Skip to main content

Kroatië 2017 : Split en het Paleis van Diocletianus.

Vrijdag 9 juni 2017 – Bijna dertig jaar na een jeugdreis naar ex-Joegoslavië bezoek ik terug het land der Kroaten (Lees hier de Kroatië teaser). We zijn in Split. Split zal, na de wondermooie Plitivice meren, het tweede hoogtepunt van deze reis worden. Waarom? Omdat Split erg speciaal is. Ik heb nog nooit zo’n stad gezien. De stad heeft een zeer bijzondere ontstaansgeschiedenis: ze is niet ontstaan aan de samenloop van rivieren of heirwegen of vanuit een Romeins garnizoen zoals vele oude steden, maar vanuit een Romeins paleis. Hier volgt een geschiedenis- en cultuurlesje.

Kroatië 2017: Paleis van Diocletanius (reconstructie schilderij), Podrum, Split.
Kroatië 2017: Paleis van Diocletanius (reconstructie schilderij), Podrum, Split.

Het Paleis van Diocletianus

Keizerlijk Paleis – Het Paleis van Diocletianus werd door de Romeinse keizer Diocletianus gebouwd. Diocletianus regeerde van 284 tot 305, trad af om gezondheidsredenen en stierf in zijn paleis, vlakbij Salona waar hij geboren werd, een natuurlijke dood in 313 wat uitzonderlijk was toen. De bouw van het paleis was de start van de geschiedenis van Split.

Kroatië 2017: Buste Keizer Diocletanius, Podrum, Split.
Kroatië 2017: Buste Keizer Diocletanius, Podrum, Split.

Architectuur – Het Romeinse Paleis is erg groot, redelijk bewaard, heeft een rechthoekig grondplan (215 m op 180 m), met vier grote woonblokken gescheiden door twee centrale straten die leiden naar de vier poorten. Het paleis had vier toegangspoorten: de gouden, de zilveren, de bronzen en de ijzeren poort. Centraal gelegen was het perystilium, ten Westen ervan een Jupiter Tempel, en ten Oosten werd het Mausoleum van Diocletianus gebouwd.

Kroatië 2017: Perystilium, Paleis Diocletianus, Split.
Kroatië 2017: Perystilium, Paleis Diocletianus, Split.

Het Paleis wordt een stad – Wat het paleis vooral speciaal maakt is dat het vele recentere toevoegingen bevat. Sinds 17 eeuwen, vanaf de chaotische nadagen van het Romeinse Rijk, werd het paleis ingepalmd door het volk en werd het volgebouwd met huizen, kerken, enz. Het paleis werd een stad. Zo worden de drie hoektorens bewoond. Zo werd het mausoleum van Diocletianus omgebouwd tot kathedraal met annex klokkentoren en gewijd aan de patroonheilige van de stad: St Dominus. Ironisch genoeg want St. Dominus werd ter dood veroordeeld door notoir en laatste christenvervolger Diocletianus. Een stad gebouwd in een UNESCO werelderfgoed site is zeer speciaal en erg uitzonderlijk in de wereld!

Kroatië 2017: Vergezicht vanop klokkentoren van St. Dominus kathedraal, Split.
Kroatië 2017: Vergezicht vanop klokkentoren van St. Dominus kathedraal, Split.

We spenderen een ganse dag om deze stad te verkennen. We beklimmen de klokkentoren en genieten van een geweldig panoramisch uitzicht. We bewonderen de Kathedraal van St. Dominus (voormalig Mausoleum van Diocletianus) met crypte. We steken het Perystilium over, dat nu het centrale plein van de stad geworden is, en bekijken de Tempel van Jupiter / Baptisterium van St. Johannes, de Doper. Hier staat een bijzonder bronzen beeld uit de 13e eeuw van Ivan Mestrovic dat Johannes de Doper weergeeft.

Kroatië 2017: Bronzen beeld 'Johannes de Doper' - Ivan Mestrovic, Tempel van Jupiter, Paleis van Diocletianus, Split.
Kroatië 2017: Bronzen beeld ‘Johannes de Doper’ – Ivan Mestrovic, Tempel van Jupiter, Paleis van Diocletianus, Split.

Split: shoppen, eten & drinken

Oef, eventjes genoeg cultuur en tijd voor de lunch: Konoba Fortuna. Deze taverne (Konoba is Kroatisch voor taverne), gelegen naast de Tempel van Jupiter, is een aanrader: snelle bediening en lekker, smaakvol, puur eten. Bruschetta met tomaat en buffelmozzarella: simpel en puur. Een verse champignonsoep vol room en knoflook. Een grote, Griekse salade. En een lekkere pannacotta als dessert waar we alledrie heerlijk van smullen en de huisbereide verse limonade maken het af. Een veggie lunch dus!

Kroatië 2017: Riva, Split.
Kroatië 2017: Riva, Split.

Split is ook een shopping stad. Toeristen zijn dol op de vele winkeltjes -o.a. gevestigd in de gangen onder de vestibulum- die souvenirs verkopen: armbanden, ringen, t-shirts, borden, marmeren borden, postkaarten, en vele andere pluralia. We doen nog wat aan cultuur en bezoeken ‘het Podrum’: dit zijn de gangen en ruimtes onder de keizerlijke vertrekken van het Paleis. Denk ‘Zware muren, dikke stenen en donkere, vochtige gangen’.

Kroatië 2017: Honing op Artisanale markt in Split
Kroatië 2017: Honing op Artisanale markt in Split

De dag zit er weeral zo goed als op: we drinken nog wat aan Riva, de zeeboulevard aan de Gouden Poort, we kopen een h/t ticket voor de catamaran naar Hvar stad en eiland voor morgen, en via het lokale marktje waar je ‘s ochtends verse en artisanale producten kan kopen (groenten & fruit, noten, honing & confituur,…) en dat er nu verlaten bij ligt -op één die-hard verkoper na dan: misschien een boer die deze morgen niet uit zijn bed kon? – keren we terug naar ons pensionnetje. We kopen voor ons avondeten twee stukken pizza en ‘Burek’, een lokaal deeggebak met zure roomkaas. Dat vult! Geen restaurant bezoek deze keer, want het kan niet alle dagen zondag zijn. Ha nee, ‘t is vrijdag! Tot volgende keer! 🙂

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: