Skip to main content

Ljubljana & Omgeving in 5 dagen: Transport, verblijf, schema en kosten.

Slovenië – Meer van Bled

Intro

Heb je zin in een goedkope citytrip, op anderhalf uur vliegen van België, naar een Europese, Zuiderse hoofdstad waar alles in het centrum op wandelafstand is, waar in de stad en in de ruime omgeving zeer mooie dingen te zien zijn, waar de mensen en het leven gemoedelijk en mooi zijn, waar je lekker en goedkoop kan eten? Heb je 4-5 dagen vrijetijd te spenderen? Breng dan een bezoek aan Ljubljana in Slovenië, en lees dit artikel voor alle tips en info omtrent transport, verblijf, het reisschema en de kosten dat wij gehuurd, geboekt, afgewerkt of gemaakt hebben.

Dag 1 : Vlucht, huurauto en verblijf – enkele cijfers en feiten.

We starten de reis met een lange treinrit naar Charleroi-Zuid en een rit met TEC Bus A. Op de luchthaven van Charleroi verloopt alles vlot (de dag erna is er een staking van het veiligheidspersoneel en loopt alles in het honderd) en nemen we de low-cost Wizzair vlucht naar Ljubljana. Voor 40€ (per persoon) vliegen we heen en terug na 5 dagen verblijf. Na een rustige vlucht staan we anderhalf uur later op Sloveense bodem. Het is dan al 19 uur ’s avonds.

Nabij de luchthaven (gewoon de straat oversteken als je het luchthavengebouw uitwandelt), vind je de verschillende autoverhuurbedrijven. Wij opteerden voor goedkoop, degelijk, internationaal en betrouwbaar: Budget Car Rental. We nemen de kleinste en goedkoopste auto uit het gamma en krijgen een zwarte Skoda Fabia met +50.000 km op de teller. In Slovenië moet je betalen voor een wegenvignet (sticker op voorruit), anders loop je het risico van een boete te krijgen. Vraag ernaar bij het autoverhuurbedrijf. Wij betalen voor twee dagen autohuur 86€. We rijden in totaal 467 km (38 km op dag 1, 215 km op dag 2, 214 km op dag 3). Op dag 3 leveren we de auto terug in bij het Budget filiaal in het centrum van Ljubljana (Grand Hotel Union), nadat we de tank terug volgegoten hebben. We tankten voor 34.03€ benzine aan 1,295 €/L voor in totaal 26,28 L.

In een dik half uur (38 km) rijden we van de luchthaven naar het centrum van Ljubljana en ons verblijf voor vier nachten: B&B Atticus. Dit verblijf werd gekozen voor de positieve beoordelingen, de locatie (los in het centrum), de privé-parking en de prijs. De kleine parking achter de Bed & Breakfast kost 10€ per dag (en moet je reserveren). We betalen 201,44€ voor vier nachten voor een twin room oftewel 25,04€ per persoon per nacht. Het lijkt goedkoop maar nadeel is wel dat de badkamerfaciliteiten gemeenschappelijk zijn en dat onze kamer van 8m² met niet veel meer dan twee bedden laag tegen de grond zeer basic is en op de derde verdieping gelegen is (en er is geen lift!). Dit is niet voor iedereen een aanrader. De douche is wel uitstekend: veel bewegingsruimte, proper, en een krachtige, direct warme waterstraal. De wifi is snel. Alles lijkt nieuw en de renovatie van het oude pand is mooi. Er werd veel hout gebruikt voor de inrichting. Het ontbijt van de volgende dagen is continentaal buffetontbijt, eerder beperkt in aanbod maar wel lekker.

Het is al bijna 21u. We beslissen nog eventjes naar het centrum te wandelen (slechts op 10 minuten stappen van de B&B) en een hamburger te gaan eten. We passeren onderweg langs enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de Drakenbrug (de draak is een symbool van de stad), de drie-delen brug van Jože Plečnik (de beroemdste architect van Slovenië) en de Robba fontein (geïnspireerd op vierstromenfontein op Piazza Navona in Rome).

Samenvatting reis: kosten en reisschema.

Het totale kostenplaatje bedroeg voor mezelf 453 euro voor deze citytrip van vijf dagen (met vliegtuigtransport en drie dagen huurauto). Verdeeld over de categorieën ‘Inkom Attracties’, ‘Vervoer’ (Vlucht, Huurauto, tanken, overige), ‘Voeding’ (Uit eten, overige), ‘Overnachting’ (B&B Atticus) en ‘Souvenirs’, geeft dat dit taartdiagram.

2019 Ljubljana – Taartdiagram ‘kosten’

Ons reisschema ‘Citytrip Ljubljana en omgeving’ zat als volgt in elkaar:
Dag 1, Woensdag 3 april 2019: Vlucht Wizzair en check in B&B Atticus
Dag 2, Donderdag 4 april 2019: De Meren van Bled en Bohinj
Dag 3, Vrijdag 5 april 2019: Škocjan grotten + Stadsverkenning Triëste (Italië)
Dag 4, Zaterdag 6 april 2019: Stadscentrum Ljubljana (Bezoek aan Kasteel Ljubljana, Nationaal Museum van Slovenië, Tivoli Park)
Dag 5, Zondag 7 april 2019: Stadscentrum Ljubljana (Metelkova city, Nationaal Museum van Slovenië filiaal Metelkova, Museum voor Hedendaagse Kunst Metelkova) + vlucht terug naar België.

Outro

De komende weken zal ik artikels over dag 2 tot 5 publiceren op de Reisboei website.  En voeg ik links toe in dit artikel.

3 thoughts to “Ljubljana & Omgeving in 5 dagen: Transport, verblijf, schema en kosten.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: