Skip to main content

Manchester 2016 (dag 2): 2x een museum, Imperial War Museum North en Manchester Art Gallery.

Een vijfdaagse dubbel-citytrip in de herfst van 2016 naar de buursteden Manchester en Liverpool in Noordwest-Engeland bracht ons hoogtepunten als ‘The Cavern Club’, de Anglicaanse Kathedraal, Liverpool Waterfront, Premier League football, The John Rylands Library, het Imperial War Museum North en the Manchester Art Gallery en culinair genot afkomstig uit alle windstreken. Lees hier het reisverslag van dag 2 in Manchester. Voor de verslagen van de andere dagen in Manchester en Liverpool, klik hier. 

Het is dinsdag 1 november, Allerheiligen, en dag twee van ons bezoek aan Manchester. Deze avond nemen we het vliegtuig terug naar België maar niet voor een bezoek te hebben gebracht aan The Quays en twee musea: het Imperial War Museum North (IWMN) en Manchester Art Gallery. Na een stevig Engels ontbijt, een ritje op metro F en een ommetje langs het Old Trafford Football Stadion waar Manchester United thuis is (fotootjes trekken), belanden we bij IWMN.

Manchester United - The United Trinity: Best Law Charlton.
Manchester 2016: Manchester United – The United Trinity: Best Law Charlton.

Imperial War Museum North

10:30-13:00 Imperial War Museum North is een ontwerp van Daniel Libeskind uit 2002.

Manchester 2016: Imperial War Museum North - Outside.
Manchester 2016: Imperial War Museum North – Outside.

Het IWMN gebouw telt twee niveaus. Het gelijkvloers omvat de ticketbalie, shop, toiletten, leerstudio, een computerruimte waar je je familiale oorlogsgeschiedenis kunt opzoeken in de IWMN database, de AirShard (een 60 m hoge constructie waar wind en regen vrij spel hebben), en een zone waar de geschiedenis van de ‘Pasen opstand’ (Dublin 24 april 1916) (door Ierse Republikeinse opstandelingen) vanuit het standpunt van ooggetuige Willie McNieve vertelt wordt m.b.v. een virtuele realiteitsbril. De combinatie eigen bril en VR-bril wringt en doet zeer aan de neus. Het verhaal is interessant. De virtuele wereld is zichtbaar virtueel.

De eerste verdieping omvat de cafetaria met zicht op het waterfront, een ruimte voor tijdelijke exposities (in november 2016 liep ‘Fashion on the Station: 1940’s Street Style’), en de ‘Main Exhibition Space’. Dit is één grote, hoge ruimte en omvat quasi het ganse gebouw. Wat vind je hier? Een tijdslijn, ‘the Big Picture Show’, 7 grote objecten die verband houden met oorlog, 8 ‘Action Stations’ (hands-on activiteiten), 6 thematische ‘silos’ (aparte expositieruimtes die een oorlogsthema uitwerken), en 2 TimeStacks.

Manchester 2016: Imperial War Museum North - Prullaria.
Manchester 2016: Imperial War Museum North – Prullaria.

Op de binnenmuren wordt de tijdslijn van WOI tot nu beschreven en om het uur wordt de ‘Big Picture Show’ geprojecteerd, een spectaculaire 360° beelden- en geluidsshow.

IWM North vertelt chronologisch het verhaal van oorlogs- en politieke feiten van 1914 tot nu waar de Britten bij betrokken waren: WOI (1914-1918), interbellum (1919-1938), WOII, de jodenvervolging en de bevrijding (1939-1945), de koude oorlog, de wapenwedloop & de Vietnamoorlog (1946-1990) en tenslotte de periode 1990 tot nu (met de golfoorlogen, 9/11, de War on Terror, de conflicthaarden in het Midden-Oosten, enz.).

De 7 grote objecten zijn een Harrier Jump-jet (straaljager), een Artillerie stuk, een vuurgevecht aanhangwagen, een Trabant (auto), een Leopard patrouillewagen, een T34 Russische tank en verwrongen staal van het World Trade Center.

De zes thematische ‘silos’ zijn ‘Oorlogservaringen’, ‘Vrouwen & Oorlog’, ‘Oorlogsimpressies’, ‘Het Britse Rijk, het gemenebest & Oorlog’, ‘Wetenschap, Technologie & Oorlog’ en ‘De Nalatenschap van Oorlog’.

Hoe wordt dit verhaal verteld? Via veel persoonlijke verhalen en getuigenissen, hands-on ervaringen (Bijv dingen ruiken, een oorlogshelm opzetten, doe-oefeningen), multimedia (foto’s, infoborden, filmen, projecties, radiofragmenten, filmbeelden, posters, krantenartikels) en via tentoongestelde voorwerpen (foto’s van mensen, burgers, militairen, politieke en militaire leiders; burger- en militaire kleding zoals hoeden, helmen, botten, militaire uniformen; wapens zoals revolvers, zelfgemaakte geweren, een mitrailleur, messen, een gasmasker, een Duitse en Britse zeemijn; persoonlijke foto’s, dagboeken, identificatiekaartjes, laatste brieven naar thuisfront; oorlogsmedailles).

Er hangen ook enkele kunstwerken.  Zo hangt er Bijv. het Schilderij ‘The Death Cart: Lodz Ghetto’ (1980-1982) van Edith Birkin (°1927), een Joodse die de concentratiekampen overleefde. En er is een werk van Chava Rosenzweig met Davidssterren in verschillende materialen als porselein, koper en zilver uit 2015. Ze woont en werkt in Manchester. Het beeldhouwwerk ‘De Kruisvaarder’ (2010) van Gerry Judah stelt een stukje van een zandkleurige, kapotgeschoten stad voor (uit het Midden-Oosten?). 

Manchester 2016: Imperial War Museum North - 'De Kruisvaarder' (2010) Gerry Judah.
Manchester 2016: Imperial War Museum North – ‘De Kruisvaarder’ (2010) Gerry Judah.

Hoe ervaar je het? Het gebouw is indrukwekkend en werkt desoriënterend. Het verhaal grijpt naar de keel, roept emoties op (angst, verwondering, ongeloof, verbijstering, woede, ergernis, nieuwsgierigheid) en doet je nadenken.

Nog een weetje over de eerste Wereldoorlog: De eerste drie jaar van de oorlog was er niet veel beweging op de oorlogsfronten, tot de Amerikanen meededen met de strijd. In april 1917 stapte de VS mee in de oorlog met de geallieerden (omdat Duitse U-boten passagiersschepen met Amerikaanse burgers aan boord torpedeerden en omdat Duitsland een Mexicaanse inval van de VS steunden). In november 1917 namen de communisten over in Rusland. WOI eindigde op 11 november 1918 om 11 uur. 21 miljoen mensen stierven. In 1918 woedde de Spaanse griep die nog eens 20 miljoen doden tot gevolg had.

Manchester Art Gallery

13:00 Via wandelbrug, MediaCityUK en BBC Studios, wandelen we over een tweede brug tot bij ‘The Lowry’s’, een shopping, dining, uitgaans- en Kunstencentrum. We happen snel wat binnen bij fastfoodketen ‘Tandoori Delights’ in de restaurant zone. Dan nemen we de metro terug naar het stadscentrum: St.Peter’s square (Bert) en Piccadilly (Wim, volgende halte). Ik bezoek het Manchester Art Gallery, Wim gaat een glas met opschrift kopen in het Hard Rock Café van Manchester.

Manchester 2016: The Lowry's'- Graffiti van Banksy.
Manchester 2016: The Lowry’s’- Graffiti van Banksy.

14:55 Manchester Art Gallery.  Wat valt er te ontdekken in het Manchester Art Gallery? De vaste collectie omvat schilderkunst van 17e tot begin 20ste eeuw (vnl. Britse kunst) met zalen over Vlaamse en Nederlandse schilderkunst 1600-1800 (stadszichtjes, plattelandszichtjes en zeezichtjes, scènes uit het dagelijkse leven; Op David Teniers, de Jonge, na, geen grote namen.), 18e en vroeg 19e eeuwse Engelse schilderkunst (landschappen, ‘Le Grand Tour’, portretten, stillevens), ‘Romantiek en Natuur’ (bv. ‘Marshal Ney Supporting the Rear Guard During The Retreat From Moscow’ (1856) door Adolphe Yvon. Dit is een scène uit de rampzalige oorlogscampagne van Napoleon tegen de Russen in 1812, waarbij de Siberische winter en ‘De techniek van de verschroeide aarde’ van de Russen, ervoor zorgde dat de meeste van Napoleons 450.000 soldaten omkwamen door honger of vrieskou.), de Pre-Rafaëllieten (bv. Ford Madox Brown met ‘Work’ (1852-1865)), Victoriaanse schilderijen (o.a. landschappen, portretten, Oudheidkundige en mythische taferelen. Bv ‘De wagenrennen’ (1882) Alexander von Wagner, ‘Hylas en de Nymfen’ (1896) John William Waterhouse.), Engelse en Franse Impressionisten en post-impressionisten (L.S.Lowry & Adolphe Valette: Urban Landscapes. Impressionistische schilderijen van Manchesters stadsleven: trams, bussen, taxi’s, smog en fog. Bijv. Valette met ‘Old Cab at All Saints, Manchester’ uit 1911, of met ‘Oxford Road, Manchester’ uit 1910).

Manchester 2016: Manchester Art Gallery - 'Marshal Ney Supporting the Rear Guard During The Retreat From Moscow' (1856) Adolphe Yvon.
Manchester 2016: Manchester Art Gallery – ‘Marshal Ney Supporting the Rear Guard During The Retreat From Moscow’ (1856) Adolphe Yvon.
Manchester 2016: Manchester Art Gallery - 'Hylas en de Nymfen' (1896) John William Waterhouse.
Manchester 2016: Manchester Art Gallery – ‘Hylas en de Nymfen’ (1896) John William Waterhouse.

Daarnaast zijn er tijdelijke exposities over ‘Hollandse zeezichtjes’, over ‘Hondartza Fraga’ en over ‘Joseph Parry 1744-1826’ (gallerij 11), over Victoriaanse landschappen van Schotland (‘A Highland Romance: Victorian Views of Scottishness’), over ‘The Edwardians’ (Engelse schilderkunst van 1901-1914. In een tijd van grote politieke, sociale en economische veranderingen, legden de Edwardians nostalgisch de schoonheid van de fragiele huidige Britse samenleving vast voor dat die zou verdwijnen), over ‘Het gevecht om de Somme’ (WOI, 1916. Tekeningen en schilderijen. Bijv ‘A Front Line Near St. Quentin’ (1918) CRW Nevinson), en expo’s over ‘Boris Nzebo – Urban Style’ (kunstschilder, °1979, Gabon. Nzebo schildert het dagelijkse leven in Douala stad, Kameroen, waar hij nu woont. Hij is gefascineerd door haarsnits die veel vertellen over de persoon. Hij produceert grote werken in levendige kleuren met gestyleerde silhouetten van mensenhoofden over een achtergrond van een architecturaal stadsleven, lokale buurten en het stadsleven.), over mode (‘Fashion & Freedom’) en over design (‘Modern Japanese Design’). Er hangen ook enkele losse hedendaagse werken her en der in het Museum verspreid: ‘Love Is In The Air’ van Banksy (2000) en ‘Portrait of a Man’ van Jai Redman (2015).

Manchester 2016: Manchester Art Gallery - Boris Nzebo - Urban Style.
Manchester 2016: Manchester Art Gallery – Boris Nzebo – Urban Style.

Outro

15:45 En dan zit de reis erop. We pikken de bagage op, nemen de trein naar Manchester Airport en het vliegtuig terug naar België. De vlucht heeft vertraging (lift off om 20u30), is zacht en vooral razendsnel: op minder dan een uur zijn we in Charleroi. Het is diep in de nacht als we terug in Antwerpen zijn. Hometown!

One thought to “Manchester 2016 (dag 2): 2x een museum, Imperial War Museum North en Manchester Art Gallery.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: