Skip to main content

Napels 2017 Battle: Mijn Favoriete Paleis – Reggia di Caserta versus Palazzo Reale di Napoli.

In mei 2017 bezocht ik Napels. Sommige dingen bevielen mij meer dan andere. Daarom deze battle reeks : favoriet versus favoriet. Wie wint er? Vandaag: Mijn Favoriete Paleis: Reggia di Caserta versus Palazzo Reale di Napoli. Voor het volledige reisverslag, klik hier

Reggia di Caserta

Het paleiscomplex van Caserta wordt gepromoot als het Versailles van Napels. Geen enkel paleis kan qua grandeur en omvang tippen aan Versailles maar Napolitaans architect Luigi Vanvitelli deed met het paleis van Caserta een aardige poging. Het werd in de 18de eeuw gebouwd door 3000 dwangarbeiders en Vanvitelli in opdracht van Bourbon Koning Karel VII. Caserta is absoluut een daguitstap waard en een vlotte treinverbinding verwijderd van Napels centrum (35 km of 50 min sporen).

Napels 2017: Reggia di Caserta - detail plafond.
Napels 2017: Reggia di Caserta – detail plafond.

Het Palazzo Reale di Caserta zelf is 45.000 m² groot en opgetrokken in bouwstijlen gaande van Renaissance tot Rococo. Zeer grote, hoge ruimtes. Vele zalen. Klassiek, stijlvol en overdadig versierd: marmer, bladgoud, beelden, plafondfresco’s, enz. Er worden tijdelijke exposities gehouden: toen wij er waren liep een expo over hedendaagse kunst met grote namen als Keith Haring en Andy Warhol.

Napels 2017: Reggia di Caserta - park.
Napels 2017: Reggia di Caserta – park.

Het Parco Reggia di Caserta is een park voor reuzen: grote afstanden en 120 ha groot (je kan een fiets huren om tijd te besparen), brede wegen, grote graspartijen en zones met bomen, enkele vijvers, weinig soortenvarieteit, vooral groen, geen bloemen, wel standbeelden. Dit is mijn indruk. Maar wij hebben slechts een klein stukje verkend. We spendeerden (wegens tijdnood) slechts een half uurtje in het park wat duidelijk te weinig was.

Palazzo Reale di Caserta

Het Palazzo Reale di Napoli, aan de Piazza Plebiscito in het centrum van Napels, heeft een geweldige façade en majestueuze traphal. En dan zijn we nog niet eens binnen waar dertig kamers, de ene al rijkelijker versierd en protseriger dan de andere, je een inkijk geven in het leven van het koninklijk hof van de Spanjaarden, de Oostenrijkers, de Bourbons en de Savoie van de 17de tot 19de eeuw. De meeste indruk maakten het hoftheater en de koninklijke kapel. We kregen een audiogids gratis mee die erg goed was.

Napels 2017: Palazzo Reale - Inkomhal.
Napels 2017: Palazzo Reale – Inkomhal.
Napels 2017: Palazzo Reale - detail plafond.
Napels 2017: Palazzo Reale – detail plafond.

Mijn Keuze

Omwille van de grandeur, de stijl en klasse, en het grote mooie park, kies ik zonder veel twijfel voor Reggia di Caserta als het mooiste paleis dat je kan bezoeken in Napels en ruime omgeving.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: