Skip to main content

Kroatië 2017 : Vogels spotten op Vransko meer, een dosis cultuur in de kathedraal van Šibenik & parkeerhel in Split.

Kroatië 2017: Libelle in het riet,, Vrana Meer
Kroatië 2017: Libelle in het riet, Vrana Meer

Donderdag 8 juni 2017 – Bijna dertig jaar na een jeugdreis naar ex-Joegoslavië bezoek ik terug het land der Kroaten (Lees hier de Kroatië teaser).  Vandaag brengen we twee bezoeken: een bezoek aan het Vrana meer (waar we vogels willen kijken) en een bezoek aan de Sint Jacobs kathedraal van Šibenik (UNESCO wererlderfgoed). Beginnen doen we de dag met een kort bezoek aan ‘Katedrale St. Anastasia’ in Zadar en eindigen doen we met een enerverende lange zoektocht naar een parkeerplaats in de stad Split.

Het Vransko Meer

Kroatië 2017: Vrana Meer
Kroatië 2017: Vrana Meer
Kroatië 2017: Vrana Meer
Kroatië 2017: Vrana Meer

Eerste stop is dus het Vrana Meer of Vransko Meer. Om hier te geraken rij je langs de kustbaan van Zadar naar Šibenik en ergens halverwege ligt Vransko Jezero of Vransko meer. Verlaat deze hoofdweg t.h.v. Pakoštane. Niet veel verder is onze eerste stop. De inkom is 20 Kuna. Het meer is het grootste meer van Kroatië, vlakbij de kust en ermee gescheiden door een smalle landtong. Het heeft zilt water en is een van de belangrijkste en laatste wetlands van Europa met meer dan 250 soorten vogels waaronder bedreigde soorten als de Grote Zilverreiger en de Purperreiger, de Dwergaalscholver, en 32 soorten libellen (een belangrijke intermediaire soortengroep in het voedselweb). De vele rietzomen dienen als schuilplaats, broedplaats, slaapplaats, enz. voor de vele vogels.

Kroatië 2017: Kamenjak uitzichtspunt over Vrana Meer en Adriatische kust.
Kroatië 2017: Kamenjak uitzichtspunt over Vrana Meer en Adriatische kust

Tweede stop van de dag is het uitzichtspunt Kamenjak. Om hier te geraken rij je langs kleine wegen en dorpjes als Vrana, Radošinovci en Vidikovac. Van hieruit, op 270m hoogte, heb je een mooi zicht op het Vrana meer en de Adriatische Zee met haar eilanden. Het water heeft twee kleuren: het appelblauwzeegroene Vrana meer en de azuurblauwe Adriatische zee. Tijd om te genieten van het uitzicht. Tijd voor wat foto’s! En tijd voor een Radler: giet makkelijk binnen en is verfrissend!

Šibenik

Kroatië 2017: Groene tagliatelle met zeevruchten, resto Šibenik.
Kroatië 2017: Groene tagliatelle met zeevruchten, resto Šibenik.

Volgende stop is Šibenik, een half uurtje rijden verder. We parkeren de auto aan de waterkant. En zoeken een restaurant op (want het is al 16 uur): Jelovnik, Grand Bistro de Sope. We zetten ons op het terras met zicht op de baai. Ik ga weer voor de geneugten van de zee -we zitten tenslotte aan de kust- vissoep en Tagliatelle verde con frutti di Mare. De vissoep is heerlijk maar de tagliatelle valt tegen: te pikant, te straffe tomatensaus en vooral enkel inktvis. Dat noem ik geen zeevruchten tagliatelle!

Kroatië 2017: Sint Jacobs kathedraal, Šibenik.
Kroatië 2017: Sint Jacobs kathedraal, Šibenik.
Kroatië 2017: achthoekige koepel, Sint Jacobs kathedraal, Šibenik.
Kroatië 2017: achthoekige koepel, Sint Jacobs kathedraal, Šibenik.

Šibenik is vooral bekend vanwege haar schitterende kathedraal, de Sint Jacobskathedraal, die op de UNESCO lijst van werelderfgoed staat. Beroemd zijn de Noordelijke (Leeuwenpoort), Westelijke en Oostelijke poort met figuren op afgebeeld als Christus en de apostelen, en Adam en Eva, en 74 stenen koppen, vol detail en expressie. De kathedraal werd gebouwd van 1431 tot 1535 en kende verschillende bouwmeesters waaronder Juraj Dalmatinac, beeldhouwer uit Zadar die de beroemde koepelvormige doopkapel vervaardigde, en Nikola Firentinac (Niccolo di Fiorentina), die de bouw van de 8-hoekige koepel leidde. Tijdens de Vaderlandse Oorlog in de jaren ’90, raakte de kerk zwaar beschadigd maar ze werd heropgebouwd in al haar glorie.

Kroatië 2017: Doopkapel, Sint Jacobs kathedraal, Šibenik.
Kroatië 2017: Doopkapel, Sint Jacobs kathedraal, Šibenik.

Split

Op een uurtje rijden we via de tolweg tot in Split. Het is negentien uur als we daar aankomen en het is meteen duidelijk: Split kampt met een mobiliteitsprobleem. Het is zenuwslopend om met de auto door de smalle straatjes en doorgangen te passeren die nog eens versmald worden door hinderlijk geparkeerde auto’s. Het is de hel en quasi onmogelijk om een parkeerplaats te vinden. Na drie kwartier, vinden we dan toch een plekje. Heel toevallig is het toerismebureautje van Ana en haar familie, die enkele kamers verhuren, vlakbij. We spreken af, regelen de formaliteiten en na een korte wandeling zijn we bij ons verblijf: Guest House II, Il Giardin Duplancic, in de straat Duplancica Dvori 3. De grootste troef van dit verblijf is de ligging, vlakbij en oostelijk gelegen van ‘Het Paleis van Diocletianus’ en nabij de haven van waaruit je de boot kan nemen naar Hvar. Tot morgen!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: