Skip to main content

Ljubljana & Omgeving in 5 dagen: Stadsverkenning Ljubljana.

De Drakenbrug – De Draak is het symbool van de stad.

Intro.

Verslag Dag 4 reis Ljubljana & omgeving begin april 2019. Vandaag staat een stadsverkenning van Ljubljana centrum gepland. Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië maar het centrum is erg klein, makkelijk te bezichtigen te voet en dat op twee dagen tijd (als je niet al te veel kerken en musea enz. bezoekt). Wat is er zoal te zien in deze overzichtelijke hoofdstad? De hoogtepunten heb ik in het vet gezet.  Voor de praktische informatie over deze reis en een overzicht van het reisschema, kijk je hier.

Stadsverkenning Ljubljana: een overzicht van de hoogtepunten.

De rivier Ljubljanica doorkruist het centrum en verschillende beroemde bruggen overspannen de rivier.

  • Zo heb je de Drakenbrug (Zmajski most), gelegen ten noorden van het kasteel van Ljubljana en de eerste brug die je tegenkomt als je vertrekt uit B&B Atticus richting centrum. De brug werd gebouwd in 1901 in Art Deco stijl en er staan drakenbeelden op de brug. Dit lokt veel toeristen en hun fototoestel. De draak staat symbool voor de macht en de moed van de stad.
  • De Slagersbrug (Butcher’s Bridge) is de volgende brug die je tegenkomt. Deze brede wandelbrug werd geopend in 2010, is gelegen t.h.v. de centrale markt en werd versierd met enkele standbeelden (zoals Adam en Eva, Prometheus). Ook de toeristen zorgden voor versieringen, in de vorm van keiveel slotjes in hartjesvorm vastgeklonken aan de balustrades om de liefde tussen twee toeristen voor eeuwig en drie dagen te beklinken.
  • De beroemdste brug van Ljubljana zijn in feite drie bruggen, ‘de Drie Bruggen van Ljubljana’ of ‘Tromostovje’. Ze dateren van 1931-32 en werden ontworpen door de beroemdste architect van Slovenië, Jože Plečnik, die ook vele andere gebouwen in Ljubljana en in Slovenië ontwierp. Het is de man die Ljubljana heeft vorm gegeven.
  • De Schoenlappersbrug (Cobbler’s Bridge) is één van de oudste bruggen over de rivier de Ljubljanica en haar geschiedenis gaat terug tot in de 13e eeuw. In de Middeleeuwen was er een slagerij maar de stank was niet te harden en de Keizer betaalde de slager om te verhuizen. Daarna kwamen de schoenlappers die de huidige naam aan de brug gegeven hebben. De brug werd regelmatig vernield, meestal door brand of overstromingen, en was eerst van hout en later van steen. De huidige versie werd ontworpen door Jože Plečnik, wie anders, in 1931.
  • Alle vermelde bruggen liggen in de autovrije voetgangerszone in het stadscentrum die werd ingesteld in 2007.
Schoenlappersbrug – Zicht op St. Franciscus Kerk van de Annunciatie.

Enkele belangrijke open ruimtes zijn Het Congresplein (uit 1821) met statige gebouwen er omheen (zoals dat van de Sloveens philharmonie), het Plein van de Republiek (met Nationaal Parlementsgebouw en een moderne building dat de energieregulators huisvest), en Prešernov plein (met St. Franciscus Kerk van de Annunciatie en France Prešeren Monument, nabij Tromostovje).

De belangrijkste kerken in het centrum van Ljubljana zijn de St. Franciscus Kerk van de Annunciatie (Barokke kerk uit 17de eeuw, gerenoveerd in 2007, aan Prešernov plein), de Ursulinen kerk van de Heilige Drievuldigheid (Gebouwd tussen 1718 en 1726 in barokke stijl, het imposante altaar werd besteld door Robba) en de kathedraal (niet zo bijzonder).

De Robba fontein werd in opdracht van Francesco Robba gebouwd (1751). De fontein is geïnspireerd op de Vierstromenfontein op Piazza Navona in Rome. Echter de fontein bij het stadshuis is een replica, het origineel valt te bewonderen in de Nationale Galerij.

Ljubljana Kasteel.

Een van de hoogtepunten van Ljubljana, letterlijk en figuurlijk, is het Kasteel van Ljubljana (Ljubljanski Grad), dat op een hoge heuvel in het centrum van Ljubljana gelegen is. Om er te geraken kan je te voet gaan of (minder inspannend) het kabeltreintje nemen (hoogteverschil van 70 m). Het kasteel kan je gratis binnen maar voor de musea op de site moet je inkom betalen. Het kasteel dateert uit de 15de eeuw maar werd recent volledig gerenoveerd met als resultaat een geslaagde combinatie tussen nieuwe en oude elementen. In de toren zit een chique restaurant en op het binnenhof kan je een koffie of frisdrank drinken.

Het belangrijkste en beste museum van Ljubljana is de Nationale Galerij. Naast de originele Robba fontein, vind je hier de grootste namen in de Sloveense kunst zoals de impressionisten Ivan Grohar, Matej Sternen en Rihard Jakopič, en de schilderes Ivana Kobilca (realisme). Door een vergissing (onvoldoende voorbereiding) zijn we hier niet terecht gekomen maar wel in het vlakbij gelegen Nationaal Museum. Daarover in volgend hoofdstukje wat meer: ‘Wat hebben wij gedaan en beleefd in twee dagen Ljubljana stadscentrum?’. Andere musea die de moeite waard zijn, zijn De Moderne Galerij, het Stadsmuseum (Cultureel erfgoed), het Museum of Illusions, en de musea in Metelkova, nl. het Museum voor Hedendaagse Kunst Metelkova (+MSUM), Het Nationaal Museum Metelkova en het Etnografisch Museum. Maar over de alternatieve stad Metelkova dadelijk meer.

Andere dingen die de moeite zijn in Ljubljana, zijn Krizanke theater (een openlucht theater ontworpen door Jože Plečnik) en het Trnovo district (met Romeinse Ruïnes en café’s aan de rivier).

Tivoli Park is het grootste park in de stad, gelegen aan de westelijke rand van het stadscentrum, en ideaal als een ontspannen uitje op een zonnige zondag bijvoorbeeld. In het park zijn het Tivoli kasteel, kunstwerken in openlucht, de vijver en de rozentuin de moeite.

Metelkova city is een alternatieve stad in een stad. Het is een verlaten legerbasis die gekraakt werd door punkers, artiesten, graffiti-kunstenaars, rebellen, anarchisten, studenten. Het is een ideale plek voor een avondje uit, want jaarlijks worden er 1500 evenementen georganiseerd.

‘Wat hebben wij gedaan en beleefd tijdens twee dagen in Ljubljana centrum?’

Zaterdag 6 april 2019 : Ljubljana kasteel en Tivoli park en alles ertussen.

09:30 – De Fontein van Francesco Robba passeren we verschillende keren (gisteren en vandaag). Deze Rivierenfontein beeld de drie Krain rivieren uit, nl. de Sava, Krka en Ljubljanica, allegorisch voorgesteld a.h.v. drie oude watergoden.

Ljubljana Kasteel – Het Poppenmuseum.

10:00-13:00 Ljubljana Kasteel. We hebben net het kabeltreintje naar boven genomen. Ze hebben serieuze verbouwingen gehouden in dit kasteel. Een geslaagde combinatie van oud en nieuw. Veel glas, veel trappen, veel beton, een gans niveau onder het centrale pleinniveau.

We kopen een combiticketje en bezoeken de verschillende musea en ruimtes op de site. Het Poppenmuseum bezoeken we een kwartiertje. Dit is best goed. Leuke poppen, mooi gemaakt. Dan volgen de kapel en de gevangenis en de…

Uitzichtstoren (11:10-11:40). Dubbele wenteltrap naar boven met gescheiden wandelrichtingen en doorlopende rode pijlers, waardoor je onmogelijk kunt vallen. Zeer mooi uitzicht op het dak. Hiervoor moet je naar het kasteel komen: voor het uitzicht.

Ljubljana Kasteel – Roofvogel in rust op tak.

Het museum over de Geschiedenis van Slovenië (30 min). Van de Middeleeuwen, over het Habsburgse Rijk (Koninkrijk van de Kraina), de Illyrische provincies onder Napoleon Bonaparte, Habsburgse Rijk, WOI, Koninkrijk van Kroaten, Serviërs en Slovenen, WOII, Socialistische Republiek van Joegoslavië (President Tito), Onafhankelijke Republiek Slovenië (25 juni 1991), tot nu.

Kort lopen we nog de tijdelijke expositie (1 zaaltje met Andrea Peklar – Light-Darkness-Light) en de galerij met fototentoonstelling van Edi Šelhaus met ‘Fotografische Hoogtepunten’ door. Beide zijn niet de moeite. In de souvenirsshop vind ik niet mijn ding.

We nemen het kabeltreintje terug naar beneden (want de weg boven is versperd).

13:15-13:25 Dansend koppel. Op de ‘Schoenlappersbrug’ / ‘Cobblers’ Bridge’ (Jože Plečnik, met marmeren pilaren afgetopt met een bol) gaat een ouder koppel loos op ‘Blues Suede Shoes’ van Elvis Presley, gebracht door twee straatartiesten (gitaar/zang + saxofoon). Daarna volgt ‘I Love You Baby, it’s too good to be true’. Het koppel geeft alles (de man is makkelijk 65 en heeft spierwit haar en danst wat stram), terwijl een ganse menigte geamuseerd toekijkt waaronder een nog ouder koppel in beige (waarvan de man ‘applaudiseert’ met z’n krukken). De straatmuzikanten zijn goed: de gitarist heeft een diepe warme stem, net als Elvis.

Ljubljana centrum – Schoenlappersbrug – Ouder koppel dansend op Elvis Muziek.

13:30-14:10 ‘Restauvracij Paninoteka’ – Met de straatmuzikanten op de ‘Cobblers’ bridge’ op de achtergrond klinkend, nemen we plaats op het terras van ‘Restauvracij Paninoteka’. Het eten is een teleurstelling en z’n geld niet waard. Ik nam als voorgerecht mozzarella kaas die verpakt werd in deegjasje en gefrituurd, begeleid met verse basilicum en yoghurt saus. De mozzarella proef je niet. Als hoofdgerecht ga ik voor huisgemaakte ravioli met porcini paddestoelen en tomatensaus. De tomaten saus is veel te zoet en de porcini paddestoelen proef ik amper. Jammer. Gisteren in Triest hebben we veel beter Italiaans gegeten.

14:10 Wandeling langs Breg / Oever, St. James’ Brug, St. James’ Kerk, Gornji Trg / Bovenmarkt, Stari Trg / Oude Markt, ‘Schoenlappers’brug, Stadspark met Universiteit en Philharmonie, Nationaal Parlementsgebouw.

Nationaal Museum van Slovenië – Bronzen Romeins Beeld.

14:55-16:05 Nationaal Museum van Slovenië. 6€ inkom. In hetzelfde gebouw zit ook het Natuurhistorisch Museum. Combitickets zijn mogelijk. Wij beperken ons tot het Nationaal Museum, volgens reisgidsen hét museum van Slovenië. Denk ik, maar ik vergis mij, hét museum van Slovenië volgens stadsgidsen is de Nationale Galerij (zie supra), maar dat bezoeken we niet. Een vergissing.

Het Nationaal Museum geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van het Sloveens gebied van de prehistorie over de Romeinse periode tot de Middeleeuwen (1ste verdieping). Op het gelijkvloers is een Lapidarium (Beschreven Stenen) ingericht en kan je enkele Egyptische Mummies bewonderen. Hoogtepunten zijn ‘Het oudste muziekinstrument ter wereld’ (een fluit van Neanderthalers 50-60.000 jaar oud, gemaakt uit femur van jonge Holebeer), ‘Vače Situla’ of bronzen emmer uit Vače uit ijzertijd (500 BC), en een bronzen Romeins beeld uit 100-130 AD uit Ljubljana (Een jongeman in toga die de typische pose heeft van een politicus die een speech houdt).

Nationaal Museum van Slovenië – Fluit van Neanderthalers.

16:20-16:55 Tivoli park. Fototentoonstelling over Sloveense hedendaagse architectuur in openlucht (16:20), Museum voor Grafische Kunst (16:30), Plantenserre (16:40), Vijver (16:45), terug bij begin Architectuur fototentoonstelling (16:50).

Tivoli Park – Openlucht fotoexpo over Sloveense Architectuur.

16:55 Wandeling langs Miklošičev Spominek / Monument (Park) en Grand Hotel Union tot ‘Mala Ulica’ en St. Franciscus Kerk en France Prešeren Monument. We passeren onderweg een zatlap die wat staat te roepen en tegen een muur pist. De Slagers’ brug (17:15): een brede wandelbrug met keiveel slotjes in hartjesvorm vastgeklonken aan de balustrades om de liefde tussen twee toeristen voor eeuwig en drie dagen te beklinken. We vallen binnen op ‘Pivo Burger Fest’, aan de markt @ Vodnikov Trg en de Katedrala. Een weekend lang kan je hier burgers vreten en bier zuipen. We kopen geen burger maar springen wel eventjes de kathedraal binnen.

Ljubljana centrum – Pivo & Burger Fest.

17:55 Kitajska Restavracija ‘Novi Sanghai’. We gaan eten bij het Chinees restaurant recht tegenover B&B Atticus. Je zou denken “Oh makkelijk, dan moet je maar de straat oversteken en je bent terug in je hotel!”. Ja da’s waar, als de straat niet zou opgebroken zijn met een diepe gracht tot gevolg en afgezoomd met een twee meter hoog hekwerk. Dat betekent dus een eindje rondlopen. Het eten is niet slecht maar ook geen hoogvlieger.

Zondag 7 april 2019 – Metelkova City en terugreis.

09:30 Na ontbijt en check out in B&B Atticus, verkennen we nog een halve dag het stadscentrum van Ljubljana. In het Informatiekantoor koop ik een mok als souvenir. Het is sinds de eerste reizen begin 2000 een traditie geworden dat ik als souvenir een mok koop. Ik heb er ondertussen al zo’n vijftig. Deze keer is het er eentje met een leuk speels groen draakje als print voor tien euro.

09:55-10:05 De Drakenbrug. De draak is symbool van de stad. En deze draken hier worden veelvuldig gefotografeerd. Wij doen verwoed mee. Daarna wandelen we verder richting Noorden en treinstation.

10:25 Metelkova. Aan het Museumplein. Hier zijn drie nieuwe gebouwen opgetrokken: Het Etnografisch Museum, een tweede filiaal van het Nationaal Museum van Slovenië (dat we gisteren bezocht hebben) en +MSUM of het Museum voor Hedendaagse Kunst Metelkova. De drie musea zijn gratis op de eerste zondag van de maand! En welke dag is het vandaag? Yep! We hebben geluk (maar dat dwing je ook af door opzoekingswerk).

We zetten ons op een bankje op het museumplein. De zon breekt door en de vogeltjes fluiten. Het is vandaag de Ronde van Vlaanderen. Wim streamt het op zijn slimme mobiel. De nieuwe Miss België knalt de wedstrijd op gang in Antwerpen.

11:15-11:55 Nationaal Museum van Slovenië, filiaal Metelkova. Eclectische collectie. Interessantste expo is die over ‘restauratie van de collectie’: ’60 Years – In Good Hands’. Enkele collectiestukken uit Nationaal Museum van gisteren komen hier terug waaronder de fluit van de Neanderthalers (replica’s) en prehistorische helmen, bronzen emmers, speerpunten, enz. Daarnaast ook schilderijen, meubels, plastieken gebruiksvoorwerpen, edele metalen, aardewerk, enz.

Ljubljana centrum – +MSUM.

12:00-13:00 +MSUM of het Museum voor Hedendaagse Kunst Metelkova. Verschillende kleine expo’s die best interessant zijn, o.a. de volgende:

  • ‘Ambience III’ (gelijkvloers): Interessante werken van Jenny Holzer (Lustmord 1993-1994), Konstantin Zvezdochiotov (Kloktoren 1994), Kiril Prashov (Wireless I-V 1989),…
  • Ion Grigorescu (Gorj Reportage, 1972)
  • The Lives of Monuments: over monumenten in Slovenië uit de communistische periode onder Tito.
  • ‘Europe Magazine’ (tweede verdieping) is een Belgisch magazine van de rechtervleugel dat gepubliceerd werd in de periode 1944 tot 1969. Dit is in volle Koude Oorlog periode dus en het blad wordt gebruikt als propaganda middel door het Westen. Ik neem een foto van het Belgisch koningspaar Boudewijn en Fabiola in zwart-wit.
  • ‘Southern Constellations : the poetics of the Non-Aligned’. NAM of ‘Non-Aligned Movement’ is een internationale politieke coalitie van landen die niet tot een groot machtsblok behoren en die als doel heeft de onafhankelijkheid, soeveriniteit en belangen van deze landen te vrijwaren. Een 120 tal landen zijn lid, vnl. uit Latijns-Amerika, Afrika, Midden Oosten en Azië. Het werd opgericht in 1961 door Nehru (Eerste minister van India) en Tito (President Joegoslavië). Joegoslavië speelde als klein communistisch land een belangrijke rol in de Non-Aligned beweging. Ze voeren een eigen koers los van Moskou. In deze expo wordt kunst getoond die ‘Non-Aligned’ als thema heeft.

13:00-13:15 Metelkova city. De voormalige verlaten legerbasis die gekraakt werd door alternatievelingen en mensen die aan de rand van de samenleving leven. Veel Grafitti kunst hier. ‘s Avonds worden hier dance- en underground feestjes gegeven, maar als wij er zijn is alles rustig.

Ljubljana centrum – Metelkova City.

Outro.

13:15 En dan zit de reis erop. We zijn enkele straten verwijderd van het bus- en treinstation. ‘Alpetour’ Airport Shuttle bus rijdt op zondag slechts om de twee uur (6u10, 9u10, 11u10, 13u10, 15u10, 17u10). We moeten nog eventjes wachten dus en gaan ondertussen iets eten. Als de bus arriveert aan halte 28, kopen we een ticketje enkele rit voor 4.10€ pp. De bus rijdt richting Noorden en in 47 minuten naar de luchthaven.

16:00 Op de luchthaven zijn we ruim op tijd en kijken we naar de laatste dertig km van dé koers van’t jaar: De Ronde van Vlaanderen. Nobele onbekende Italiaan Alberto Bettiol die rijd voor EF wint solo. Asgard en Kristof worden resp. tweede en derde.

19:10-20:30 Vlucht met Wizzair. Abominabel slechte stoelen en weinig beenruimte. Rustige vlucht, onrustige daling en zeer zachte landing in Charleroi.

We zijn te laat voor NMBS treinrit dus nemen we de groen-witte Flibco bus naar Brussel-Zuid. We nemen de bus van 21 uur. Om 21u50 zijn we in het Zuidstation en net op tijd voor de trein naar Antwerpen Centraal (aankomst 22u50).

Nabeschouwing:

De reis naar Ljubljana en omgeving was supertof, met uitstekend gezelschap, waarbij we geen problemen hebben ondervonden (met vlucht, autohuur, enz.) en we geluk gehad hebben dat de staking van het veiligheidspersoneel in Charleroi pas de dag na onze heenvlucht was, waarbij we alles vlot gevonden hebben, zeer mooie en soms unieke dingen gezien hebben, we vaak lekker gegeten hebben voor weinig geld en we overnacht hebben in een degelijke B&B voor een goede prijs. De Wizzair terugvlucht was wel erg krap. Het enige dat echt tegenviel was het weer (veel regen) hoewel we met de ergste vlagen wel in de auto of ergens anders binnen zaten. Conclusie: meer van dat! De volgende reis die we beleefden was naar IJsland. Stay tuned for the next stories from up North!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: