Skip to main content

Kroatië 2017: Sightseeing Zagreb (Deel Twee)

Maandag 5 juni 2017.  Ochtend in ‘The Dots Hostel’ in Zagreb. Goed geslapen en nu zit ik aan een uitgebreid en zeer vers ontbijt. Het lekkerst is de natuurlijke (geen bewaarmiddelen), lokale, platte kaas. Vandaag staat een dagje sightseeing Zagreb op het programma. Mijn gezellen hebben geluk: geen musea vandaag wegens allemaal dicht op maandag. Maar de Botanische tuin is wel open op maandag, dus misschien kunnen we die bezoeken in de namiddag.

Kroatië 2017: Boerenmarkt, Zagreb
Kroatië 2017: Boerenmarkt, Zagreb

Eerste stop van de dag is Tržnica Dolac: de Boerenmarkt. Ik koop een halve kilo kersen. Lekker. Voor slechts 4 euro per kilo. Dan zijn we terug in Ivana Tkalčićeva ulica , de winkel-wandelstraat waar we gisteren Indisch hebben gegeten. In deze straat bevindt zich ook the Gallery of Naïve Art, een kunstgallerij met werken van lokale, amateur schilders en kunstenaars. Niet te verwarren met ‘het Museum of Naïve Art’. We kijken eventjes rond. Daarna gaan we terug langs bij het Sint Marcus plein en de Sint Marcus Kerk maar die is dicht. Het ‘Museum of Broken Relationships’ doen we niet hoewel het gratis is.

Kroatië 2017: Licitar, Zagreb.
Kroatië 2017: Licitar, Zagreb.

Om 12 uur staan we terug aan het uitzichtpunt ‘Kula Lotrščak’. Dat het net middag was, weet ik nog goed want ik schrok me een hoedje toen er klokslag 12 uur een kanonschot weerklonk vanuit de toren waarin op het gelijkvloers de toeristische dienst is gevestigd. Alle locals moesten lachen met de geschrokken toeristen. En zo gaat dat elke dag opnieuw. Hier koop ik een mok -zoals op elke reis- handgeschilderd deze keer, met een afbeelding van ‘Licitar’, een helderroodkleurig, hartvormig, gemberbrood koekje, dat symbool staat voor liefde en affectie, een nationaal symbool voor Kroatië en Zagreb, en gemaakt van eetbare natuurproducten (honing, bloem, eieren, water en kleurstof) en met veel geduld (er gaan verschillende weken overheen tussen grondstof en eindproduct).

Kroatië 2017: Uitzicht vanaf 'Zagreb Eye Observation Deck'
Kroatië 2017: Uitzicht vanaf ‘Zagreb Eye Observation Deck’, Zagreb.

Zagrebačka Uspinjača is de Funiculair van Zagreb. Deze is dicht en niet lang. We dalen te voet af. Na een heerlijk ijsje bij Slastičarnica Vincek, nemen we de lift van een hoge wolkenkrabber aan het Josip Jelačić plein naar de topverdieping ‘Zagreb 360° – Zagreb Eye Observation Deck’. Buiten op het terras heb je een schitterend zicht op Zagrebs oude centrum. Binnen in het Zagreb 360° Café, drinken we iets en spelen het bordspelletje ‘Mens-Erger-Je-Niet’. Ik win!

Kroatië 2017: La Štruk restaurant, Zagreb.
Kroatië 2017: La Štruk restaurant, Zagreb.

La Štruk, Skalinska 5, is een restaurant waar ze enkel ‘Strukli’ verkopen, een lokale specialiteit van Zagreb, met zure room en extra vulling (zoals zoete of zoute kaas) en gekookt of gegratineerd in de oven. Wij gaan voor de variant met truffel en de variant met walnoten plus honing. Lekker! Die met truffel smaakt het best. Dankjewel Anne voor deze heerlijke tip!

De benedenstad. – De komende twee uur en half (het is nu 16 uur) maken we in de wijk in de benedenstad, die gelegen is tussen de bovenstad en het centraal station, een wandeling langs enkele grote pleinen, veel groen en meerdere beelden van Ivan Meštrović. We lopen in een U-vorm, de groene parken en tuinen volgend. We starten terug op het Josip Jelačić plein, het centrale plein. Het podium dat hier is opgesteld is gevuld met een grote groep, jonge accordeon spelers uit Slovenië die Sloveense/Slavische deuntjes spelen: vele kinderen/tieners begeleid door enkele jongvolwassenen. De sfeer zit erin (handgeklap), zeker als ze kunstjes beginnen uit te halen (handen wisselen op twee accordeons, accordeon boven hoofd, met vier gehaakt op elkaars rug).

Kroatië 2017: Ivan Meštrović, 'De levensbron', Zagreb.
Kroatië 2017: Ivan Meštrović, ‘De levensbron’, Zagreb.

Aan het begin van het Maarschalk Tito plein bevindt zich het Kroatisch Nationaal Theater, ontworpen door F. Fellner en H. Helmer, geopend in 1895, waar opera, ballet en drama worden opgevoerd. Voor het theater staat een beeld van Ivan Meštrović, ‘De levensbron’, een jeugdwerk dat beschouwd wordt als een van zijn beste en erg populair is. Het bestaat uit een ronde pool met bronzen fries van verweven naakte figuren, kinderen, verliefde koppeltjes en oude van dagen. Het Kroatisch Staats Archief is het mooiste voorbeeld van Kroatisch Art Nouveau bouwstijl. Architect is Rudolf Lubynski. Bouwjaar is 1913. Het gebouw is rijk aan symbolisme: bijv. een groep uilen die de wereld dragen op het dak staan voor wijsheid en educatie. De Botanische tuin. De tuin is open in de lente op maandag en dinsdag tot 2pm, op woendag tot zondag tot 7pm. We staan dus voor een gesloten deur. Slechte voorbereiding, geen voorbereiding! Hotel Esplanade is een luxueus vijfsterrenhotel, gelegen naast het centraal treinstation en gebouwd in 1925, voor de welgestelde passagiers van de luxueuze Orient Express, de trein die Parijs met Istanbul verbond. Zagreb was een van de haltes. Het Koning Tomislav Plein, heeft centraal een ruiter te paard. Dit stelt de eerste Kroatische koning voor, Tomislav I die regeerde van 924 tot 928. Aan de zuidzijde bevindt zich het Centraal Station en aan de noordzijde het Kroatisch Kunstpaviljoen van de wereldtentoonstelling in 1896 in Boedapest. Als je het treinstation uitwandelt, heb je een prachtig zicht op het centrum van Zagreb.

Kroatië 2017: Uitzicht vanaf 'Zagreb Eye Observation Deck' (by night), Zagreb.
Kroatië 2017: Uitzicht vanaf ‘Zagreb Eye Observation Deck’ (by night), Zagreb.

Terug in ‘The Dots Hostel’: Rust en postkaartjes schrijven (met een Kroatische boodschap ingefluisterd door mooie Anne van het hostel). De dag eindigen doen we met een diner in ‘Nokturno’ in Skalinska Ulica, een restaurant dat lokale keuken serveert, veelal grill. Ik bestel gegrilde inktvis (een Kroatische topper). Ook lekker zijn de gegrilde zalm en kip. Dit komt samen met frieten, gegrilde paddenstoelen en gegrilde groenten. Het eten laat lang op zich wachten. Het zijn kleine porties maar het is wel lekker. Tenslotte keren we terug naar ‘Zagreb 360° by night’. We mogen met hetzelfde ticket binnen. Ze hebben tijdens het bezoek ‘s middags op onze arm een onzichtbare, blacklight stempel gezet. Foto-time en dan terug naar ‘The Dots Hostel’. Om half elf liggen we in ons bed: er komen nog lange vermoeiende dagen aan, waarin we veel zullen zien en beleven! Tot de volgende.

One thought to “Kroatië 2017: Sightseeing Zagreb (Deel Twee)”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: