Skip to main content

Napels 2017 Battle: Mijn Favoriete Kasteel – Castel dell’Ovo versus Castel Sant’Elmo versus Castel Nuovo.

In mei 2017 bezocht ik Napels. Sommige dingen bevielen mij meer dan andere. Daarom deze battle reeks : favoriet versus favoriet. Wie wint er? Vandaag: Mijn Favoriete Kasteel. Voor het volledige reisverslag, klik hier.  

Napels 2017: Castel dell'Ovo (by night).
Napels 2017: Castel dell’Ovo (by night).

In het centrum van Napels liggen drie kastelen. De meest gekke naam? Castel dell’Ovo. Het mooiste uitzicht? Castel Sant’Elmo. De dikste muren? Castel Nuovo. Welk kasteel heeft mijn voorkeur? Die met de gekke naam!

Castel dell’Ovo

Het kasteel heeft haar naam, ‘het kasteel van het ei’, te danken aan een legende waarin… een ei een hoofdrol speelt. Toepasselijk! De Romeinse dichter Vergilius zou een magisch ei in de fundamenten van het kasteel verstopt hebben. Als het ei zou breken, zou het kasteel instorten en onheil over Napels neerdalen. Het ei kasteel ligt aan de zee en biedt prachtige zichtjes op de stad, de baai, de eilanden en de vulkaan.

Castel Sant’Elmo 

Het kasteel is gelegen in de Vomero wijk op de heuvel San Martino. Je kan het te voet bereiken via de straat Via Pedamentina of via een van de vier kabeltreinen. Je hebt vanop San Martino heuvel een fantastisch uitzicht over Napels en de baai. Je ziet duidelijk hoe de Decumani inferiore (Spaccanapoli) een rechte lijn door het centro storico snijdt. Als het goed weer is, zie je Sorrento liggen. En de Vesuvius met haar twee toppen is altijd van de partij. Genieten dus en foto-time!

Napels 2017: vergezicht vanaf Castel Sant'Elmo.
Napels 2017: vergezicht vanaf Castel Sant’Elmo.

Castello Nuovo

Maschio Angioino wordt in de volksmond het Nieuwe Kasteel of Castello Nuovo genoemd. Deze massieve, intacte burcht uit de Middeleeuwen en opgetrokken in piperno steen (een lokaal vulkanisch gesteente), met dikke muren, vijf torens, een droge gracht en een kunstig versierde marmeren toegangspoort in Renaissance stijl, is een icoon van Napels.

Napels 2017: Castel Nuovo.
Napels 2017: Castel Nuovo.

Anderhalf uur heb je wel nodig om de Baronhal, Karel V hal (sculpturen van Francesco Jerace, 1853-1937) en het Museo Civico (3 vloeren, veel oude schilderijen met thema Napels) te bezoeken. Er is een vrij uitzicht over Molo Beverello en de aangemeerde cruiseschepen.

Napels 2017: Castel Nuovo - Museo civico.
Napels 2017: Castel Nuovo – Museo civico.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: