Skip to main content

Kroatië 2017 : Zadar, Nin en Reviews Hostel en Resto’s

Bijna dertig jaar na een jeugdreis naar ex-Joegoslavië bezoek ik terug het land der Kroaten. Lees hier de Kroatië teaser.  Het is dag vier en halte drie: Zadar. Zadar is een verborgen parel aan de Adriatische Zee, schitterend in de lentezon, met een kleine historische binnenstad, een grote jachthaven, uitvalsbasis voor het zeenatuurpark ‘De Kornati eilanden’ en voor dagtrips naar het achterland zoals het mini Middeleeuws stadje Nin (op 20 km van Zadar) of het eiland Pag (nog 10 km verder). Als je weinig tijd hebt bezoek dan Zadar centrum en maak tijdens een daguitstap een zeiltrip naar de Kornati eilanden, een must-do. De boot vertrekt om 8u30 dus zet je wekker! Op tijd opstaan is óns niet gelukt!

Kroatië 2017: Zicht over Zadar en de Adriatische Zee vanaf klokkentoren Kathedraal St.Anastasia.
Kroatië 2017: Zicht over Zadar en de Adriatische Zee vanaf klokkentoren Kathedraal St.Anastasia.

Woensdag 7 juni 2017 – Ochtend in Boutique Hostel Forum, Zadar. Het hostel is centraal gelegen aan de kathedraal van Zadar. Tip: Neem een privé-kamer met groot raam en zicht op de kathedraal op een van de hogere verdiepingen. Dan heb je het mooiste zicht op de kathedraal. Nadeel is dat de klokken luiden om zeven uur ‘s ochtends. Iedereen wakker! Gegarandeerd! Tenminste toch als je met open ramen slaapt. Da’s voor niks nodig trouwens want er is goed werkende airco op de kamer. Mijn indrukken van de hostel: de nachtreceptionist is leutig gek gestoord, het ontbijt is uitstekend, de kamer annex badkamer wordt elke dag op orde gebracht, het hostel is groot en onpersoonlijk (je bent een nummer), scherpe prijs-kwaliteit en de locatie is top!

Kroatië 2017: Forum Romanum, Zadar.
Kroatië 2017: Forum Romanum, Zadar.

Zadar Centrum – Zadar is toch wel een ontdekking. Ik had nog nooit van deze zeer oude stad gehoord: de eerste nederzetting bevond zich hier in 9de eeuw voor Christus, daarna werd het plaatsje overheerst door de Grieken en dan de Romeinen. Het oude, omwalde centrum is zeer pittoresk en druk bezocht door toeristen (maar niet zo druk als Split of Dubrovnik) en is volledig voetgangerszone. Bovenop de klokkentoren van de Kathedraal (van St. Anastasia) -eventjes klimmen en wringen- heb je een schitterend panoramisch zicht over Zadar, de Kornati eilanden en de Adriatische Zee: het perfecte plaatje. Behorend tot hetzelfde complex, zijn de Kerk van Sint Donatus (9e eeuw) en het Bisschoppelijk Paleis. Het Romeins Forum, gelegen naast dit complex, bestaat uit enkele oude stenen met inscripties en stukken zuil. Aan de waterkant is een souvenirsmarktje. Ik koop een kapiteinspet (dan ben ik toch een beetje op de Kornati eilanden geweest!).

Kroatië 2017: 'Zee-orgel', Nikola Bašić, Zadar.
Kroatië 2017: ‘Zee-orgel’, Nikola Bašić, Zadar.

Ook aan de waterkant en een verzamelplaats voor toeristen vallen twee kunstwerken van Nikola Bašić te bewonderen, nl. ‘Sea-organ’ of ‘Zee-orgel’, een watermuziekinstrument onder de treden die klanken voortbrengt op het ritme van de deining van het zeewater, en ‘Greeting the Sun’ of ‘Groeten aan de zon’, dat bestaat uit 1 grote en verschillende kleine cirkelvlakken die de zon en haar planeten voorstellen en die bestaan uit zonnepanelen die tijdens de dag energie opladen en ‘s avonds na zonsondergang een lichtshow genereren met gekleurde spots. De zonsondergang van Zadar zou de mooiste ter wereld zijn, althans volgens wereldberoemd cineast Alfred Hitchcock die elke dag van de mooiste zonsondergangen kon genieten in zijn thuisland California.

Kroatie 2017: Kathedraal, Nin.
Kroatie 2017: Kathedraal, Nin.

Nin – In de vroege namiddag nemen we de auto naar Nin, een half uurtje rijden. Nin is een erg klein Middeleeuws stadje op een eiland omgeven door zoutmeertjes waar zout gewonnen wordt. In de 9de eeuw zetelden de Kroatische koningen hier. Je kan de stad binnenrijden (Ik wens u veel geluk met een parkeerplaats te vinden!) maar wij reden tot aan een betalende parking met zicht op Nin en op 20m van een pittoreske voetgangersbrug, ‘De Benedenbrug’, die Nin binnen voert. Hoogtepunt van Nin is de ‘Kerk van het Heilige Kruis’. Dit is de oudste kerk van Kroatië (800 na Christus) en de kleinste kathedraal ter wereld. Ze meet hoogstens 5 op 5 m en is 10 m hoog.

We lunchen in een restaurant aan de Benedenbrug. We gaan allen voor de geneugten van de zee: risotto met zeevruchten, gefrituurde calamares en mosselen met frieten. Alles is heel smaakvol en de mosselen zijn groot! De risotto is niet zoals ik hem zou maken: eerder gekookte rijst in een dik vissausje. Ik proef weinig boter of parmigiano kaas. Er loopt hier een kat op drie poten rond (een oorlogsslachtoffer?) en een cocker spaniel straathond die constant loopt te niezen.

Kroatië 2017: Zonsondergang, Zadar.
Kroatië 2017: Zonsondergang, Zadar.
Kroatië 2017: Zonsondergang, Zadar.
Kroatië 2017: Zonsondergang, Zadar.
Kroatië 2017: 'Groeten aan de Zon', Nikola Bašić, Zadar.
Kroatië 2017: ‘Groeten aan de Zon’, Nikola Bašić, Zadar.

Zonsondergang Zadar – ‘s Avonds zijn we op tijd terug in Zadar voor de zonsondergang van Zadar (om 20u39) en de lichtshow van ‘Greeting the Sun’ (Bašić) waarna we de dag afsluiten met een bezoekje aan restaurant Zlatni Vrtić: zowel de smaken als de prijzen zitten goed. De vissoep is heerlijk en de gnocchi met vier kazen vult je maag. Als je Dalmatië wil proeven neem dan het koude gerecht ‘smaken van Dalmatië’ met typische producten uit de keuken van de Dalmatische kust. Tot gauw!

Kroatië 2017: Gnocchi met vier kazen, restaurant Zlatni Vrtić, Zadar.
Kroatië 2017: Gnocchi met vier kazen, restaurant Zlatni Vrtić, Zadar.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: