Skip to main content

Manchester 2016 (dag 1): 2x een bibliotheek, 2x een museum, 2x culinair Aziatisch genieten

Een vijfdaagse dubbel-citytrip in de herfst van 2016 naar de buursteden Manchester en Liverpool in Noordwest-Engeland bracht ons hoogtepunten als ‘The Cavern Club’, de Anglicaanse Kathedraal, Liverpool Waterfront, Premier League football, The John Rylands Library, het Imperial War Museum North en the Manchester Art Gallery en culinair genot afkomstig uit alle windstreken. Lees hier het reisverslag van dag 1 in Manchester.  Voor de verslagen van de andere dagen in Manchester en Liverpool, klik hier.

Manchester 2016: Merry Christmas
Manchester 2016: Merry Christmas

De dag start: een bibliotheek en andere cultuurinstellingen

Na een uitgebreid ontbijt (English breakfast), zijn we klaar voor een dag wandelen door het historisch centrum van Manchester. Het is maandag 31 oktober 2016 en dag 4 van onze dubbel citytrip Liverpool-Manchester. The Bridgewater Hall is een hypermoderne concertzaal dat ontworpen werd door RHWL architects en gebouwd in 1993-1996. Hier zijn de klassieke gezelschappen van Manchester thuis zijn, zoals ‘The Hallé Orchestra’ en ‘BBC Philharmonic Orchestra’. We passeren ‘The Midland Hotel’: dit hotelpaleis met indrukwekkende koetspoorten opende in 1903 de deuren en hier beslisten Charles Stewart Rolls en Henry Royce de handen in elkaar te slaan en Rolls-Royce op te richten. We bezoeken (09:50-10:10) Manchester Central Library: een rond gebouw met een grote hoge centrale leeszaal (“Sssssshhhtt, Silence please!”) en met een grote collectie muziekboeken en partituren. We passeren Albert Hall en The Opera House (waar vanavond ‘Full Monty’ speelt, een theatershow gebaseerd op de gelijknamige film).

Manchester 2016: Manchester Central Library
Manchester 2016: Manchester Central Library

Museum of Science & Industry

10:40-12:50 Museum of Science & Industry bestaat uit vijf massieve, industriële gebouwen/hallen die gereconverseerd zijn tot een kindvriendelijk hands-on wetenschapsmuseum. De inkom is gratis maar voor een simulatierit en een 4D-film moet je wel een kleine bijdrage betalen. Museum of Science & Industry is een indrukwekkend museum voor groot en klein die gek zijn op techniek waarbij de focus ligt bij de industriële revolutie van de 19de eeuw in Manchester (textiel, aardgas, electriciteit) en met enkele fascinerende historische machines zoals (stoom)turbines, geigertellers, stoomlocomotieven, oude auto’s en fietsen, vliegtuigen. De hal ‘Great Western Warehouse’ bespreekt de textielindustrie (met vele water, stoom, olie, en elektrisch aangedreven weefgetouwen), revolutionaire industriële en wetenschappelijke ontdekkingen (zoals Massaspectrometrie, CERN), de verfindustrie. We wonen twee kindvriendelijke voordrachten bij over de revolutionaire ontdekkingen die plaats vonden in Manchester en over de textielindustrie.

Manchester 2016: Museum of Science & Industry - Les op kinderleest.
Manchester 2016: Museum of Science & Industry – Les op kinderleest.

De hal ‘1830 Warehouse’ is gedeeltelijk in opbouw (communicatietechnologie). ‘Station Building’ is de oudste treinterminus ter wereld, langs de eerste spoorlijn ter wereld, van Manchester naar Liverpool, uit 1830. Wel in feite is die van Liverpool (maar die werd afgebroken) net dat tikkeltje ouder, maar dat zullen ze in Manchester niet graag horen! Power Hall staat vol met historische, werkende motoren en locomotieven. ‘Air & Space Hall’ verzamelt historische vliegtuigen zoals het allereerste luchtwaardige vliegtuig van de gebroeders Wright uit 1904, en very old oldtimers zoals de Ford T.

Manchester 2016: Museum of Science & Industry - Weefgetouw.
Manchester 2016: Museum of Science & Industry – Weefgetouw.

Museum of Science & Industry is een topmuseum van Manchester omwille van de grote machines en voertuigen die je hier kan bekijken, maar ik blijf wat op m’n honger zitten omdat de uitleg summier en niet diepgravend genoeg is en op kinderleest is geschoeid.

Manchester 2016: Museum of Science & Industry - Historische propeller vliegtuig.
Manchester 2016: Museum of Science & Industry – Historische propeller vliegtuig.

12:00 Doodgaan! T.h.v. ‘Station Building’ krijg ik plots zeer zware krampen in m’n borst (of iets dat daar op lijkt) net nadat ik cola heb gedronken. Ik moet gaan zitten, kan niet verder, kan moeilijk ademhalen en denk dat ik afgevoerd moet worden. Tien minuten later is het over: niet m’n leven maar wel de krampen! Op bepaald moment zat ik neer, rug recht om beter te kunnen ademhalen, en was met beide handen over m’n borstkas aan’t wrijven en kreunende geluiden aan’t maken. Het volk dat passeerde keek erg raar op.

Culinair Aziatisch genieten @ Spinningsfields

13:00 Spinningfields. Dit is een nieuwe wijk met moderne hoogbouw. Begin jaren 2000 begon de ontwikkeling van de site. Het omvat een twintigtal gebouwen met ‘1 The Avenue’ en ‘Civil Justice Centre’ als vlaggenschepen. Vooral Financiële bedrijven (Banken, verzekeringsmaatschappijen) zitten hier. Spinningfields wordt het Canary Wharf van het Noorden genoemd.

In Spinningfields kan je ook leuk gaan shoppen (Bijv. the Avenue met top kledingwinkels) en lekker eten, bv. in Leftbank Building (met streetfood keuken en casual dineren) en heeft de beste (soms betaalbare) restaurants die de stad te bieden heeft (zoals Australasia, the Dockyard (streetfood) Tattu (Chinees), The Lawn Club (Engels), The Oat House (bier) en Ibérica (Spaans)).

13:10-14:45 Australasia restaurant. We gaan voor de voordelige lunchmenu met verschillende keuzemogelijkheden: Wim neemt Tepanyaki rund en Thaise visbouillonsoep met zalm, lente-ui en noedels, ik kies ook de visbouillonsoep en futomaki, vier grote maki’s met zalm, en warme pikante rijst- en varkensvleesballetjes. Heel lekker! En de setting is ook heel mooi: knappe inrichting en serveersters! Mijn ogen doen er zeer van!

The John Rylands Library

14:45-15:30 De bibliotheek is een Manchester staaltje van top neo-gotiek. Het gebouw als geheel, maar vooral ‘Rylands pronkgalerij’ doen wat denken aan een kathedraal door de bouwstijl, door het lang, hoog, rechthoekig bouwvolume, met glasramen aan begin en einde, met een rij kapelletjes langsheen de lange zijde die vol boeken staan en versierd met beelden. Zeer mooi.

De tijdelijke expositie over Jeff Nuttall, een radicale, avant-garde Britse poëet, schilder, acteur en editor uit de jaren ’60 en ’70, best gekend voor een magazine ‘My Own Mag’, lopen we tamelijk vlug door.

Manchester 2016: The John Rylands Library.
Manchester 2016: The John Rylands Library.

We zijn gekomen voor het gebouw zelf en voor de ‘Rylands Gallery’, de historische leeszaal, kan je de belangrijkste historische manuscripten in het bezit van de bibliotheek bewonderen waaronder handgeschreven Bijbels met verluchtingen, de eerste boekdrukken, het oudste bestaande (200-300 AD) (papyrus)manuscript fragment(je) van het Nieuwe testament (uit het evangelie van Johannes en geschreven in het oud-Grieks) (een bijzonder object), wetenschappelijke publicaties (Isaac Newton, Charles Darwin), politieke verdragen, literaire werken (William Shakespeare) en dagboeken.

Manchester 2016: The John Rylands Library.
Manchester 2016: The John Rylands Library.

Daarnaast is er een speciale selectie uit de wetenschappelijke afdeling on display n.a.v. Manchester’s titel van Europese stad van de wetenschappen: ‘Capturing Science: images past and present’. Herkenbaar zijn de spotprent van Darwin en aap, of foto van de maan uitgevoerd in was en een tekening van Isaac Newton.

National Football Museum

15:35 We wandelen verder: Albert Square, Albert Memorial, Manchester City Council, via Cross Street langs Royal Exchange Theater, tot bij Manchester city fan shop in het hedendaagse Arndale shoppingcenter, dan naar Exchange square met het Victoriaanse Corn Exchange shoppingcenter. Hier ligt vlakbij het Manchester Cathedral St. Mary’s en National Football Museum in de URBIS building. Voor de klassieke muziekconcerten in Chetham’s School of Music zijn we te laat (op middaguur).

16:15-16:50 National Football Museum in URBIS building. Een ontwerp van Ian Simpson, gebouwd in 2002. We hebben weinig tijd dus spurten overal snel door. Het museum vertelt het verhaal van het Engels voetbal: de beginjaren, de oprichting van de premier league, de FA cup, de successen in Europa.

Manchester 2016: National Football Museum in de URBIS building.
Manchester 2016: National Football Museum in de URBIS building.

Er is speciale aandacht voor de dodelijke vliegtuigcrash in München met de Manchester United ploeg op 6 februari 1958. De eerste twee pogingen om op te stijgen werden afgebroken. Bij de derde poging was het beginnen sneeuwen waardoor het vliegtuig niet genoeg snelheid kon maken, en van de baan schoof en crashte tegen een huis, een boom en een schuur met truck die ontplofte. Van de 44 passagiers overleefden 23 spelers en begeleiders en meereizende journalisten de crash niet. Tien van de zeventien spelers vonden de dood of waren te zwaar gewond om ooit nog te kunnen spelen. Legende Bobby Charlton en manager Matt Busby hadden meer geluk maar waren wel zwaargewond. Het team was top en had het in zich om te schitteren en mooie prijzen te gaan pakken in Engeland en Europa. Ze kwamen terug uit Joegoslavië waar ze zich net hadden gekwalificeerd voor de halve finale Europacup I tegen Rode Ster Belgrado. Omdat de helft van de ploeg omgekomen was, pakten ze dat seizoen geen enkele prijs. Tien jaar later won Manchester United met een nieuw jong team onder diezelfde manager Matt Busby en met sterspeler Bobby Charlton alsnog Europacup I.

Manchester 2016: National Football Museum in de URBIS building.
Manchester 2016: National Football Museum in de URBIS building.

Er is een verdieping waar je zelf een balletje kan trappen spelletjesgewijs (tegen betaling! Doen we niet).

Tijdens ons bezoek loopt een tijdelijke expo over het Engelse nationale succesteam dat de FIFA wereldbeker won in 1966, 50 jaar geleden. Dit was in Engeland zelf en de finale werd met 4-2 gewonnen, na verlengingen, tegen West-Duitsland in het legendarische Wembley stadium in Londen. De succesmanager heette Alf Ramsey.

16:55-17:05 Manchester Cathedral St. Mary’s. Hier zijn werken aan de gang (zoals op meerdere plaatsen in Manchester) en de kathedraal is slechts beperkt toegankelijk.

Culinair Indisch genieten @ Leftbank, Spinningsfields

17u30 De nacht is gevallen en de dag zit erop. Etenstijd! Onder het maanlicht en de straatlampen, lopen we via The Lowry Hotel & Calatrava Brug tot bij the Leftbank building in Spinningfields. We gaan binnen bij ‘Scene, Indian Street Kitchen’. Omdat het happy hour is bestellen we elk een cocktail voor vijf euro: ik neem een Bloody Mary (We zijn in Engeland!), Wim een Mojito. Die Mary brandt in m’n keel! Als hoofdgerecht kiezen we zowat het enige gerecht uit waar geen rode peper symbool achter staat: tikka massala. Desondanks is het toch te pikant voor mij. De knoflook naan tempert de hitte wat. Buiten dat, is het eten zeer lekker. We maken er nog een gezellige avond van en keren dan terug naar het hotel (een wandeling van een 20tal minuten, recht-op-recht).

Avondje stappen in Manchester centrum

Na het uitgelopen diner in het Indisch restaurant in the Leftbank, beslissen we terug te gaan naar het hotel. Maar in Manchester zijn er heel wat uitgaansmogelijkheden. Zo heb je ‘HOME’, een uitgaanscomplex met bioscopen, theaterzalen en expo’s. The Venue is een club die rock muziek voor een iets ouder publiek speelt (Jimi Hendrix, Queen, The Clash, David Bowie,…). The Opera House programmeert opera, musicals, ballet en concerten. 42nd street is een club dat een jong publiek aantrekt.

Manchester 2016: The Opera House.
Manchester 2016: The Opera House.

One thought to “Manchester 2016 (dag 1): 2x een bibliotheek, 2x een museum, 2x culinair Aziatisch genieten”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: