Skip to main content

Napels 2017 Battle: Mijn Favoriete Museum – Het Archeologisch Museum versus Museo Capodimonte.

In mei 2017 bezocht ik Napels. Sommige dingen bevielen mij meer dan andere. Daarom deze battle reeks : favoriet versus favoriet. Wie wint er? Vandaag: Mijn Favoriete Museum: Het Archeologisch Museum versus Museo Capodimonte. Voor het volledige reisverslag, klik hier. 

Napels 2017: Nationaal Archeologisch Museum - Mozaïek 'Strijd Alexander De Grote tegen Perzisch Koning Darius'.
Napels 2017: Nationaal Archeologisch Museum – Mozaïek ‘Strijd Alexander De Grote tegen Perzisch Koning Darius’.

‘Museo Archeologico Nazionale di Napoli’

Het Archeologisch Museum van Napels (officieel ‘Museo Archeologico Nazionale di Napoli’) staat vol wondermooie kunst die gevonden werd tijdens de opgravingen in Pompeï, Herculaneum, Stabia, Oplontis en Boscoreale. Hoogtepunten zijn twee bronzen beelden van twee lopers uit Villa dei Papiri (in Herculaneum), een fresco van Flora én de beroemde mozaïek die ‘de Strijd van Alexander de Grote te paard tegen koning Darius van Perzië in paardenmennerswagen’ afbeeldt en die gevonden werd in het ‘Casa dei Fauno’ in Pompeï. Het tweede deel van de collectie werd verzameld door de rijke en machtige, Italiaanse ‘Farnese’ familie. Belangrijke werken zijn Aphrodite Callipygos, Hercules, & De Stier. Dit archeologisch museum is wereldtop en een must see (omwille van kwaliteit en omvang van de collectie).

‘Museo e Real Bosco di Capodimonte’

Ik lees in ‘ANWB reisgids Napels’ (2016) op bldz. 86 dat ‘zowel het park als het museum van Capodimonte overweldigend zijn in schoonheid en grootte.’ Ik wou dat ik het kon beamen, maar jammer genoeg heb ik het thuis goed uitgekiende reisprogramma ter plaatse in Napels een beetje omgegooid, en je ziet wat ervan komt: het is woensdag 17 mei (onze laatste dag in Napels!) en het museum is gesloten! Doodjammer want de voormalige Koninklijke zomerresidentie en jachtslot van de Bourbon heersers schijnt dus een topmuseum te zijn: het Louvre van Napels. De enorme Farnese kunstcollectie bevat topnamen als Caravaggio, Bruegel, Michelangelo, Rafaël, Rembrandt,… In de moderne kunst afdeling is de bekendste naam misschien wel Andy Warhol. Niet bezocht, doodjammer dus.

Strijd blijft onbeslist

Ik weet dus niet wie het pleit zou winnen, het Archeologisch Museum of het museum van Capodimonte. Ik weet wel dat het Archeologisch Museum zou winnen van de andere musea die we bezocht hebben in Napels en omgeving. Deze musea waren (in volgorde van bezoek): Museo Villa San Michele (op Capri), MAV (Museo Archeologico Virtuale), Galleria d’Italia, Museo Civico in Castel Nuovo en Museo M.A.D.R.E. (Museo d’Arte Contemporanea Donna Regina).

Napels 2017: M.A.D.R.E. (Museo d'Arte Contemporanea Donna Regina).
Napels 2017: M.A.D.R.E. (Museo d’Arte Contemporanea Donna Regina).

De grootste tegenvaller was Museo MADRE (weinig boeiends, weinig intrigerends, weinig moois) en de grootste meevaller was Galleria d’Italia (zeer mooi paleis en mooie kleine collectie van 17-19de eeuwse schilder- en beeldhouwkunst met enkele grote en lokale namen zoals Caravaggio en Vincenzo Gemito en enkele mooie stadsgezichtjes van Napels).

Napels 2017: Galleria d'Italia - Salvatore Fergola -Storm in de Golf van Napels (1848-1859).
Napels 2017: Galleria d’Italia – Salvatore Fergola -Storm in de Golf van Napels (1848-1859).

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: