Skip to main content

Napels 2017 Battle: Mijn Favoriete Italiaanse Keuken – Pizza versus Pasta.

In mei 2017 bezocht ik Napels. Sommige dingen bevielen mij meer dan andere. Daarom deze battle reeks : favoriet versus favoriet. Wie wint er? Vandaag: Mijn Favoriete Italiaanse Keuken: Pizza versus Pasta. Voor het volledige reisverslag, klik hier

Napels 2017: Pizzeria Brandi - Pizza Margherita.
Napels 2017: Pizzeria Brandi – Pizza Margherita.

Een korte les ‘Italiaans uit eten’

Eventjes een korte basisles als je in Italië uit eten gaat. In Italië heb je verschillende gangen: antipasto (voorgerecht), primo piatto (eerste hoofdgerecht, pasta of risotto), secondo piatto (tweede hoofdgerecht, vlees of visgerecht), contorni (bijgerechtje zoals groenten, salade of aardappelen) en dolce (dessert). Enkel in een restaurant (‘ristorante’) wordt verwacht dat je uitgebreid tafelt en alle gangen bestelt, niet in een trattoria of osteria. Brood en bestek betaal je steeds bij: op de rekening staat dit vermeld als ‘pane & coperto’. Grootste fout tegen de etiquette is als je koffie met melk besteld (bv. een cappuccino) bij lunch of diner. Echte Italianen doen dat nooit.

Napels 2017: Cappuccino.
Napels 2017: Cappuccino.

De beste die er is. Basta!

De Italiaanse keuken is de beste die er is. Punt. Basta! Omwille van de pure, eerlijke, authentieke, hemels smakende gerechten bereid met lokale en seizoensproducten en met liefde. En zo heeft de Italiaanse keuken de wereld veroverd. Maar voor het beste Italiaans eten, moet je toch in Italië zelf zijn. Als ik terugdenk aan reizen die ik gemaakt heb naar Italië, denk ik vaak aan de fantastische dingen die ik op specifieke plaatsen heb gegeten, bv. een heerlijke risotto con zucchini in Oltrarno, Firenze in maart 2012, of die antipasto van avocado en grijze garnalen in de wat verstopte Osteria Mocenigo in Venetië in september 2016. En niet te vergeten: die ongelofelijk heerlijke desserts of dolce’s altijd (zoals tiramisu of gelato).

Maar waar heb ik nu het beste gegeten in Napels? En wie wint er: pizza of pasta (of risotto of gnocchi of …)?

Ristorante ‘7 Soldi’: op plaats drie

Op de derde plaats geëindigd, is Antica Pizzeria Ristorante ‘7 Soldi’ dal 1962. We bestelden de oerklassiekers, Pizza Margherita en Pizza Marinara. Zeer lekkere smaken en dunne bodem. Zo zou het altijd moeten zijn. We kwamen hier een tweede keer terug (het was lekker en vlakbij de B&B gelegen) en bestelden dan pasta en risotto. De risotto con marisco was best goed maar niet zoals ik hem zou klaarmaken en de spaghetti alla carbonara was al dente en zwaar. De pizza’s waren beter!

‘Brandi Ristorante’: de oerpizza

Pizza’s zijn het goedkoopste gerecht op de Italiaanse menukaart: voor minder dan tien euro kan je gegeten hebben! Napels is de plek waar de pizza’s zijn uitgevonden.

De oerpizza, Pizza Margherita, met tomaat, mozzarella en basilicum (de kleuren van de Italiaanse vlag), kreeg zijn naam toen koningin Margherita in de 19de eeuw op staatsbezoek was in Napels met haar man, Koning Umberto I van Italië. Pizza was toen helemaal nog niet gekend, zelfs niet in de rest van Italië. En Margherita vond ‘een pizza met tomaat, basilicum en mozzarella’, het lekkerste van het ganse staatsbanket. Prompt werd die pizza omgedoopt tot ‘pizza Margherita’ en dit was het begin van de wereldwijde culinaire verovering door de pizza.

Napels 2017: Pizzeria Brandi.
Napels 2017: Pizzeria Brandi

Het staatsbanket werd verzorgd door ‘Brandi Ristorante’. Deze pizzeria bestaat nog steeds en laten wij daar nu net zijn gaan eten en een pizza Margherita besteld hebben. De beroemde pizzeria heet voluit Antica Pizzeria della Regina d’Italia ‘Brandi’, dal 1780, “dove la pizza è un pezzo di storia” en is gelegen in Via Chiaia. Wat vond ik van dé authentieke pizza gegeten ín Napels in dé pizzeria waar deze werd uitgevonden? De beste pizza die ik ooit gegeten heb. Uiteraard! 🙂

Trattoria Caprese

Echter op zaterdagavond zijn we ook gaan eten in de wijk Vomero, dé uitgaansbuurt van Napels, bij Trattoria Caprese, tegenover ‘Teatro Diana’s’. We aten als starter een insalatone (da’s Italiaans voor grote salade) en als hoofdgerecht, gnocchi alla Sorrento en pennette alla Scarpariello. De bediening was supersnel. De porties waren mega! Hier kweek je kilo’s. En alles was superlekker. Een aanrader. En de Napolitaan denkt er ook zo over, want de zaak zat stampvol toen wij vertrokken.

Pizza versus Pasta

Wat wordt het: pizza of pasta? Pizzeria Brandi of Trattoria Caprese? Het verschil is klein maar omdat ik meer fan ben van pasta dan pizza, kies ik toch voor de pasta’s van Trattoria Caprese. Sorry Margherita!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: