Skip to main content

Napels 2017 Battle: Mijn Favoriete Vulkaan – Vesuvius versus Solfatara.

In mei 2017 bezocht ik Napels. Sommige dingen bevielen mij meer dan andere. Daarom deze battle reeks : favoriet versus favoriet. Wie wint er? Vandaag: Mijn Favoriete Vulkaan: Vesuvius versus Solfatara. Voor het volledige reisverslag, klik hier. 

Vesuvius

De Vesuvius is de enige actieve vulkaan op het Europese vasteland. De laatste grote uitbarsting dateert van 1944. Italië telt nog twee andere actieve vulkanen: de Stromboli en de Etna op Sicilië. De Vesuvius heeft twee toppen: de Monte Somma (1132m) en de Monte Vesuvio (1282m).

Napels 2017: zicht op Vesuvius vanaf Castel dell'Ovo.
Napels 2017: zicht op Vesuvius vanaf Castel dell’Ovo.

De Vesuvius wordt enorm goed gemonitord want het ligt in een zeer dichtbevolkt gebied. De baai van Napels telt zo’n 400.000 inwoners en Napels zelf is een stad van één miljoen. De kraterwandeling naar de Gran Cono (de Grote Kegel) van de Vesuvius is met een beetje conditie makkelijk te doen en de beloning is groot: uitzicht over de baai van Napels en een 230m diepe inkijk in de kratermond. De toegang kost 10 euro en de wandeling duurt 2 uur heen en terug.

Solfatara

Vulkaan Solfatara barstte voor het laatst uit in 1198 en is onderdeel van Campi Flegrei, de Brandende Velden, die deel zijn van een caldera of supervulkaan die de Golf van Napels heeft gevormd. Het grootste deel van de caldera ligt onder water. Kenmerkend voor het gebied is bradyseïsme: het stijgen en dalen van de bodem en dus het zeeniveau door vulkanische activiteit dicht onder het aardoppervlak, nl. het vullen en leeglopen van ondergrondse magmakamers. Je kan in de golf van Pozzuoli duiken naar ondergelopen sites uit de oudheid veroorzaakt door dit natuurfenomeen.

Napels 2017: Pozzuoli - Volcano Solfatara.
Napels 2017: Pozzuoli – Volcano Solfatara.

Volcano Solfatara stond bekend in de oudheid als de plaats waar de onderwereld begon: zwavelstank en rook, fumerolen en borrelende modderpoelen in een maanlandschap. Je kan die oude Grieken en Romeinen geen ongelijk geven. De fumarolen werden gebruikt als heilzame natuurlijke sauna’s. Zwavel en aluin werden gewonnen. Tegenwoordig is Solfatara een toeristische attractie: je kan een wandeling maken over de kratermond en de bevreemdende wereld van het vulkanisme zelf meemaken (duur 40 min, prijs 7€ adult).

Wie wint er?

Actief versus (quasi) uitgedoofd: nl. het jaar 1944 vs. 1198. Iconische berg versus nooit van gehoord. 1282m versus 458m hoog. Gran Cono en uitzicht over de baai van Napels versus zwavelstank en wandelen over een maanlandschap. Da’s een makkie: de Vesuvius wint.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: