is ongelofelijk rijkelijk versierd en uitgevoerd in de duurste materialen: Italiaanse marmer (die koel zijn en bijdragen om het gebouw koel te houden), Maleisische teakhout (dat 200 jaar meegaat zonder te verweren) en Svarovski kristallen uit Oostenrijk.

Het leukste om te doen is een klassiek Omaans avondje. Sultan Qaboos hield van Internationale klassieke muziek en daarom staan vooral internationale producties op het programma (bv. een opera met Placido Domingo). Hou je niet van klassiek maar wel van architectuur dan is een rondleiding met gids wel de moeite. Dit valt makkelijk ter plaatse te regelen. De gidstour is kort, informatief, gratis en professioneel (duidelijk Engels).

Opera Galleria – Verbonden aan het operagebouw is een luxueuze shoppinggaanderij gebouwd: Opera Galleria. Je kan er exclusief shoppen maar ook gaan eten. Ongelofelijk luxueuze en dure producten kan je hier kopen, zoals de duurste parfums ter wereld in luxedozen (Amouage), dure merkkleding, sieraden, Zwitserse uurwerken, enz. De winkels zijn dagelijks open van 10u tot 22u en de restaurants van 8u tot middernacht.

Qurum – Oman Oil And Gas Exhibition.

Oman Oil and Gas Exhibition is een expositie over olie-ontginning en raffinaderij. Oman is een olieproducerende land (OPEC) en heeft heel wat oliereserves, dat de basis is van de economie en de rijkdom van het land. De exhibitie ligt in de industriële havenwijk ‘Mina Al Fahl’, nabij Qurum. Reservatie is verplicht en dat kan via de website of email KnowlegdeWorld@pdo.co.om. Het is open zo-do 8u-15u en het bezoek is gratis.

Mijn ervaring: We dachten een rondleiding te krijgen in een actief werkende petrochemische olieraffinaderij maar in de plaats daarvan is het een tentoonstelling met veel hands-on experimenten over de winning, productie, distributie en toepassingen van aardolie. Weinig volk wanneer wij er zijn (op een grote groep Indiase schoolkinderen na) en de expo doet een beetje gedateerd aan.

De wijk Al Gubrah.

Intro – Must sees in Al Gubrah zijn Sultan Qaboos Grand Mosque en shoppen kan in Muscat Grand Mall. Hier heb je ook een leuk museum (voor kleine en grote kinderen): het Museum of Illusions.

Muscat – Al Gubrah – Museum of Illusions.

Museum of Illusions @ Muscat Grand Mall – Muscat Grand Mall is een enorm en druk bezocht shoppingcentrum: het grootste van oman? Binnenin vind je het Museum of Illusions (open za-wo 10-22u, do-vr 10-23u) en we spenderen hier 1u10min en da’s wel voldoende. Een Aziatisch goedlachs jong meisje leidt ons rond. Ze toont ons alle illusies en neemt foto’s van ons met onze camera’s. Er zitten leuke illusies tussen (reus en dwerg, een volwassene als peuter op een kinderstoel) maar ook illusietekeningen die bekend lijken van vroeger uit onze lagere schooltijd.

Muscat – Al Gubrah – Sultan Qaboos Grand Mosque.

Grote Sultan Qaboos moskee – De grootste en prachtigste moskee van Oman is open voor bezichtiging door niet-moslims zaterdag-donderdag van 8u tot 11u. Schoenen verplicht uit te doen en zedig gekleed zijn (bijv. vrouwen moeten een hoofddoek dragen). Eerst bekijken we een zijhal waar de vrouwen kunnen bidden. En dan gaan we de grote koepelhal binnen.

De grote koepelhal – Hier hangt een gigantische centrale luster van kristalglas, naast vele andere kleinere lusters. Het tapijt is het op één na grootste tapijt ter wereld (1.7 miljard knopen, 4 jaar aan geweven). Nog opvallend zijn veel donker hout in het dak, veel witte en gekleurde marmer (veel groen, de kleur van de Islam). Er zijn een nis met spreekgestoelte van de Imam en nissen met religieuze boeken (de Koran).

Een tuin – Rond de moskee is een zeer mooie, grote groene en kleurrijke (bloemen)tuin aangelegd. Er zijn ook enkele fonteinen (een teken van rijkdom in een land dat te kampen heeft met watertekort).

Alleen jammer van de snelweg die vlakbij is en voor veel lawaaihinder zorgt. Wij maken er dan maar gebruik van, nemen onze huurauto, maken een ritje rond de moskee en zoeken een goeie plek om goeie foto’s te nemen van de Grote Moskee plus tuin.

De stad Seeb.

Amouage – Tot slot nog een uitsmijter: Amouage parfum. Amouage Parfumerie fabriek is gevestigd in Seeb, langs baan 15, dichtbij en ten Westen van de internationale luchthaven van Muscat. De fabriek is een toffe afwisseling tussen de forten, soeks en musea. Amouage Parfums zijn een luxegoed (het duurste parfum ter wereld?) en Oman heeft een lange traditie in het produceren van geurstoffen: de Frankincense bomen die Frankincense of wierook produceren. De fabriek en shop kunnen bezocht worden: zo-do 8u30-16u30.

Outro.

Zo, dat was mijn tweedaagse in Muscat. Ik heb er een geweldige tijd beleefd en hoop voor u hetzelfde indien je van plan bent Muscat en Oman te bezoeken. Ik hoop dat ik de reisgoesting wat meer hebben kunnen aanwakkeren want Oman is echt wel het ontdekken waard. Ik werk aan een uitgebreid reisverslag Oman-VAE (van mijn reis in december 2018) waarin ik nog veel meer te vertellen heb. Dus loop niet te ver weg! Tenzij naar Oman… 😉

One thought to “Oman 2018 : Citytrip Muscat. Hoogtepunten.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: