Skip to main content

Liverpool 2016 (dag 1): Een vroege, grijze start, een geweldige kunstgalerij en excentrieke kathedraal, en een fantastische bistro.

Een vijfdaagse dubbel-citytrip in de herfst van 2016 naar de buursteden Manchester en Liverpool in Noordwest-Engeland bracht ons hoogtepunten als ‘The Cavern Club’, de Anglicaanse Kathedraal, Liverpool Waterfront, Premier League football, The John Rylands Library, het Imperial War Museum North en the Manchester Art Gallery en culinair genot afkomstig uit alle windstreken. Lees hier het verslag van dag 1 in Liverpool. Voor de verslagen van de andere dagen in Manchester en Liverpool, klik hier.

Liverpool 2016: Liverpool Metropolitan Cathedral.
Liverpool 2016: Liverpool Metropolitan Cathedral.

Een vroege grijze start

Tijdens het verlengde weekend van 1 november (in 2016) namen wij pokkenvroeg (om 7 uur) een Ryanair vliegtuig vanuit Charleroi naar Manchester en tien minuten later stonden we al op Engelse bodem! “Hoe kan dat?”, hoor ik je vragen? Dankzij het uurverschil en het vliegtuig dat een kwartier voor op het tijdschema landde!

Liverpool 2016: Library & Walker's Art Gallery @ William Brown Street.
Liverpool 2016: Central Library & Walker’s Art Gallery @ William Brown Street

Mijn eerste indruk van Engeland is niet goed. Als we in Manchester van het vliegtuig stappen, is het nog donker, en koud, mistig en regenachtig. We nemen de Liverpool trein met overstap in Crewe. Het treinstation hier dateert uit de 19de eeuw, toen de Industriële revolutie volop aan de gang was, en heeft grauwe, zwarte muren. De lucht is grijs. South Parkway Station in Liverpool is van recente makelij. We kopen een dagticket waarmee we op alle bussen en treinen binnen Liverpool kunnen rijden. We checken in bij Holiday Inn Express dat ten zuiden van de stad gelegen is richting Liverpool John Lennon Airport. En dan nemen we de bus naar het centrum. Om 11u30 kan de sightseeing van Liverpool eindelijk beginnen!

Liverpool 2016: Walker's Art Gallery - 'Eduard VIII' door Holbein.
Liverpool 2016: Walker’s Art Gallery – ‘Eduard VIII’ door Holbein.

Info over transport – Ryanair en Brussels Airlines bieden meerdere vluchten per dag aan naar Manchester (resp. vanuit Charleroi en Zaventem). Na een korte vlucht (1u25) sta je al op Engelse grond. Manchester en Liverpool zijn dus ideaal voor een lang weekend weg. Om van Manchester in Liverpool te geraken heb je keuze uit meerdere treinen per uur. En in de steden zelf heb je een dicht en frequent en goedkoop bus- en tramnetwerk. Wij geraakten overal vlot en snel ter plaatse dankzij het openbaar vervoer.

St. Georges Hall

De eerste stop van de dag is bij McDonald’s in Ranelagh Street. De burgers hebben landennamen en de slaatjes zijn klein. Dan volgt de eerste echte culturele stop (1 uur): St. Georges Hall, een schitterende grote zaal waar recht werd gesproken en tegenwoordig concerten worden gegeven. In de 18e en 19e eeuw duurden rechtszaken zelden langer dan 1 dag. Zo was er het geval van de ‘2 zwarte weduwen’ die verzekeringspolissen afsloten op familieleden, hen vervolgens vermoorden met arseen en dan de premie gingen opstrijken. Aanvankelijk klasseerde men de overlijdens als natuurlijk. Maar de vrouwen bleven moorden, en uiteindelijk kwam de gruwelijke waarheid aan het licht.

Liverpool 2016: St. Georges Hall.
Liverpool 2016: St. Georges Hall.

Een geweldige galerij en een excentrieke kathedraal

Walker’s Art Gallery is de derde stop van de dag (1u15min). Hier moet je zijn voor Europese schilderkunst van Middeleeuwen tot Impressionisme en voor de geschiedenis van de Britse schilderkunst van 18e tot 21e eeuw. Speciale vermeldingen verdienen het schilderij van Eduard VIII door Holbein, de Pre-Rafaëllieten (Rossetti, Millais,…) en de tijdelijke expositie ‘John Moore’s Painting Prize 2016’ met o.a. ‘Him & Her’ (2015) van Sneh Mehto en ‘Midnight I’ (2015) van Lee Marshall.

Liverpool 2016: Walker's Art Gallery - 'Him & Her' (2015) Sneh Mehto.
Liverpool 2016: Walker’s Art Gallery – ‘Him & Her’ (2015) Sneh Mehto.

Walker’s Art Gallery Café. Ik bestel ‘Victorian Lemonade’, botanisch gebrouwen sinds 1905 en doe een vergelijkend onderzoek met de moderne variant: Sprite! De versie van 1905 is beter. Bewijs geleverd: vroeger was het beter!

Liverpool 2016: Walker's Art Gallery Café - Victorian Lemonade (1905) vs. Sprite.
Liverpool 2016: Walker’s Art Gallery Café – Victorian Lemonade (1905) vs. Sprite.

Tenslotte gaan we nog een half uurtje biechten in de Liverpool Metropolitan Cathedral: dé Katholieke kerk van Noord-Engeland. Deze heeft een zeer moderne stijl: de ene zou zeggen ‘een ordinaire graansilo’, de andere ‘een buitenaards ruimteschip’.

The Everyman Bistro

17:15-18:30 The Everyman Bistro is gesitueerd in de kelder van het gelijknamige theater. De kaart bevat vis-, glutenvrije, vegetarisch of veganistische gerechten maar de vleeslovers kunnen ook een burger krijgen. Wim bestelt een burger, ik ‘seared Hake with sapphire’, ofte gebraden heek met soort zeegras, gebakken patatjes nieuwe oogst en een knoflookroomsausje. Ik vind het superlekker! Dit is het beste eten dat we tijdens deze dubbele citytrip zullen eten.

Liverpool 2016: The Everyman Bistro - 'Seared Hake with sapphire'.
Liverpool 2016: The Everyman Bistro – ‘Seared Hake with sapphire’.

De dag zit er op. We nemen in een half uur de trein naar Liverpool Southway Park Station en bus 86A terug naar Holiday Inn Express. De receptioniste heet ons welkom. Niet veel later ploffen we ons neer op bed en komen er niet meer af. Het is een lange dag geweest.

One thought to “Liverpool 2016 (dag 1): Een vroege, grijze start, een geweldige kunstgalerij en excentrieke kathedraal, en een fantastische bistro.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: