Skip to main content

Liverpool 2016 (dag 2): de beroemde ‘The Beatles’ Club, 3 musea @ Liverpool Waterfront, én de grootste Anglicaanse Kathedraal ter wereld.

Een vijfdaagse dubbel-citytrip in de herfst van 2016 naar de buursteden Manchester en Liverpool in Noordwest-Engeland bracht ons hoogtepunten als ‘The Cavern Club’, de Anglicaanse Kathedraal, Liverpool Waterfront, Premier League football, The John Rylands Library, het Imperial War Museum North en the Manchester Art Gallery en culinair genot afkomstig uit alle windstreken.  Lees hier het reisverslag van dag 2 in Liverpool.  Voor de verslagen van de andere dagen in Manchester en Liverpool, klik hier. 
 

Intro

We starten dag 2 in Liverpool stevig met een ‘full English Breakfast’: worsten, eieren, spek, witte bonen in tomatensaus, enz.  En een croissant…  Wim zet de Google Play download pagina van Makota Money Manager (zijn zelfontworpen app om kosten te beheren) als startscherm op de lobbycomputer.  Om reclame te maken!  Spread the word, o lord, spread the word!  Interesse in zijn money manager app?  Klik dan hier.  Een uistekend appje als je het mij vraagt!
 

‘The Cavern Club’ en waar je moet zijn voor een avondje uit

Om elf uur komen we met bus 82 aan in het centrum van Liverpool.  In de geboortestad van the Beatles kan een bezoek aan ‘The Cavern Club’ in Mathew Street, Cavern Quarter, niet ontbreken.  Dit is de legendarische pub van Liverpool waar The Beatles bijna 300 keer hebben opgetreden in het begin van hun carrière.  Het is nog vroeg maar de bar is reeds open.  
 
Liverpool 2016: The Cavern Club.
Liverpool 2016: The Cavern Club.

Naast the Cavern Club in Matthew Street Cavern Quarter, zijn er nog vele buurten waar je een leuk avondje uit kunt beleven in een van de clubs, pubs, bars, culturele centra of restaurants van Liverpool.  De belangrijkste straten zijn Hope street, Duke Street, Ranelagh street, Lime street, School Lane en de studentenbuurt tusssen Bold Street en Parr Street (met o.a. Wood street).  
 
The Philharmonic Pub (Hope Street) is een van de mooiste pubs van Groot-Brittannië, naar een ontwerp van William Thomas, met zeer veel oog voor detail en gebruik van glas-in-lood ramen, veel koper en houtsnijwerk.  Het was de favoriete pub van John Lennon tot hij te beroemd werd om er binnen te springen.  Ook van de hand van William Thomas, is Walker’s (Ranelagh street) met een koepel van glasramen.  Andere beroemde pubs zijn Crown hotel pub (Lime street) en YE Cracke (Rice street).  Culturele centra waar je ook iets rustig kunt drinken zijn FACT (Wood Street), Open Eye Galllery (Wood Street) en Bluecoat Arts Centre (School lane).  Panoramic is de hoogst gelegen bar van Engeland in Wolkenkrabber op de 34ste verdieping.
 
Lekker en goedkoop eten kan je in Chinatown of in de cafetaria’s van musea en culturele centra.  Wat meer memorabel eet je bij The Everyman Bistro (Hope Street, veel vegetarische en veganistische gerechten), The Monro (Duke Street, Engelse ‘nouvelle cuisine’) of Il Forno (Duke street, Italiaans resto).
 

Liverpool Waterfront

Om twaalf uur arriveren we aan het Liverpool Waterfront: Princess Dock, Pier Head, Albert Dock en Kings Dock.  Inderdaad Liverpool ligt aan de zee, de Ierse Zee tussen Ierland en Engeland, en heeft een van de belangrijkste havens van Engeland.  De dokken, kaaien en gebouwen van Liverpool Waterfront zijn UNESCO Werelderfgoed en werden volledig onder handen genomen.  Oude gebouwen werden gerenoveerd en nieuwbouw werd neergepoot.  Het omvat kunstgalerijen, historische en andere musea (de meeste hebben gratis inkom!), meerdere hotels, een voedselmarkt, twee indoor amusementsparken voor kinderen, een reuzenrad, evenementenhallen en -stadion, een congrescentrum, appartementsblokken en heel veel shops en restaurants.  
 
Liverpool 2016: Liverpool Waterfront.
Liverpool 2016: Liverpool Waterfront.
 
We starten bij Pier Head waar je oog meteen op ‘The Three Graces’ valt, drie sierlijke historische gebouwen: Royal Liver Building, het Italianeske Cunard Building (The Cunard Steamship Company) en Port of Liverpool Building (het Havengebouw).  Het Museum of Liverpool vertelt de 10.000 jarige geschiedenis van Liverpool met veel aandacht voor sociale werkomstandigheden, vakbonden en de entertaimentindustrie.  Mersey Ferries verzorgen vanaf Pier head veerdiensten naar de Birkenhead aan de andere oever van de rivier Mersey die door Liverpool stroomt en uitmondt in de Ierse Zee.
 
Liverpool 2016: The Three Graces.
Liverpool 2016: The Three Graces.
 
Albertdock telt enkele uitstekende musea: International Slavery Museum, Merseyside Maritime Museum, Tate Liverpool en The Beatles Story.  De eerste drie zijn gratis en bezochten we, het Beatles Museum is betalend en … bezochten we dus niet!
 

Tate Liverpool @ Liverpool Waterfront

12:40-13:45 Bezoek.  Tate Liverpool is het kleine zusje van de grote broers uit Londen, Tate Britain en Tate Modern.  Op het gelijkvloers staat een curieuze installatie van Cécile B. Evans: twee robots ‘A plot’ en ‘B plot’ rijden rond en declareren tekst.  Ondertussen tonen videoschermen beelden van brandende vliegtuigen, de space shuttle en van een paaldanseres.  ‘Constellations’ (1e en 2e verdieping) toont hoogtepunten van nationale Moderne en hedendaagse kunst.  Opvallend zijn een beeldhouwwerk/schilderij van Max Ernst en de ‘Painter’ (1995) van Paul McCarthy, een videokunstenaar die een parodie ten beste geeft van een abstract expressionistisch schilder die met buitenmaatse handen, neus en verfborstel en met mayonaise en ketchup en zwarte verf een schilderij maakt.  De derde verdieping is niet toegankelijk.  De vierde verdieping toont de tijdelijke expositie Yves Klein/Edward Krasiński.  Dit laatste is betalend en doen we niet.
 
Liverpool 2016: Tate Liverpool - 'A Plot & B Plot' door Cécile B. Evans.
Liverpool 2016: Tate Liverpool – ‘A Plot & B Plot’ door Cécile B. Evans.
 
Liverpool 2016: Tate Liverpool - 'Painter' (1995) Paul McCarthy.
Liverpool 2016: Tate Liverpool – ‘Painter’ (1995) Paul McCarthy.
 
Cafetaria Tate Liverpool.  Hier spenderen we meer tijd dan in het museum!  In de cafetaria’s van musea en culturele centra zou het goedkoop eten en drinken zijn, lezen we in onze reisgids.  Het aanbod is beperkt.  We nemen de goedkope lunchdeal: een kom groentesoep, een broodje tonijn en een biertje.  Niks bijzonders.  
 

International Slavery Museum @ Liverpool Waterfront

15:05-16:50 Het International Slavery Museum en Merseyside Maritime Museum zijn gehuisvest in hetzelfde gebouw, resp. op de derde en eerste/tweede verdieping.  Eerst gaan we naar het vierde voor een mooi uitzicht.  De raampjes zijn aangedampt en hebben tralies, dus veel zien we niet en mooie foto’s nemen is er al helemaal niet bij.  
 
Liverpool 2016: International Slavery Museum - Quotes.
Liverpool 2016: International Slavery Museum.
 
International Slavery Museum.  De tour start met verschillende quote’s zoals van William Prescott, een ex-slaaf (“They Will Remember that we were sold, but not that we were strong. They will remember that we were bought, but not that we were brave.  We will remember.”), van Abraham Lincoln (“In giving freedom to the slave, we assure freedom to the free.” uit 1862) en een anonieme getuigenis (“I prefer liberty with danger, to peace with slavery”).  Mensen vertellen hun persoonlijk verhaal of dat van hun voorouders en geven hun mening over slavernij.  Slavernij is nog steeds niet uitgeroeid, o.a. niet in India met ‘Jogini’, god’s/rituele seksslaven die leven in tempels in bittere armoede en die gedwongen prostitutie ondergaan, naast andere vormen van moderne slavernij zoals gedwongen arbeid (bv. uitbuiten, moeten werken om schuld bij baas af te lossen), handel in bruiden, huishoud arbeiders, sekshandel, orgaanverkoop, bedelende kinderbendes.
 

Merseyside Maritime Museum @ Liverpool Waterfront

De expo ‘Builders of Great Ships’ vertelt het verhaal van twee rederijen, White Star en Cunard rederij, en vooral van de lotgevallen van hun grootste schepen, de scheepscrew en de passagiers die inscheepten.  White Star had met Olympic en Titanic, twee zusterschepen en erg snelle mastodonten in haar vloot: 46.328 ton volle capaciteit, 3 jaar bouwduur, kostprijs 1.5 miljoen pond (nu 85,5 miljoen), en een maximumcapaciteit van 3547 passagiers en bemanningsleden).  The Brittanic was wat kleiner.  Cunard had met Lusitania en Mauretania ook twee beroemde, erg snelle reuzenpassagiersschepen.
 
Liverpool 2016: Merseyside Maritime Museum - Titanic.
Liverpool 2016: Merseyside Maritime Museum – Titanic.
 
De Titanic – Op 15 april 1912 in de vroege ochtend (2u20) zonk Titanic door op z’n eerste trip (van Southampton naar New York) tegen een ijsschots te varen.  Edward John Smith was de zeer ervaren kapitein (62 jaar) die samen met 1500 passagiers verging.  Het schip voer te snel door de winterse oceaan gevuld met ijsbergen en door de nacht.  Bovendien waren er door een stommiteit geen verrekijkers beschikbaar om de ijsbergen te spotten.  Op 14 april 1912 om 23u40 doorboorde een ijsberg vijf van de zestien waterdichte compartimenten met als gevolg dat de Titanic langzaam onder water liep, en om 2u20 de volgende ochtend in tweeën brak en snel zonk.  Van de 2224 passagiers lieten er meer dan 1500 het leven, ofwel verdrinkend terwijl ze gevangen zaten in de romp ofwel bevriezend in het ijskoude water.  Er waren te weinig reddingsboten (voldoende voor 1/3 van de maximum passagierscapaciteit) die dan nog eens niet volledig gevuld waren.  Na de ramp werden verschillende internationale maatregelen doorgevoerd om de veiligheid aan boord van een schip te verbeteren.  
 
Liverpool 2016: Merseyside Maritime Museum - Scheepswerf.
Liverpool 2016: Merseyside Maritime Museum – Scheepswerf.
 
De Brittanic, een ander schip van de Olympic lijn, kwam net in dienst toen de oorlog uitbrak en werd meteen ingezet als hospitaal schip.  In 1916 werd de Brittanic gebombardeerd door de Duitsers en tot zinken gebracht.  Het heeft nooit passagiers vervoerd.
 
De Olympic daarentegen vervoerde vele passagiers en maakte 257 trans-Atlantische vaarten maar door de moordende concurrentie met de opkomende luchtvaart, werd passagiersvervoer met schepen steeds onrendabeler en finaal werd het stoomschip uit dienst genomen in 1935 en eindigde het in het sloophuis. 
 
De Lusitania van Cunard werd getorpedeerd door een Duitse onderzeeër op vrijdag 7 mei 1915.  Er waren 1906 zielen aan boord waarvan 1142 het leven lieten.  Ook de Falaba werd gebombardeerd en zonk in 1915 en had één Amerikaans passagier aan boord.  De VS had nog één volgend incident nodig waarbij Amerikaanse burgerslachtoffers vielen in WOI door toedoen van de Duitsers (torpedo op ander passagiersschip) om deel te nemen aan WOI.  
 
‘De slag om de Atlantische Oceaan’ expo @ Merseyside Maritime Museum.  Over de terreur van de Duitse U-boot met vele getorpedeerde schepen en verloren levens in de hoofdrol (zoals de gezonken Lusitania en Falaba).  Deze expo spurten we vlug-vlug door want het museum sluit om 17 uur, zoals de meeste musea in Liverpool (en Engeland?).  
 
Via Kings Dock (met Echo reuzenrad, Echo Arena (evenementen), het BT Convention Centre en appartementsblokken) en Chinatown wandelen we tot bij de Anglicaanse kathedraal.  
 

Liverpool Anglican Kathedral

17:30-17:55 Liverpool Anglican Kathedral.  Dit is een ontwerp van Giles Gilbert Scott.  Het is de grootste Anglicaanse kerk ter wereld en de vijfde grootste kathedraal ter wereld (189 meter lang).  De bouw begon in 1904 en eindigde pas in 1978, met twee onderbrekingen tijdens WOI en II. De stijl is gotisch maar achter de facadesteen zit gewapend beton. De kerk heeft weinig lichtinval, door de kleurige glasramen.  Gelukkig staan er lichtspots.  Het bouwplan is apart, geen Latijns kruis, maar een lang rechthoekig schip zonder zijbeuken en met twee tweeling dwarsbeuken op 1/4 en 3/4 van het midden waar de toren van 100.8 m hoog bovenuit oprijst. Geen houtsnijwerk, geen schilderijen, weinig beelden en een mooi versierd hoogaltaar. 
 
Liverpool 2016: Liverpool Anglican Kathedral.
Liverpool 2016: Liverpool Anglican Kathedral.

Outro

18:00-19:25 Chinatown.  Dit ligt vlakbij de Anglicaanse kathedraal en ook langs busroute 82. Hier kan je lekker eten voor weinig geld.  We pikken een restaurant uit waar wat volk binnenzit, waar je met kredietkaart kan betalen en waar ze noedels serveren: Jumbo City, Chinese Restaurant.  Ik neem kippen- en paddenstoelen soep en zachte noedels, met varken en groenten.  Wim kiest samosa (gefrituurde Indische mini-loempia’s) en een vegetarisch gerecht met noedels.  De bediening is weinig enthousiast.  Het eten wordt niet gelijktijdig opgediend, ziet er niet erg smaakvol uit (weinig kleur) en smaakt redelijk.  De rekening valt goed mee.
 
We rijden met bus 82 en 80 terug naar de Holiday Inn.  De chauffeur van bus 82 staat werkelijk vol piercings in het gezicht en mompelt slechts als je wat vraagt.  
 
Liverpool 2016: Chinatown.
Liverpool 2016: Chinatown.

One thought to “Liverpool 2016 (dag 2): de beroemde ‘The Beatles’ Club, 3 musea @ Liverpool Waterfront, én de grootste Anglicaanse Kathedraal ter wereld.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: